agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Küçük ve Büyükbaş Hayvanlar
(https)

Beğeni Düzeni11Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 22-01-2011, 14:05   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-01-2009
Arkadaşlar;
Benim oldum olası koyunlara sempatim vardır. Emekli olduğumda da isteğim bir koyun çiftliğinde ömrümü tamamlamaktır. Bu aralar kendime bir de yardımcı bulunca bir ucundan başlayayım dedim ve araştırmaya başladım. Romanov için çok değişik rivayetler var. Ama bir şey kesin. Eğer koyun yetiştiriciliği tecrübeniz yoksa ( bizimkinde olduğu gibi ), önce yöreye uygun bir ırkla işi öğrenin.

Ronanovla ilgili aldığımız bilgiler şöyle; ( Bu bilgiler işin içinde pişmiş, hem hayvancılık yapan hem veteriner hem de akademisyenlerden derlenmiştir)
1-Türkiye'de saf romanov koç toplasanız 4-5 adet ancak vardır.
Dişi romanovlarınızın saf olma ihtimali sıfır. İyi yetiştiricilerde %70 melezlenmiş romanov dişi varmış. Satıcılar kendilerinden koyun aldımızda romanov spermini vereceklerini söylüyor ama klasik yöntemlerle spermden gebe kalma oranı %30-40 arasında. Laparoskopik suni gebelik oranı yüksek ama bu yöntemi yapan yok kabul edebilirsiniz pratikte. Üniversitede falan yapılıyormuş
2-Saf romanov dişi olmaması dezavantaj olmayabilir. Çünkü Atatürk üniversitesinden aldığımız bilgilere göre saf Romanov koyun ırkının efsanevi verimlilik değerlerinin reklamı gerçek değerini aşmış durumda. Yani öyle her koyuna 2000-2500 tl vermeyin kesinlikle diyorlar. Gerekçe şu: Romanov ırkında evet kuzu verimi yüksek ama üçüz-dördüz doğumlar var ama bu yavruların önemli kısmı ölüyormuş. Türkiye'ye istediğimiz adaptasyonu sağlayamadık diyorlar.

Bu işin devantajı gibi görülebilir ama diğer muhalif görüş şöyle. Atatürk üniverstesinde hayvan bakımını sonuç olarak akademisyenler değil oradaki memur ve işçiler yapıyor. Dolayısıyla bakımları iyi olmadığı için oldu kuzu ölümleri. Ayrıca zaten saf romanov olmaması çokta kötü birşey değil. Yerli ırklarla melezleme hayvanlar olduğu için belki dördüz doğum olmaz ama hayvanların uyum problemi de doğal olarak çözülmüş olur.
3-Romanov bakacaksanız illede, asla hayvana 2000-2500 TL vermeyin. Hatta yerli hayvan alın , yetiştirin, daha sonra romanov spermleri ile kendi melez yavrularınız olsun.

Bu yazdıklarım benim kişisel fikirlerim, verilerim, tecrübem değil. Benim derlediğim bilgilerdir. Ama bilgi aldığım yerlere güvendiğimi söyleyebilirim.

Sonuç olarak ben ivesi cinsi koyun alıyorum haftaya. Bağlantımız hazır, sadece hayvanların yavrulamasını bekliyoruz. Gebe iken nakil problem oluyormuş. Doğrusu ben hayvanların bir kısmında romanov ile suni dölleme yaptırayım diye düşünüyorum. Az kalsın romanov alacaktım %50 saflıkta romanovlara, 2000 tlye satılıyor ve 5 dişiye 1 erkek veriliyor.

attar beğendi.
katsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025