![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
|
Alıntı:
Tremella mesenterica mantarı yenmez. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 48
|
Tremella Mesenterica
https://books.google.com.tr/books?id...terica&f=false ISBN 962-996-229-2 https://books.google.com.tr/books?id...pg=PA420&hl=tr ISBN 0-19-280681-5 Tremella mesenterica, witch's butter, Tom Volk's Fungus of the Month for October 2000 yapımında Tremella Mesenterica kullanılan bir çorba içtim ve pişirlme sürecini seyrettim, de tüketmenin bi manası olup olmadığı şüpheli yerine kullanılabilecek elde etmesi çok daha kolay aynı işe yarayan yosun kökenli veya hayvansal malzemeler mevcut, orta asya nın himalayalara yakın dağlık kesimlerinde ve kuzey asya da çorba ve yemeklere yoğunluk vermek için kullanılıyor. Batı ülkelerinde de kullanımına sıkça rastlanıyor. Bazı Çin ve Kore restoranları karşılığında ödeme yapabilir arzu ederseniz numune götürebilrsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 22
|
Sn. Barutçiyan, Böylesine güzel ve eğitici bir yazı için, öncelikle ellerinize sağlık demek istiyorum. İki sorum olacak: 1. "Çıplak elle mantar toplamak sakıncalı mıdır? Eğer ki mantar zehirli ise, ele bulaşan herhangi bir şey zehirlenmeye yol açar mı?" 2. Röportajınızda Türkiye'de köylülerin yaylalardan ormanlardan topladığı mantarları tüccarların satın aldığından bahsetmişsiniz. Bu mantarların herhalde bir kontrolü ve tescil işleminin yapılması gerekir. İsviçre'de her kasabanın bir mikologu var, peki Türkiye'de bu işi kim yapıyor? Örneğin tüccarlar yanlarında mikolog mu götürüyorlar? Tarım köyişleri müdürlüklerinde bu konuda uzmanlar mı var? Saygı ve sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
|
Alıntı:
1. Hiç bir mantar dokunmakla, kurcalamakla ve koklamakla zehirlemez. 2. Ülkemizde hiç bir kurumda yabani mantar teşhisi yapan uzman kadro olduğunu zannetmiyorum. Tarım bakanlığı şu ya da bu mantar için ticaret izni veriyor, gerisi gez göz arpacık ve ihracatçının beceri ve tecrübesine kalıyor. Fakat, alıcı her ülkenin kendi kontrol sistemi ve uzmanları var, pek çok parti ihracatın geçer not almadığı ve geri çevrildiği durumlar oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
|
Bu tür soruları lütfen forumda sorun, herkes faydalansın. Ben, bu seferlik özel mesajla gelen bu sorularınızı, izninizle forumda yayınlıyorum. Alıntı:
Diğer lisanlardan, sadece bu mantarlar hakkında yazılmış bir kitap tanımıyorum. Boudier bu konuyu incelemiştir fakat eskidir ve kitapları antika değerindedir. Breitenbach ın, morchella sp. yi inceleyen cildi için (zannedersem Ascomycetes) yaklaşık 250 dolar sipariş vermek gerekir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
|
Alıntı:
Bu mantarların yaşam biçimlerinin karmaşıklığından geliyor. Deneysel olarak, üretimi başarılan kimi tür mantarların kilosunun binlerce dolara mal olduğu hesaplanarak, ticari üretimlerinin yapılamayacağına karar verilmiş durumda. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
|
Sayın Barutçiyan, Mantarla ilgili serüveninizi zevkle okudum. Mantar hakkında iyi bir eğitim ve öğretim sürecinden geçtiğiniz anlattıklarınızdan anlaşılıyor. Konuyu bizlerle paylaştığınız içinde ayrıca teşekkür ederim. Açmış olduğunuz konuyu dağıtmamak adına mesajımı özelden yazmıştım ama uyarınız üzerine buraya yazma gereği duydum. Suda bitki üretimini araştırıyorum. Su kültürüyle mantar üretimi hakkında yabancı sitelerde örnekler var. Su kültürüyle mantar yetiştirme konusunda siz ne düşünürsünüz? Düzenleyen Sevilay : 18-02-2010 saat 02:18 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-02-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 78
|
Merhaba sayın J.Barutçiyan. Foruma kısa zaman önce geldim ve sıkılmadan baştan sona okuduğum ilk konu bu sanırım. Konunuzu okurken aklıma gelen bir soruyu size yöneltmek istedim. Ben aslen Kastamonu/Cide'liyim. Yöremizde severek tüketilen ve genelde çarık mantarı diye anılan bir mantar türü var. Her sene kasım ayı gibi toplarız (Genellikle salamurasını yapıp saklar ileriki zamanlarda yeriz). Bir çok kez araştırmama rağmen mantar hakkında hiç bir bilgiye ulaşamadım maalesef. İstanbul da olmama rağmen hemen hemen her yıl iznik ormanlarına gidip bu mantardan toplamaya devam ediyoruz. Zaten mantar zamanında iznik ormanlarında dolaşanların %99'u cideli (Ormanda çalışan işçiler hariç. Yerli halk ise bize garip garip bakıyo mantarları toplarken.. ![]() Bu mantar hakkında bir bilginiz var mı acaba? Toplanmadan önce ki hali; ![]() Toplandıktan sonra ki hali; (Gerçi bu hale gelmesine izin verilmeden ya haşlanıp donduruluyor ya da salamurası (Turşu) yapılarak rafa kaldırılıyor) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
|
Alıntı:
Selamlar, Bu mantarı daha önce gördüm, çok yaygın olarak kullanıldığını biliyorum fakat son derece lezzetsiz ve çok lifli (odunsu) yapılı bir mantar. Polypoırus ailesinden, tam cinsini önümüzdeki sezon tanımlamayı düşünüyorum, çünkü tanımlama için çok taze örneklere ihtiyacım var. Şimdiye kadar İnebolu pazarında ya çok bayat ya da konserve(turşu) halinde bulabildim. Bütün ve taze örnekler bulursanız bana yardımcı olabilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-02-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 78
|
Alıntı:
Sayın Barutçiyan biz bu mantarı severek yiyoruz. Fakat makbul olanı elbette taze olanları. Biraz vakti geçtiğinde sizinde dediğiniz gibi odundan farkı kalmıyor. Mantarın temini konusunda size yardımcı olmak isterdim ama şuan sezonu bitmiş durumda. Biz bu mantarı toplamak için iznik ormanlarına gidiyoruz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 42
|
Ayrıca mantar toplama bölümüne de eklediğim fotoğraflarım var. Ancak onları buraya yükleyemiyorum. Çünkü yüklemek istediğimde bu resimler mantar toplama bölümüne eklenmiş diyor. Acaba fikrinizi almak için onları buraya nasıl yükleyebilirim. Selamlar Düzenleyen gece : 27-02-2010 saat 20:46 Neden: Bariz Türkçe imla hataları düzeltildi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 42
|
Sn. Sevilay nasıl link verileceğini üzülerek, birazda utanarak belirteyim. Bir anlatırsanız müteşekkir olurum. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2009
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 51
|
Sayın akif, resimde yayınladığınız mantar Çanakkale yöresinde genellikle göbek denilen mantara benziyor. J.Barutçiyan hocamın da dediği gibi çok odunsu bir yapıya sahip. Bu mantarın diğer adı yanık mantarıdır. Ben de çok topladım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Bu mantara bizim buralarda çukurçanak derler. Dün pazara kilosu 10 liradan gelmişti. Biraz aldık ve afiyetle yedik(yumurtalı kavurmasını yaptık). Çok miktarda toplanırsa güneş altına sererek kuruturlar ve uzun süre tüketirler. Çocukken çok toplardım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Belki 15 yıl değişik dağlarda,ormanlarda dolaştım.. Şıp diye tanıyıp,tereddütsüz yiyebileceğim 4 çeşit mantar bilirim..Mümkünse onları hemen topladığım yerde bir ateş yakıp,közde bir şişe takıp tuzlayarak yemeyi hep tercih ettim.Bunlar,çam melkisi,pırnal melkisi,kavak mantarı (istiridye) ve mantuka mantarıdır...Çanakkale yöresinde mantara genelde melki denir.. Bunların dışında hiçbir mantarı yemem.. Artık o güzel günleri yaşayamıyorum..Sadece köyde mantuka mantarı denen mantarı topluyorum..Onu da köylüler adeta katlediyorlar..Hava yağıp güneş açtıktan sonra tüm arazi didik didik ediliyor ve en minik olanlar bile toplanıyor..3-5 sene sonra nesli tükenirse şaşırmam..Denetleyen falan yok çünkü.. En sevdiğim yemeklerden biri yarı yarıya kuzu eti ile pişirilmiş,bol çeşit baharatlı mantar sotedir.Zaten bahsettiğim mantarların üçünün kuzu etinden bi farkı yoktur. Mantar çok iyi bir doğal protein kaynağıdır.. İstanbul'da yaşadığım semt pazarına her hafta istiridye mantarı geliyor kültür olarak..Kilosu 10 tl..Bazen de kestane mantarı gelir.. http://lh3.ggpht.com/_bVdtlrQWito/SS...+Istiridye.jpg http://images.google.com.tr/images?h...ed=0CB0QsAQwAw Kestane: http://images.google.com.tr/images?h...ed=0CBwQsAQwAw Onlar da doğalından farksız.. Bilmediğiniz,çok güvenilir kişilerin önermediği mantarı asla yemeyin derim.Ama bir kasaba pazarında satılan mantarlar konusunda da tereddüt etmeyin derim..Köylülerimiz bunları on yıllarca tecrübeleriyle tanır ve toplarlar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
|
Alıntı:
Selamlar, Çok güzel yazmışsınız. Anlaşılan aynı doğa hayranlığını ve zevkleri paylaşıyoruz. Mantarlarımızın dikkatsizce toplandığı, mantar toplarken doğaya zarar verildiği görüşüne katılıyorum. Ancak mantarların bir protein deposu olduğu yanlış. Ayrıca ülkemizde köy ve kasaba pazarlarında zehirli hatta öldürücü mantarlar satılabildiği gibi, her sene bu pazarlardan alınmış ve uygun koşullarda saklanmamış (bayat) mantarlardan kaynaklanan onlarca zehirlenme olayına tanık olmaktayım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Mantar ET Su 90.4 68.0 Kalori 28.0 190 Protein 2.7 19.1 Yağ 0.3 12.0 Karbonhidrat 4.4 0 http://www.internethaber.com/mantard...lar-50818h.htm Haklıymışsınız..Bende mantarı etle eşdeğer görürdüm..Yanlışmış.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
|
Sayın Barutçıyan Biz nevşehir avanosta trüf mantarı üretimi için arazi kiralamak üzereyiz. Toprak analizlerini yaptırdık şartları inceleme devam ediyor. Üniversiteden bir hocamızla birlikte. Türkiye'de daha önce trüf mantarı üreten biri oldumu bilginiz varmı? Trüf mantarının aşılı olduğu fidanları yurt dışındna getimeyi düşünüyoruz.Türkiye' de üretici varsa tanışmak isteriz. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
|
Alıntı:
Galiba atlamışım bu soruyu, Türkiye'de trüf üreticisi tanımıyorum, moralinizi bozmak istemem fakat üretime geçmek isteyenleri uyarıyorum: Bu iş son derece uzmanlık ve uğraşı ister, sonucu her zaman garanti değildir. Olası ilk ürün için en az (ağaçlar dikildikten sonra) 6-8 yıl arasında beklemek gerekir, ağır yatırımlar gerektirir, bu ürünlerin fiyatları yüksek olsa da satışları bazı tekellerin elindedir ve lüks tüketim maddeleri arasında trüfler en çok yolsuzluğun yapıldığı piyasayı oluştururlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
|
Alıntı:
Teşekkürler evet gerçekten zor bir iş. Ben kendi adıma çok az bir yer düşünüyorum hocamız baya bir miktar düşünüyor bende sizinle aynı kanıları taşıyorum.Benim yapacağım yatırım benim hayatımı kayıp ettiğimde etkilemeyecek bir miktar olacak. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Cep kılavuzu
Baharla birlikte mantarlar da daha sık görülmeye başladı. Mantarları tanıma ve tanımlamada önemli bir kaynak olan Jilber Barutçiyan'ın "Mantarcının Cep Kılavuzu" adlı kitapçığından ben çok yararlanıyorum. Biliyorsunuz kitap, kitapçılarda satılmayıp, sadece grup üyeleri ile sitemiz üyeleri sipariş ile temin edebiliyor. Bu yöntemin, konunun hassasiyeti nedeniyle ne kadar isabetli olduğu açık. Kitapla ilgili ayrıntılı bilgiyi ilgili konuda bulabilirsiniz. Mantar meraklılarına tavsiye edebileceğim, dilimizde önemli bir eksikliği kapatan bir kitap. Üyemiz J. Barutçiyan'ın ellerine sağlık. Büyük kitap da en kısa sürede yayınlansa da yararlansak. gece ne konu olursa olsun, ciddî ilgi kitapsız olmaz diyen forum kişisi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2010
Şehir: Van
Mesajlar: 5
|
Sn. J.Barutçiyan kitap yazmışsınız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-09-2007
Şehir: Ank
Mesajlar: 77
|
J.Barutçiyan çok güzel anlatım olmuş. Emeğiniz için teşekkürler. Dediğiniz gibi, keşke ülkemizde de Avrupa'daki gibi bilinç olsa. Düzenleyen gece : 26-11-2010 saat 23:44 Neden: İtalik ile işaretlenen yazım hataları düzeltildi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-10-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
|
Emekleriniz icin teşekkür ederim.Mantar etten tatlıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Yemek olarak mantar
Alıntı:
Örneğin; mantarın işlenerek saklanması daha kolaydır. 'Yemek için canlı öldürmek' gibi tartışmalı bir duruma da girmemiş olunur. gece bizim mantar dediğimiz ve yediğimiz; mantarın meyvesidir, asıl canlı kısım toprağın altındadır, yaşamaya ve üretmeye/dönüştürmeyi sürdürmektedir diyen forum kişisi Not: Yine de yenilebilir mantarlar hakkında sadece yazılanlardan ötürü asla mantar yenmemelidir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Mantuka mantarı
Sayın Barutçiyan, Aşağıdaki linkte açıklamalarını yaptığım mantarın latince adını biliyor musunuz? http://agaclar.net/forum/showpost.ph...&postcount=157 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Pazar günü geç vakit komşumun elinde bu mantar dizisi ile karşılaştık. Ben karanlık bastı bir an önce yola çıkayım telaşındaydım onlarda bahçeden dönmüşler yorgundular. Ayak üstü biraz konuştuk, mantarları fotoğraflayayım dedim, fırının kenarına diziyi asıverdi. Büyükler geyik mantarıymış. Küçükler çam mantarı. Başka mantar yemeyiz biz bu ikisinin dışında diye anlattı. Birde geyik mantarının mavisi olurmuş ama ender, onu da bulursak yiyoruz dedi ve kolumdan asılarak eve sokmaya çalıştı mantar ikram etmek için. Zor kurtuldum, hanım merak edecek diyerek. Bu arada ayak üstü eşi mantarı nasıl yaptığını anlattı. Önce iyice yıkarım, sonra suda haşlarım daha sonrada unlayarak yağda kızartıveririm dedi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Bu iki mantarı yemek için 330 bin $ ödendi 29 Kasım 2010 Pazartesi İtalya’nın Alba ve Piedmont bölgesinde bulunan mantar (trüf), açık artırma ile satıldı. İtalya’nın Alba ve Piedmont bölgesinde bulunan mantar (trüf), açık artırma ile satıldı. Çok ender yetişmesi sebebiyle dünyanın en pahalı yiyecekleri arasında yer alan mantarlara 330 bin dolar vererek kazanan Macau casinosunun sahibi Stanley Ho, “Mantarların biri 900, diğeri ise 400 gram ağırlığında. Üç sene önce 1.5 kiloya yakın olan tek mantara daha fazla para ödemiştim” diye konuştu. Macau’daki Lisboa otelinde düzenlenen açık artırmanın, Sociedade de Jogos de Macau yardım kuruluşu için yapıldığı bildirildi. Yer altındaki trüf mantarı, dişi domuzlar ve trüf köpekleri aracılığıyla toplanır. http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ha...=1&winmode=pop |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
agaclar.net
|
Jilber Barutçiyan'ın National Geographic dergisinin Nisan sayısına verdiği röportajı kaçırmayın. Barutçiyan'ın Burcu Arık tarafından kaleme alına röportajı Amerika'da en beğenilen röportaj seçilmiş. Derginin Nisan sayısı bayilerde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|