![]() |
paylaşımların devamını bekliyorum...
|
@marasli
Sanırım siz poşetleri yanlış dolduruyorsunuz mantarların delip çıkma nedeni o. Torbayı bir sıra kompost üzerine misel sonra yine bir sıra kompost üzerine misel olarak dolduracaksınız. Her kompost sırasında elinizle hafif bastırıp büyük hava boşluğu kalmamasına dikkat edin. Çok sıkıştırırsanız misel havasız kalır mantarlarınız da çıkmak için yer bulamaz içerde çıkarlar torba çok gerilirse patlar bazı mantarlar dışarı çıkış yolu bulur. Yani torbayı delip çıkması sizin içerde ürün kaybettiğiniz anlamına geliyor. @Mehmet Kemer O alet işe yarar mı bilmiyorum ama basit bir şey zaten kendiniz de yapıp deneyebilirsiniz. Demir fırça kullanılıyor burada |
sayın suplilumas,
kompostu zaten o şekilde dolduruyorum. bastırma işlemini de yapıyorum. talaşı çok bastırdığın zaman zaten poşeti parçalıyor. ne çok bastırdım ne de gevşek bıraktım. ürün kesinlikle kaybetmedim poşet içinde. gevşek olursa dediğim gibi delemiyor içerde büyüyor. komposta kat kat misel koymaya da gerek yok. en üstten atıyorlar firmalar. araştırmalara İngilizce olarak devam ediyorum. hidrojen proxide ile kaynatma haşlama yapmadan sterilizasyon yapılıyormuş. bakalım net bir bilgi bulabilecek miyim |
Sayın maraşlı,
Miseli oradaki firmaların nasıl poşetlediğini bilmiyorum ama Japon üreticilerin yaptıkları işlem benim dediğim şekil kat kat misel. Zaten mantıklı olarak düşünürseniz en hızlı yöntem olduğu açık. Çünkü misel üstten alta doğru ilerleyeceğine bütün torbada bir anda ilerliyor. Üstten attığınız miselin alta ulaşmasını beklemeniz gerek. Üstten atılma tekniği steril edilmiş kompostu bozmamak için uygulanır. Kompostu kendiniz el ile dolduruyorsanız kat kat tekniğini uygulamanız başarı oranını hızı ve verimi artırır. Hidrojen peroxide ile steril edebilirsiniz ama kaynatmadan daha masraflı olur. Ürün az ise kaynatma, hidrojen peroxide ya da daha önce yazdığım şekilde sabunla steril yapabilirsiniz. |
merhabalar, konu hala güncel midir? son fotoları paylaşabilirmisiniz?
|
Merhaba, az önce yani saat 19:00 gibi mantar topladım. Ama fotoğraf çekmedim malesef. Şu an iki yıldır verim devam ediyor.
|
5 Eklenti(ler)
ben de denemeye devam ediyorum hatta satışa geçtim bile :)
|
Alıntı:
işi bilen ve tecrübeli biri olarak size bir kaç sorum olacaktı müsadenizle; -aynı komposttaki samandan kaç defa ürün alınıyor? yani torbaları bir hasattan sonra açıp temizleyip yeniden mi kullanıyorsunuz yoksa hasattan sonra torbalar yerinde durup sulama işlemine devam mı ediyoruz? -kullanılan suyun kireç oranı, üründeki verimi ne kadar etkiliyor? bulunduğum bölgede kireç oranı yüksek ve kireç oranı oldukça düşük 2 tür su var (buralarda tatlı su deniliyor ve ellerinizi sabunlayıp yıkadığınız vakit, sabun elinizde kalıyormuş gibi bir his yaratıyor) -ve pastörizasyon işlemi için hangi yolu kullanıyorsunuz? hidrojen peroksit mi, sıcak buhar ile mi? ben bu işi ticari olarak düşünüyorum. pastörizasyon işlemi için büyük kazana sıcak buhar veren bir makine ile pastörize edeceğim. böyle bir makine varmıdır bildiğiniz. Cevaplarınız ve alakanız için şimdiden teşekkür ederim. |
Sayın Maraşlı imrenmekle birlikte yapamamamın kıskançlığı ile tebrik ediyorum .
|
Alıntı:
- Bir kompost sürekli mantar verir, ta ki içi eriyip bitene kadar. 10-15 kg luk kompostların aylar sonra 500 gr a kadar indiğini gördüm. Ama tabi ilk 3 flash kadar verimli olmuyor, ilk seferkiler gibi toplu ve büyük olmuyor malesef. Tek tek çıkıyor, o da yemeklik oluyor. Ticari düşünüyorsanız 3 flashtan sonra atmanız yerine yenisini koymanız gerekir. - Kireçli su ile ilgili olarak bizim buralarda da bağ sulama suyu ve terkossuyu var. Terkosun mantarlar üzerinde benek yaptığını gördüm ama pek sorun olmuyor. Ben genelllikle depomdaki dinlendirilmiş su kullanıyorum. - Pastorize için buradaki sobacılara büyük bir kazan yaptırdım. Bildiğimiz varillerin 2 katı kadar büyüklükte. Birde havuzum var kompost karşımını havuzda harmanlıyorum. Kaynattığım suyu üzerine döküp bir kaç saat dinlendiriyorum. Sonra süzerek alıp seriyorum. Soğuyunca poşetlere içine misel atarak dolduruyorum. Sn. Maraşlı tebrik ederim. Allah bol ürün ve bol müşteri versin İnşallah. |
sayın ilkazra teşekkür ediyorum. aylar süren uğraş sonunda tam anlamıyla ürün aldım.
sayın Mehmet Kemer, teşekkür ederim. size de Allah bol kazanç versin. en son talaş ve saman karışımı yapacağım diyordunuz. benim kompostumda talaş ağırlıkta saman azınlıkta. verim %30 u buldu. sizin kompostta verim % kaç oldu acaba ? |
Alıntı:
|
Alıntı:
İlk üç hasattan sonra yenilemek doğru bir refleks anladığım kadarıyla. Pastörizasyon için öyle bir yöntem aklıma gelmemişti açıkçası. Ben, büyük bir kazan içine basınçlı sıcak buhar ile içerde harmanlamayı planlıyordum ancak öyle bir makine ilk etapta oldukça pahalı olacak ama dediğiniz yöntem oldukça ekonomik ve pek teferruatı yok. Bir kaç yerde okudum pamuk kullanmak üretimi %30'un üzerine çıkartıyormuş. Ancak pamuk ta ucuz bulunabilen bir ürün değil. Yer problemim çözüldüğü vakit bende sistemimi kurup üretime başlayacağım nasip olursa. Misel için önerebileceğiniz üretici varmıdır? Yakın zaman da, yakın yerlerdeki üreticileri ziyaret edeceğiz. Bu da internette bulduğum, muhtemelen pastörize edilmiş kompostu paketlemek ile alakalı bir video, Spawning blue oyster mushrooms - YouTube iyi seyirler |
Alıntı:
|
Miseli Agroma dan alıyorum. Sağolsunlar bir telefonla hemen gönderiyorlar. Bir de Vizyon Norm isimli firmadan bir kez aldım ikinci kez istediğimde misel gelmedi. Aslında Fransa da bir firma var Slvyana gibi bi ismi vardı bir tanıdık üretici oradan getirtiyor ama yabancı dilim olamdığı için görüşemedim :)
|
sayın Mehmet kemer, bu linkte türkiye ve iran temsilcisi varmış. adı İsmail tel var sadece. fiyat yok. nette benim gördüğüm en ucuz agroma mantarın miseli. 4 ten önce para yatırılırsa hemen kargoya veriyorlar. maraşa iki günde geliyor. ben memnunum. sorularınıza da samimi bir şekilde cevap veriyorlar.
Sylvan Inc. - Spawn |
Alıntı:
iletişim bilgileri aşağıda yazıyor. Adres / Address: Sylvan Tarım Ürünleri San. ve Tic.Ltd.Şti. Alemdar Cad.İ.Kolaylı İş Hanı 14/24 41040 İzmit-Kocaeli TURKEY Tel: +90.262.322.99.11 Fax: +90.262.325.61.23 Genel Müdür / General Manager: Ismail Kerem Kolayli mobile: +90.532.251.00.22 |
sayın efor dün mail attım ama hala cevap gelmedi sylvan dan . agromadan siparişi verdim ben de. iki güne elimde olur ***. kilosu 6.5 lira. 2,5 kiloluk paketler halinde gönderiliyor. bir paketi 16,25 lira.
|
Alıntı:
|
sayın Mümin Okan, onu hiç sormadım adamlar her zaman gönderdi bir sorun olmadı.
|
Üstad merhaba. Bende dün aradım. ancak 5 kiloya kadar 11tl, 5 kilo üzeri 6,5 tl. Ben evde küçük bir sette başlayacağım.
|
1 Eklenti(ler)
yeni kompost hazır. kısmetse bu hafta da üretici belgesi alacağım tarımdan. sonra da maliye falan, rahatım ondan sonra *** :)
|
@marasli
Allah Yolunu Açık Etsin Üstad. Hayırlı olsun. Gerek bürokratik, gerekse ürünlerin ilerleme durumlarına ilişkin bizleri bilgilendirirsen memnun oluruz. Tohum siparişimi bugün vereceğim kısmetse. |
sayın maraşlı kompost hazırladıktan sonra hemen miselleri torbalara dikiyormusunuz. benim yaptığım komposttun iç kısmında kızışma olduğu için torbanın iç kısmına ektiğim miseller ölüyor. kompost bir hafta sonra kızışma işlemi sonlanınca dış kısımda olan miseller torbayı sarmaya başlıyor. miselleri bir hafta sonra eksek sorun çıkarmı sizce. ya da siz nasıl yapıyorsunuz acaba kompost hazırlama ve misel ekimini
|
sayın mümin okan, ben de tam bilmiyorum ama tarıma varıp mantar üreteceğim belge verin dedim, ne belgesi dediler :) sonunda ordan oraya gide gide sonunda üretici izin belgesi alacaksın dediler. bir dilekçe ile alınıyormuş. masrafı sormadım ama nette 200 civarı olduğunu okudum bir kaç yerde. belgeden kasıt da şu sayılı izinle üretilmiştir diye yazı vereceklermiş kısaca. maliyeden de fiş için kayıt açtırmak gerekiyormuş. arada kaçak satmaktansa daha fazla karla her markete giderim satarım. kafam rahat olur.
sayın efor, kompostu ben soğutup koyuyorum torbalara. o yüzden 24 saat gölgede bekleyince de tamamen soğuyor. bayram öncesi gittiğimde hiç bir sıkıntı yoktu sarmaya başlamıştı sağlıklı bir şekilde çok şükür. size de tavsiyem konpostu önce bir naylon üzerinde soğutmanız. gölgede 1 saat içinde soğuyor. |
Sn. Maraşlı
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Uzun süredir mantar üretimciliği hakkında düşünmekteyim, sizin gibi arkadaşlardan fikir almak istiyorum. Sizce orta ölçekli bir işletmenin, bir kaç mantar çeşidini yetiştirerek (shitake,kavak...) kar marjı ne olur? (Kompost, misel ıslah etmek vs. sorun değil kendim yapabiliyorum yani masraftan bunu düşebilirsiniz ortalama verirken) |
Alıntı:
ben bu işe başlarken hem yerli hem de yabancı sitelerde bayağı araştırma yaptım. neler okudum neler. ama anladım ki okumak boş denemeden öğrenmiyor insan. hem yetiştirmesini hem pazarlamasını hem de yemesini yapınca öğreniyor. bulunduğunuz şehirde varsa piyasada o fiyat üzerinden bir değerlendirme yapabilirsiniz. zira kompostu falan siz yapabiliyormuşsunuz. onların maliyetlerini ve satış fiyatlarını göz önüne alın. bu şekilde kar marjınızı en iyi siz çıkarırsınız. başka bir şehirde başka şartlar altında yapan insanlar değil. uğraşması güzel, hele ki kuzucukları kasaya koyunca daha da hoş oluyor. her şeyden önce sevmezseniz çabuk sıkılırsınız. zira bebek gibi bakım istiyorlar :) |
Alıntı:
aynen öyle üstadım, katılıyorum. resmileştirmek herzaman iyidir. başın ağrımaz en azından. dün misel siparişimi verdim yarın **** öbürgün elimde olur. bir kaç farklı kompost türü ile (saman, kavak talaşı, pamuk, çeltik kabuğu, kütükte kapak ve çift kütük yöntemi gibi) evde deneyeceğim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
@efor
Karışımınızdaki bazı maddeler etkileşime girip ısı oluşturuyor olabilir mi? |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba. Evde mantar üretme denemem devam ediyor. Fotoğraflar ekte. Durum ümit ediyorum iyidir. Tecrübesi olan arkadaşlarım yorum yapabilirler mi?
|
sayın Mümin Okan, şimdilik bir sorun yok :) inşallah da olmaz. ama sanki samanlar biraz fazla kuru gibi geldi. samanların ikinci resminde büyük bir sap var. bayağı kuru gibi geldi gözüme.
|
bir varilde yaklaşık 2 torbalık sadece samanı buhar ile pastorize ettim. şöyle ki; bir tel sistemi ile samanı sarmaladım. varilin altına bir karış yüksekliğe kadar su ilave ettim, üzerine sarmalanan samanı koydum. alttan ısıtmaya başladım. üstten de kapadım varili, yaklaşık 15-20 dk sonra su kaynamaya başladı, bu şekilde 2 saat kadar kaynattım. (ancak bazı yerlerde komple varil su ile dolduruluyor ve o şekilde kaynatılıyor, hangisi daha iyi kestiremedim) varilden çıkardıktan sonra torbalara ilave edene kadar neredeyse kurudular tamamen, bende arada su spreyliyordum. bir iki günden beri sulamayı kestim. devam mı etsem? ikilemdeyim şuan.
|
reishi mantarı yetiştiren ya da bu hususta bilgisi olan var mı?
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba, denememden son görüntüler ektedir. Yorumlarınız?
|
sağlıklı bir şekilde gelişiyor hocam. sorun yok yani :)
|
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025