agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Küçük ve Büyükbaş Hayvanlar
(https)

Beğeni Düzeni444Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-03-2013, 20:41   #241
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-12-2012
S.s Buyuk Anadolu Tarım Kooperatifi - Fotograf Galerisi - Keçilerimiz

ikiso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2013, 21:58   #242
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Bunun gibi birçok resim koyabiliriz.
tesisin kapısında bir tabela olsaydı . gidip bakabilirdik.

Bu resimler neredeki çiflikte adresini verseniz de gidip gezsek . Bu 100 kadar keçinin kime ait olduğunu gösteren bir belge olsa.

pria beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2013, 22:56   #243
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 29-08-2008
Haklısınız hocam,

Elle tutulur, gözle görülür mantıklı bir açıklamaları yok bu vatandaşların. Ama olurda mahkemelik oluruz ihtimaline karşı her şeyi lehlerine yazmışlar.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Sözleşmede şöyle bir ifade var:

''...3. (üçüncü) yıl sonunda kooperatif ortaklığımıza giren üyemiz o günkü asgari ücret oranında kar payı oranında , 5 pay karşılığı 2 kilogram et ile 5 litre süt verilecektir..''

http://ssbuyukanadolukoop.org/sozlesme.pdf

Bu ifadeler çok bozuk ve anlatılmaz şekilde kaleme alınmış..Ne denilmek istediği tam olarak net değil..
3. yıl sonunda her ay asgari ücret ödemesi yapılacak diye bir ifade yok burada..
2 kilo et ve 5 litre sütün bile her ay verileceği belirtilmemiş..

Bozuk Türkçeden kaynaklandığını sanmıyorum ben bu cümlelerin..Sanki sözleşmeye bilerek, lastik gibi laflar yazılmış gibime geldi..

Kısacası, 3 yılın sonunda kimin ne alacağı açık ve net değil..Muammalı laflar bunlar..
Böyle sözleşmeye ben olsam imza koymazdım.
Allah'tan böyle mantıklı düşünen arkadaşlarımız, kardeşlerimizde varmış.

Teşekkür ederim sn. Rasim26, çok isabetli tespitleriniz olmuş.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rasim26 Mesajı Göster
diyelim 9.000.000 tl lik tesisin yapımı çok iyi yönetildi 3.000.000 TL ye maal oldu peki içine konacak keçileri kim alacak hadi onlarıda bir şekilde buldular tüm hesaplar 3 yıl sonrasına ve 5 keçinin 50 keçi olacağı varsayımına göre yapıldıgında tesis kapasitesinin 50.000 olması gerekmiyormu peki tesisi 50.000 kapasiteye çıkarma maliyetini kim vercek;

Böyle büyük bir organizasyon merkezden yönetilebilirmi? her kez bulunduğu ilde temsilciliklerinin bulunup bulunmadığını bir sorgulasın;
Bu oluşumu savunanlar lütfen kooperatifin edindiği araziye ait tek bir tapu
sureti koysunlar.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2013, 23:20   #244
Ağaç Dostu

Doğru bir organizasyon olmadığı çok açık belli. Çalışmadan para kazanmaya çalışanları kandırmaya çok açık bir sistem . Bulabilirsem keçi ile ilgili bir yıllık gelir gider çizelgesi var onu incelersek , aslında bu kuruluşun kazanma hırsı o kadar yüksek ki kazanma ihtimali olan paranın zekatını vaad ediyor.

Bu oluşum muaffak olamaz ve paralar yanar.

Var sayalım muaffak oldu . O zaman da vermeyi taahhüt ettiği şey , kazancın zekatı kadar.

Yani başkasının parası riske atılıyor. Kaybederse vatandaş kaybedecek .

Ama kazanırsa vatandaşa , çok küçük bir ödeme yapılacak .

Eski 04-03-2013, 23:37   #245
Ağaç Dostu

keçi hakkında

KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ
1. PROJENİN ADI: Keçi Yetiştiriciliği Projesi
2. UYGULAMA YERİ : Hacılar Karpuzsekisi ve Sakarçiftliği Köyleri
3. UYGULAMA YILI: 2008
4. UYGULAMA MİKTARI: 10 Keçi (9 dişi + 1 Erkek) (toplam 15 kişiye 135 dişi, 15 erkek)
5. PROJE HARCAMALARI: 5.000,00 YTL (15 kişiye toplam 75.000,00YTL)
6. PROJENİN FİNANSMANI: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
7. PROJENİN AMACI VE GEREKÇESİ :
Hızla artan dünya nüfusunda beslenme çok önemli belki de en önemli yere sahiptir. Köylerimizde tarımsal ürünlerin yetiştirme imkanı kısıtlı olduğundan dolayı milli gelirden düşük pay almaktadırlar. Bu nedenle köyden kente doğru göç artarak devam etmektedir. Projemizdeki amaç şu anda köyde yaşayanların üretime daha çok katılabilmelerini ve daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamaktır .
Saanen Keçisi dağlık bir bölgede ve sert iklim koşullarında geliştirilmiş olduğundan sağlam konstitüsyonlu bir hayvandır. Aile işletmeciliği şeklinde gruplar halinde yetiştirmeye çok uygundur.
8. PROJENİN UYGULANMASI İLE İLGİLİ TEKNİK DETAYLAR :

Projeyle dağıtılacak olan saanen keçileri ülkemizde kıl keçisi ile çevirme melezlemesi yapılmış keçiler olup yöreye adaptasyonu yüksek, çok iyi özelliklerine sahip bir ırktır. Canlı ağırlık tekelerde 75 kg, dişilerde 50 kg ve üstü şeklindedir. Saanen keçilerinde ikiz ve üçüz doğum oram oldukça yüksektir (yaklaşık %80-85). Süt verimleri laktasyonda Türkiye şartlarında yaklaşık 500-600 kg kadardır.
İlçe Müdürlüğünce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklı hazırlanarak (geri ödemeli) uygun görülecek çiftçiye (her çiftçiye 9 dişi 1 erkek ) Saanen keçisi dağıtımı yapılacaktır. Geri ödemeye faiz uygulanmadan, l'nci yıl ödemesiz, kalan 3 yılı geri ödemeli olarak toplam 4 yıl vade ile yapılacaktır.

Eski 05-03-2013, 00:05   #246
Ağaç Dostu

PROJE GİDERLERİ

HAYVAN ALIMI- KESİF YEM-KABA YEM-SAĞLIKKORUMA_BEKLENMEYEN GİDERLER

1.YIL 5.000,00 1.008,00 1.215,00 30,00 67,59 = 7.320,59
2.YIL 1.411,20 1.701,00 40,00 94,56 = 3.246,76
3.YIL 2.217,60 2.592,00 50,00 145,78 = 5.005,38
4.YIL 3.326,40 4.009,50 60,00 221,87 = 7.617,77
5.YIL 5.040,00 6.075,00 70,00 335,55 = 11.520,55
TOPLAM 5.000,00 13.003,20 15.592,50 250,00 865,35= 34.711,05
Hayvan atımı SYDV fonu tarafından karşılanacak olup geri ödeme buna göre yapılacaktır Yem ve sağlık koruma giderleri çiftçi tarafından karşılanacak olup imkanlar dahilinde SYDV fonu tarafından desteklenecektir.
9.2.PROJE GELİRLERİ:

HAYVAN SATIŞI-SÜT SATIŞI

l.YIL 1.200,00 4.500,00 =5.700,00
2. YIL 2.000,00 6.500,00 = 8.500,00
3. YIL 3.200,00 10.000,00 =13.200,00
4.YIL 4.400,00 15.500,00 =19.900,00
5.YIL 7.000,00 24.000,00 =31.000,00
TOPLAM 17.800,00
60.500,00
78.300,00

10.GERİ ÖREME PLANI:
• Yetiştiricilere 9 keçi 1 teke verilecek olup, bedeli 5.000,00YTL'dir
• Faiz uygulanmadan, l'inci yıl ödemesiz, kalan 3 yılı geri ödemeli olmak üzere 4 yıl vade uygulanacak, taksitler eşit olacaktır.

YILLAR ÖDEME MİKTARI
1.Yıl Ödeme yok
2.Yıl 1.650,00
3.Yıl 1.650,00
4.Yıl 1.700,00
TOPLAM(YTL) 5.000,00

11. YATIRIMIN KARLILIK ORANI:

YILLAR GELİR
GİDER
NİSBİ KARLILIK
0,18 MUTLAK KARLILIK

1.YIL 5.700,00
7.320,59
0,77
-1.620,59
2.YIL 8.500,00 3.246,76 2,61 5.253,24
3YIL 13.200,00 5.005,38 2,63 8.194,62
4.YIL 19.900,00 7.617,77 2,61 12.282,23
5.YIL 31.000,00 11.520,55 2,69 19.479,45
TOPLAM 78.300,00
34.711,05
2,26 43.588,95

Eski 05-03-2013, 00:13   #247
Ağaç Dostu

Kopyala yapıştır yapınca , anlaşılması zor olmuş.
Birinci tabloda , 5000 tl hayvanların alım bedeli ve yanında yıllar itibari ile giderleri gösteriliyor . satırın sonunda da yılın toplam giderleri gösteriliyor.

İkinci tabloda da gelir tablosu .

Birinci yıl hayvan alım bedeli de içinde olduğundan harcamalar için cepten harcama yapılıyor .Ama ikinci seneden itibaren kara geçmeye başlanıyor.

Kredi geri ödemelerinde , birinci yıl , hatta iki yıl ödemesiz olmasının esas nedeni de bu zaten .

NOT ; bu fiatlar eski fiatlardır .

Eski 05-03-2013, 00:33   #248
Ağaç Dostu

Bu tablo , bir ilçede ilçe ziraatde görevli ziraat müh tarafından hazırlanmış .zannederim 2008 yılına ait bir proje .

Bizim buradan anladığımız , Birinci yıl hayvan alım bedelinin yarısı kadar yem ve bakım masrafı çebten gidiyor.

Ama diğer yıllarda , kara geçiliyor.

Proje bence çok detaylı değil. Mesela gübre satışı hiç gösterilmemiş. Halbuki önemli bir tarım meteryalidir. Ben bu sene 500 tl verdim bir romork koyun gübresine .
gelir kalemlerinde bazı eksiklikler var.

Şimdi , kredi durumu da farklı .

2 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli kredi veriliyor.

Ayrıca destekleme için yıllık keçi başına ödemeler var.

Süt desteklemesi var.

Damızlık desteklemesi var.

Arazin varsa yem bitkisi için , mazot desteklemesi - gübre desteklemesi - tohum desteklemesi var.

Not; ben bu sene , hatta galiba mardın birinde bankaya yatmış olması lazım . Mazot ve tohum ve gübre desteklemesini hak kazandım . Bankaya daha gitmedim. dekara 30 tl gibi bir miktar diye duydum .

Eski 05-03-2013, 00:37   #249
Ağaç Dostu

Bahsi edilen kuruluşun , yazılarını ve sitesini gözden geçirince konuyu benim ve arkadaşlarımın ( forumda yazan ) kadar iyi incelemediği gibi algılanıyor.

Ayrıca benim bu araştırmalarım sadece internet üzerinden değil. Köyümde bu işi 3 yıldır yapan akrabalarım var. Onlarla da sürekli konu hakkında konuşuyoruz ve keçileri her gün görüyorum . Ne yapıldığını neler yapılması gerektiğini biliyorum . Pardon öğreniyorum .

ayazkentli beğendi.
Eski 09-03-2013, 23:03   #250
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-12-2012
Romanov koyunu Satışı - YouTube

ikiso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2013, 19:13   #251
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-03-2013
arkadaşlar açıkcası reklamları görünce ağzım sulandı üye olmayı çok istiyorum
bugün firmayı aradım koop batması durumunda ne oluyor dedim
ödemiş olduğunuz maliyeti geri alıyorsunuz dediler
benim düşüncem proje zarar etmez çünkü
ıpard projesi kapsamında %65 e kadar devlet hibesiyle hayvancılık tesisi kurulabiliyor buda tesis masraflarını önemli ölçüde düşürüyor.
seçilen koyun ırkı malum motor gibi çalışıyor en az ikiz doğuruyor 3 sene içinde 5 ken 50 ye çıkıyor ve etinden epey fayda sağlanabiliyor
keçinin ise sütü ön plana çıkmakta ve karlı bir yatırım
3 sene sonunda bize verecekleri asgari ücret aslında az bile ama bana göre yinede hayat boyu alınacağı için karlı bir yatırım
ancak kafamı karıştıran şeyler sözleşmenin açık ve net olmaması
bu zamana kadar atılmış somut bir adım olmaması adamların sitelerine bakıyorum boş araziyi çekip koymuşlar
ayrıca keçiler halep keçisi denio reklamda saanen keçisi çıkıyor
bu iş hem bizim hemde bu işi planlayanlar için karlı olur
tabi bu koop başındakiler aç gözlülük yapıp milleti dolandırmaya çalışmazsa

dost_kral05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2013, 20:04   #252
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-09-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dost_kral05 Mesajı Göster
arkadaşlar açıkcası reklamları görünce ağzım sulandı üye olmayı çok istiyorum
bugün firmayı aradım koop batması durumunda ne oluyor dedim
ödemiş olduğunuz maliyeti geri alıyorsunuz dediler
Yalnız eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz firma batarsa ödemiş olduğunuz maliyeti kaybeder zira alacaklılara ödeme yapılmalı para basamayacağına göre bu parayı nasıl ve nereden ödeyecek

pria beğendi.
miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2013, 12:59   #253
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
yorumsuz...

Merhaba Değerli Dostlar. Tartışmalara son noktayı koyabilecek bir yazı paylaşmak istedim.
Hayvancılıkta saadet zincirine dikkat
Ali Ekber Yıldırım yazısı

İnek, koyun ve keçi üzerinden saadet zincirleri kuruluyor. Yatırımcılar düzenli gelir vaadiyle zincire dahil ediliyor. Ortada hiçbir tesis, işletme yok.
Anadolu'nun pek çok yerinde bir inek parasına üç-beş koyun veya keçi parasına saadet zincirlerine ortak kaydediliyor. Geçmişte farklı alanlarda birçok örneği ve mağduru olmasına rağmen, insanlar bu saadet zincirlerinin halkası olmaktan çekinmiyor. Bir süre sonra inek, keçi ve koyun mağdurları diye medyada boy gösterenler olursa kimse şaşırmasın.

Hayvancılıkta saadet zinciri nasıl oluşturuluyor?

Öncelikle saadet zincirini doğuran koşullara bakmakta yarar var. Hayvancılık sektörüne yönelik yatırım yapanlara devlet sıfır faizli kredi veriyor. Destekler ise her yıl artırılıyor. Buna rağmen para kazanamadığını söyleyip çiftliğini elden çıkarmaya çalışanlar var.

Kar ortaklığı adı altında para topluyorlar

Devletin verdiği desteğin ve kredilerin cazibesine kapılıp sektöre girenler hayal kırıklığı yaşarken, yıllarca bu işi yapan küçük yetiştiriciler ise yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimi sürdüremedikleri için hayvancılığı bırakıyor.

Buna rağmen kamuoyunda devletin verdiği kredilerin de etkisiyle hayvancılığa yatırımın çok karlı bir iş olduğu algısı var. Bu algıdan yararlanmak isteyenler, geçmişte birçok örneği yaşanan ve çok sayıda mağdur yaratan "saadet zinciri"ni oluşturmaya çalışıyor.

Yatırım yapmak isteyen veya düzenli bir gelir elde etmek isteyenlere "kar ortaklığı" veya "ayni ürün" verme vaadiyle yatırımcıdan para toplanıyor.
Yaygın olan yöntemlerin başında "1 inek parası" yani 5 bin lira ile saadet zincirine ortak kaydedilmesi geliyor.

Ortada hiçbir yatırım, işletme yok. Vatandaşa deniliyor ki, "bir defaya mahsus 5 bin lira yani sadece "1 inek parası" vererek ortak olabilirsiniz. İlk 6 ay herhangi bir geri ödeme yapılmayacak. İşletmeler kurulduktan sonra ve 6 ayın sonunda başlamak üzere her ay 200 lira net geliriniz olacak. Üstelik ineğiniz doğurdukça geliriniz katlanarak artacak."

Bir başka uygulama ise küçükbaş hayvancılıkta var. Vatandaşa 3-5 keçi veya koyun ile ortak olabileceği söyleniyor. Koyun veya keçilerin ırk özellikleri uzun uzadıya anlatılıyor. Süt verimleri, et verimlerinin ne kadar yüksek olduğu söyleniyor. Yine düzenli gelir ve ayni ürün vaadinde bulunuluyor.

Saadet zincirini tanıtmak için sosyal medya çok yaygın olarak kullanılıyor.

Ulusal yayın yapan kanallara reklam veriliyor

Bazıları açıkça olmasa da özellikle telefon görüşmelerinde ama çoğunlukla yüz yüze görüşmelerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın adını kullanıyor. Ulusal yayın yapan televizyonlara ilan veriliyor.

Bu yöntemlerle paralar toplanıyor. Geçmişte farklı alanlarda yaşanan ve çok sayıda mağduru olan bu tür saadet zincirlerine vatandaşlar sorgulamadan para yatırıyor.

Bize de konuyla ilgili çok sayıda telefon geliyor. Böyle bir ortaklığın karlı olup olmayacağını soranlar var. Ailesinin hayvancılık yaptığını ama artır sürdüremediğini, hayvanlarını bu tür bir ortaklığa dahil edip edemeyeceğini soranlar oluyor. Bu tür bir yatırımın sürdürülebilirliğini soruyorlar.

Geçmişte yaşanan örnekleri hatırlatarak bu tür işlere girilmemesi gerektiğini anlatıyoruz.

Son zamanlarda bu talepler o kadar çok arttı ki, hayvancılık yapanlar da bu işten çok rahatsız. Sektöre zarar verileceğinden korkuyorlar.

Gurbetçi vatandaşımıza hayal satıyorlar

Hayvancılığa yatırım yapanlar uyarıyor. "Biz çok büyük paralarla yatırım yapıyoruz. Kendi yemimizi üretiyoruz. Eti, sütü en iyi fiyattan satmaya çalışıyoruz. Günün 24 saati işimizin başındayız ve buna rağmen hayvan başına vaat edilen paraları kazanamıyoruz. Yurttaşlarımızın ve devletin bu konuda gerekli duyarlılığı göstermeli. Yaşamı boyunca Almanya'da çok zor şartlarda alın teri ile kazandıklarını bu tür saadet zincirlerinde kaybeden binlerce yurttaşımız var. Bunlar örnek alınmalı. Bu tür saadet zincirlerine kesinlikle itibar edilmemeli."

Özetle, "hayvancılığın çok karlı bir iş olduğu" algısı üzerine saadet zincirleri oluşturuluyor. Yurttaşlar düzenli gelir sağlama hayaliyle paraları ile zincirin birer halkası oluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise gelişmeleri izlemekle yetiniyor. Yeni mağdurların olmaması için Bakanlık en azından yurttaşlara açıklama yapmalı.

Ali Ekber Yıldırım/Dünya

Selamlar... Saygılar...

pria, Safranlı, ertu ve 1 kişi beğendi.
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2013, 14:49   #254
Ağaç Dostu.

Bu yazının altına imza atılır işte,

Bu gibi saadet zinciri koop örneklerinde olduğu gibi, köşe olan büyükbaş haramzade yöneticiler olur. Öpülen bu işlere para yatıran kişiler olur. Devlet uzaktan bakar, öpülen vatandaşlara ''aklınız yokmuydu, yatırmasaydınız paranızı'' der geçer.

Birde bankadan kredi çekip bu işlere girenin vay haline.

Safranlı ve ertu beğendi.
Eski 12-03-2013, 16:29   #255
Ağaç Dostu

saadet zinciri

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Merhaba Değerli Dostlar. Tartışmalara son noktayı koyabilecek bir yazı paylaşmak istedim.
Hayvancılıkta saadet zincirine dikkat
Ali Ekber Yıldırım yazısı

İnek, koyun ve keçi üzerinden saadet zincirleri kuruluyor. Yatırımcılar düzenli gelir vaadiyle zincire dahil ediliyor. Ortada hiçbir tesis, işletme yok.
Anadolu'nun pek çok yerinde bir inek parasına üç-beş koyun veya keçi parasına saadet zincirlerine ortak kaydediliyor. Geçmişte farklı alanlarda birçok örneği ve mağduru olmasına rağmen, insanlar bu saadet zincirlerinin halkası olmaktan çekinmiyor. Bir süre sonra inek, keçi ve koyun mağdurları diye medyada boy gösterenler olursa kimse şaşırmasın.

Hayvancılıkta saadet zinciri nasıl oluşturuluyor?

Öncelikle saadet zincirini doğuran koşullara bakmakta yarar var. Hayvancılık sektörüne yönelik yatırım yapanlara devlet sıfır faizli kredi veriyor. Destekler ise her yıl artırılıyor. Buna rağmen para kazanamadığını söyleyip çiftliğini elden çıkarmaya çalışanlar var.

Kar ortaklığı adı altında para topluyorlar

Devletin verdiği desteğin ve kredilerin cazibesine kapılıp sektöre girenler hayal kırıklığı yaşarken, yıllarca bu işi yapan küçük yetiştiriciler ise yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimi sürdüremedikleri için hayvancılığı bırakıyor.

Buna rağmen kamuoyunda devletin verdiği kredilerin de etkisiyle hayvancılığa yatırımın çok karlı bir iş olduğu algısı var. Bu algıdan yararlanmak isteyenler, geçmişte birçok örneği yaşanan ve çok sayıda mağdur yaratan "saadet zinciri"ni oluşturmaya çalışıyor.

Yatırım yapmak isteyen veya düzenli bir gelir elde etmek isteyenlere "kar ortaklığı" veya "ayni ürün" verme vaadiyle yatırımcıdan para toplanıyor.
Yaygın olan yöntemlerin başında "1 inek parası" yani 5 bin lira ile saadet zincirine ortak kaydedilmesi geliyor.

Ortada hiçbir yatırım, işletme yok. Vatandaşa deniliyor ki, "bir defaya mahsus 5 bin lira yani sadece "1 inek parası" vererek ortak olabilirsiniz. İlk 6 ay herhangi bir geri ödeme yapılmayacak. İşletmeler kurulduktan sonra ve 6 ayın sonunda başlamak üzere her ay 200 lira net geliriniz olacak. Üstelik ineğiniz doğurdukça geliriniz katlanarak artacak."

Bir başka uygulama ise küçükbaş hayvancılıkta var. Vatandaşa 3-5 keçi veya koyun ile ortak olabileceği söyleniyor. Koyun veya keçilerin ırk özellikleri uzun uzadıya anlatılıyor. Süt verimleri, et verimlerinin ne kadar yüksek olduğu söyleniyor. Yine düzenli gelir ve ayni ürün vaadinde bulunuluyor.

Saadet zincirini tanıtmak için sosyal medya çok yaygın olarak kullanılıyor.

Ulusal yayın yapan kanallara reklam veriliyor

Bazıları açıkça olmasa da özellikle telefon görüşmelerinde ama çoğunlukla yüz yüze görüşmelerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın adını kullanıyor. Ulusal yayın yapan televizyonlara ilan veriliyor.

Bu yöntemlerle paralar toplanıyor. Geçmişte farklı alanlarda yaşanan ve çok sayıda mağduru olan bu tür saadet zincirlerine vatandaşlar sorgulamadan para yatırıyor.

Bize de konuyla ilgili çok sayıda telefon geliyor. Böyle bir ortaklığın karlı olup olmayacağını soranlar var. Ailesinin hayvancılık yaptığını ama artır sürdüremediğini, hayvanlarını bu tür bir ortaklığa dahil edip edemeyeceğini soranlar oluyor. Bu tür bir yatırımın sürdürülebilirliğini soruyorlar.

Geçmişte yaşanan örnekleri hatırlatarak bu tür işlere girilmemesi gerektiğini anlatıyoruz.

Son zamanlarda bu talepler o kadar çok arttı ki, hayvancılık yapanlar da bu işten çok rahatsız. Sektöre zarar verileceğinden korkuyorlar.

Gurbetçi vatandaşımıza hayal satıyorlar

Hayvancılığa yatırım yapanlar uyarıyor. "Biz çok büyük paralarla yatırım yapıyoruz. Kendi yemimizi üretiyoruz. Eti, sütü en iyi fiyattan satmaya çalışıyoruz. Günün 24 saati işimizin başındayız ve buna rağmen hayvan başına vaat edilen paraları kazanamıyoruz. Yurttaşlarımızın ve devletin bu konuda gerekli duyarlılığı göstermeli. Yaşamı boyunca Almanya'da çok zor şartlarda alın teri ile kazandıklarını bu tür saadet zincirlerinde kaybeden binlerce yurttaşımız var. Bunlar örnek alınmalı. Bu tür saadet zincirlerine kesinlikle itibar edilmemeli."

Özetle, "hayvancılığın çok karlı bir iş olduğu" algısı üzerine saadet zincirleri oluşturuluyor. Yurttaşlar düzenli gelir sağlama hayaliyle paraları ile zincirin birer halkası oluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise gelişmeleri izlemekle yetiniyor. Yeni mağdurların olmaması için Bakanlık en azından yurttaşlara açıklama yapmalı.

Ali Ekber Yıldırım/Dünya

Selamlar... Saygılar...
Ali Ekber Yıldırım , bu işe kendini adamış konu hakkında üstad isimlerden biridir.

Uzun zamandır , Bizim de takip ettiğimiz bir konu.

Değerli vetman bu konuda senin bilgi ve tecrübelerin de tartışılmaz.
Ve başlığa yorumsuz yazmışsın.
Halbuki en çok senin yorumun önemli.
Hem mesleki kariyerin hem de icracı yapın konuyu en iyi yorumlayacaklardan biri olduğunun gerçeği var.

O yüzden , en çok senin yorumuna ihtiyaç var.

Tartışmalardan hoşanmaz yapın icabı , YORUM yapmıyorsun sanırım

Eski 14-03-2013, 11:14   #256
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Süt geliri üç yıl boyunca yok sayılması , esnasında , kaç yavru alınacak.

Üç yıl içinde , (üye diyelim 10 keçi ile katıldı )

üyenin keçi varlığı sayısı nereye ulaşacaktır.
10 keçi ile katıldığı takdirde 3 yıl içerisinde alacağımız yavru verimini 100 olarak kabul ediyoruz. Üyenin keçi sayısında artış veya azalma olmamaktadır. Yavrular kooperatif bünyesinde kalmaktadır.
Üyelikten ayrılma durumunda kişi kaç baş hayvanla katıldıysa direk hayvanları alıp çıkabilir veya ayrıldığı zamanın bilanço değerinden parasını alıp çıkabilmektedir.

BÜYÜKANADOLU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 11:40   #257
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BÜYÜKANADOLU Mesajı Göster
Sn BÜYÜKANADOLU,

kullandığınız nick ve verdiğiniz link ve cevaplara bakılırsa, ilgili kooperatif ile bir bağınız var. Ama nedir? Belirtmemişsiniz. Kendinizi tanıtmamışsınız. (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm)

İlgili kooperatif ile bağınız nedir? Görev ve sorumluluğunuz nedir?

Eğer bir bağınız var ise, burada bulunmanız hem bizim için, hem de sizin için bir şanstır. Bizler kaygılarımızı giderebiliriz. Sizler de kendinizi iyi bir şekilde kendinizi tanıtabilirsiniz.

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2013, 22:44   #258
Ağaç Dostu

10 keçi üç yılda 100 oğlak hesabından sonra , bir kaç kilo et ve askari ücret kadar bir gelir elde etmesi , halinde geride kalan esas gelir kimi zengin ediyor. Bu hesap doğruysa, Bu kadar para kazanacak bir projeye niye kredi alıp başlamıyorsunuz.

Eski 15-03-2013, 23:44   #259
Ağaç Dostu.

Komediye devam

Az sonra uykuya yatacağım, rüyamda 100 keçi alacağım. Bu keçiler sabaha kadar 100 bin keçi olacak, onları toptan satacağım. Uğraşamam tek tek, kısaca sabah kalktığımda ben bir milyonerim. Eski parayla trilyoner.

Bu ne biçim hesap anlayışı anlamadım ki. Bunca çiftçi var, binlerce besici var. Hepside mankafa geri zekalı, para kazanamıyorlar. Bir bu koopcuların kafa süper çalışıyor 10 keçi 3 yılda 100 olacak ve 10 keçi parası ödeyene 3 yıl sonra asgari ücret verecekler.

Üstelik ödeme kolaylığıda sağlamışlar, yarısı nakit kalanı taksit. Bu tür umut tacirlerine, kek avcılarına inanan ve güvenenlerin aklına ......

Bu hayvanlar çoğalacaklar, çoğalırken yiyecekler barınacaklar. Arada bir hastalanacaklar falan filan. Hayvanların kaç para getireceğini düşünüyorlar da, bu hayvanlara kaç para masraf yapılır. Masrafları çıktıktan sonra kaç para elde kalır, bunların hesabını yapan yok.

Tesis yok, olsa bile uçuk vaatler olmadık kar payları. Bu işten köşe olacak kişiler bu koop kurucuları, avlanan kekler avlanıldıklarıyla kalacaklar.

Eski 16-03-2013, 01:06   #260
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
10 gün kadar köydeydim, yeni döndüm..
Bizim köyde, kıraç tarlaların bulunduğu bir mevki var..
Bu kıraç tarlaların geçen yıl dekarı 1000 lira falandı..Bu yıl birden 7 bin, 10 bin liraya kadar çıkmış ve satılmış tarlalar var..Oysa, münbit ovamızda bile şu an dekarı 4000 lira civarında tarlaların..
Kim alıyor bu kıraç tarlaları diye sordum, ''keçiciler'' dediler..
Kimdir bunlar, niye bu kadar yüksek fiyatla yer alıyorlar, anlayamıyorum..
Aklıma hemen bu koop'çular geldi..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 21:07   #261
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
10 gün kadar köydeydim, yeni döndüm..
Bizim köyde, kıraç tarlaların bulunduğu bir mevki var..
Bu kıraç tarlaların geçen yıl dekarı 1000 lira falandı..Bu yıl birden 7 bin, 10 bin liraya kadar çıkmış ve satılmış tarlalar var..Oysa, münbit ovamızda bile şu an dekarı 4000 lira civarında tarlaların..
Kim alıyor bu kıraç tarlaları diye sordum, ''keçiciler'' dediler..
Kimdir bunlar, niye bu kadar yüksek fiyatla yer alıyorlar, anlayamıyorum..
Aklıma hemen bu koop'çular geldi..
Hiç sanmıyorum .Bu keçiciler onlar değildir.
Tarla almak için para lazım .Ben sordum araziler nerede diye , kimini valilkten hibe aldık , kimini 49 yıllığına kiraladık diye cevap aldım .

Hangi valilikten hangi araziler diye sordum cevap alamadım . Kiraladık dedikleri içinde aynı soruya cevap gelmedi.

Eski 17-03-2013, 17:18   #262
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-03-2013
http://www.facebook.com/ssbuyukanado...ssbuyukanadolu

aradığınız bütün cevaplar burada mevcut.

karadayı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2013, 17:22   #263
Yeni Üye

Kooperatifte çalışan kız arkadaşımın dediğine göre; kooperatifin ortaklarının büyük çoğunluğu polis ve subaymış.İnsan Allahdan korkmadan polis ve subayların parasını nasıl yiyebilir? Ya da nasıl batırabilir? Kooperatif başkanı Ahmet Balcı boş durmuyormuş. Kooperatife hala ortaklık devam ediyormuş. Müteahhitlere de gerçek dışı ihale vermeye devam ediyormuş. Pes doğrusu.

Düzenleyen karadayı : 18-03-2013 saat 12:34
Eski 17-03-2013, 17:23   #264
Yeni Üye

Kooperatifte çalışan kız arkadaşımın dediğine göre, kooperatif başkanı başına bir şey gelmesin diye kapıya bir sürü güvenlik elemanı yerleştirmiş. Ayırca bütün katlara ve odalara kamera yerleştirmiş. Yani kooperatif üyelerinin parası ile kooperatif başkanı Ahmet Balcı kendisini korumaya almış. Sakın kimse kooperatifi basalım da Kooperatif Başkanı Ahmet Balcı'dan paramızı kurtaralım diye düşünmesin. Yoksa dayak yeyip geri dönebilirsiniz. Kooperatiften parasını geri almayı düşünenler için maalesef yapılacak bir şey yok. Paralarının üzerine soğuk bir su içsinler.

Eski 17-03-2013, 17:25   #265
Yeni Üye

Kooperatifte çalışan kız arkadaşımın dediğine göre, gerçek dışı ihaleler düzenleyip müteahhitlerden reklam gideri adı altında 400-500 bin TL çek ve para alıyorlarmış. Ayrıca başka bir kadına da danışman adı altında 400-500 bin TL çek ve para verdiriyorlarmış. Kooperatife üye olanlar koyun keçi almak yerine kooperatifin borçlarını ödeyeceklermiş.

Eski 17-03-2013, 17:28   #266
Yeni Üye

Kooperatifte çalışan kız arkadaşımın dediğine göre, bugüne kadar hiçbir valilik ya da kaymakamlık yer tahsisi yapmamış. Kooperatif bugüne kadar hiçbir yeri satın almamış. Yani kooperatifin ne malı var ne mülkü, ne de hayvan yetiştireceği bir hayvan barınağı var.

Eski 17-03-2013, 17:29   #267
Ağaç Dostu

Saadet zinciri kopuyor,anlaşılan .

Eski 17-03-2013, 18:01   #268
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Saadet zinciri kopuyor,anlaşılan .
saadet zinciri sadece kooperatif başkanı ve yöneticiler için kurulmuş, kooperatife para yatıran üyeler ise paralarıyla figüranlık yapıyor.

Kooperatife para veren arkadaşlara bir tavsiyem var:

Hemen ellerindeki ortaklık senetleri ve taahhütnameler ile birlikte bulundukları ilin cumhuriyet savcılıklarına gitsinler. dolandırıcılık polisleri harekete geçsin. Televizyonlarda tanıdığı olanlar da televizyonculara haber versinler. anladığım kadarıyla bu yüzyılın televizyon haberi olacaktır.

Eski 18-03-2013, 15:23   #269
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Üyelikten ayrılma durumunda üye kaç baş hayvanla katıldıysa, katılım sayısı kadar hayvanlarını alabileceğini ya da o günkü değerindeki ücretini alabileceğini.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda ki yazı, sözleşme maddelerinden birisi.

Yani, 5 keçi ile girdiniz ama 8 yıl sonra çıktığınızda, sizin o 5 hayvandan 20 tane keçi üredi diyelim.

Sistemden ayrılırken;

25 keçi mi veriyorlar?

yoksa

5 keçi mi?

Kaç hayvan ile katıldıysa diye yazdıklarına göre, demek ki 5 keçi alabileceksiniz.

(Her ne kadar 5 keçi yerine, zamanla 20-25 keçinin sütünden kar verilecekse de, mantıklı değil).

Ayrıca, ilk ödeme 3 yıl sonra başlanacağı için, kesinlikle kazançlı bir iş değil.

Bende kesinlikle güvenmedim bu oluşuma.

Kooperatifin kasası tamtakır, gelen paralar bir şekilde buhar olup uçuyor. 610 üyeden toplanan paralar nereye uçtu? Bundan sonra ortak olacakların paraları da borçlara gidecek. Senin de tahmin ettiğin gibi güvenilecek bir oluşum değil. kooperatif 3-5 milyon TL borca batık durumda. Kooperatif Başkanı Ahmet Balcı ve Hikmet çetin'in yeğeni Hülya Çetin kooperatifin iflasını niye istemiyor?

Düzenleyen karadayı : 19-03-2013 saat 10:02
Eski 18-03-2013, 19:31   #270
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2009
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karadayı Mesajı Göster
Şu anda savunduğun kooperatif...

Der'ken. (!?)

Ne kastettinizi anlamış değilim. Bu sonuca nasıl ulaştığınızı merak ettim.

Son cümlem size görünmüyor sanırım.

Şöyle yazıyor; Ben bu oluşuma kesinlikle güvenmedim.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025