![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-12-2014
|
merhabalar herkese forumda yeniyim yaklaşik olarak bir hafta gibi oldu kavak mantarının üretilebildiğini göreli çok sevindim o günden beri araştırma yapıyorum, nasıl yetiştirebilirim diye Kendim köyde yaşamaktayım yıllardır bu mantarı bulduğumuz zaman tüketiyoruz.Bizim burda kavak ağaçlarında yetişiyor inanilmaz lezzetli bir mantar.Çok çeşitli mantar lar ormanlirimizda belirli zamanlarda çıkiyor bunlardan kırmızı ve beyaz mantar en iyileri ama herzaman bulunmuyor Bu yüzdendir ki kavak mantarı mükemmel bişey sıcaklik koşulları sağlandiğında bütün yıl hasatı mümkün. Çok araştırdım çok video seyrettim en son burayı buldum.Araştırmalarıma göre firmalar kompost satışı yapmak için fazla bilgi vermiyorlar.Kompost almak biraz pahaliya geliyor sanirım Ben mantar tohumu alıp kompostunu kendim hazirlamak istiyorum her türlü imkan var. pamuk küspesi saman vs de iyi yetişir diyen firma çok.Bende saman çok kurumuş kavaklarda var bunları kullanarak üretmek istiyorum Burda kişin az miktarda evde yetiştirebilirim diye düşünüyorum bahar gelince dişarda gölgelik bir yerde kavak ağacinda ağaca devamli su verip nemli tutarak kolayca yetişeceğini tahmin ediyorum Misel alacak firma bulamadım fiyat filan yazmıyor sitelerde yardım edersiniz sevinirim Misele devamli para vermemek için çoğaltmayı da düşünüyorum buğdayla çogaliyor galiba sorun ondan sonra başliyor;Poşette miselleri çoğalttıktan sonra poşeti açıp içindeki miselleri alıp kavak ağacının veya saman poşetinin içine koyunca olrumu acaba bununla ilgili ikitane türk yapımı video var ama miselleri nasıl uygulayacağimiza dair bir video yok Mantarin sapından beyaz yerinden alınarak çoğaltmada var ama yapabilirmiyim bilmiyorum (suplilumas)beyfendi dikkatimi çekti. Uzun zamandır forumda yardımci oluyor. Mantar miselini de üretmiş tekniği bizi aşacak gibi bakalim uğraşcaz.Üretemezsek satın alırız yapak bişe yok. Bu mantarı üretecem fena da merakım varyolu yok çok lezzetli çok seviyoruz ailecek inşallah başaririm sizinde yardımlarınizla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-12-2014
|
bu fotoları bu gün çektim mantarları olduğu yerden baltayla ağaçtan da parça koparıp eve götürmeyi düşünüyorum yanına saman karton vs koyup bulaşacakmı bakacağim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2014
|
Mayıs ayında kavağa aşıladığım istiridye mantarlar, şapkalı ve koyu renkli çıktı... Kavakları otoklavda cerrahi sterilizasyonla steril etmiştim... Ama bu mantar istiridteye hiç benZemiyor ne olabilir??? http://i.hizliresim.com/31NOB4.jpg |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-07-2014
|
ışık ve temiz hava değişimi az yapılmış ama istiridye mantarı gibi görünüyo co2 yükselince renk kararır saplar uzar , birazda ışık vermek lazım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
|
İstiridye olduğuna eminiz değil mi zehirlenmeyelim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
|
@Tahsinmd Miseli nerden aldınız aşılamayı nasıl ve hangi ortamda yaptınız? Yaptıklarınızı detaylı yazarsanız belki elde ettiğiniz ürünün ne olduğunu tahmin edebiliriz. Yazdığınız şekliyle bu her şey olabilir şu an için yemenizi tavsiye etmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
|
Miselleri sukabagi.net diye bir adresten buğdaya sardırılmış olarak aldım.... Taze kesilmiş kütükleri ameliyathane sterilizasyonunda otoklavda sterilize ettirdim.... Sonra steril yeşiller içindeyken steril bir matkap ucuyla delikler açıp bugayları içeri yerleştirerek bal mumu ile kapattım.... 5 aydır minik delikler açılmış siyah bir torba içinde günlük suşama ile takipliydi...ancak odada sineklenme olduğundan balkanda yine torba içinde beklemeye aldım 2 hafta önce... Bi kaç gün önce de pinleri görünce direk ışık almayacak bir şekilde balkanda izliyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
|
Resimden oyle gorunuyo Ciddi hava değişimi istiyolar ama meyvelendirme aşaması steril ortam istemez zaten dışarda doğrudan guneş almayan tabandan hafif yuksek bi yere bırakırsanız muhtemelen toparlar 2-3 gune . Sinekten çekinirseniz seralarda kullanılan tulumsu bir ortu var ondan atarsınız Birde kutukleri başta sterilize etmenize luzum yoktu diye biliyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
|
Daha enteresan olan; Yine Otoklavda steril ettiğim ama ekim için vakit bulamadığım kavak kütükleri evde beklerken sarıldıkları örtülerin üzerinde leke olduğunu gördüm... Açtığımda ise steril edilmiş kütüklerde mantarlar olduğunu gördüm ve bolca da sarı bir toz mevcuttu.... Bu nasıl olur bu mantar nedir?(hastaneninin sterilizasyonuna güvenmezsem ameliyat yapmamak lazım). Kavakta yetişen bir mantar zehiirli olabilir mi ya da steril kütükte nasıl mantar oluşur gibi onlarca soru ile birlikte bu mantar nedir? http://i.hizliresim.com/A0E9Mz.jpg Düzenleyen malina : 22-12-2014 saat 13:38 Neden: Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
@Tahsinmd Büyük ihtimalle size gönderilen miselin özelliğinden dolayı bu şekilde çıkmışlar. Tam emin olmak için miseli satın aldığınız yeri arayıp size ne gönderdiklerini rengini detayını iyice öğrenin. Mantar hassas bir konu olduğundan ve resimden mantarın türnün anlaşılmasının neredeyse imkansız olduğundan bu mantarın ne olduğu hakkında yorum yapmaktan kaçınıyorum. Ayrıca satın aldığınız yerde pek güvenilir bir yere benzemiyor. Benim tavsiyem kendi miselinizi kendiniz üretmeniz. Mantar yetiştiriciliğinde en büyük sorun steril ortam sizde o sorun da yok gibi görünüyor. Şimdi gelelim tavsiyeler ve yanlışlar bölümüne ![]() Kütükleri delene kadar steril olmasına özen göstermişisiniz ama yukarıda arkadaşın dediği gibi kütük aşılamada kütükler steril edilmeden aşılama yapılır. Bir zararı olur mu olmaz. Aşılamanın kütüğe direk yapılmasının nedeni kütükleri steril edecek ortamın ve aletlerin maliyetinin fazla olması. Sizin böyle bir sorununuz yoksa steril edebilirsiniz sorun olmaz ama delip miseli aşılarken yine sterilizasyonu kıracağınızı unutmayın. Sizin sorun da sanırım burada başlamış. Kütük aşılamada miselli buğday yerine dübel kullanmanız daha iyi olur. Dübellerin nasıl hazırlanacağını daha önce anlatmıştım forumda bulabilirsiniz. Bir çok tanenin bir deliğe girerken birlikte giriş yapacak istenmeyen canlılar yerine dübel tek bir hamlede deliğe oturur ve kapanır giriş şansı azalır. Kütükte yetiştirirken işi doğaya bırakıyorsunuz. Yani poşet sulama gibi şeylere pek gerek kalmıyor. Kütüğün kabuğu zaten poşet görevi görür. Fazla paketleme kütüğün hava almasını nemini kaybedip gerekli neme gelmesini ve dolayısı ile misellerin aşırı sterese girip ölmesini ya da diğer canlılara yenilmesine neden olur. Kütükleri sulamanıza gerek yok. Başlamadan önce eğer varsa bir tank ya da varil içine kütükleri atıp bir gün bekletin gerekli suyu çekecektir. Daha sonra bir kaç saat kuruması için dinlendirin delikleri açıp fitilleri yerleştirip yerine alın. Kütükleri dik değil duvara ya da başka bir şeye hafif bir açıyla bekletin. Kış aylarında kütükleri altından da hava alacak şekilde yatırırsanız kar ve yağmur altında gelecek sezonun gerekli suyunu biriktirip yıllarca ürün veremeye devam edecektir. Çok çok kuru bir ortamdaysanız ve kütükleriniz aşırı kuruyorsa varilinize su doldurup kütükleri yine içine daldırın. Bu şekilde sinek sorunundan da kurtulmuş olursunuz çünkü sinekler aşırı nem olduğundan ürüyorlar. Yani 1 torba olmayacak 2 sulama yapmayacaksınız 3 kendi miselinizi ve fitilinizi üretip gönlünüzü rahat ettireceksiniz. Kavakta zehirli mantar yetişir. Steril edip sarılı tuttuğunuz kütüklerde mantar oluşması doğal. Tamamen kütüğün merkezine kadar kütüğü steril etmeniz gerekiyor ki otoklavın bunu yapabileceğini sanmıyorum. Ayrıca sarılı olduğu yere en ufak bir hava girişi tekrar kontamine olmasına neden olur. Bekletiğiniz kütüklerden artık verim alamazsınız ne yazık ki onları atmanız gerkecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
|
Çok teşekkür ederim... Dübel bulmadığımdan o şekilde yapmıştım... Aldığım yer bunların kesinlikle istiridye mantarı olduğunu ama ışık nem havalandırma nedeniyle renk oroblemi olduğunu söylemekte... Şu anda dibinde 1-2 cm su olan bir kapta tutuyorum ürün verirken... Sterilizasyonu aslında aklımda soru işareti kalmaması için yaptım.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
|
tahsin bey ben o siyahlıkları farketmemiştim küfse hemen poşeti kapatın atın solumayın bile bildiğim kadarıyla bir tür siyah küf var çok ciddi zararları var prensip olarak mantar yetiştiriciliğinde sterilize ettiğinizde ortamdaki tüm yaşamı öldürüyosunuz. sterilizasyon sonrası ortama düşen bir spor **** bakterinin hızla çoğalmasının önü açılıyor , pastorize edildiğinde ise ortamdaki hayat yavaşlatılmış oluyor , yeterli misel atıldığında mantar yarışa hızlı başlayıp var olan diğerlerinide hazmederek ortamı ele geçiriyor. siyah küf cidden sıkıntılı bir yaratık diğer arkadaşların söylediği gibi risk almayın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
@Tahsinmd Dediğim gibi su kabı sulama falan yapmanıza hiç gerek yok kendi kendini karşılayacak stoğu tutmuştur kütük. İlerde kuruma olursa suya daldırıp aynı işleme devam edebilirsiniz. Fittil oluşturmak için dübel bulamadıysanız uygun kalınlıkta söğüt dalı kesip kabuğu ve üst yüzeyini iyice kazıyıp küçük küçük keserek uygun dübeller oluşturabilirsiniz. Tabi en kolay yol nalburdan ahşap dübel almanız. Fitillerin kalınlığı ile kütükte açacağınız delikler aynı çapta ya da biraz daha dar olursa daha iyi olur. Ayrıca delikleri fitil uzunluğundan bir iki milimetre daha uzun delmeniz miselin ilk gelişimde gerekli havayı bulacağı bir oda oluşmasını sağlar. Fittil yapımı ile ilgili detayı eski yazılarımda bulabilirsiniz. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2011
|
Bereket TV | Topraktan Gelen Değer ankara kalecikte şapkalı, kestane ve istiridye mantarı yetiştiren firma ile yapılan program. üye olup seyredebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
|
son durum bu... Hala bu mantarın ne olduğunu bilmiyorum.... Hem de 2 kütükte birden.... http://i.hizliresim.com/n5gA3N.jpg Düzenleyen malina : 22-12-2014 saat 13:37 Neden: Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-09-2013
|
istiridye mantarı üstad, benim mantarlarda o şekilde. yalnız biraz temiz hava gerekiyor, uçlar bendeki gibi büzüşmüşe benziyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Bunlardan yediniz mi? benimkiyle neredeyse aynı... ama dediğim gibi istridye mantarları bu kadar bariz şapka görüntüsünden uzak ve çok daha beyaz oluyor.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
|
evet yaklaşık 2 senedir tüketiyorum, müşterilerime de ikram ettim. oldukça lezzetli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
|
Henüz meyve verme aşamasının başındayken açık havaya aldığım halde neden bunların kahverengi çıktığı ile ilgili tatmin edici bir cevap alamadım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-06-2008
|
Ben de başladım
Merhaba arkadaşlar. Forumda yazılanların tümünü okudum, agaclar.net üyelerinin dayanışma ve bilgiyi paylaşma çabaları gerçekten takdir edilecek düzeyde. Emek ve zaman harcayan herkese teşekkür ederim. Ben de bugün mantarları aşıladım ya da "mantar ağaçlarımı diktim". 50 cm uzunluğunda 6 adet kavak kütüğüne miselleri yerleştirip kapaklarını çiviledikten sonra poşete koyarak kapattım. Misel satın aldığım firma, üç ay boyunca başka hiçbirşey yapmadan bu şekilde beklememi söyledi. Ancak çelişkiye düştüğüm bir kaç konuda yardımınızı istiyorum: 1- Kütükte yetiştirirken kuluçka süresinde poşete gerek yok mu? Varsa, poşetlerde hava deliği açmam ve arada sırada su püskürterek nemini kontrol altına almam gerekiyor mu? 2-Ortam ısısı 20derece civarı (evin kullanılmayan banyosunu bu işe ayırdım), yarın nem ölçerim ve termometrem gelecek. nemi %80-90 civarında tutmaya çalışacağım ve gün ışığı almıyor. Bu koşullar uygun mu? 3-Eğer poşetleri hiç açmıyacaksam kuluçka süresini tamamladığını nasıl anlıyacağım, sadece zamanı ölçerek mi? Firma en az 5 kg misel satıyordu ben de o kadar aldım ama yarısını bile kullanmadım. Kalan kısmı için de poşette üretimi denemek istiyorum. Şimdilik bir poşete ince kavak talaşı, ağzı kesilmiş iki pet şişeye de karton koyarak aşıladım. Bunlar da eldeki malzemelerin ilk heyecanı bastırması amacıyla kullanıldı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
1. Kendi deneyimlerimde şapka ve biraz alt kısmını böcek yapmaması için koyu renk çöp torbasında kapadım. İçinde biraz su bulunan leğene koydum, su kesilince ilave yaptım 2. Uygun 3. Arada merak edip açıp baktım. Bir sıkıntı olmadı |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
|
Misel aldığınız yere türünü sordunuz mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
|
Sordum foto da yolladım kesinlikle istiridye mantarı olduğunu söylediler ama ben yine de beyaz ve form olarak istridyeye benzeyen bişey olmadığı sürece tatmayı düşünmüyorum....2. Verimi bekleyeceğim... Bu defa sadece açık havada tutacağım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
@Tahsinmd Pleurotus ostreatus mantarı genellikle istiridye mantarı olarak adlandırılıyor. Tabi arada bu mantara benzeyen mantarlar da istiridye kavak gibi isimlerle anılıyor. Bu isimlendirmedeki sorun şu bölgeden bölgeye hatta kişiden kişiye başka bir tür başka bir isimde adlandırlabiliniyor. Ayrıca bütün türlerde varyasyonlar ve formlar vardır. Bu nedenle mantarlarda hatta genel olarak bitkilerde türün bilimsel adını tam ve doğru olarak öğrenmek gerekiyor. Bu şekilde seçmeli üretim yaparak renk şekil koku gibi belirli özelliklerin bulunduğu ürünü üretmeniz mümkün olur. Size misel satışı yapan yer de bilimsel adını, varyasyonunu özelliklerini tam bilmediğinden size doyurucu bilgi veremiyor. Yemenizde bir sorun olacağını düşünmüyorum ama üretiminize bununla devam etmemelisiniz. Ne olduğunu ne sizin ne de satıcının bilmediği bir türle yıllarca uğraşmak sonradan sıfırdan tekrar başa dönmenize neden olur. Işık mantarın şeklinde ve renginde değişiklik yapar ama kesinlikle odur demek türü bilmeden yanlış olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Mantar kütüklerini ve poşetlerini koyduğum odacıkta nemi %70-72 olarak ayarlıyorum. Oda sıcaklığı 16-17 derece. Isıyı artırmaya çalışırsam (elektrikli ısıtıcı kullanıyorum) nem düşüyor. sizce 16-17 derece ve %70 uygun değerler midir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2015
|
kardeşim nemi yüzde 85 95 e çıkart bunun içinse leğene su doldur kütükleri içine oturttur oda sıcaklığını 20 25 arasına çekersen daha hızlı randıman alırsın bunu arkadaşıma sordum kendisi söyledi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
|
selam arkadaşlar forumu uzun zamandır takip ediyorum harika bilgiler paylaşıyorsunuz bunun için emeği geçenlere öncelikle teşekkür ederim. İstiridye mantarıyla henüz yeni tanışmadım yaklaşık 20 yıldır restaurant cafe ve otel sektöründeyim ve hemen hemen özellikle tüm kırmızı etlerin vazgeçilmezidir. Uzun zamandır ilgilendiğim bu hobiye ticari gözde bakmaya başladım. Misel siparişimi verdim önce deneme yanılma metoduyla eksikliklerimi tespit edip ticari olarak başlayacağım kısmet olursa ve forumu sürekli ziyaret edip eksilerimi artılarımı paylaşacağım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Hoşgeldiniz longisland. Umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız. Kütüklerin kendileri zaten nemli ve poşetli onları ayrıca leğene oturtmama gerek var mı bilmiyorum. Benim sorum poşetlerdeki sarım içindi. 15 günü geçti, kısmen sarım var ama çok yavaş ilerliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Yeni Üye
|
Hoşbulduk saolasın inşallah alacağız...
Alıntı:
|
|
![]() |