agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   Eringi mantar, kral mantar (Pleurotus eryngii, King mushrooms) (https://www.agaclar.net/forum/mantar/28866.htm)

egetropical 02-11-2012 19:44

Eringi mantar, kral mantar (Pleurotus eryngii, King mushrooms)
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 343119

egetropical 02-11-2012 19:45

Kral Mantarı (Pleurotus eryngii),( King oyster)mantarların kıralı olarakta tanınmakta lezzeti ve besleyici değerinin yanında afrodizyak özelliği ilede bilinmektedir Kral Mantarı(Pleurotus eryngii)'nin doğada Eryngium campestre kalıntıları üzerinde ve eryngii var. ferulae'nin ise, Ferulae sp. üzerinde doğal olarak yetişmektedir.

Doğu Anadolu Bölgesinin dağlık kesiminde yaşayan halkımızın, doğada yetişen ve yenilen mantar türlerinden besin olarak yararlandığı, özellikle Kral Mantarı(Pleurotus eryngii), Çaşır olarak bilinen çok yıllık Prangos aviculare L.' nin ölü dokularında yetiştiğinden "Çarçur" veya "Çakşır otu" dediği Ferula sp.'nin bir önceki yıldan kalmış ölü kök kalıntıları üzerinde yetiştiği bilinmektedir.

Kral Mantarı (Pleurotus eryngii) mantarının bünyesinde bulunan β-1-3 gulicans, lovastatin, pleureryn, Eryngin, Ribonuclease, 17 β-estradiol, eryngeolysin, Ergothioneine, protein xb68AB maddeleri immuno modulating (immün sistemlerini güçlendirici), anti tümör ,anti hiperkolesterolemia (yüksek kolesterol), Afrodizyak, Anti bacterial , Anti viral, Anti fungal, Anti oksidant, Anti osteoporotik(Kemik erimesi) olarak etki göstermektedir.

Genellikle mantarların, özellikle de Kral Mantarı'nın (Pleurotus Eryngii), çok lifli olması, yapısında steroller, proteinler ve mikro elementler taşıması ve çok düşük kalori içermesinden, kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için uygulanacak diyetlerin düzenlenmesinde özellikle ideal oldukları ilk kez geleneksel Çin Tıbbında ortaya konulmuştur (Breene, 1990; Hobbs,1995). Bodek ve arkadaşlarının (1991) yaptıkları bir çalışmada, yüksek kolesterol diyetine %4 oranında eklenen kurutulmuş Pleurotus mantarı deney sıçanlarının karaciğer ve serumunda kolesterol birikimini düşürmüş, HDL'nin lehinde kolesterolü düzenlemiştir.

Yine aynı çalışmada Pleurotus, LDL ve VLDL kolesterolün oluşumunu düşürmüş, kolesterol emilimini azaltmıştır ve karaciğerdeki HMG-CoA redüktaz aktivitesini azaltmıştır. Kontrollü klinik denemelerde, bir ay süresince 15–20 gr kurutulmuş Pleurotus'un günlük diyete eklenmesiyle hepsinde değil ama pek çok hastada hiperkolesterolemiyi azalttığı görülmüştür (Bodek ve ark., 1998).

Bu da Pleurotus mantarının insan diyetinde doğal bir kolesterol düşürücü olabileceğini göstermektedir (Gunde ve Cimerman, 1999). Benzer sonuçlarların Grifola frondosa ve Auricularia auricula mantarları ile elde edildiği bildirilmiştir (Ryong ve Tertov, 1989).

egetropical 02-11-2012 19:48

2 Eklenti(ler)
Eklenti 343120

Eklenti 343121

Denizardacan 05-11-2012 17:27

Geçenlerde bir gazetede okudum sanırım,
Bir yabancı emeklilik yıllarını Türkiye de mantar tanıtımı, öğreticiliği yaparak değerlendiriyor, turlar düzenliyormuş heveslilere ve restoran sahiplerine:rolleyes:
Kral mantarın da kilosu 100 Euro civarı yurt dışına satışı oluyormuş. Ülkemiz tüketici Avrupa ile kıyaslandığında tam bir mantar cennetiymiş oysa halkımız mantar konusunda çok bilgisizmiş.
Tarafımızca çok tüketilen zehirli mantar türleri varmış:eek: Hiç bir mantar 24 satten önce öldürmezmiş, yavaş yavaş zehirlermiş.
Bu kral mantar ülkemizde çok yaygınmış, yağmurlu bir günde İstanbul Belgrat ormanında bile bir kaç kilo toplanabilirmiş.
Böyle masal anlatır gibi oldu ama hiç isimleri aklımda tutamam, affola.
Bu arada mantar benim en sevdiğim bitkilerin başında gelir, hatta bitki hayvan arası bir organizma diye hatırlıyorum kendisini:rolleyes:

egetropical 01-12-2012 22:36

Kral Mantar Çiftliği
 
3 Eklenti(ler)
Eringi (kral mantar) mantar işletmeme bu hafta kompostları astık. 60 günlük hazırlık koşusu sona erdi.
Eklenti 350615
Eklenti 350616
Eklenti 350617

suplilumas 29-12-2012 13:49

@Denizardacan
Bir yabancının diye başlayan hikayeler duyarsanız bilin ki reklamlardaki isviçreli bilim adamları hikayesi ile aynı yalandan ibarettir. Olay şu birileri bir şeyleri pazarlamak için biz cahiliz bilmiyoruz ama elin adamı biliyor bana güvenmiyorsanız ona güvenin olayı.
Eringi mantarının kilosu 100 euro falan değil. Hemen hemen her hafta yiyorum öyle milyoner zengin bir de değilim. :D
Bu tür vaatler ile mantar ya da başka bir şey üretimine sizleri sokmak isteyen olursa sakın inamayın. Ürününüz elinizde kalır paranız onların cebine girer.
@egetropical
Maşallah diyelim. Umarım sonuçları sizi güldürür. Hayırlı bol ürünlü hasatlar.

suplilumas 29-12-2012 13:52

@egetropical
Eringi poşette yukarıdaki resimdeki gibi direk çıkmıyor istiridye mantarına benziyor. Eğer uzun şapkalı şekilde çıksın istiyorsanız şişelerde üretmeniz gerekiyor. Pazarlaması ve paketlemesi kolay olduğundan yurdışında eringide tercih edilen tek yöntem o.

ladikli 29-12-2012 18:21

merhabalar ben mantarı çok seviyorum, bir kere zehirlendim 1 hafta hastanede yattım ama yine yemekten vazgeçmedim:p amatör olarak mantar yetiştirmek istiyorum, acaba kral mantarını kendime yetecek kadar evde yetiştiribilir miyim..bunun için neler yapmam gerekir..
teşekkürler..

egetropical 29-12-2012 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1077356)
@egetropical
Eringi poşette yukarıdaki resimdeki gibi direk çıkmıyor istiridye mantarına benziyor. Eğer uzun şapkalı şekilde çıksın istiyorsanız şişelerde üretmeniz gerekiyor. Pazarlaması ve paketlemesi kolay olduğundan yurdışında eringide tercih edilen tek yöntem o.

Sn. suplilumas teşekkür ederim.
benim eringi mantarlar trompet değil, türkiyede yetişen türü çakşır da deniyor.
istanbulda bir firmaya yetiştiriyorum. istanbul market fiyatları 30-35 tl arası değişiyor.

egetropical 29-12-2012 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1077494)
merhabalar ben mantarı çok seviyorum, bir kere zehirlendim 1 hafta hastanede yattım ama yine yemekten vazgeçmedim:p amatör olarak mantar yetiştirmek istiyorum, acaba kral mantarını kendime yetecek kadar evde yetiştiribilir miyim..bunun için neler yapmam gerekir..
teşekkürler..

sn. ladikli merhaba; evde mantar yetiştirme ortamını hazırlarsanız her türlü mantarı yetiştirebilirsiniz. hazır hobi kitlerinden temin edebilirsiniz.
eringi, şitaki ve maitaki mantarlarını öneririm.
İzmirde Erkel mantar misel üreticisi ve denizlide agroma mantar misel üreticisinde hobi kitleri var.

ladikli 30-12-2012 12:40

çok teşekkür ederim..

suplilumas 30-12-2012 17:32

@egetropical
Eğer isterseniz bana özelden adres yazın buradan marketten iyi kalite eringi alıp spor print almayı deneyeyim size göndereyim o spordan da üretmeyi deneyin. Daha önce denemedim ama spor print almayı deneyebilirim sizin için.

egetropical 30-12-2012 17:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1077927)
@egetropical
Eğer isterseniz bana özelden adres yazın buradan marketten iyi kalite eringi alıp spor print almayı deneyeyim size göndereyim o spordan da üretmeyi deneyin. Daha önce denemedim ama spor print almayı deneyebilirim sizin için.

sn. suplilumas teşekkür ederim. adresi özelden gönderiyorum. laboratuvar koşularında çoğaltma imkanım var.

suplilumas 30-12-2012 17:44

@ladikli
Mantar çok tehlikeli bir canlı ben şahsen kuzugöbeği harici emin olduğum mantarı dahi doğadan toplayıp yemiyorum. Kuzugöbeği şekil olarak kolayca ayırd edilebiliyor.
istiridye (kavak) mantarı yetiştirme bölümünü ve mantarlarla ilgili diğer konuları okuyun evde yetiştirmeyle ilgili bir çok bilgi var. Kendinize yetecek kadar olayı görecelidir ne kadar yiyebileceğinize ayrıca ailenizin ne kadar büyük olduğuna bağlı. Bütün bir yıl yemek istiyorsanız evinizde en az bir odayı mantar üretmeye ayırmanız gerekiyor. Ayrıca o odanın iklimlendirmesi falan var ki eğer hobi olarak uğaşmak isemiyorsanız angarya bir iş. Marketten (pazar değil :)) almanız daha ucuz ve zahmetsiz olur.

suplilumas 30-12-2012 17:46

Tamam en kısa sürede folyoya print alıp mektupla yazdığınız adrese göndermeyi deneyeceğim.

mrduran 30-12-2012 20:59

Merhaba efendim,

Yeni teşebbüsünüz hayırlı olur inşallah.

Bilgi dağarcığınız, sera ve otomasyon konusundaki imâlatçı yetenekleriniz sayesinde başarı uzak değil.

Misafirperverliğiniz için tekrar teşekkürler efendim.

Sağlık dileklerim ve saygılarımla lütfen.

badembaba 31-12-2012 00:26

Sayın egetropical yaptıklarınızı ilgi ve hayranlıkla takip ediyorum. İlgi alanlarımız sık sık kesişiyor. Bir farkla, ben ilgi duyuyor araştırıyor bakıyor inceliyor vazgeçiyorum veya boş veriyorum, siz hep uyguluyorsunuz. Allah muvaffak eylesin, başarılarınızın devamını dilerim.

Size birkaç sorum vardı, bu mantar türü ileride istridye mantarı gibi bir pazar oluşturabilir mi? Yani ticari geleceği varmıdır?

egetropical 31-12-2012 17:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badembaba (Mesaj 1078179)
size birkaç sorum vardı, bu mantar türü ileride istridye mantarı gibi bir pazar oluşturabilir mi? Yani ticari geleceği varmıdır?

sn. badembaba, teşekkür ederim.
eringi, sitaki ve maitaki mantarları avrupada ve uzak doğuda uzun yıllardır çok tüketilen mantar türleridir. egzotik ve tıbbi mantar sınıfında yer almaktadır. tıbbi özelliklerinin yanında tatları istiridye mantarından kat be kat iyidir.
Eringi mantarı Türkiyede kendine iyi bir pazar payı bulacaktır. ülkemizde bir iki firma bu mantarı üretiyor. onlarında günlük üretim miktarı 40-50 kg. mı geçmiyor.
Yeterince tanıtım yapılırsa bu mantarlar çok tüketilir.
ben çeşitli nedenlerden dolayı şapkalı mantar yemiyorum.! tanıdığım bir çok arkadaşım şapkalı mantar yemiyor.

badembaba 31-12-2012 18:48

Bu şapkalı mantarların kusurunu çok merak ettim doğrusu!?

malina 02-01-2013 12:53

Son 3 mesajdaki, başka konu ile ilgili yazışmaları sildim. Lütfen konuları, ilgili başlıklarda yazışın.

suplilumas 03-01-2013 17:39

Şapkalı mantarlarda bir kusur yok eringide şapkalı mantar türüdür shitake de ve her ikisi de lezzetli ve sağlıklı mantarlardır. Arkdaşlar tercih nedenlerinden şapkalı mantar yemiyorlardır büyük ihtimalle. Zevkler ve renkler tartışılmaz :)

suplilumas 03-01-2013 17:43

şapkalı mantardan kasıt kültür mantarı olarak bildiğimiz agaricus bisporus ise eringi ve shitake yiyenler bu mantarın yüzüne bakmaz çünkü ikisi yanında lezzeti yok denecek kadar azdır.

egetropical 03-01-2013 18:38

agaricus bisporus mantarı lezzet olarak eringi ve şitaki ile kıyaslanamaz.
bunun yanında üretimde eringide kimyasal ilaç kullanmıyoruz. kültür beyaz şapkalı (bisporus) mantar üretiminde bir çok zirai ilaç kulanılıyor.

Halil Balaban 03-01-2013 19:02

Sayın Egetropical, hayırlı bol kazançlı bir sezon olsun. Ben üretimhanenin başta iklim olmak üzere fiziki şartlarını merak ettim. Denemeyle başlayıp, başarılı olursam, 24 m2 serada üretmek niyetim var. Hem evin ihtiyacı, hem de almak istiyenlere satarak, kendi tüketimimin masrafını çıkarırım sanıyorum. Ne dersiniz. Saygı ve sevgilerimle.
Halil Balaban

egetropical 03-01-2013 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Balaban (Mesaj 1079943)
Sayın Egetropical, hayırlı bol kazançlı bir sezon olsun. Ben üretimhanenin başta iklim olmak üzere fiziki şartlarını merak ettim. Denemeyle başlayıp, başarılı olursam, 24 m2 serada üretmek niyetim var. Hem evin ihtiyacı, hem de almak istiyenlere satarak, kendi tüketimimin masrafını çıkarırım sanıyorum. Ne dersiniz. Saygı ve sevgilerimle.
Halil Balaban

Sn.h.balaban teşekkür ederim.
en az 100 m2 de başlamanı tavsiye ederim. korkuteli mantarın ana vatanı diyebilirim. orada çok büyük mantar üreticileri var.
önce mantar işletmesini görmeni tavsiye ederim.
mantar üretim ortamını hazırladıktan sonra beklemekten başka bir işi yok.
hazır kompost alarak işe başlamanı öneririm. en hassas konu kompost ve misel.
korkutelinde bunlar var. bazı kompost üreticileri ürettiğiniz mantarı alıyor.
egzotik mantarlar konusunda pazar sıkıntısı var. İstiridye de pazar sıkıntısı yok denecek kadar az.
semt pazarları ve bir kaç markette satarım diyorsanız sıkıntı çekebilirsiniz. günlük üretim miktarından fazla müşteri bulmanız halinde sıkıntı olmaz.

100 m2 lik mantar seraları var. (soğuk iklim çadırları) bunlar işinizi görür.
nem-sıcaklık-havalandırma bunların dışında günlük sabah ve akşam 1-2 saatlik zaman.
mantarı üretenler senin benim gibi insanlar. işin kurallarına göre hareket ederseniz başarılmayacak hiç bir engel yok.

1 ton komposttan (60 günlük süreçte) yaklaşık 400 kg. istiridye mantarı alabilirsin.
saygılarımla.

denizakvaryumu 04-01-2013 19:34

Kuzu mantarının
ticari olarak üretilmesi mümkün oldu mu?
Miselleri satılıyor ama üretilemiyor diye biliyorum...???

egetropical 04-01-2013 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1080416)
Kuzu mantarının
ticari olarak üretilmesi mümkün oldu mu?
Miselleri satılıyor ama üretilemiyor diye biliyorum...???

kuzu göbeği miselleri üretilebiliyor. ancak kompost üretiminde sıkıntı var. mart ayında deneme yapacağım. henüz türkiyede üreten duymadım (ticari olarak)
farklı bir kompost karışımı deneyeceğim. inşallah başarım. en büyük hayalim kuzu göbeği üretimi. (200 m2 +200 m2) iki adet serayı bu üretime ayırdım.

murer 05-01-2013 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 1080474)
kuzu göbeği miselleri üretilebiliyor. ancak kompost üretiminde sıkıntı var. mart ayında deneme yapacağım. henüz türkiyede üreten duymadım (ticari olarak)
farklı bir kompost karışımı deneyeceğim. inşallah başarım. en büyük hayalim kuzu göbeği üretimi. (200 m2 +200 m2) iki adet serayı bu üretime ayırdım.

400 m2 kapalı alanda deneme çok iddaalı bir girişim.İnşallah başarılı olursunuz.

suplilumas 07-01-2013 14:25

@egetropical
Ben morchella conica miselini evde kabuklu prince aşıladım kompost oluştu ama meyve alamamıştım. Belki bu bilgi kompost hazırlarken size yardımcı olabilir diye yazayım diye düşündüm. Bütün herkes toprakla oluşturulmuş kompost deniyor ama fırsat bulup toprağa giremedim henüz. Ayrıca toplarken tespit ettiğim bir durum var conica türü Ginkgo biloba ağacına bayılıyor. Özellikle yapraklarını bol döktüğü yaprakların ve meyvelerin temizlenmediği yerlerde dev boyutlara ulaşıyor. Bulabilirseniz ginkgo biloba yapraklarını da karışımınızda deneyin. Ben deneyecektim ama bu yıl fırsat bulamadım bir sonraki yıl nasip olursa denemeyi düşünüyorum. Bu yıl yapabildiğim tek deneme bahçeye bu ağacın yaprakları ile birlikte kompost aşılamak oldu. Sonucu mart ayı sonları nisan başlarında öğrenirim artık :D

praecox 07-01-2013 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Denizardacan (Mesaj 1042675)
Geçenlerde bir gazetede okudum sanırım,
Bir yabancı emeklilik yıllarını Türkiye de mantar tanıtımı, öğreticiliği yaparak değerlendiriyor, turlar düzenliyormuş heveslilere ve restoran sahiplerine:rolleyes:
Kral mantarın da kilosu 100 Euro civarı yurt dışına satışı oluyormuş. Ülkemiz tüketici Avrupa ile kıyaslandığında tam bir mantar cennetiymiş oysa halkımız mantar konusunda çok bilgisizmiş.
Tarafımızca çok tüketilen zehirli mantar türleri varmış:eek: Hiç bir mantar 24 satten önce öldürmezmiş, yavaş yavaş zehirlermiş.
Bu kral mantar ülkemizde çok yaygınmış, yağmurlu bir günde İstanbul Belgrat ormanında bile bir kaç kilo toplanabilirmiş.
Böyle masal anlatır gibi oldu ama hiç isimleri aklımda tutamam, affola.
Bu arada mantar benim en sevdiğim bitkilerin başında gelir, hatta bitki hayvan arası bir organizma diye hatırlıyorum kendisini:rolleyes:

Sanırsam Jilber Barutçiyan dan bahsediyorsunuz.

Hal böyle ise Jilber hocam yabancı değil. Bu forumda da geçmişte zaman zaman bilgi paylaşımlarında bulundu toplantılar seminerler düzenledi.

murer 08-01-2013 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1081875)
@egetropical
Ben morchella conica miselini evde kabuklu prince aşıladım kompost oluştu ama meyve alamamıştım. Belki bu bilgi kompost hazırlarken size yardımcı olabilir diye yazayım diye düşündüm. Bütün herkes toprakla oluşturulmuş kompost deniyor ama fırsat bulup toprağa giremedim henüz. Ayrıca toplarken tespit ettiğim bir durum var conica türü Ginkgo biloba ağacına bayılıyor. Özellikle yapraklarını bol döktüğü yaprakların ve meyvelerin temizlenmediği yerlerde dev boyutlara ulaşıyor. Bulabilirseniz ginkgo biloba yapraklarını da karışımınızda deneyin. Ben deneyecektim ama bu yıl fırsat bulamadım bir sonraki yıl nasip olursa denemeyi düşünüyorum. Bu yıl yapabildiğim tek deneme bahçeye bu ağacın yaprakları ile birlikte kompost aşılamak oldu. Sonucu mart ayı sonları nisan başlarında öğrenirim artık :D

İnternetten bulduğum morel yetiştirme tekniklerinde Sclerotia kullanılıyor hep ve işin anahtarının bu olduğu söyleniyor.Sanırım bu sclerotiaları doğadan topluyorlar.Eğer bu yontemle ürün elde ediliyorsa kültür üretimi sayılmaz.

suplilumas 08-01-2013 14:01

@murer
sclerotia morchella türü mantarların misellerinin kendini kışa karşı savunmak için oluşturduğu bir oluşum. Çok sert ve yumru gibi olur. Genelde çok küçüktürler ama çevresini de etkilediğinden doğadan topladığınız morchella mantarının dibindeki toprağı inceleyebilirsiniz. Çevresi çok yumuşak olsa dahi mantarın çıktığı toprak taş gibi sert oluyor. Meyveyi bu sclerotia verdiğinden kompostta oluşturlmak istenen şey o. O nedenle Morchella yetiştirmek isteyenler harıl harıl büyük sclerotia oluşturmaya çalışır.
Yani kuzu göbeği üretmek için miselli komposta aşılamak geliştirmek ve sonra miselin sclerotia oluşturmasını sağlamak gerekiyor ki meyve alınabilinsin.
Tabi alınırsa :D Bütün bunlar teorik bilgiler pratikte başarı yok.

murer 09-01-2013 04:10

1 Eklenti(ler)
Sayın suplilumas,
Evet, morchella ve birkaç çeşit mantar daha sclerotia üretiyor ve yanlış anlamadıysam bu oluşum tekrar misel canlanmasına elverişli.Morel üretim tekniklerinin bir evresinde sclerotia parçalanıp kompost üzerine serpiliyor.Bu sclerotia doğadan toplanmış ise meyve vermek için gerekli donanıma sahip bir oluşum olabilir.Eğer durum böyle ise tam anlamıyla bir kültür üretimi söz konusu olmaz.

suplilumas 10-01-2013 14:36

Sayın murer
Öncelikle Mochellayı üreten iki kişinin varlığını biliyorum ama nasıl ürettiklerini kimse bilmiyor. Onları saymazsak morchellayı her hangi bir yolla doğal ya da kültürü yapılarak üretebilen kimse yok.
Sclerotia'ya gelirsek daha önce de dediğim gibi miselin kendini korumaya almak için dönüşüme girmiş şekli. Aslında sclerotia da bir misel. Bunu gönderdiğiniz şekilde de rahat görebiliyorsunuz. Tartışma gruplarında olay şöyle açıklanıyordu eğer sclerotia üretmeyi becerirseniz o zaman bu mantardan meyve alabilirsiniz. Olay miseli sclerotia aşamasına geçerimekte bitiyor.
Bir gruba göre birincil misel yani spor ve klon yapılmış misellerin tamamı sclerotia dönüşümüne hazır değil. Bir gruba göre ise her tür misel bu dönüşümü eğer uygun koşullar oluşursa yapar der.
Sizin kültürü değil dediğiniz birinci grubun yöntemi. Bu tekniğe göre sclerotia mantardan spor ya da başka bir yolla elde edilmez doğadan meyve veren kaliteli sclerotia kullanılır. Eğer bu yöntem ile başarılı sonuç alırsanız yapmanız gereken sclerotiadan tekrar misel üretip sclerotia üretmek. Miselden misel üretmekle aynı mantık.
Devamlı doğadan toplayıp üretmek zaten imkansız gibi bir şey. Mantarın kendisini toplamak daha kolay ve ucuza mal olur.
Morchellada önemli olan birinci konu her hangi bir yöntemle bir kez dahi olsa meyve alabilmek. Sonra bu yapılan işlemi geliştirmek devamlılığını sağlamak. Ben yaptım çıktı diyeni daha da görmedim. Mantara hobi olarak merak saldığımda morchellanın şeklini dahi bilmiyordum. :D yani o kadar uzun zamandır kimseyi görmedim.
Benim izlenimlerime göre bu mantarın ışık nem ve ısı ihtiyacı çok hassas o nedenle üretilemiyor. Burada mevsim uygun olduğundan mart ortalarında conica türünü toplamaya başlıyorum. nisan ortaları mayıs başlarına kadar da elatta ve diğer türler takip ediyor. Burada kimse yemedeğinden ve bilmediklerinden pek ilgilenmiyorlar. Evin çevresindeki parkları kuzu göbeği tarlam olarak kullanıyorum. O nedenle incelemem çok kolay oluyor.

murer 11-01-2013 10:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1083677)
Sayın murer
Öncelikle Mochellayı üreten iki kişinin varlığını biliyorum ama nasıl ürettiklerini kimse bilmiyor. Onları saymazsak morchellayı her hangi bir yolla doğal ya da kültürü yapılarak üretebilen kimse yok.
Evet internette gördüğüm kadarıyla iki kişi var ama ben bunların ekonomik bir üretim şekli bulduklarını sanmıyorum.Yoksa şimdiye kadar marketlerde görürdük bu mantarı.Fayk olduğunu söyleyenler de var.
Sclerotia'ya gelirsek daha önce de dediğim gibi miselin kendini korumaya almak için dönüşüme girmiş şekli. Aslında sclerotia da bir misel. Bunu gönderdiğiniz şekilde de rahat görebiliyorsunuz. Tartışma gruplarında olay şöyle açıklanıyordu eğer sclerotia üretmeyi becerirseniz o zaman bu mantardan meyve alabilirsiniz. Olay miseli sclerotia aşamasına geçerimekte bitiyor.
Bir gruba göre birincil misel yani spor ve klon yapılmış misellerin tamamı sclerotia dönüşümüne hazır değil. Bir gruba göre ise her tür misel bu dönüşümü eğer uygun koşullar oluşursa yapar der.
Benim şahsi fikrim spor veya klonlamadan da scretoria oluşur.Bir kaynağa göre bu mantarın miseli bir engelle karşılaştığında scretoria oluşturuyor.Buna etken aşırı sıcaklık, aşırı su, kuraklık vs. gösteriliyor.Tüm şartlar uygun olduğunda scletoria oluşmadan da meyve veriyor olabilir.
Sizin kültürü değil dediğiniz birinci grubun yöntemi. Bu tekniğe göre sclerotia mantardan spor ya da başka bir yolla elde edilmez doğadan meyve veren kaliteli sclerotia kullanılır. Eğer bu yöntem ile başarılı sonuç alırsanız yapmanız gereken sclerotiadan tekrar misel üretip sclerotia üretmek. Miselden misel üretmekle aynı mantık.
Doğadan toplanan scletoria gerekli yapı taşlarını bünyesinde biriktirmiş olabilir ve bu yöntemle başarı şansı daha daha yüksek olur.Bu scletoriadan tekrar miselle dönüşüm yapmak aynı sonucu vermeyebilir.Scletoria miselle beslenen ayrı bir oluşum ve farklı elementler barındırıyor içinde anladığım kadarıyla.Doğada oluşumuyla kültür ortamında elde edilmesi arasında fark olabilir.
Devamlı doğadan toplayıp üretmek zaten imkansız gibi bir şey. Mantarın kendisini toplamak daha kolay ve ucuza mal olur.
Buna katılıyorum ama internette dolaşan şu iki üreticinin bu yöntemi kullanmış olabileceğini sanıyorum.Ayrıca doğadan scletoria toplanması morel mantarının azalmasına sebep olur.
Morchellada önemli olan birinci konu her hangi bir yöntemle bir kez dahi olsa meyve alabilmek. Sonra bu yapılan işlemi geliştirmek devamlılığını sağlamak. Ben yaptım çıktı diyeni daha da görmedim. Mantara hobi olarak merak saldığımda morchellanın şeklini dahi bilmiyordum. :D yani o kadar uzun zamandır kimseyi görmedim.
Benim izlenimlerime göre bu mantarın ışık nem ve ısı ihtiyacı çok hassas o nedenle üretilemiyor. Burada mevsim uygun olduğundan mart ortalarında conica türünü toplamaya başlıyorum. nisan ortaları mayıs başlarına kadar da elatta ve diğer türler takip ediyor.
Bulunduğunuz coğrafya bakımından çok şanslısınız.Ben henüz bu mantarla doğada karşılaşmadım.
Burada kimse yemedeğinden ve bilmediklerinden pek ilgilenmiyorlar. Evin çevresindeki parkları kuzu göbeği tarlam olarak kullanıyorum. O nedenle incelemem çok kolay oluyor.

Bence uyandırmayın kimseyi tarlanız size ait olsun :)

suplilumas 13-01-2013 06:55

Burada kuzugöbeğini bilmezler o yüzden uyandırsam bile kimse ilgilenmez. Sadece mantar toplayıcıları ilgilenir onların da tek tek bütün noktaları bilmesi gerekiyor ki evden 5 dakika kadar uzak hızıma ulaşamazlar :D Çıkan yerlerin tek tek haritlarını çıkardım her dönem biraz daha genişletiyorum alanı ayrıca tür ve tarih bilgilerini de not ediyorum. o nedenle aramama pek gerek kalmıyor gidip alıyorum sadece :D İki ay sonra sezon başlıyor geçen yıl topladıklarım daha bitmedi :D

egetropical 13-01-2013 22:19

2 Eklenti(ler)
soğuklar miselin kompostları sarmasını geciktiriyor. yine arada aceleci bebekler oluşmaya başladı.
Eklenti 361484
aceleci bebekler

Eklenti 361485

alone35 13-01-2013 22:42

hayırlısı olsun tufan abii

egetropical 05-02-2013 19:40

2 Eklenti(ler)
bugün az da olsa eringi mantar hasadı yaptım.

Eklenti 367467

Eklenti 367468

samettutuncu 15-02-2013 09:56

mantarla ilgili sizin gibi derin teorik bilgilerim yok ama bi kaç gündür bütün yazıları ilgi ile okuyorum :) zamanım olsa da kurduğunuz işletmeleri gezebilsem bilgilerinizden faydalanabilsem :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025