agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost
(https)




Beğeni Düzeni16Beğeniler
  • 4 Gönderen saleri
  • 1 Gönderen Mücevher Çalısı
  • 2 Gönderen saleri
  • 7 Gönderen dongyul
  • 2 Gönderen junior

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-01-2017, 09:27   #1
Ağaç Dostu
 
saleri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
Ev tipi Gübre Yapma Makinası Zera™ Food Recycler

Aslında başlığı en uygun şekilde kendim çevirdim.

Beyaz eşyaları ile ülkemizde satılan Whirlpool mutfak artıklarını 24 saatte kopost a çeviren bir çeşit , beyaz eşyamı desem, elektrikli ev aletimi desem tam bilemedim , bir cihaz satışa sunmuş.

Cihaz 3.5 kg a kadar yiyecek artığınızı 24 saatte sıcak kompost haline getiyor. . Kompost yapılabilecek ne varsa içine atıyorsunuz. Alttaki toplama kabından taze hazırlanmış kompostunuz alıyorsunuz.

Cihaz CES 2017 inovasyon ödülü almış.

[youtube]1MpM8fq73G8[/youtube]


Not: Cihazın ilk izlediğim videolarında hep kompostla karşılaştırıldığı için bende kompost yaptığını yazmıştım. O yüzden başlığı buraya açtım. Ama detaylı ürün incelemesinde, çıkan ürünün tam bir kompost olmadığı , gübre (fertilizier) olduğu , toprak üstüne malç şeklide kullanıldığı yazmakta.


Düzenleyen saleri : 14-01-2017 saat 10:36 Neden: Bilgi
saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2017, 09:51   #2
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saleri Mesajı Göster
...

Cihaz 3.5 kg a kadar yiyecek artığınızı 24 saatte sıcak kompost haline getiyor. . Kompost yapılabilecek ne varsa içine atıyorsunuz. Alttaki toplama kabından taze hazırlanmış kompostunuz alıyorsunuz.

...

[youtube]1MpM8fq73G8[/youtube]

Youtube videolarını bu şekilde yayınlayabiliyormuşuz,
Sn. Sinbas geçen sene açıklamasını forumda yapmıştı...



Güzelmiş
Ama ben anlamadım, ne çeşit bir kompost oluşuyor.
Mikroorganizmaların işlevi 24 saat içinde nedir burada?

dongyul beğendi.
Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2017, 10:09   #3
Ağaç Dostu
 
saleri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı Mesajı Göster

Güzelmiş
Ama ben anlamadım, ne çeşit bir kompost oluşuyor.
Mikroorganizmaların işlevi 24 saat içinde nedir burada?
Bildiğimiz sıcak kompost yapımını bu makine içine atılan gıda artıklarına uyguluyor. İlk mesajımda gerekli düzeltmeyi yaptım.

Yeşil kahverengi oranını ayarla. Arada karıştır. Nem oranına dikkat et. vs . Bu işerin hepsini cihaz kendi yapıyormuş. Cihaz yiyecek artıklarınızı (Et ve SÜt dahil ) ek olarak satılan paketi sayesinde (coconat lifi ve Yemek sodası) parçalayıp gerekli koşulları sağlayarak yiyecek artıklarının gübreleştiriyormuş .

Cihazın fiyatı yaklaşık 1200 Usd olacakmış.

saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2017, 10:57   #4
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Güzel bir cihaz ama kafamda deli sorular oluşmadı değil 24 saat çok kısa bir süre... Mikroorganizmalar ne ara parçalayıp tüketip o gösterdiği humus haline getirecek... Bence bunun mantığı çöp öğütme makinesi olarak çalışıyor ve parçalanan artıklar daha sonra gübre olarak kullanılıyor...

Ayrıca fiyatı çok yüksek ve elektriğe bağımlı bunu doğa zaten kendi ayarlıyor...

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2017, 16:33   #5
Ağaç Dostu
 
guppy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 221
Et, süt ve videoda görünen narenciye kabukları mantığa aykırı.

guppy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2017, 19:34   #6
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Yabancı filmlerde hep görmüşüzdür atık öğütücülerini, ulaşılamayacak kadar uzak bi teknoloji sanki, kullananı duymadım canım memleketimde (bana uzak kalmış, duymamış olabilirim, olabilir).

Bu onların sodalısı oluyor anladığım kadarıyla. Mikro organizmalar da mikro etken olarak kalıyorlardır o 24 saat içinde. Açıklama yapılmıştır kullanma klavuzunda belki.

"Yiğidi öldür hakkını ver" demişler. Adamlar düşünmüş-taşınmış, icat etmiş, üretmiş, falan filan. Parası olan alsın, bizim olsa da almayız, biz böyleyiz

Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2017, 18:28   #7
Yeni Üye
 
Başak Çopuroğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2017
Şehir: Cuzco
Mesajlar: 3
Ev tipi Kompost Yapma Makinası Zera™ Food Recycler

Kompost yaparken süt ürünlerini de dahil ediyor musunuz?


Düzenleyen Başak Çopuroğlu : 10-10-2020 saat 11:35
Başak Çopuroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2020, 18:17   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-04-2020
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1
https://www.mertoglu.com.tr/sifir-ka...nasi-msa-103b/

amt_vtn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2023, 07:29   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
Bu tek günde kompost yapan makinalar son zamanda çok yaygınlaşmaya başladı. Hatta bir sürü yerli firma da türedi bunları yapıp satan. Fakat bunların çıkan ürününün asla bir kompost olmadığı belli başlı yerlerde yazılmakta. Bunların olsa olsa gıda artığı kurutucusu olabileceği söyleniyor. Bir tane önemli olan referans verecek olursam https://www.compostingtechnology.com...ay-composting/

Yazının içeriğini tercüme edersek:



Gerçekten Bir Günde Kompost Yapabilir misiniz?

Aerobik kompostlama, bakterilerin, mantar organizmalarının ve diğer canlıların yiyecek artıkları, bahçe artıkları, ağaç lifi vb. gibi organik bileşikleri ayrıştırma işini yaptığı doğal bir süreçtir. Bu mikroplar bu işi yüz milyonlarca yıldır yapmakta ve günümüze kadar gelmiştir. çok etkili ve güvenilir bir süreç geliştirdik. Bu ekosistem hizmetini "ücretsiz" sağlıyorlar (yani, kendilerine yer ve yemek veriliyor). Bildiğimiz bir şey var ki bu organizmalar işlerini yapmak için belirli bir süreye ihtiyaç duyuyorlar

Kompostlamanın başlangıç (mezofilik ve termofilik) aşamalarının, optimum koşullar altında bile tamamlanmasının minimum 10-20 gün gerektirdiğini bulduk (burada Cornell Üniversitesi'nden bir referans ). Ve bunlar aslında sadece başlangıç aşamaları. Mikrobiklerin hakim olduğu bu aşamalardan sonra mantar organizmaları işe koyulur ve bu kürlenme aşaması birkaç ay veya daha uzun sürebilir

KOMPOSTLAMA NEDEN ZAMAN ALIR?
Ekipman satıcılarının bir kompostlaştırma işlemini tamamlayacağını ve/veya bir kompost ürününü 24 saat (veya 3 gün veya 5 gün) içinde üreteceğini iddia ettiğini duyduğumuzda, doğal olarak şüpheci davranırız. Kompostlamadaki 25 yılı aşkın tecrübemizden bildiğimiz her şeye göre, mikroorganizmalar o kadar hızlı çalışmıyor.

Gıda atıklarının kısa sürede kurutulması için büyük miktarda ısı enerjisi kullanmak mümkün olsa da bu bir kompostlama işlemi değildir ve ürün de kompost değildir. Bir dehidrasyon işlemi, kurutulmuş gıda üretir. Bu besin su ile yeniden oluşturulduğunda öğütülmüş besin de olsa yeniden besin üretir. Görünen o ki, dehidrasyon gıda muhafazasında çok etkili bir yöntem.

ÖN ARITMA VE KOMPOSTLAMA
Ticari bir gıda atığı kurutucusunun aerobik kompostlama sistemi ile aynı şey olmadığını açıkça belirtmek istiyoruz. ABD Kompostlama Konseyi (USCC), bir tür ön arıtma sistemi olarak ticari gıda atığı kurutucuları (FWD) gibi sistemleri ifade eder . CalRecycle ayrıca bu konuyla ilgili bilgilendirici bir web sayfası da yayınlamaktadır .

Loyola Marymount Üniversitesi (LMU), Biocycle'da, kurutulmuş gıda atıklarının (DFW) çeşitli oranlarda malçla karıştırılıp araziye uygulandığında neler olduğunu gösteren ilginç bir çalışma yayınladı. Temel olarak, gıda atıklarının yeniden su kazanmasının ardından yerde bir kompostlama sürecinin başladığını öğrendiler. İşte onların bulguları: "Sonuçta çalışma, işlenmemiş kurutulmuş gıda atığı örneklerinin LMU kampüsünde toprak iyileştirmesi olarak uygun olmadığını ortaya çıkardı. DFW'nin rehidrasyonu büyük miktarlarda mantar üretti; bu sonuç LMU açısından kabul edilemez. Susuz kalmasına rağmen malzeme kararlı bir duruma ayrışmaz. Bu önemli bir ayrımdır. LMU'nun tüketici öncesi gıda atıklarının kurutulması sürdürülebilirliğe yönelik iyi bir ilk adım olsa da, bu malzemenin toprak iyileştirme maddesi olarak veya başka bir amaç için kullanılmaya uygun hale getirilmesinden önce daha fazla işlenmesi gerekmektedir."

NEDEN KOMPOSTLAMAYI TERCİH EDİYORUZ?
Gıda atıklarının ağırlığını ve hacmini kısa sürede azaltmak için gıda atığı kurutucusunun değerini kesinlikle anlıyoruz. Bu, belirli uygulamalarda faydalı olabilir.

Ancak bu tür sistemlere yönelik bazı eleştirilerimiz var:

Daha Yüksek Karbon Ayak İzi . %70-90 nem seviyesindeki bir ham maddenin 1-5 günde hızlı bir şekilde kurutulması önemli miktarda enerji gerektirir. Bu enerji genellikle fosil yakıtların yakılmasından elde edilir. Doğal gübreleme ile mikroplar bu ısıtmayı hiçbir ekstra ücret ödemeden, fosil yakıtlara ihtiyaç duymadan sağlar.
Daha Yüksek Sistem Maliyetleri . Kısmen yiyecek artıklarının dışarıdan ısıtılması ve ince öğütülmesi nedeniyle, dehidrasyon sisteminin ton başına maliyeti tipik olarak benzer bir kompostlama sisteminden daha yüksektir.
Şüpheli İddialar Dehidrasyon işleminin bir kompostlama işlemi olduğunu iddia eden ekipman satıcılarıyla kavgamız var. Kanaatimizce bu aldatıcıdır. Bu, klasik bir yeşil yıkama vakasına benziyor. Gıda atığı kurutucularının satıcıları, sistemlerini gıda atığı kurutucuları olarak adlandırırlarsa ve kompostlama sistemleriymiş gibi davranmazlarsa gerçekten memnun oluruz. Gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa muhtemelen gerçek olamayacak kadar iyidir.
Bu nedenle, eğer bir kompostlama teknolojisi için alışveriş yapıyorsanız ve gerçekten kompost üretmek istiyorsanız, aerobik kompostlaştırma sürecini 1-7 gün içinde tamamlayabileceklerini iddia eden satıcılara karşı dikkatli olmanızı öneririz. Bu iddialar kompostlamanın biyolojisi ile çelişmektedir. Yüz milyonlarca yıllık Ar-Ge deneyimine sahip mikroplara güveniyoruz

MEYVELİTEPE GİBİ BİLGİLİ VE TECRÜBELİ FORUM ÜYELERİ NE DER ACABA BU KONU HAKKINDA GERÇEKTEN MERAK EDİYORUM DÜŞÜNCELERİNİ. BENİM DE SON ZAMANLARDA MERAK ETTİĞİM BİR KONU ÇÜNKÜ. BİR DE ŞUNU İLAVE ETMEK LAZIM. BU TEK GÜNDE KOMPOST MAKİNELERİNİN SATIŞINI YAPANLAR, VERDİKLERİ AÇIKLAMALARDA KOMPOSTLAŞACAK MALZEME İLE BİRLİKTE MAKİNENİN İÇİNE ÖZEL BİR MİKROBİYAL KARIŞIM KONDUĞUNDAN BAHSEDİYORLAR. VE AYRICA ANLADIĞIM KADARIYLA GELENEKSEL KOMPOSTUN AEROBİK BİR SİSTEM ÜZERİNE KURULU OLMASINA RAĞMEN BU BİR GÜNDE KOMPOST SİSTEMLERİ KAPALI BİR KABİN İÇİNDE VE ANAEROBİK SİSTEM MANTIĞI İLE ÇALIŞMAKTALAR. YANİ KENDİLERİNE GÖRE FARKLI BİR METOT İZLİYORLAR VE NİHAİ SONUCA ULAŞMALARI DAHA KISA SÜRÜYOR OLMA İHTİMALİ DE OLABİLİR. DEDİĞİM GİBİ BİLGİLİ TECRÜBELİ FORUM ÜYELERİNİN FİKRİNİ MERAK EDİYORUM. LÜTFEN YAZARLARSA SEVİNİRİZ

nazlı06 ve TCM beğendi.
junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024