![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
nemleme sistemi kullanmak verimi attırıyor.
otomatik yaparsanız faydasını göreceksiniz. |
arkadaşlar diğer konu baslığında ilk uygulamamla ilgili yardımcı olursanız sevinirim. http://www.agaclar.net/forum/mantar/3094-18.htm
|
2 Eklenti(ler)
arkadaşlar yukarıdaki mesajımın ertesi gününde yaptığım hasattan görüntüler ektedir. yapa yapa işin inceliklerini öğreniyorsunuz. kompost karışımım çeltik kabuğu ve saman dan oluşmaktadır.
bir kısmını kızartma, bir kısmını fırında yaptı hanım. her ikisi de oldukça lezzetliydi. |
Alıntı:
|
Kütükte yetiştirme oldugu için bu konudan soruyorum arkadaşlar.
Kesilmiş olan kavak agaçlarının yerde kalan 30-40cm civarıdır heralde kök kısımlarına aşılama yapılabilirmi yerde kalan kısım bahçemizde sürekli akan akarsuyun hemen kenarında. |
Alıntı:
Birde havalandırma yaparken oda hava temizleyici kullanmayı da planlıyorum. o şekilde deneyen var mı acaba? |
mantar üretimi
Alıntı:
|
Kütüklere yapılan ekimde 1ayda sarım tamamlanıyor diye okumuştum, burda kütügün heryeri bembeyazmı olması gerekiyor 1aydan fazlada sürebilirmi sarım?
kütük tamamen beyazlamadan mantar veriyormu arkadaşlar benim yaptıgım ekim nerdeyse 40gün oldu beyazlama heryerinde yok sadece miselin ekili oldugu yerlerde var. 2 kütükte çok ufak toplu iğne ucu kadar mantarlar var ama büyüme yok hiç yanlışı nerde yapıyorum acaba? |
merhaba arkadaşlar bende bunu hobi olarak yapmak istiyorum ama hiç bi fikrim yok nerden başlayacağımı bilmiyorum açıkcası yardımcı olabilirmisiniz rica etsem teşekkürler
|
4 Eklenti(ler)
Diğer konuya yazmıştım. Burayada ilave edeyim.
Geçen yıl aralık ayında uyguladığım kütüklerin son hali. edit: foto eklemesi |
***
konuyu sonuna kadar okudum çok güzeldi emeği geçen arkadaşlara teşekkürler, son durum nedir mehmet kemer,mümin okan, maraşlı, şafak beyler.
|
Renk Farkı
Alıntı:
Paylaşılan resimlerde neredeyse bembeyaz istiridye mantarları da var koyu gri renkte olanlarda...Bunun temel sebebi nedir? |
@Tahsinmd
Tür ya da varyasyon değişik. Her birinin bilimsel adı farklı farklıdır. İstiridye mantarı ismi halk arasında kullanılan genel bir isimlemedir. Örneğin saf kan arap ingiliz ya da koşum atlarının hepsine at diyoruz ama her biri farklı özelliklerini ön plana çıkarmışlardır. |
benimkiler tahminimden fazla büyüdüler , çam talaşını sevdiler garip şekilde
http://i59.tinypic.com/20j5tox.jpg kinglerde torbanın dibinden çıktı |
torbanın içindekiler birlşikmi kalıyo yoksa kolay dağılabilirmi oluyor acaba
|
Herkese Merhabalar ;
Öncelikle yaptığınız bütün çalışmaları buradan paylaşıp bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Bende başta hobi olarak ve ilerde kendime azda olsa ek gelir sağlamak amacıyla mantar üretimi yapmak istiyorum. Sizlerden ricam mantar üretiminin tüm aşamalarını ayrıntılı olarak paylaşabilir misiniz ? |
Alıntı:
Aslında bence forumların genelinde bu tür bir eksiklik var. Bir proje için başlık açıldığı takdirde, aşamaların daha iyi anlaşılması için aralara bence belli bir süre yorum kabul edilmemeli. Proje tamamlandıktan sonra soru cevaplar ve yorumlar yapılırsa daha verimli olur. Üstelik hiç kimsenin kafası karışmaz ve gayet net olur her şey diye düşünüyorum naçizane. Tekrar hepinize teşekkür ederim. En kısa zamanda ticari ölçekte yapmayı düşünüyorum kısmetse eğer. Buradan düzenli bir şekilde sürecin tamamını tek seferde paylaşmayı düşünüyorum. Tabi doğru ve yanlışları ile. Saygı ve sevgiler |
Kütükte mantar yetiştirmek konusunda internette birbiri ile çelişkili bazı bilgiler bulunduğu için bir şeyin cevabını bu sitede tecrübe edenlerden rica edebilir miyim ?
Kütükte yetiştirmede ilk flaştan sonra kaç zamanda bir flaşlar olmakta ? Bazı kaynaklarda ilk hasattan itibaren 15 günde bir tekrar hasat yapıldığı ifadesine rastladım. Örneğin kavak ağacı kütüğü için 2-3 yıllık bir üretim ömrü söz konusu deniliyor. Kütüğün % 30' u oranında bir veriminden bahsedilmiş. Bu % 30' luk verim 2-3 yılda alınan toplam ürün miktarı mı ? Yoksa ilk hasattan itibaren her 15 günde bir mi alınan miktar ? Yüzlerce site ve forumlarda ve hatta haber sitelerinde birbirini tutmayan açıklamalar var. Arada küçük farklar olsa belki kabul edilebilir. Ancak bir kütükten yılda 15-20 kilo mantardan bahseden de var, bir kütüğün ömrü boyunca 15-20 kilo verir diyen de var. Şaşırmamak elde değil. Biz 2 kişi ticari anlamda üretim düşünüyoruz. Kompost haricinde kütükte üretimi de araştırdığımız için soruyorum. Bu ülkede neden muğlak ifadeler kullanır insanlar; bunu bir türlü anlamamışımdır zaten. |
Alıntı:
Kütükte mantar yetiştiriciliği ticari amaçlı düşünürsek karlı bir üretim şekli olmuyor. Neden derseniz kütükten 2 veya 3 yıl mantar altık diyelim ama bu 3 yıl içinde üretimimiz çok iyi oldu ve herşeyi dört dörtlük yaptık diyelim yüzde 40 lık başarı elde ettik . Aldığımız verim güzel yüzde 40 ama 3 yıl kütüğü bakacaksınız üretim süreci uzun olduğu için ticari olarak yapılması tavsiye edilmiyor. Kompost ekip mantar üretmenin üretim süreci kısa olduğu için komposttan üretim şekli ticari olarak yapılıyor. Saman komposttundan yüzde 25 pamuk (telef) komposttundan yüzde 40 verim alınabiliyor . Üretim süreci ekim yaptıktan bitinceye kadar 60 ve 80 gün arasıdır. Mantar üretimi kolay bir iş degildir. Bu işe ticari olarak girecek arkadaşlar iyi araştırsın ve öyle yapsın. |
Alıntı:
Ancak internette izlediğim bazı yerli ve yabancı videolarda ki yerli videolar resmi görevliler tarafından verilen kurs ve eğitimlerin kaydedilmesi sonucu paylaşılmış; kütükte mantar yetiştiriciliğinde maliyet değerleri oldukça düşük. Ayrıca kütüğe bakmak diye bir konudan bahsedilmiyor hiç bir kaynakta ya da ben rastlamadım. Sadece, kütüğün nem durumunun kontrol altında tutulması yeterli olduğu söylenmiş. Üstelik kütükte yetiştiricilik elbette uzun vadelidir ve ticari anlamda yapanlar 3-5 kütük ile yapmamaktalar. Yabancı kaynaklarda çok güzel videolar mevcut, ancak yabancı dil bilgisine sahip olmadığım için söyleşi ve röportajları anlayamadığım için yerli kaynaklara yöneliyorum mecburen. Diğer bir konu ise; kütükte yetiştirilen mantar ile kompostta yetiştirilen mantar arasında lezzet ve kalite açısından fark olduğu için kütükteki mantarın satış fiyatı daha yüksek olduğu için, pazarlama konusunda doğru şekilde hareket edildiği takdirde ben karlı olacağını düşünüyorum. Kütükte yetiştirdiğinizi pazara gidip satmayacaksınız elbette. |
büyükçe araziniz varsa arazinin bi tarafında kullanılmayan koruluk gibi doğrudan güneş almayan biyer varsa kütük meselesi iyi olabilir , tabi yaban hayatından da korunarak
ama yukarıdaki arkadaşın dediği gibi depo kiralayıp sistem kurup ticari olarak yapmaya kalkarsanız sıkıntılı olabilir. kütükte daha lezzetli olur daha verimli olur gibi yorumlara pek inanmayın . bunlar kişisel beğeni meselesi oluyor genelde |
Ben kütük denemesi yapmadım kompost yaptım ama bir amcam yaptı kütük ekimi yaptı verim olarak sürekli mantar çıkımı olmuyordu onun gözlemleri kompost üretiminin ticari olarak yapılması yönelikti kütük ekiminin en güzel yeri pastorize yapılmaması mantarının lezeti tartışılmaz tabikide
|
Kütükteki kırmızılık
Kütükte yaptığım denemelerde beyazlaşmanın yanında turuncu turuncu lifler oluştu. Üst kısımlarda da kahverengilikler var ve odada küf kokusu var. Görünen köy gibi dursa da deneyimsizlikten dolayı bir bilene danışayım dedim.
http://i.hizliresim.com/1voD3B.jpg http://i.hizliresim.com/OA5gAz.jpg |
Gökkuşağının değişik renklerinde oluşabilen bu kontaminasyonun kaynağı küfler olabilir. Petri kabında kırmızı, yeşil, mavi gibi gökkuşağının her renginde çeşitleri olabiliyor. Küf oluşan bir petri kabını yetiştirme ortamınızda asla açmayın diyorlar çünkü küfler çok bulaşıcı ve direk sporla havaya ve ortama yayılıyorlar. Tavsiyem kütükleri dışarı çıkarmanız.
Alıntı:
|
Merhaba arkadaşlar buğday kepeği bulamadımda acaba kepek yerine bir miktar buğdayı ezerek samana eklesem olurmu ?
|
Ticari üretiyorsanız hem pahalıya gelir hem de bakteriyel kontaminasyon riskini arttırdığı söyleniyor. Evde hobi amaçlı yapıyorsanız ezmek yerine 1 gün suda bekletip sonra da taneler dağılmayacak kadar kaynatıp ekleyebilirsiniz. Taneler parçalandığında bakteriyel kontaminasyonu hızlandırıyormuş.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bugün epey bir dolaştım samanı aldım. Büyük bir çuval ortalama 25-30kg gelir galiba. Ama kepek az miktarda bulamadım 50kg lık Un çuvallarında vardı ama bana çok fazla olacağı için almadım. Başka bir yerde okudum mısır unuda oluyomuş galiba. Mısır ununu çok rahat bulabilirim acaba bilgi doğrumudur ?
Alıntı:
|
İnternette bir cevap bulamadıgım için 3 ayrı karışımla deneme yapmaya karar verdim.
Çay posası + Saman Saman + Mısır unu Sadece saman. Çay posası + saman işe yararsa bu hobi benim için çok kolay olacak. Şuan bu karışımı kaynattım soğuttum ve suyunun biraz daha çekişmesi için temiz bir şeffaf naylon üzerine serdim bekliyorum. Bu arada miseller gözüme çok solgun gelmişti sanki bir poşet buğdaymış gibi duruyordu. Dün gece miselleri dolaptan çıkarıp uygulama yapacağım depoya bıraktım bugün baktığımda misellerin hareketlendiği bariz belli oluyordu. Kütükte dünden beri suyun içinde birazdan kapağı kesip onuda hazırlayacam inşallah. |
Kompostları paketleyeli bugün 5gün oluyor ama sıcaklığın ani düşüşü sebebiyle neredeyse hiç gelişme yok. Poşetlerin birkaç yerinde ufak tefek beyazlaşma var ama artık gelişirlermi bilmiyorum. Şuan hava sıcaklığı 14-15 derece fakat odunluğun bir bölümü kayadan oldugu çin içeri daha serin galiba. Aslında misellerde ilk geldiginde bir tuhaftı. Buğdaylar neredeyse simsiyah gözüküyordu belki misellerde sorunludur. Şuan dolu ve yağmur yağıyor. Havalar biraz ısındıktan sonra başka bir yerden misel alarak tekrar deneme yapacam.
|
Poşetlerle aynı gün hazırladığım kütük çok iyi gidiyor. El bıkçısıyla kesecektim ama suya ısladığımdan bıkçı işlemedi mecburen delerek misel aşıladım. Delikleride mumla kapatmıştım. Bugün baktığımda mumn etrafından ve kütüğün birçok yerinden beyaz küf gibi bişeyler resmen fışkırmış. Poşetler ufak tefek beyazlaşmalar başladı tekrar havalar ısınmaya başladı.
Bu arada yeni misel alacam. Agro mantar da var ama 15tl yazıyor kaç kilo **** kargo varmı yokmu belirsiz yarın şipariş vermeyi düşünüyorum. Bir kaç kütük ve yine samanda deneyecem. |
Yerli misel üreticilerinin çoğu yurtdışından gelen misellerden kopya alarak misel üretiyormuş, o yüzden miseller güçlü olmuyormuş. Misel ne kadar yaşlıysa (çok defa çoğaltıldıysa) o kadar güç kaybediyor.
Üreticiler arasında en popüler misel markası Sylvan, onun dışında Bursa'da bir firmanın ithal ettiği Biotech ve Ukrayna'dan ithal edilen Futar var. Facebook'ta "Mantar Üreticiler Birliği" grubunu takip edebilirsiniz, üreticiler ve misel satıcıları orada paylaşım yapıyorlar. Alıntı:
|
Biraz önce odunluğu kontrol ettim. Her zamankinden farklı olarak kapıyı açar açmaz içerde buram buram misel kokusu vardı. Torbalardan birine baktığımda misellerin sarmaya başladığını fark ettim. Sanırım havalar ısınmaya başladığından miseller şimdi harekete geçti.
|
Bugün yine odunluğu bir kontrol ettim. Çay Posası + Saman karışımı olan tek torbam bembeyaz olmuş misel tamamen sarmış durumda. Sanki torbaya yoğurt doldurmuşum gibi. Diğerlerinin tamamen beyazlaması 2-3 gün daha sürer gibi. Bugün 16.gün çay posalı bence hazır. Ama diğerlerinide beklemek için ayın 20sinden sonra camlardaki poşetleri çıkarıp içeriyi aydınlatacam. Kütük güzel gidiyor ama fotoğraflarda gördüğüm gibi ilerlemiyor. Deliklerin etrafından deli gibi fışkırıyor ama farklı yerlerden çıkmıyor. Kavak bildiğim kütükte kavak değilmiş zaten ne olduğu belirsiz.
Bu arada ilk fotoğrafı bugün çektim hafıza kartını bilgisayara bağlayabileceğim zımbırtıyı bulduğumda resimleri ekleyecem. |
5 Eklenti(ler)
Sn DoganGLC'den hevese kapılınca geçen haftasonu ben de memlekette mantar denemelerine giriştim. Youtube'dan izlediğim (KAYIN MANTARI Eğitimi 1 - GÜDÜL istiridye mantarı 1 ve KAYIN MANTARI Eğitimi 2 - GÜDÜL istiridye mantarı 2 videoları) ile uzunca bir süredir aklımda olan kütükte aşılamayı sonunda yapabildim.
Bir akrabamız kereste işi yapıyor öncelikle ona gidip uygun çapta (kesildiğinde taşıyabileceğimiz boyutta) temiz kütüklerden bir tane beğendik, kestirince 4 tane 50cmlik parça çıktı. Ağaç yaklaşık 1 ay önce kesilmiş, önceki gece dışarda yağmur yağdığı için nemliydi, üzerinde sürgünler vardı, hala canlı görünüyordu. İdeali taze kesilmiş kütük ama en kolay bulabileceğimiz buydu. Miseli Bursamantar'dan temin ettim, minimum 6kg gönderiyorlar. Biotech marka, P. Ostreatus kütük için hızlı sardığından K17 tavsiye ettiler. Aşağıdaki adımları uygulayarak aşılamayı yaptım. 1- 50 cm boyunda kütükler 5 cm üzerinden tek seferde düzgünce kesilir. Kesmeden önce sonradan aynı şekilde oturtabilmek için kütük üzerinde işaretleme yapılır. Kapaklar kesildiği an torbalanırsa birbiriyle karışmaz. 2- Ara kısma 1 parmak kalınlığında misel yayılır. (Bursamantardan yüzeyde oyuklar açmamız ve oyuklara misel doldurmamız - misel yüzdesini arttırmak için- tavsiye edildi ama zor olacağı için yapmadık.) 3- Miseller döşendikten sonra fazla suyu dengelemesi için üstüne talaş serpilir. 4- Talaşın üzerinden birkaç kez fısfısla su serpilir. 5- Kapağın üstünden 3 adet çivi hafif alttan çıkacak şekilde çakılır. 6- Kapak işaretli yerlerden tam olarak denk gelecek şekilde yerine oturtulur. (3 numaralı resim) 7- Kapak kapatılıp nazikçe dengeli şekilde iki vuruşta tüm çiviler alttaki kütüğe geçirilir. Sonra çiviler sonuna kadar çakılır. 8- Kapak kapandıktan sonra çepere ıslatılmış pamuk sıkıştırılır. (Bunu da Bursamantar'dan tavsiye ettiler.) 9- Kalın kağıt bantla birkaç tur çeperden geçilerek kapatılır. Kütük siyah çöp torbasına konarak ağzı bir yumruk üstünden bağlanır, tarih ve çeşit bilgisi ile etiketlenir ve karanlık bir yerde oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. |
5 Eklenti(ler)
Yapmışken bir de samanda kompost yapıp torbalayalım dedik.
1- Samanı konserve yaptığımız kazanda bahçede yaktığımız ateşte kapağı kapalı olarak kaynattık. Kapak açık olunca üst taraf yeterince ısınmıyor, termometreyle tespit ettim. 2- İçine göz kararı bir avuç alçıtaşı (Kalsyum sülfat) attım. 3- 80-90 dakika kaynadıktan sonra süzgeçle daha önce alkolle temizlediğim metal leğene samanları aktardım. Üstüne tepsi kapatarak içeri taşıdım. 4- 3 temiz tepsiye ince bir tabaka halinde yaydım. Tepsilerin bir ucunu yükselterek süzülen fazla suyun diğer uçta toplanmasını sağladım. Miktar az olduğu için çok çabuk soğudu. 5- Her tepsinin için göz kararı miselden keserek ufaladım. (Misel çok sert kalıp gibi duruyor, elle koparmak çok zor) Homojen şekilde karıştırdıktan sonra şeffaf küçük boy çöp torbalarına sıkıca doldurdum. 6- Ağzını bağlayıp kütük aşılamada kullandığım çivilerden birine alkol sıkıp her yerinde hava delikleri açtım. Özellikle alt tarafta açılması önemli, fazla suyun akabilmesi için. 7- Karanlık bir odada süzgeç içinde mayalanmaya bıraktık. Altına peçete koyup fazla suyun emilmesini sağlıyoruz. Bugün 3. gün sarım iyi gidiyor. |
Misel farkı nasılda belli olmuş. Benim miseller simsyah buğday gibiydi senin aldıkların tam tersi. Benimkilerde sardı ama çok uzun sürdü. Bursamantardan hesap bilgilerini aldım birdahai sefere bende 6kg alacam. Alçı ve kireç kullanımı hep aklıma takılıyor. Dün bir videoda gördüm kaynatmadan önce suya kireç katılıyor. Kireçmi katmak lazım alçımı ve ne zaman katılacak hep kafamı kurcalıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=Bx7rbs9mH6A |
Miseller gerçekten çok sağlıklıydı, petri kaplarına aldığım örneklerin hiçbirinde kontaminasyon olmadı. Arpaya aşılıymış, taneler birbirine tutkalla yapıştırılmış gibi sımsıkıydı.
Video Rusça olduğu için dediklerini anlayamadım ama kireçle dezenfeksiyon diye bir yöntem var, onu anlatıyor diye tahmin ediyorum. %0.5-1lik kireç çözeltisinde bir gece bekletilen saman süzülüp öyle ekim yapılıyor. Kireç ph'ı çok yükseltiyor ve diğer rakip mikroorganizmalar devre dışı kalıyor. Süzülmüş saman ph 8 seviyesine geliyor, istiridye mantarı bu bazik ortama diğer mikroorganizmalara göre daha dayanıklı, miseller geliştikçe ortam asitleşip normale dönerken rakip mikroorganizmalar tekrar devreye giriyor. 7-10 gün içinde sarım büyük oranda tamamlanabilirse yöntem başarılı olabiliyor, ne kadar uzun sürerse risk o kadar yükseliyor. Bu yöntemin dezavantajı süzülen kireçli su çevreye zararlı olduğu için doğaya salınması sakıncalı. Ayrıca dezenfeksiyonu tam sağlamadığı için riskli. (Kaynak: Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms, Paul Stamets) Alçıtaşı (Kalsiyum sülfat) ortamı asitleştiren bir madde ama ph'a etkisi kirece göre çok zayıf. Komposta konulmasının sebebi kalsiyum ve kükürt desteği sağlamak. Misel üretmek üzere sterilize edilecek tahıl tanelerine de katılıyor, ordaki amaç ise tanelerin bütünlüğünü korumak ve piştiğinde birbirlerine yapışmalarını engellemek. Dezenfeksiyon amacı ile kullanılmayacaksa ya da ortam ph'ı ile ilgili bir sorun yoksa %1 oranında alçıtaşı kullanmak daha doğru. Ama kullandığınız malzemeler sebebi ile fazla asidik bir kompost olduysa ph'ı ayarlamak için yine az miktarda kireç eklenebilir. Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025