![]() |
ne durumdalar
4 Eklenti(ler)
arkadaşlar ilk denemelerim 15 gün oldu. durumları hakkında yorum yapabilirmisiniz en azından göründüğü kadar.
1 ve 2 saman+kepek 3 ve 4 saman+kepek+ sebze meyve+bulgur bazı yerleri siyah gibi görünüyor oralarda gelişme olmamış gibi şimdilik ama incelediğimde yeşil küfe felan rastlamadım. sanırım biraz daha bekleyip ondan sonra karar vericem |
@imih99
Resimleriniz net olmadığından tam anlamıyla ne durumda olduklarını kestirmek güç. 3 numaralı büyük ihtimalle bozuk 1 numara normal görünüyor ama dediğim gibi resimler net değil yanlış olabilirim. Eski mesajlarınıza baktım 60 derecede steril olmaz en az kaynama derecesine 90 - 100 çıkarmanız lazım ısıyı. İkinci hatanız ise besin değeri artsın diye meyve sebze gibi gereksiz şeyleri torbaya doldurmanız. Torba içindeki alan fazla değil ve bu alan mantar için gerekli her şeyin olması gereken alan. Siz buraya gereksiz her hangi bir şey bıraktığınızda alanı atığınız şey boşa kapladığından besin değerini artırmayıp tersine düşürürsünüz. Ayrıca her mantarın kendine özgü beslenme şekli vardır onun haricinde hiç bir şeyi tüketmez. Torbada bulunan başka malzeme bakteri ya da başka tür mantarların besini olur ve misel yer ve yiyecek bulamadığından zayıflayıp ölür. Hazırladığınız kompostun ekonomik olması mantar üretiminde en önemli etkendir. Örneğin bir ton prinç sapından da bir ton pirinçten de hemen hemen aynı ürünü alırsınız. Diğer konu ise ( 1. işte biz o koyacağımız yavruyu sizin daha önce bahsettiğiniz gibi ıslah edip güçlendirip öyle bıraksak) Demişsiniz bizim ıslah ettiğimiz her hangi bir canlı hiç bir zaman doğadaki atasından daha güçlü olamaz. Her seçimde bir özelliği alırken başka bir özelliği atmak zorunda kalırız. ( 2. o yavruyu koyacağımız ortamı düşmanlardan arındırıp, o ortama besin desteği sağlasak yani misel ve ortam ıslahı yaparak en azından denenebilir ne bileyim. eğer devam edip kendimi geliştirirsem bu işlerde deneyecek çok şey var. olduğu kadar, olmadığı kader ) Doğada düşman yoktur. Düşman olarak gördüğünüz etkenleri doğadan açık alandan temizleyip besleyip oradan mantar alabilmeniz imkansızdır. Yetişme şeklini ihtiyaçlarını çözümlediğiniz mantarı kapalı ortamda sahte bir üreme ve beslenme alanı oluşturarak mantar üretebilirsiniz ki buna mantar kültürü deniyor. Örneğin istiridye mantarının ne ihtiyaçları olduğu ne tür ortamda yetiştiği biliyor ama kimse gidip istiridye tarlası oluşturmaya çalışmıyor. Bunun nedeni yukarıda yazdığımız doğaya müdahale edememe sorunudur. Yeni şeyler denemeye çalışmanız güzel ama daha önce niye yapılmamış diye araştırdıktan sonra denemeniz vakit kaybetmeden yeni şeyler bulmanızı sağlayacaktır. |
anladım suplilumas, değerli bilgiler için çok teşekkürler
|
derya kuzuları:)
5 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar;
ilk denememden ilk pinler merhaba dedi, insan çok sevindirik oluyor:) yardımcı olan arkadaşlara tekrar teşekkürler, denemelere devam. yalnız delik delerken biraz zorlandım azcık zarar da verdim. bazı pinler hiç delik olmayan yerlerden çıkıyor. deliği genişletmek için yavruların büyümesini biraz daha mı beklemem gerekir acaba veya sağlıklı yöntemi nedir bu işin teşekkürler... |
Sapları çok mu uzun
4 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar; fotolar 24 ve 25. günden.
sapları biraz uzun gibi geldi bana, acaba oksijen yetersizliği yüzündenmidir? genel durumları hakkında yorum yapabilirmisiniz teşekkürler... |
Benim kompostlar ilk flanştan sonra hiç ilgilenmediğim için neredeyse suyu çekilmiş kurumuştu. 2 gün önce kovaya su doldurup tüm torbaları iyice su çekecek şekilde batırıp 3-5dk beklettim ve tekrar yerlerine aldım. Bugün baktığımdan tekrardan mantar taslakları oluştuğunu gördüm. Sandığımdan daha dayanıklıymış aslında mantarlar.
|
Çok iyi ya, mükemmel. Ben kütüktekilere daha sarım yaptıramadım. Dübel yöntemi denediğim kütüklerde hiç belirti yok, kapak yöntemiyle olanlar birazcık beyazladı sadece. Ben köyde havanın yeterince sıcak olmamasına veriyorum inşallah zamanla sarım tamamlanıp ilk flaşı görebilirim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Kütüklere kapak açarak ektiğim kayın ağaçları bugün itibariyle iyice beyazlamışlar.beyazlamışlar diyorum çünkü kütükler memlekette, ben istanbuldayım. Ama kısmende küflenmişler. İçerisine koyduğum torbada ter yapmışlar ve bazı kısımlar küflenmişler. Şimdi nasıl bir yol izlemeliyim.
|
istiridye mantarı ile ilgili bir sorum var ?
Merhaba arkadaşlar benim sorum 100 metrekare yerin 15 ton kompost alıcağını hesap edersek üretim odasına hergün kaç kilo **** ton kompost koyucağımla ilgili arkadaşlar şimdi 15 ton kompostu bir anda koyarsam ve üretimi başarırsam mantarın elimde kalıcağına eminim ve en önemlisi günlük üretim yapamıcam ve toptancınında bu şekilde üretim yapan yani 3 ayda bir 4 ton üretim yapan birisiyle çalışıcağını zannetmiyorum bunun yerine 100 metrekare yerin 25 metrekaresini kuluçka odası yapıp gerekli koşulları sağlamayı planlıyordum biliyorsunuz kuluçka dönemi ile üretim dönemlerinde ışık ve iklimlendirme farklı oluyor ben şöyle düşünüyordum istiridye mantarının kuluçka dönemi 15 gün ben hergün kuluçka odasına 500 kilo kompost koysam sonra kuluçka odasını doldursam 15 ci günün sonunda
boşalanların yerine yenilerini koyup üretim odasını doldurup sürekli devir daim yapıp hergün ürün alsam diye planlıyordum konuştuğum üreticiler buna gerek olmadığını söylediler bende şu an çıkmaza girdim nasıl yapsamda hergün **** iki 3 günde bir ürün alsam diye düşünüyorum yardımlarınız için şimdiden teşekkürler |
Merhaba, forumu baştan sona keyifle okudum. Harika bir kaynak oluşturmuşsunuz.
Özellikle Sn. suplilumas hobi olarak ilgilendiğiniz bu konudaki bilgi dağarcığınız hayrete düşürdü beni :) Bir o kadar da cömertçe paylaşmışsınız bilgilerinizi ve zamanınızı Ben henüz deneme aşamasına geçmedim. Öncelikle sizlerin bilgilerinizden ve denemelerinizden faydalanmayı tercih ettim. Birçok aşamayı evde yaptığımı gözümde canlandırabiliyorum. Ancak kafama oturmayan iki şey var; 1) Kompost malzemesinin sterilize edilmesi; o kadar samanı nerede kaynatıp, nerede soğutabilirim, bunun pratik bir yolu var mıdır? Herhangi bir mutfakta bulunan tencerelerle ve mutfak ocağı ile bu mümkün müdür? 2)Cam kavanozda çay posasından veya filtre kahve artığından ürettiğimiz keki parçalamadan çıkardıktan sonra vermikulat ile beslememiz yeterli mi oluyor? bu keki komposta karıştırmamıza gerek kalmıyor mu? Eğer böyle ise bu yöntem ev şartlarında yapılacak üretim için daha pratiktir diyebilir miyiz? |
Ayrıca okuduklarımdan şöyle bir plan oluşturdum. Yani suplilumas'ın yazdıklarından çıkardığım özet diyebilirim. Bazı noktalarda eksiklerim var.
Tam olarak bu adımları denemeyi düşünüyorum. Sizlerinde görüşlerini almak ve yanlış anladığım yerler ve eksiklikler varsa düzeltmeniz için uygulamaya geçmeden burada paylaşmak istedim. 1. Pazardan istiridye mantarı alınacak 2. Agar karışımı hazırlanacak bir şişe ya da kavanozda düdüklü tencerede kaynatılacak. 3. Agar karışımı bu şekilde hem sterilize edilmiş hem de ısıtılarak hazırlanmış olacak. Hazılanan bu agar karışımı petri kaplarına dökülecek. 4. İstiridye mantarı el ile ikiye ayrılacak 5. Sapın şapkaya en yakın ve kalın yerinden olabildiğince küçük örnekler alınacak 6. Alınan örnek petri kaplarında bulunan agarın üstüne (her kaba üç farklı örnek gelecek şekilde) bırakılacak. 7. Bu kaplar karanlık bir yerde (Kaç derecede?) birkaç gün bekletilecek. 8. Bırakılan örneklerdeki misel gelişimi izlenecek. 9. En hızlı ve en çok gelişen misel seçilip yeniden agar üzerinde geliştirilip seçilerek ıslah işlemine devam edilecek. 10. Miselin ıslah edildiğine karar verildikten sonra bu miselden bir parça örnek deney tüpüne alınarak buz dolabında isimlendirilip saklanacak. 11. Islah edilen bu miselin çoğaltılması için cam kavanoz, filtre kahve artığı veya buğday kullanılabilir. 12. Cam kavanozların kapağı 6-8mm çapında delinecek. Sentetik elyaf ile kapatılarak filtre oluşturulacak. 13. Bu ürünlerin birisi ile tam dolmayacak şekilde (iki parmak boşluk kalmalı) kavanoz hazırlanacak, kavanozun kapağı tam olarak sıkılmadan takılacak ve üstüne içine su girmemesi için kavanozun yarısına kadar folyo kaplanacak. 14. Bu şekilde hazırlanan kavanozlar düdüklü tencerede kaynatılarak sterilize edilecek. 15. Kavanozlar soğuduktan sonra içine misel ekimi yapılacak. 16. Kavanozdaki misel sarımı iyice ilerledikten yani kek oluştuktan sonra bu kek parçalanmadan su dolu bir kaba alınacak ve üzerine tabak gibi bir cisim koyularak suda batması sağlanacak. 17. Bir gün bekledikten sonra çıkarılıp suda durulanacak ve etrafı kuru vermikulat ile sarılacak. 18. Vermikulatın kurumaması lazım bunun için ilk yarım saatte bir sprey ile ıslatılacak. 19. Bu işlem tamamlandıktan sonra vermikulata sarılı kek yavruluğa alınacak. 20. Genelde plastik elbise ya da malzeme koymak için kullanılan kutular yavruluk olarak kullanılabilir. 21. Yavruluğun sıcaklığı ? derece ve nem oranı %? Olmalıdır. Bunun için yavruluğun kapağında ve etrafında küçük delikler açılacak. 22. Bir iki haftaya kadar mantarlar çıkacak. |
Sanırım konu uzun süredir aktif değil :(
İlgilenmeyi bıraktığınıza üzüldüm |
Alıntı:
|
Sn. DoganGLC siz nasıl bir deneme yapmıştınız?
Kompostları samanla mı hazırladınız? Samanları ev ortamında sterilize ettiyseniz nasıl bir yol izlediniz? |
Alıntı:
|
7. Bu kaplar karanlık bir yerde (Oda sıcaklığında) birkaç gün bekletilecek.
21. Yavruluğun sıcaklığı yetiştirdiğiniz türe göre değişmekle beraber istiridye için 18-25 derece aralığı uygun denebilir, kompost iç sıcaklığının yükselmemesi gerekiyor önemli olan nokta bu ve nem oranı %90 ve üzeri Olmalıdır. Bunun için yavruluğun kapağında ve etrafında küçük delikler açılacak. Ben büyükçe bir kazanda ve 5ltlik düdüklü tencerede samanı kaynattım. Kontaminasyon sorunu yaşamadım. Torbanın her yerinden mantarlar çıkmaya başlayınca torbayı ordan burdan açtım en son tamamen sıyırmak zorunda kaldım. Öyle olunca da çok hızlı nem kaybetmeye başladı, uzun süre meyve alamadım. En son kompostu suya oturttum, bir hafta sonra suya batan yüzeyi çevirdiğimde mantar pinlerini gördüm ve birkaç gün sonra da hasat yapabildim. Benim için en zoru nemi koruyabilmekti, kapalı şeffaf bir kutuda olmasına rağmen kutuya açtığım hava deliklerinden hızla nem kaybı oluyor, tek çare kompostu suya batık şekilde bırakmak. Alıntı:
|
DoganGLC ve verdoque çok teşekkür ederim
bugün malzemelerin siparişini verdim, akşam da glove box yapmayı deneyeceğim. İlerledikçe gelişmeleri paylaşırım |
1) Kabukları soyulan üç patates haşlandı. Haşlandıkları suyun içinde 2 gün bekletildi. süzüldü.
2) Bu suya iki tatlı kaşığı agar tozu ve bir tatlı kaşığı şeker eklendi. 3) İki kavanoza koyularak (tencerenin boyuna uygun şişe bulamadım) düdüklüde sterilize edildi. 4) Patates dekstroz agar kavanozlardan şırınga ile çekilerek petri kaplarına dolduruldu. Soğumaya bırakıldı. 5) Shitake ve İstiridye mantarları el ile ikiye ayrılıp sap ve şapkanın birleştiği yerlerden örnek alındı. 6) Bu örnekler daha önceden alkol ile sterilize edilmiş çay tabaklarına koyulup eldiven kutusunun içine yerleştirildi. 7) Örnekler eldiven kutusunun içinde PDA dolu petri kaplarına transfer edildi. 8) Kaplar bir dondurma kutusunda çekmeceye koyuldu. 9) 3 gün bekledikten sonra kontrol ettiğimde örneklerde hiçbir değişiklik yoktu. Hiç misel yayılması olmadı. Nerede hata yapmış olabilirim? Bunun yanında düdüklüde kaynattığım kartonlar arasına istiridye mantarının köklerinden alarak koymuştum. Bu deneme şimdilik başarılı olacak gibi gözüküyor. |
Doku örneği alındığında gelişmesi daha uzun süre alıyor. Dokunun besi ortamına alışması, adapte olması gerekiyor. Sonraki transferlerde daha hızlı gelişiyor.
Bu süreçte kirlenme belirtilerini gözleyin, agar üzerinde bulanık oluşumlar bakteriyel, renkli yuvarlak kümelenmeler küfü gösterir. Küflü petrileri çok mecbur kalmadıkça açmayın, sporlar ortama yayılabilir. Bir de mantarları açar açmaz ateşte sterilize edilmiş bir bıçak ya da neşteri transfer yapılacak petride çok hızlıca söndürüp örnekleri hızlıca alıp petriye aktarmak gerekiyor. Örnekleri eldiven kutusu dışında alıp bir de uzun süre beklettiğiniz için kirlenme sorunu yaşayabilirsiniz. Bütün işlemleri eldiven kutusu içinde yapmalısınız. Ben eldiven kutusunu pratik bulmadığım ve içerdeki alkol konsantrasyonundan alev kaynağı kullanmak riskli olduğu için transferleri açıkta yapıyorum. Ama öncesinde çamaşır suyuyla temizlik yapıp odayı kapatarak birkaç saat havadaki partiküllerin inmesini bekliyorum. Duş almış, temiz kıyafetler giymiş ve bone takmış olarak transferleri hızlıca hallediyorum. Şu kanaldaki videolarla hatalarımı düzeltip başarılı transferler yapabilmiştim: https://www.youtube.com/user/Livingwithnatute/videos Mantar dokusu kopyalama: https://www.youtube.com/watch?v=mM1waH5Reks Alıntı:
|
Verdoque, Sorunlardan bir tanesi benim mantardan örnek alırken kullandığım pensi alkol ile sterilize etmiş olmam olabilir mi? Sanırım özellikle ateş ile sterilize edilmesinin bir sebebi var :)
Bazı kaplarda bulanıklaşma olmuş dediğiniz gibi, kontamine olduğundan şüphelendiklerimi ortamdan çıkardım. |
Video için de teşekkür ederim. Daha önceden görmüştüm ama daha dikkatli izleyeceğim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
1 Ben banyo küvetini sıcak su doldurup sapları orada bir kaç kez sıvı sabun ile yıkadıktan ve duruladıktan sonra bir kaç saat sıcak suda o şekilde bekletip sonra süzüyorum. Benim için en kolay yol bu az hazırlayacaksam düdüklüde hallediyorum. 2 O kekin kendisi kompost zaten o yüzden başka bir şeye katmanıza gerek kalmıyor. Sadece suda bekletmeniz yeterli. |
Alıntı:
Bulanık olanlar bakteri sanırım. İlk miseliniz ıslah olmadığından miseli yıldız halinde göremeniz biraz uzun sürebilir. Petriyi ışığa tutup alttan bakın altan bakınca daha net görebiliyorsunuz miseli. Yazdıklarınızda bir hata göremedim bir kaç gün daha bekleyip bir gelişme göremezseniz yeniden deneyin olacaktır. |
Pes etmeyin, ilk seferde başarılı olmak çok düşük ihtimal :rolleyes:
Aslında o kirlenmiş petrileri de gözlemlemeye devam edin, çok öğretici oluyor :D Benim ilk denememde tüm petrilerde kirlilik olunca az kirli bir tanesinden miseli izole etmeyi denemiştim sonunda başarmıştım. Mantar doğadan toplanmıştı ve örneği kaybetmek istememiştim. ;) Alıntı:
|
Kontamine olursa cok belirgin olur. Nemdir bugulanmistir muhtemelen o. Resim olsa daha iyi anlasilabilir.
|
mantarlar son derece lezzetli ürünlerdir, ancak iyi bir araştırma gerekir...
|
Sayın cree, kullanacağınız ekipmanı alkole batırdıktan sonra yakmak ve alkol tamamen yanana kadar bekleyip, sonra kullanmak mikrobiyoloji laboratuvarlarında kullanılan bir teknik. ufak bir ispirto lambası alarak rahatlıkla uygulayabilirsiniz. aşağıdaki linkte 14 lira gibi bir fiyata satılıyor;
ALKOL LAMBASI - İSPİRTO OCAĞI Kendi kullanımım için HEPA filtreli bir kabin yapmayı düşünürken de aşağıdaki dizaynlara denk geldim, sayın Doku_Kültürcü nün inşa ettiği kabinden daha basit dizaynları olduğu için gelecekte kendi kabinini inşa etmek isteyenler için bir referans olması açısından burada paylaşmayı uygun gördüm. Bütün resimler Paul Stamets'in 2000 baskısı Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms kitabından. http://i.hizliresim.com/aXZjkO.png http://i.hizliresim.com/2j0yDv.png Stamets'in kendi kullandığı kabin sistemi bu fotoğraflarda görülebilir. Aslında kabin demek biraz abartı, sadece filtre ve salyangoz fanlardan oluşuyor. Stamets kendi üretimi agarları bile bu sistemin önünde döktüğüne göre efektif olduğunu düşünüyorum. http://i.hizliresim.com/E31bXn.png http://i.hizliresim.com/nEqkzl.png |
Buldugum bazi agar tariflerini buraya eklemek istiyorum.
All media have a near-neutral pH and should be sterilized for twenty to thirty minutes at 15 psi pressure. 500 ml of medium will pour around 20 petri dishes. Using a different medium from time to time will prevent the culture getting used to one medium. Malt Extract Agar (MEA) 10 grams light malt extract 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Potato Dextrose (Yeast-extract) Agar (PD(Y)A) broth from boiling 150 grams sliced potatoes in 500ml water for 30 minutes(add water to 500ml) (You can use 5 g of instant potato flakes instead) 9 g agar agar 7 grams dextrose( = glucose, or 10 ml honey or corn syrup ) 1 gram brewers yeast or yeast-extract (optional) Amaranth Soy Agar 20 grams amaranth flour 20 grams soy flour 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water EntheoGenesis No.442 10 grams amaranth flour 10 grams brown rice flour 10 grams potato flour 10 grams soy flour 2 grams malted barley 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Oatmeal Neopeptone Agar 40 grams oatmeal or oat flour 2 grams neopeptone (optional) 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Modified Sabouraud's Medium 25 grams barley flour 5 grams dextrose 2 grams neopeptone (optional) 1 gram yeast extract 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Cornmeal Dextrose Agar 25 grams yellow cornmeal 3 grams dextrose 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Barley Malt Extract Agar 40 grams barley flour 2 grams malt extract 1 gram yeast extract (optional) 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Dr. Pollock's Modified Agar 10 grams dried dog food (ground to flour) 10 grams amaranth flour 2 grams dextrose or malt extract 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water All recipes call for 500ml distilled water for 1/2 liter agar. If you use water from the tap make sure to boil it first to get rid of the chlorine. The chlorine in tap water much like the food preservatives mentioned earlier is also not good for your cultures. For 1 liter recipes double the agar, double the nutrients, i.e. 20 grams agar, 20 grams nutrient source. LMEA (Light Malt Extract Agar) 10 grams light malt extract 10 grams agar agar MYA (Malt Yeast Agar) 2 grams brewers yeast 10 grams malt extract 10 grams agar agar DFA (dog food agar) Boil 1/2 cup dry dog food in 500ml water. Strain the solution and add 10 grams agar powder. OVA (ovaltine agar) 10 grams ovaltine 10 grams agar agar FFA (fish food agar) 10 grams fish food flakes 10 grams agar agar RFA (rabbit food agar) 10 grams rabbit food pellets 10 grams agar agar PDA (potato dextrose agar) Take 300 grams of potatoes. Cut them and boil them in 1/2 gallon H2O for 30 minutes on a simmer. The liquid will reduce to ~ 1 litre in that amount of time. Take the liquid and strain it out. The starches in the liquid are what you need so toss the potatoes out or make a snack with them, :) Use 500 ml of the potato water as the H2O source w/ 10 grams Dextrose 10 grams agar agar Pleurotus ostreatus Suggested Agar Culture Media: Malt Yeast Peptone Agar (MYPA), Potato Dextrose Yeast Agar (PDYA), Oatmeal Yeast Agar (OMYA), or Dogfood Agar (DFA). Optimal growth seen at pH 5.5-6.5. Pleurotus eryngii Suggested Agar Culture Media: Malt Yeast Peptone Agar (MYPA) or Potato Dextrose Yeast Agar (PDYA). |
Arkadaşlar herkese merhaba. İlk denememi yaptım 3 gün oluyor.
2 gün normaldi ama bugün deliklerden turuncu küf benzeri minik oluşumlar mantarcıklar çıkmaya başladı. 2 adet küçük kompost poşeti var karton kutuda duruyorlar. 2. güne kadar yanlarında 2 adette su kabı vardı nem alsın diye ama yanlış yaptım galiba. Posetin iç yüzeyinde çok yerde minik su damlacıkları vardı. Bugün çıkarrtım su kaplarını. Hijyen kounusuna başlangıçtan posetlemeye kadar çok dikkat etmiştim ama 2 günlük süreçte dezenfekte etmeyi unuttuğum ellerimle ara ara kontrol ettim. Ortam sıcaklığı 24 26 arası değişiyordu. Şimdi benim merak ettiğim bu turuncu küfler nasıl oluştu. Ellerimden geçmiş olabilirmi yoksa nem **** sıcaklık yüksekmi geldi acaba. Şimdi poşetleri balkona aldım 20 derece duruyorlar, bir ihtimal düşük sıcaklıkta turuncu küfler büyümeyi durdurur diye. Yeni bir deneme yapmak istiyorum nelere dikkat etmem gerek. Cevaplar için şimdiden teşekkürler |
Kompost malzemesi olarak ne kullandınız? Miseli nereden temin ettiniz, nasıl muhafaza ettiniz? Kompostu hangi yöntemle hazırladınız? Bu soruları cevaplarsanız sorunun kaynağını daha kolay tespit edebiliriz.
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Tohumları 1 kg olarak gittigidiyor mağazasından bir satıcıdan aldım adını hatırlamıyorum. 15 gündür dolapta sebzeliğin üst rafında bekliyor. Malzeme olarak sadece boş araziden topladığım samana çok benzeyen otlardan kullandım. Talaş yok. Bu samanları 1 saat civarı tencerede 90 derecede beklettim. Sterilizasyon bu şekilde. Steril ettiğim naylon üstünde karışımları tamamladım. Kepeğide yarım saat kaynattım. Az alçı az kireç ve bolca tohumla (tohum %5 den fazladır) hepsini karıştırdım. Sonra iki küçük buzdolabı poşetine doldurdum bunları. Poseti bağladıktan sonra kolanyayla etrafını şöyle bir temizledim. Sonra karton kutunun içine koydum o şekilde. Yanlarındada su kapları vardı. Ucunu yaktığım ve kolonyaladığım bir çiviylr 15 20 delik açtım. Tüm bu işlemler arasında ellerimi ara ara kolanyaladım. Bir ekleme daha yapayım kullandığım kutu 80x50 ebatlarında dikdörtgen bir kutu. Bunun hava alacak hiçbir yeri yok içerideki hava yetersiz gelmiş olabilirmi. |
turuncular garip, normalde pek rastlanan bir kontaminasyon değil. belki kullandığınız otlar çimlendi **** alakasız bi yabani spor karıştı otlardan
resimden pek anlaşılmıyo ama siyah kısımlar çok uzak ihtimal olmakla beraber ergot mantarı akla getiriyo . çok zehirlidir. bence bu turu öğrenmeye sayıp imha etmenizde fayda var |
Ya kaynatma yeterli gelmemiş ya da misellerde kontaminasyon varmış. Bence yüksek ihtimalle miselden kaynaklanıyor.
İnternette küçük miktarda misel satan satıcılar büyük firmalardan aldıkları paketleri bölerek ya da petride kopyalayarak satıyorlar. Laboratuar ortamında bölünmemiş, üretilmemiş miselde de kontaminasyon riski yüksek. Sonraki sefer gittigidiyor'dan ürün aldığınız satıcının güvenilir satıcı olduğundan emin olmanızı tavsiye ederim. Alıntı:
|
@Paçenka
Torbanda otların yeşil renginden başka bir gariplik görmüyorum. Turunculuk misellerde oluşur normaldir. Kurutulmamış ot kullandıysan sorun yaşayabilirsin onun haricinde şimdilik bir sorun görünmüyor. Bekle bir süre daha. Başarılar. |
Alıntı:
Teşekkürler cevavp için. |
Alıntı:
Bu sefer sabunla ılık suda yıkayıp 3- 4 defa duruladıktan sonra yine ocakta 80-90 derecede yarım saat tuttum bu sefer samanları. Kepeği aynı şekilde yarım saat kaynattım. Bunlara yine alçı ve kepek ekledim ama bu sefer tohumları 5 santimetre saman üstüne tohum sonra yine saman olacak şekilde yaptım. Eldiven ve ağzıma tülbent geçirerek çalıştım bu sefer. Samanı serdiğim yeri çamaşır suyu eklediğim suyla güzelce sildim. Eldivenleri işlem aralarında poşetlemede, alçı kireç katımında her işlemden önce çamaşırlı suyla ovaladım ve ıslak m3ndille sildim. Yani bu sefer kontamine riskini baya azalttım. 3. Gün poşetin alt kısmında yine deliklerde turuncular oluştu. Temizledim bir kısmını ama beyazlaşma daha çok bu poşet kurtulacak gibi sanki. Tek yanlışım aynı kutuyu kullandım ama içini her tarafını çamaşırlı suyla çok özenerek silmiştim ve kompostu yine çamaşır suyuyla sildiğim naylonun üstüne yerleştirdim kutu içinde. Acaba turuncuları gene kutudanmı kaptı. Miselleri en pratik nasıl test ederim onlarda sorun varmı yokmu diye? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025