agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)




Beğeni Düzeni278Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-02-2010, 22:35   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bugün gezerken rastladığım hiç görmediğim bir mantar çok ilgimi çekti, ben de hemen bu başlığı hatırlıyarak resmini çektim. Meşe ağacında oluşan bir mantar.
Eklenti 124369



Tremella mesenterica mantarı yenmez.

Kültigin ve drtegeli beğendi.
J.Barutçiyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2015, 19:30   #2
Ağaçsever
 
UtkuMun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 48
Tremella Mesenterica

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi J.Barutçiyan Mesajı Göster
Tremella mesenterica mantarı yenmez.
https://books.google.com.tr/books?id...terica&f=false

ISBN 962-996-229-2

https://books.google.com.tr/books?id...pg=PA420&hl=tr

ISBN 0-19-280681-5

Tremella mesenterica, witch's butter, Tom Volk's Fungus of the Month for October 2000

yapımında Tremella Mesenterica kullanılan bir çorba içtim ve pişirlme sürecini seyrettim, de tüketmenin bi manası olup olmadığı şüpheli yerine kullanılabilecek elde etmesi çok daha kolay aynı işe yarayan yosun kökenli veya hayvansal malzemeler mevcut, orta asya nın himalayalara yakın dağlık kesimlerinde ve kuzey asya da çorba ve yemeklere yoğunluk vermek için kullanılıyor. Batı ülkelerinde de kullanımına sıkça rastlanıyor. Bazı Çin ve Kore restoranları karşılığında ödeme yapabilir arzu ederseniz numune götürebilrsiniz.

UtkuMun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 12:09   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 22
Sn. Barutçiyan,

Böylesine güzel ve eğitici bir yazı için, öncelikle ellerinize sağlık demek istiyorum.

İki sorum olacak:
1. "Çıplak elle mantar toplamak sakıncalı mıdır? Eğer ki mantar zehirli ise, ele bulaşan herhangi bir şey zehirlenmeye yol açar mı?"

2. Röportajınızda Türkiye'de köylülerin yaylalardan ormanlardan topladığı mantarları tüccarların satın aldığından bahsetmişsiniz. Bu mantarların herhalde bir kontrolü ve tescil işleminin yapılması gerekir. İsviçre'de her kasabanın bir mikologu var, peki Türkiye'de bu işi kim yapıyor? Örneğin tüccarlar yanlarında mikolog mu götürüyorlar? Tarım köyişleri müdürlüklerinde bu konuda uzmanlar mı var?


Saygı ve sevgiler...

Buladan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 22:29   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buladan Mesajı Göster
Sn. Barutçiyan,

Böylesine güzel ve eğitici bir yazı için, öncelikle ellerinize sağlık demek istiyorum.

İki sorum olacak:
1. "Çıplak elle mantar toplamak sakıncalı mıdır? Eğer ki mantar zehirli ise, ele bulaşan herhangi bir şey zehirlenmeye yol açar mı?"

2. Röportajınızda Türkiye'de köylülerin yaylalardan ormanlardan topladığı mantarları tüccarların satın aldığından bahsetmişsiniz. Bu mantarların herhalde bir kontrolü ve tescil işleminin yapılması gerekir. İsviçre'de her kasabanın bir mikologu var, peki Türkiye'de bu işi kim yapıyor? Örneğin tüccarlar yanlarında mikolog mu götürüyorlar? Tarım köyişleri müdürlüklerinde bu konuda uzmanlar mı var?


Saygı ve sevgiler...

1. Hiç bir mantar dokunmakla, kurcalamakla ve koklamakla zehirlemez.

2. Ülkemizde hiç bir kurumda yabani mantar teşhisi yapan uzman kadro olduğunu zannetmiyorum. Tarım bakanlığı şu ya da bu mantar için ticaret izni veriyor, gerisi gez göz arpacık ve ihracatçının beceri ve tecrübesine kalıyor.

Fakat, alıcı her ülkenin kendi kontrol sistemi ve uzmanları var, pek çok parti ihracatın geçer not almadığı ve geri çevrildiği durumlar oluyor.

J.Barutçiyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 01:00   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Bu tür soruları lütfen forumda sorun, herkes faydalansın. Ben, bu seferlik özel mesajla gelen bu sorularınızı, izninizle forumda yayınlıyorum.

Alıntı:
morchella spp. türleri için yararlanabileceğim kaynak için yardımcı olabilir misiniz?

Ben bir kaç yazılmış teknik buldum. Fakat sizin gibi değerli hocamızın muhakkak bizlerden daha iyi bildiğiniz apaçık ortada.
Türkçe bir kaynak yok, ingilizce Michal Kuo nun morels adlı kitabı var ama pek sevmem ABD odaklıdır.

Diğer lisanlardan, sadece bu mantarlar hakkında yazılmış bir kitap tanımıyorum.

Boudier bu konuyu incelemiştir fakat eskidir ve kitapları antika değerindedir.

Breitenbach ın, morchella sp. yi inceleyen cildi için (zannedersem Ascomycetes) yaklaşık 250 dolar sipariş vermek gerekir.

drtegeli beğendi.
J.Barutçiyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 01:03   #6
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Alıntı:
Doğal türlerin kültüre alınması hakkında fikirleriniz nedir acaba? Ben bu konu üzerinde çalışıyorum.
Yaklaşık 30 tür doğal mantarın üretimi yapılabiliyor, pek çok değerli tür mantar ise üretilemiyor.
Bu mantarların yaşam biçimlerinin karmaşıklığından geliyor.

Deneysel olarak, üretimi başarılan kimi tür mantarların kilosunun binlerce dolara mal olduğu hesaplanarak, ticari üretimlerinin yapılamayacağına karar verilmiş durumda.

drtegeli beğendi.
J.Barutçiyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 00:13   #7
Ağaç Dostu
 
gazeteci28's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
Sayın Barutçiyan,
Mantarla ilgili serüveninizi zevkle okudum. Mantar hakkında iyi bir eğitim ve öğretim sürecinden geçtiğiniz anlattıklarınızdan anlaşılıyor.

Konuyu bizlerle paylaştığınız içinde ayrıca teşekkür ederim.

Açmış olduğunuz konuyu dağıtmamak adına mesajımı özelden yazmıştım ama uyarınız üzerine buraya yazma gereği duydum.

Suda bitki üretimini araştırıyorum. Su kültürüyle mantar üretimi hakkında yabancı sitelerde örnekler var. Su kültürüyle mantar yetiştirme konusunda siz ne düşünürsünüz?


Düzenleyen Sevilay : 18-02-2010 saat 02:18
gazeteci28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 08:36   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-02-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 78
Merhaba sayın J.Barutçiyan. Foruma kısa zaman önce geldim ve sıkılmadan baştan sona okuduğum ilk konu bu sanırım. Konunuzu okurken aklıma gelen bir soruyu size yöneltmek istedim. Ben aslen Kastamonu/Cide'liyim. Yöremizde severek tüketilen ve genelde çarık mantarı diye anılan bir mantar türü var. Her sene kasım ayı gibi toplarız (Genellikle salamurasını yapıp saklar ileriki zamanlarda yeriz). Bir çok kez araştırmama rağmen mantar hakkında hiç bir bilgiye ulaşamadım maalesef.

İstanbul da olmama rağmen hemen hemen her yıl iznik ormanlarına gidip bu mantardan toplamaya devam ediyoruz. Zaten mantar zamanında iznik ormanlarında dolaşanların %99'u cideli (Ormanda çalışan işçiler hariç. Yerli halk ise bize garip garip bakıyo mantarları toplarken.. ) İstanbul Kasımpaşa da yöresel bir pazar (İnebolu pazarı diye) kuruluyor. Orada bu mantarın kilosu ortalama 8-10 TL gibi bir fiyattan satılıyordu.

Bu mantar hakkında bir bilginiz var mı acaba?

Toplanmadan önce ki hali;



Toplandıktan sonra ki hali;

(Gerçi bu hale gelmesine izin verilmeden ya haşlanıp donduruluyor ya da salamurası (Turşu) yapılarak rafa kaldırılıyor)


Akif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 16:34   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Akif Mesajı Göster
Merhaba sayın J.Barutçiyan. Foruma kısa zaman önce geldim ve sıkılmadan baştan sona okuduğum ilk konu bu sanırım. Konunuzu okurken aklıma gelen bir soruyu size yöneltmek istedim. Ben aslen Kastamonu/Cide'liyim. Yöremizde severek tüketilen ve genelde çarık mantarı diye anılan bir mantar türü var. Her sene kasım ayı gibi toplarız (Genellikle salamurasını yapıp saklar ileriki zamanlarda yeriz). Bir çok kez araştırmama rağmen mantar hakkında hiç bir bilgiye ulaşamadım maalesef.

İstanbul da olmama rağmen hemen hemen her yıl iznik ormanlarına gidip bu mantardan toplamaya devam ediyoruz. Zaten mantar zamanında iznik ormanlarında dolaşanların %99'u cideli (Ormanda çalışan işçiler hariç. Yerli halk ise bize garip garip bakıyo mantarları toplarken.. ) İstanbul Kasımpaşa da yöresel bir pazar (İnebolu pazarı diye) kuruluyor. Orada bu mantarın kilosu ortalama 8-10 TL gibi bir fiyattan satılıyordu.

Bu mantar hakkında bir bilginiz var mı acaba?

Toplanmadan önce ki hali;



Toplandıktan sonra ki hali;

(Gerçi bu hale gelmesine izin verilmeden ya haşlanıp donduruluyor ya da salamurası (Turşu) yapılarak rafa kaldırılıyor)



Selamlar,
Bu mantarı daha önce gördüm, çok yaygın olarak kullanıldığını biliyorum fakat son derece lezzetsiz ve çok lifli (odunsu) yapılı bir mantar. Polypoırus ailesinden, tam cinsini önümüzdeki sezon tanımlamayı düşünüyorum, çünkü tanımlama için çok taze örneklere ihtiyacım var. Şimdiye kadar İnebolu pazarında ya çok bayat ya da konserve(turşu) halinde bulabildim. Bütün ve taze örnekler bulursanız bana yardımcı olabilirsiniz.

Kültigin ve drtegeli beğendi.
J.Barutçiyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2010, 09:00   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-02-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 78
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi J.Barutçiyan Mesajı Göster
Selamlar,
Bu mantarı daha önce gördüm, çok yaygın olarak kullanıldığını biliyorum fakat son derece lezzetsiz ve çok lifli (odunsu) yapılı bir mantar. Polypoırus ailesinden, tam cinsini önümüzdeki sezon tanımlamayı düşünüyorum, çünkü tanımlama için çok taze örneklere ihtiyacım var. Şimdiye kadar İnebolu pazarında ya çok bayat ya da konserve(turşu) halinde bulabildim. Bütün ve taze örnekler bulursanız bana yardımcı olabilirsiniz.

Sayın Barutçiyan biz bu mantarı severek yiyoruz. Fakat makbul olanı elbette taze olanları. Biraz vakti geçtiğinde sizinde dediğiniz gibi odundan farkı kalmıyor. Mantarın temini konusunda size yardımcı olmak isterdim ama şuan sezonu bitmiş durumda. Biz bu mantarı toplamak için iznik ormanlarına gidiyoruz.

Akif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2010, 13:18   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 42
Ayrıca mantar toplama bölümüne de eklediğim fotoğraflarım var. Ancak onları buraya yükleyemiyorum. Çünkü yüklemek istediğimde bu resimler mantar toplama bölümüne eklenmiş diyor. Acaba fikrinizi almak için onları buraya nasıl yükleyebilirim. Selamlar


Düzenleyen gece : 27-02-2010 saat 20:46 Neden: Bariz Türkçe imla hataları düzeltildi.
doğa aşığı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2010, 16:53   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Galeri: 92
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğa aşığı Mesajı Göster
Ayrıca mantar toplama bölümünede eklediğim fotoğraflarım var.Ancak onları buraya yükleyemiyorum.Çünkü yüklemek istediğimde bu resimler mantar toplama bölümüne eklnmiş diyor.acaba fikrinizi almak için onları buraya nasıl yükleyebilirim.Selamlar
İlgili sayfaya link verirseniz, burayı okuyan, linke tıklayarak fotoğraflara ulaşabilir.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2010, 09:24   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 42
Sn. Sevilay nasıl link verileceğini üzülerek, birazda utanarak belirteyim. Bir anlatırsanız müteşekkir olurum. Saygılar

doğa aşığı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 15:56   #14
Ağaçsever
 
Yusuf AYCAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-02-2009
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
Sayın akif, resimde yayınladığınız mantar Çanakkale yöresinde genellikle göbek denilen mantara benziyor. J.Barutçiyan hocamın da dediği gibi çok odunsu bir yapıya sahip. Bu mantarın diğer adı yanık mantarıdır. Ben de çok topladım.

Yusuf AYCAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2010, 17:51   #15
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Bu mantara bizim buralarda çukurçanak derler. Dün pazara kilosu 10 liradan gelmişti. Biraz aldık ve afiyetle yedik(yumurtalı kavurmasını yaptık). Çok miktarda toplanırsa güneş altına sererek kuruturlar ve uzun süre tüketirler. Çocukken çok toplardım..

Eklenen Resimler
  
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2010, 13:27   #16
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Belki 15 yıl değişik dağlarda,ormanlarda dolaştım..
Şıp diye tanıyıp,tereddütsüz yiyebileceğim 4 çeşit mantar bilirim..Mümkünse onları hemen topladığım yerde bir ateş yakıp,közde bir şişe takıp tuzlayarak yemeyi hep tercih ettim.Bunlar,çam melkisi,pırnal melkisi,kavak mantarı (istiridye) ve mantuka mantarıdır...Çanakkale yöresinde mantara genelde melki denir..
Bunların dışında hiçbir mantarı yemem..

Artık o güzel günleri yaşayamıyorum..Sadece köyde mantuka mantarı denen mantarı topluyorum..Onu da köylüler adeta katlediyorlar..Hava yağıp güneş açtıktan sonra tüm arazi didik didik ediliyor ve en minik olanlar bile toplanıyor..3-5 sene sonra nesli tükenirse şaşırmam..Denetleyen falan yok çünkü..

En sevdiğim yemeklerden biri yarı yarıya kuzu eti ile pişirilmiş,bol çeşit baharatlı mantar sotedir.Zaten bahsettiğim mantarların üçünün kuzu etinden bi farkı yoktur.

Mantar çok iyi bir doğal protein kaynağıdır..

İstanbul'da yaşadığım semt pazarına her hafta istiridye mantarı geliyor kültür olarak..Kilosu 10 tl..Bazen de kestane mantarı gelir..
http://lh3.ggpht.com/_bVdtlrQWito/SS...+Istiridye.jpg
http://images.google.com.tr/images?h...ed=0CB0QsAQwAw
Kestane:
http://images.google.com.tr/images?h...ed=0CBwQsAQwAw
Onlar da doğalından farksız..

Bilmediğiniz,çok güvenilir kişilerin önermediği mantarı asla yemeyin derim.Ama bir kasaba pazarında satılan mantarlar konusunda da tereddüt etmeyin derim..Köylülerimiz bunları on yıllarca tecrübeleriyle tanır ve toplarlar..

belgi.info beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2010, 13:06   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Belki 15 yıl değişik dağlarda,ormanlarda dolaştım..
Şıp diye tanıyıp,tereddütsüz yiyebileceğim 4 çeşit mantar bilirim..Mümkünse onları hemen topladığım yerde bir ateş yakıp,közde bir şişe takıp tuzlayarak yemeyi hep tercih ettim.Bunlar,çam melkisi,pırnal melkisi,kavak mantarı (istiridye) ve mantuka mantarıdır...Çanakkale yöresinde mantara genelde melki denir..
Bunların dışında hiçbir mantarı yemem..

Artık o güzel günleri yaşayamıyorum..Sadece köyde mantuka mantarı denen mantarı topluyorum..Onu da köylüler adeta katlediyorlar..Hava yağıp güneş açtıktan sonra tüm arazi didik didik ediliyor ve en minik olanlar bile toplanıyor..3-5 sene sonra nesli tükenirse şaşırmam..Denetleyen falan yok çünkü..

En sevdiğim yemeklerden biri yarı yarıya kuzu eti ile pişirilmiş,bol çeşit baharatlı mantar sotedir.Zaten bahsettiğim mantarların üçünün kuzu etinden bi farkı yoktur.

Mantar çok iyi bir doğal protein kaynağıdır..

İstanbul'da yaşadığım semt pazarına her hafta istiridye mantarı geliyor kültür olarak..Kilosu 10 tl..Bazen de kestane mantarı gelir..
Onlar da doğalından farksız..

Bilmediğiniz,çok güvenilir kişilerin önermediği mantarı asla yemeyin derim.Ama bir kasaba pazarında satılan mantarlar konusunda da tereddüt etmeyin derim..Köylülerimiz bunları on yıllarca tecrübeleriyle tanır ve toplarlar..

Selamlar,
Çok güzel yazmışsınız. Anlaşılan aynı doğa hayranlığını ve zevkleri paylaşıyoruz. Mantarlarımızın dikkatsizce toplandığı, mantar toplarken doğaya zarar verildiği görüşüne katılıyorum.

Ancak mantarların bir protein deposu olduğu yanlış.

Ayrıca ülkemizde köy ve kasaba pazarlarında zehirli hatta öldürücü mantarlar satılabildiği gibi, her sene bu pazarlardan alınmış ve uygun koşullarda saklanmamış (bayat) mantarlardan kaynaklanan onlarca zehirlenme olayına tanık olmaktayım.

J.Barutçiyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2010, 15:53   #18
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi J.Barutçiyan Mesajı Göster

Ancak mantarların bir protein deposu olduğu yanlış.

.
Mantar ET
Su 90.4 68.0

Kalori 28.0 190
Protein 2.7 19.1
Yağ 0.3 12.0
Karbonhidrat 4.4 0

http://www.internethaber.com/mantard...lar-50818h.htm

Haklıymışsınız..Bende mantarı etle eşdeğer görürdüm..Yanlışmış..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2010, 19:10   #19
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Sayın Barutçıyan Biz nevşehir avanosta trüf mantarı üretimi için arazi kiralamak üzereyiz. Toprak analizlerini yaptırdık şartları inceleme devam ediyor. Üniversiteden bir hocamızla birlikte. Türkiye'de daha önce trüf mantarı üreten biri oldumu bilginiz varmı? Trüf mantarının aşılı olduğu fidanları yurt dışındna getimeyi düşünüyoruz.Türkiye' de üretici varsa tanışmak isteriz. Saygılar.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2010, 09:51   #20
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Sayın Barutçıyan Biz nevşehir avanosta trüf mantarı üretimi için arazi kiralamak üzereyiz. Toprak analizlerini yaptırdık şartları inceleme devam ediyor. Üniversiteden bir hocamızla birlikte. Türkiye'de daha önce trüf mantarı üreten biri oldumu bilginiz varmı? Trüf mantarının aşılı olduğu fidanları yurt dışındna getimeyi düşünüyoruz.Türkiye' de üretici varsa tanışmak isteriz. Saygılar.
Selam,
Galiba atlamışım bu soruyu,

Türkiye'de trüf üreticisi tanımıyorum, moralinizi bozmak istemem fakat üretime geçmek isteyenleri uyarıyorum:

Bu iş son derece uzmanlık ve uğraşı ister, sonucu her zaman garanti değildir.

Olası ilk ürün için en az (ağaçlar dikildikten sonra) 6-8 yıl arasında beklemek gerekir, ağır yatırımlar gerektirir, bu ürünlerin fiyatları yüksek olsa da satışları bazı tekellerin elindedir ve lüks tüketim maddeleri arasında trüfler en çok yolsuzluğun yapıldığı piyasayı oluştururlar.

bahcedenn ve drtegeli beğendi.
J.Barutçiyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2010, 14:43   #21
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi J.Barutçiyan Mesajı Göster
Selam,
Galiba atlamışım bu soruyu,

Türkiye'de trüf üreticisi tanımıyorum, moralinizi bozmak istemem fakat üretime geçmek isteyenleri uyarıyorum:

Bu iş son derece uzmanlık ve uğraşı ister, sonucu her zaman garanti değildir.

Olası ilk ürün için en az (ağaçlar dikildikten sonra) 6-8 yıl arasında beklemek gerekir, ağır yatırımlar gerektirir, bu ürünlerin fiyatları yüksek olsa da satışları bazı tekellerin elindedir ve lüks tüketim maddeleri arasında trüfler en çok yolsuzluğun yapıldığı piyasayı oluştururlar.

Teşekkürler evet gerçekten zor bir iş. Ben kendi adıma çok az bir yer düşünüyorum hocamız baya bir miktar düşünüyor bende sizinle aynı kanıları taşıyorum.Benim yapacağım yatırım benim hayatımı kayıp ettiğimde etkilemeyecek bir miktar olacak.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 13:06   #22
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Galeri: 32
Cep kılavuzu

Baharla birlikte mantarlar da daha sık görülmeye başladı. Mantarları tanıma ve tanımlamada önemli bir kaynak olan Jilber Barutçiyan'ın "Mantarcının Cep Kılavuzu" adlı kitapçığından ben çok yararlanıyorum.

Biliyorsunuz kitap, kitapçılarda satılmayıp, sadece grup üyeleri ile sitemiz üyeleri sipariş ile temin edebiliyor. Bu yöntemin, konunun hassasiyeti nedeniyle ne kadar isabetli olduğu açık.

Kitapla ilgili ayrıntılı bilgiyi ilgili konuda bulabilirsiniz. Mantar meraklılarına tavsiye edebileceğim, dilimizde önemli bir eksikliği kapatan bir kitap. Üyemiz J. Barutçiyan'ın ellerine sağlık.

Büyük kitap da en kısa sürede yayınlansa da yararlansak.



gece
ne konu olursa olsun, ciddî ilgi kitapsız olmaz diyen forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2010, 13:49   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2010
Şehir: Van
Mesajlar: 5
Sn. J.Barutçiyan kitap yazmışsınız Elinize sağlık ,emeğinize saygı duyuyorum...

Kültigin beğendi.
sametD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2010, 22:35   #24
Ağaçsever
 
sckn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2007
Şehir: Ank
Mesajlar: 77
J.Barutçiyan çok güzel anlatım olmuş. Emeğiniz için teşekkürler. Dediğiniz gibi, keşke ülkemizde de Avrupa'daki gibi bilinç olsa.


Düzenleyen gece : 26-11-2010 saat 23:44 Neden: İtalik ile işaretlenen yazım hataları düzeltildi.
sckn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2010, 00:46   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-10-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
Emekleriniz icin teşekkür ederim.Mantar etten tatlıdır.

Hasan Ali BARIN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2010, 13:43   #26
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Galeri: 32
Yemek olarak mantar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hasan Ali BARIN Mesajı Göster
Emekleriniz icin teşekkür ederim. Mantar etten tatlıdır.
Ayrıca mantar etten verimlidir. Hem de üretimden tüketime hemen her anlamda daha verimlidir.

Örneğin; mantarın işlenerek saklanması daha kolaydır.

'Yemek için canlı öldürmek' gibi tartışmalı bir duruma da girmemiş olunur.


gece
bizim mantar dediğimiz ve yediğimiz; mantarın meyvesidir, asıl canlı kısım toprağın altındadır, yaşamaya ve üretmeye/dönüştürmeyi sürdürmektedir diyen forum kişisi

Not: Yine de yenilebilir mantarlar hakkında sadece yazılanlardan ötürü asla mantar yenmemelidir.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2010, 08:07   #27
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Mantuka mantarı

Sayın Barutçiyan,

Aşağıdaki linkte açıklamalarını yaptığım mantarın latince adını biliyor musunuz?

http://agaclar.net/forum/showpost.ph...&postcount=157

Eklenen Resimler
   
Kültigin beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2010, 08:37   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,331
Galeri: 3
Pazar günü geç vakit komşumun elinde bu mantar dizisi ile karşılaştık.

Ben karanlık bastı bir an önce yola çıkayım telaşındaydım onlarda bahçeden dönmüşler yorgundular. Ayak üstü biraz konuştuk, mantarları fotoğraflayayım dedim, fırının kenarına diziyi asıverdi. Büyükler geyik mantarıymış. Küçükler çam mantarı. Başka mantar yemeyiz biz bu ikisinin dışında diye anlattı. Birde geyik mantarının mavisi olurmuş ama ender, onu da bulursak yiyoruz dedi ve kolumdan asılarak eve sokmaya çalıştı mantar ikram etmek için. Zor kurtuldum,
hanım merak edecek diyerek. Bu arada ayak üstü eşi mantarı nasıl yaptığını anlattı. Önce iyice yıkarım, sonra suda haşlarım daha sonrada unlayarak yağda kızartıveririm dedi.

Eklenen Resimler
 
vandenew beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2010, 16:23   #29
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Bu iki mantarı yemek için 330 bin $ ödendi 29 Kasım 2010 Pazartesi


İtalya’nın Alba ve Piedmont bölgesinde bulunan mantar (trüf), açık artırma ile satıldı.



İtalya’nın Alba ve Piedmont bölgesinde bulunan mantar (trüf), açık artırma ile satıldı. Çok ender yetişmesi sebebiyle dünyanın en pahalı yiyecekleri arasında yer alan mantarlara 330 bin dolar vererek kazanan Macau casinosunun sahibi Stanley Ho, “Mantarların biri 900, diğeri ise 400 gram ağırlığında. Üç sene önce 1.5 kiloya yakın olan tek mantara daha fazla para ödemiştim” diye konuştu. Macau’daki Lisboa otelinde düzenlenen açık artırmanın, Sociedade de Jogos de Macau yardım kuruluşu için yapıldığı bildirildi. Yer altındaki trüf mantarı, dişi domuzlar ve trüf köpekleri aracılığıyla toplanır.
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ha...=1&winmode=pop

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 13:52   #30
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Jilber Barutçiyan'ın National Geographic dergisinin Nisan sayısına verdiği röportajı kaçırmayın. Barutçiyan'ın Burcu Arık tarafından kaleme alına röportajı Amerika'da en beğenilen röportaj seçilmiş.

Derginin Nisan sayısı bayilerde.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025