![]() |
Alıntı:
|
Sayın egetropical yaklaşık bir aydır konuda paylaşım yapmamışsınız, mantarlarınızda son durum nedir? Verim ve kazanç anlamında beklediğinizi bulabildiniz mi?
|
iyi günler arkadaşlar...
Pleurotus eryngii(kral mantarı) yöresel ağızlarda çakşır/kirkon olarak tanına mantar hakkında birkaç sorum olarak cevap verebilirseniz sevinirim.. Doğal olarak yetişen bu mantar türü yurt dışına ihraç ediliyormu ve yurt içinde satış ve pazarlama ağı geniş midir? Mevsimi geldiğinde yüklü miktarda temin edebilirim. TEŞEKKÜRLER |
P. Eryngii ile tanışmam Sn Pria sayesinde oldu. Tadı gerçekten kuzugöbeği ile dahi kıyaslanamayacak kadar güzel. Yeyip de tadına bayılınca başladım araştırmaya bu iş nasıl olur diye. En son kendimi petri kaplarından misel ayıklarken buldum :D
Agarda üretmekte çok büyük sıkıntı yaşamadım, ikinci denemede gayet güzel geliştiler. Şu anda agarda izole ettiğim miselleri buğday tohumuna aşılama aşamasındayım. Buğdaya sardırmayı da başarabilirsem bulduğum her toprak parçasına mantar yatakları yapacağım :) P. eryngii miselleri diğer türlere göre daha yavaş geliştiği için pastörize değil sterilize komposta ekilmeli deniyor. O yüzden ev ortamında iç mekanda bu şartları sağlamak zor. Geçen sene Erkel'den sipariş verdiğim eryngii kiti hiç sarmadı ve kontamine oldu. Bir daha sipariş verirsem sarmış kompost soracağım ya da özellikle sarım aşamasında sıcak ve çevreden izole bir şekilde sarımını tamamlamaya gayret edeceğim. P. Eryngii'nin ticari üretimi ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Videoda 3 önemli faktörden bahsediliyor: Birincisi yüksek teknolojili, suyu ve havası filtrelenen temiz odalarda üretim yapılması. Çünkü P. Eryngii hassas bir tür, en küçük bir kontaminasyon riskinin bulunmaması gerekiyor. İkincisi miselin sterilize edilmiş komposta sıvı formda enjekte edilmesi. Bu hem miselin kompost içinde daha hızlı yayılmasını sağlıyor hem de özel enjeksiyon portlarından aşılama yapıldığı için steril ortama misellerden başka hiçbir organizma giremiyor. Vİdeoda sıvı miselleri de kendileri ürettiklerini söylüyor, yani sağlam bir laboratuar yatırımı söz konusu. Üçüncüsü ise sarım tamamlandıktan sonra oda sıcaklığını diğer üreticiler 16-18 dereceye düşürürken onlar 13-14 dereceye düşürüyorlarmış. Mantarlar daha uzun sürede gelişiyor fakat tadı ve raf ömrü daha iyi oluyor. Mantarlar büyümeye başladığında budama yapılıyor, her şişede sadece en büyük ve en iyi özelliklere sahip bir ya da iki mantarın büyümesine izin veriliyor. https://www.youtube.com/watch?v=cX3R...&nohtml5=False |
Güzel iş çıkarmışsınız. Kolay gelsin. Tesisten en son fotoğraf ve bilgileri paylaşır mısınız?
|
@verdoque
Verdiğiniz bilgiler sadece P. Eryngii için değil hemen hemen bütün mantar türleri için geçerlidir. Nerden bilgi edindiniz bilmiyorum ama bu bilgiler sizin Eryngiinin diğer türlerden daha zor ve hassas olduğu kanısı edinmenize neden olmuş. Benim üretmeyi denediğim ilk mantardır P. Eryngii. Marketten aldım, paketten çıkardım, maket bıçağı ile mutfakta kesi alıp, sadece agar petriye attım, oluşan miseli banyo küvettinde sıcak su ve sabunla yıkayarak steril edip, poşete doldurduğum prinç sapı torbasına attım ve banyoya astım. Bir süre sonra meyveler çıkmaya başladı. Hazır kompost yerine madem petri sorununuz da yok klon yapın miseli oradan kullanın. Çok kolay. Miselin ikinci kez daha iyi sardığını yazmışsınız. Eğer devam edip en iyi kısımlarından tekrar tekrar agara alırsanız ve yaklaşık 10 kez devam ederseniz sonuca siz de şaşıracaksınız. İki üç günde tüm petriyi yıldız şeklinde aynı oranda saran misel elde edeceksiniz. Son olarak Erkelin sitesinden P. Eryngii resimlerine baktım gönderdikleri misel o resimlerdeki mantarların ise kaliteli değil meyveleri. Daha kaliteli mantar bulursanız örneklerinizi o mantardan alın. |
Hassas olduğunu şu anda hatırlayamadığım birkaç kaynakta okumuştum, misellerin diğer türlere göre daha yavaş gelişmesinden kaynaklanıyor olabilir. Hem doğadan toplanmış hem kültüre alınmış P.Eryngii mantarından örnek alma fırsatım oldu, petri kaplarında izole ettim şu anda buzdolabında saklıyorum. Doğadan topladığım daha hızlı ama daha seyrek gelişirken kültürden aldığım örnek çok yavaş ve çok yoğun büyüdü. Strainler arası farktan olabilir ya da kültürden çoğalttığım miseller yaşlılık (senescence) belirtileri gösteriyor olabilir bilemiyorum. Buğdaya aşılamaya bir türlü fırsatım olmadı. Umarım dediğiniz gibi sorunsuz üretebilirim.
Alıntı:
|
@verdoque
Yapmanız gereken doğadan aldığınızın en hızlı ve yoğun kısmından alabileceğiniz kadar küçük örnekler alarak petride terar tekrar geliştirmek. Sonuç olarak yoğun ve hızlı miseli elde edeceksiniz. Kültürden çoğaltığınız sanırım yanlış ıslah edilmiş devamlı en yoğun kısım alınıp diğer öğeler göz ardı edilirse sonuç yoğun yavaş misel olur ya da tersi. |
Ticari olarak üreten alıp satan var mı?
|
üretim
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025