![]() |
|
![]() |
#361 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-01-2010
|
merhaba dostlar 2 sorum olacaktı. Mantarın sapını kesip bugday kavanozunda bîr süre bekletmek suretiyle misel üretebiir miyim? Bir de miselin beyaz olması şartı var mı? Benim bugdaylarımda kimisi beyaz, kimisi mavi kimisi de yeşil misel çıkmış. (aynı kavanoz icindeler) bu sekilde ekim yapmayı düşünüyorum. Sağlıklı olabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2013
|
saptan miselin üreyeceğini sanmıyorum. şu an elinizde bulunan buğdayı kullanırsanız hüsrana uğrarsınız. daha önce sayın suplilumasın anlatımını eksiksiz yapmaya çalışırsanız başarılı olacağınızı düşünüyorum. Evet pazardan aldığınız mantarı kolonlayıp miseli üretebilirsiniz. 1 folyoda misel vermez 1 folyoyu spor izi almak için kullanıyoruz başka teknik yazıyı dikkatli okursanız o ikici yöntem. 2 hayır yıkamamalısınız nemli kalmasına gerek yok marketten aldığınız sağlıklı çürmemiş düzgün görünümlü mantarı kullanırsanız sorun çıkmaz. Bulabilirseniz paketlenmiş olarak almanız daha uygun olur. 3 Evet kavanozda olacak kavanoz kapalı olacak ama tıka basa dolu olmayacak üç dört günde bir hafif gevşetip hava almasını ve gaz çıkışını sağlayabilirsiniz. ya da kapağa matkapla delik açıp sentetik pamuk koyarak filitre sistemi oluşturabilirsiniz. 4 miselin suyu yoktur buğdayları da zaten kaynatıp steril ettiğinizde öldürmüş olacağınızdan çimlenmesine imkan yok. 5 her mantar kendi yetiştiği doğal ortamda en iyi sonucu verir o yüzden hangi mantarı üretecekseniz o mantar türüne uygun kütükleri kullanmanız ya da talaşı kullanmanız gerekir. Kütüğün ağaç olmadığını unutmayın bahçenizdeki ağaçlara aşılarsanız ağaçları öldürürsünüz. Miseller eğer ağaç direnç göstermezse ağacı yiyerek yayılır direnç gösterirse miselin kendisi ölür. Her iki ihtimal kötü olduğundan yaşayan ağaçlara mantar aşılamamanız gerekir. 6 Olayı çözme sürenize bağlı mantarları iyi öğrenir her şeyi eksiksiz yaparsanız bir kaç ay sonra afiyetle yersiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#363 |
Yeni Üye
|
teşekkür ederim hatırlattığınız için. Demek istediğim şu ki mantarın şapka kısmını steril ettiğim buğday kavanozuna belli bi süre bıraksam da mantar spor izini bugdaya bırakabilir mi? Bıraksa da bir müddet sonra misel oluşabilir mi? Agar falan nedir bilmediğim icin bu yöntem cazip geliyor bana... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#364 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2010
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Yeni Üye
|
evet bunu da deniyecegim inşallah başarabilirim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#366 |
Yeni Üye
|
mantarın sapını kesip lameller aşşağı gelecek şekilde sıcak suyla yıkayıp soğuttuğunuz küçük bir tabağın içine koyun. üstünü streç filmle kaplayıp iki gün bekleyin. hiç kullanmadığınız bir enjektöre steril soğutulmuş sudan biraz çekip tabağa koyduğunuz mantarı kaldırıp suyu tabağa boşaltın. karıştırıyomuş gibi yapıp enjektöre geri çekin. sporları suyun içinde göreceksiniz. bunu alıp steril edeilmiş buğdaya enjekte edip karıştırırsanız 20 güne kadar farkı görürsünüz. kavanozun kapağına delik açıp o deliğe pamuk koyun. bu sarmayı hızlandırıyor.bu işşte en önemli şey striizasyonmuş.bunu iyi anladım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
|
Spor print almak çok zor değil. Denemek için pazardan aldığınız mantarların saplarını şapkadan ayırıp şapkayı beyaz porselen tabağa koymanız yeterli. Gece bırakırsanız sabaha spor izlerini görürsünüz. Uygulamaları bir kerede yapmak yerine adım adım birer birer yapmanız hem daha eğlenceli olur hem daha kolay hem de daha öğretici. Saptan misel üretebilirsiniz ama şapkanın tam ortasından küçük bir örnek almanız daha iyidir. Nedeni şu şapkanın orta kısmı dışardan erişilebilinecek en uzak noktadır. Yani mantarın en temiz yeri. Örnek alacağınız mantarı kesinlikle el ile ayırmaya dikkat edin bıçak giriş yaptığında hem mantar üzerindeki hem de bıçak üzerindeki bakteri ve diğer canlılar örneğe bulaşır. Aldığınız örneğin mümkün olduğunca küçük olmasına dikkat edin. Ne kadar küçük örnek o kadar az risk. Buğday ya da prinç tanesi kadar örnek yeterlidir daha küçük de olabilir ama kesip ayırıp taşıması çok zor. Agara almadan direk buğdaya atmanız durumunda buğdayı steril etmenizin bir anlamı kalmıyor. Murerin riskli demesinin nedeni o. Mantarı agara alıp önce bakterilerden arındırıp sonra üretime geçmeniz gerekiyor. Aksi takdirde devamlı önceki mesajınızda yazdığınız şeylerle karşılaşacaksınız. Mantar miseli beyazdır ve eğer kompostu iyice sarmışsa kendi türünün özeliğinde mantar kokar. Mavi, siyah, siyah ve başka renklerdeki şeyler küftür. Bazı küflerin miselleri önce beyaz olur sonra renk alır. Agar üzerinde bunları ayırd etmek daha kolaydır kendi başlarına uydular oluşturur miselin olması gereken yerler dışında ürerler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2013
|
Herkese kolay gelsin ve başarılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2013
|
Istiridye mantarı yetiştirme kiti
;) Evinizin bir köşesinde veya balkonunuzda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz şekilde özel olarak hazırlanmıştır.yapmanız gereken tek şey yetiştirme kılavuzunda belirtilen talimatları uygulamaktır.talimatlar derken çok basit işlemler yani ısı ve nem oranını ayarlamaktır.ürün özel kutusunda evinizde çirkin görüntü yaratmayacak şekilde ve istiridye mantar miseli aşılanmış olarak gelecektir.elinize ulaştıktan 1-2 gün sonra misel sarmaya ve beyaz bir tabaka oluşturmaya başlayacaktır.2-3 hafta içersinde ilk mantarlar görülmeye başlayacaktır.2-3 defa mantar verir.yetiştirme ve dikkat etmeniz gereken diğer hususlar kutu içinde gönderilecektir. Bu ürün hobi ve deneme yapmak amaçlıdır.eğer mantar yetiştirmeye merakınız var ise bu ürünle maddi riske girmeden yetiştirme denemeleri yapabilirsiniz. %100 doğaldırdır.hiçbir katkı kullanılmamıştır.buharda sterilize edilerek hazırlanmıştır. Iki ayrı ürün cinsimiz mevcuttur.her iki üründe aynı cins olup sadece ısı isteği farklıdır.yani kış mevsimine veya yaz mevsimine uygun şekilde. 1.ürün 10-15 derecede yetişir. 2.ürün 15-25 derecede yetişir. Eğer diyorsanız;ben herşeyini kendim en baştan hazırlamak ve bu işi öğrenmek istiyorum derseniz size herşeyini kendiniz yapabileceğiniz şekilde tohum dahil yapılış tarifi ile birklikte gönderebiliz.(mantar miseli+yetiştirme materiyalı+tarif) bu şekilde siz kendiniz en baştan kendiniz hazırlayıp tecrübe edebilirsiniz. Sizin ortamınıza hangisi uygun ise onu seçebilirsiniz. Kapıda ödemeli gönderilecektir. ürünü teslim aldığınızda kapıda ödeme yapıyorsunuz.ürün bedeli 13 TL + 5,5 TL kargo ücreti olarak kargo görevlisi tahsil edecektir. Siparişinizi mesajla iletebilirsiniz....e-mail; m.e.h-acar@hotmail.com Düzenleyen denizber : 23-03-2013 saat 13:16 Neden: ek bilgi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2013
|
sayın arkadaşlar ben kompostları aldım başladım denemeye hatta bugün 28inci gün. Ama sararmaya başladı. Acaba kompostlarım kontaminemi oldu yoksa normalmi bu durum. Eğer normalsede normalde 28 günde hasat yapılmıyormu bizimkiler uyuşukmu yoksa ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#371 |
Yeni Üye
|
sayın cansugun. fotoğraf çekip gönderseniz bu işi profesyonel bilen arkadaşlar cevap yazarlar hem bizde böylelikle tecrübe sahibi oluruz. başımıza gelen hertürlü aksaklık bizlerin biraz daha tecrübe sahibi olmasını sağlıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2013
|
resim koymayı birtürlübeceremedim. 10 poşetten 2 tanesinden fırladı ufaklıklar ama diğerlerinde tık yok. Yer yer gri sertleşmeler var. Dokununcada sabun gibi bir his veren yapılar var diğerlerinde. Bu durumdan bilgisi olan varmı acaba? Bide resim nasıl koyyabilirim yardımcı olursanız durumu sizde görebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-04-2008
|
f nasıl yüklenir
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2013
|
shitake yetiştirme kitabının ismini yazarmısınız |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-11-2012
|
ben bu bilgiler ve başlıgın takipçisi olacagım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#376 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2011
|
Merhabalar,istiridye mantarını bir süredir inceliyorum.şu an mümkün olduğunca teorik bilgi edinmeye çalışıyorum.forumdaki gerek birebir deneyimler,gerekse yazılı videolu öğretici bilgiler çok faydalı oldu. Havalar biraz ısınınca 20 metrekarelik eskiden ahır olarak kullanılan şu an boş bir yerde küçük çaplı bir üretime başlamak istiyorum.amaç hem hobi,hemde çevremde ufak çaplı satışlarla üç beş kuruş gelir sağlamak.ve piyasanın nabzını ölçmek tabii ki. Beni en çok düşündüren sterilizasyon konusu.burası eski bir ahır,tavan ahşap.içerde eskiden kalma yaprak yığınları var.zaten içeri girince küf kokusunu rahatlıkla alabiliyorum.sanırım ilk önce burayı temizlemeliyim.en kolay nasıl temizlerim,bir öneriniz var mı?bu konuda bir yerde suyla çamaşır suyunu karıştırarak püskürtün diyordu.bu işlemi yaparsam gereken ortam hijyenini sağlamış olurmuyum?eski yaprak yığınını atayım mı yoksa zemine mi sereyim?nem tutar diye.ayrıca bu yaprakları bir miktar komposta karıştırabilirmiyim? Kompost içeriği konusunda farklı uygulamalar var.mesela youtube da izlediğim yabancı videolarda sadece saman kullanıyorlar.bizim balya samanlara da benzemiyor.bildiğimiz kurutulmuş otu kıvırıp,aralarına miselleri ekip naylon torbalara dolduruyorlar.gerçi balyalanmış samanda kurutulmuş ot aslında ama daha kısa ve parçalanmış vaziyette.sonuçta ikiside aynı işi yapıyor.bahçeden tarladan elde ettiğimiz karışık otları kurutarakta aynı sonucu elde edebilirmiyiz? En verimli karışımın %95 saman %5 kepek olduğunu okumuştum bir yerde.bazı tariflerde de ağaç talaşı öneriliyor.kompost malzemesini sterilize ederken diğerlerini kaynatmak kolayda kepeği kaynatırsak suda dağılıp gitmez mi?lapa gibi birşey olur. Misel çoğaltmaya gelince;mantardan çoğaltmak iyi hazırlanmış bir ortam-malzeme ve belli bir uzmanlık gerektirdiği için satın alınan misellerden çoğaltmak daha kolay diye düşünüyorum.miselleri sardıracağımız buğdayı ne kadar süreyle kaynatmalıyız?buğdaylar şişerse özelliği kaybolur mu?buğday yerine başka ne kullanabiliriz? Nemlendirme için mantar torbalarının veya mantarların direk üzerine su püskürtmek sakıncalı mı?önemli olan havadaki nem mi?kompost torbalarının içindeki nem mi?nemin az veya çok olduğunu nasıl anlarız? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#377 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-10-2009
|
Arkadaşlar lütfen evinde mantar yetiştiren biri bana mesaj atabilir mi? Bazı sorularım var 2 3 gündür durmadan mantarlarla ilgili paylaşımları okuyorum ancak tatmin olmadığım noktalar var. Orman Mühendisliği öğrencisiyim ve gelirimi evde mantar yetiştirerek sağlamak istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#378 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2013
|
Alıntı:
kısaca sterilizasyon kısmını tam halletmeden mantar üretimde ticari olarak riskiniz çok büyük olur |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#379 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-05-2013
|
Güzel bilgiler, teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#380 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-05-2013
|
Çok değerli bilgiler.Gerçektende benim gibi yeni başlamış acemiler için çok gerekli olduğunu düşünüyorum.Bilgilerini bizimle paylaşan herkeze çok teşekkürler. Bundan birkaç ay önce bir arkadaşım vasıtasıyla istiridye mantarı sporları edindim.Sıkça bahsedilen çavdar **** buğday ile uygulanan tekniği uygulayarak sporlama yaptım.Dikkat edilmesi gereken ne kadar husus var ise hepsine harfiyen uymama rağmen 2 denememdede tam verim alamadım.Yaptıgım 5 adet 1 litrelik kavanozlarımın 2 **** 3 tanesi misel üretimini yarıda kesti ve kötü kokular alınca onları hemen atmak zorunda kaldım. Öğrenmek istediğim şu ; istiridye mantarı için birçok firma hazır hobi kiti satıyor.Ama ben elimdeki sporlarımı değerlendirmek istiyorum.Bu nedenle sporlarımı direkt olarak kullanabileceğim hazır steril malzemeyi satın alabiliyor muyuz?Evde çavdar **** saman pişirmek yerine aynı işlevi gören hazır steril kompost bulunur mu? Var ise önerebileceğiniz firmalar hangileridir.? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#381 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-11-2012
|
birşeyler yanlış gitmeye başladı yardım lütfen mantar kuruyor gelişmiyor sanki aşırı sıcaktan mı acaba ışık veya nem sorunumu ? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
Yeni Üye
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#383 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-05-2013
|
selam ben kendi imkanlarımla saman kompostu yapmak istiyorum ama anlayamadığım bir kısım var. Kepeği talaşı alçıyı samanı hep birlikte mi kaynatıp steril etmemiz gerekiyor yoksa sadece samanla talaşı kaynatıp soğuduktan sonramı diğer malzemeleri katıyoruz tecrübeli arkadaşlardan yardım lütfen |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Yeni Üye
|
önce sadece saman kullan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#385 |
Yeni Üye
|
yani ilk denemede sadece samanlamı yap diyorsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#386 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-05-2013
|
Ne zaman mantar posetini acsam küçük sinekler görüyorum bu sineklerin mantara bir zararı olurmu bunlarla baş etmek için ne yapmalıyım ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#387 |
Yeni Üye
|
Sinekler mantarlara zarar veriyorlar yanlış değilsem yiyorlarmış.Kurtulmanın bir yol ilaç kullanmak ama oda ürettiğin mantara zarar veriyor yani en baştan sinekleri uzak tutmak gerekiyor.Başka bir yolunu bilen varsa bende öğrenmek isterim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#388 |
Yeni Üye
|
petri kabı
suplilumas ben patates-agar besin ortamı hazırladım ve içerisine bir parça mantar örneği bıraktım 1 gün oldu bu aşamada birkaç sorum olacak -agar kıvamının iyi olduğunu nasıl anlıycaz . Benim yaptığımın üzerine parmağımı sürdüğümde kaygan ve çok hafif nemli bastırdığım zaman biraz esniyor sonra parçalanıyor altı daha nemli.puding den çok daha sert bir kıvamı var. -Misel gelişimi ne zaman başlar -Hiç misel oluşamama ihtimali var mı ? Bu kap incelemek için çıkardığım numune diğerleri kendimce hazırladığım steril bir ortamda bekliyor oradada 2 klonlama yaptım beklemedeyiz. Düzenleyen tamer35 : 09-06-2013 saat 14:30 Neden: foto |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
Yeni Üye
|
Galiba yola kendi başımıza devam edeceğiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#390 |