agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Meyve, sebze kurutma yöntemleri nelerdir? (https://www.agaclar.net/forum/kiler/7980.htm)

berduray 25-08-2009 18:00

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nalan61 (Mesaj 486049)
Elma kurutmak istiyorum, fikirlerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler



Detay ve kaynak

Oğuz Alper 27-08-2009 11:12

Ürün Kurutma, Aflatoksin ( Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.)

http://www.roa-turkiye.com/ROA%20AKA...20Kurutma.html


Günlük yaşantımızda sık görülen ve hemen her çeşit gıda maddesinde üreyebilen küfler, uygun koşullarda ham ve işlenmiş materyalde çoğalarak bir yandan kalite ve kantitesini değiştirip bozulmasına neden olmakta, diğer yandan da insan sağlığı için çok zararlı toksik maddeler oluşturabilmektedirler.

Funguslar (küfler), bitki, hayvan ve insanlarda birçok hastalığa sebep oldukları gibi her yıl tarımsal ürünlerin büyük bir çoğunluğunu da kayba uğratmaktadırlar.

Küfler, üzerinde geliştikleri ürünlerde belirli koşullarda toksinler oluşturur ve bunların canlı organizmaya etkileri farklılıklar gösterir.

İnsan, bitki ve sıcak kanlı hayvanlar için zehir etkisi gösterenlere, MİKOTOKSİN ismi verilmektedir. Mikotoksinler, funguslar (küfler) tarafından üretilen sekonder metabolitlerdir.

Doğal koşullarda insanlar ve hayvanlarda kitle halinde zehirlenmeler yapan en önemli mikotoksinler ise Aspergillus, Penicillium ve Fusarium cinsi küfler tarafından oluşturulmaktadır.

Bitkisel ürünlerin, gıda maddesi ve baharat olarak kullanılmak üzere kurutulmaları sırasında, doğal yollardan bu materyallere bulaşarak onları kokuşturan ve çıkardığı mikotoksin ile onları KANSEROJEN maddeler haline dönüştüren, en bilinen ve tehlikeli fungal etmen, Fungus Aspergillus Flavus adlı küftür.

Bu fungusun salgısı olan mikotosine, fungusun latince isminin başında bulunan “A” harfi ile “FLA” harflerinden oluşan “AFLATOKSİN” adı verilmiştir.

Mikotoksinler üzerindeki çalışmalar, 1960'da aflatoksinin bulunmasından sonra yoğunluk kazanmış, bütün dünyada inceleme konusu olmuş ve insanlarda karaciğer kanseri nedenlerinden birisi olduğu kesinlikle ispatlanmıştır.

Yapılan çalışmalar, aflatoksinin B1, B2, G1, G2 olmak üzere dört temel bileşiği olduğunu göstermiştir.

Ultraviyole ışık altında bunlardan ikisi mavi, ikiside yeşildir. Bu fluoresans renklere göre ortaya çıkan toksinlerden mavi olanlarına Blue'nun baş harfi olarak B1 ve B2, yeşil renkli görünenlere de Green'in baş harfi olarak G1 ve G2 adları verilmiştir. Bu dört temel bileşik içerisinde en baskın ve zehirli olanı ise, AFLATOKSİN B1 tipi küf zehiridir.

M.Sema 27-08-2009 11:57

1 Eklenti(ler)
Bu konuda ki tüm sayfaları okuduktan sonra, ben de şu noktaların altını çizmek istiyorum müsadelerinizle: Sevgili Berduray'ın belirttiği gibi patlıcan tepesi dahi çıkarılmadan yıkanıp kurulandıktan sonra kurutma işlemine geçilir. Biz bu yıl şöyle yaptık:Elazığ'da, 1450 rakımlı bir bölge, güneş var, sürekli hafif bir esinti var.
-Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra ikiye bölüp içlerini oyduk. Tepelerine yakın oyulmamış kısıma gelecek şekilde iplere dizdik.
-Biberler ise yörenin çıtır çıtır sarı dolmalık biberleri, hem dolma yapmak hem kızartmasını yaparken kullanılmak üzere hiç yıkamadan başlarını tohumlarıyla birlikte çıkararak ipe dizdik.
-Acı minik biberleri ise yıkanmadan, sapları ve tohumları üzerlerindeyken ipe dizdik.
Burada dikkat edilecek konulardan biri de ipe dizerken çok sıkı dizmeyip, biraz boşluk bırakmak. Aşşağıya eklediğim resimdende görüleceği üzere direk güneşe değil ağaçların dalları arasına/altına biraz güneş ve biraz rüzgar alacak şekilde germek gerekiyormuş.
Bir başka püf noktasıda dizdiğiniz ipin iki ucunu sıkıca bağlarsanız dalların arasına yerleştirmek, gerektiğinde çıkarmak çok kolay oluyor. Mesela ani bir yağmur indirmesi gibi bir sorun olduğunda iple-düğümle uğraşmak yerine doğrudan dalı üzerinden alıyorsunuz. 3-5 gün içinde takır takır kuruma gerçekleşiyor. Bu süre zarfında yağmur hariç gece-gündüz yerinden kaldırmadık
Patlıcanlar ve biberler kullanılmadan önce haşlandığı için yıkamaya gerek yok aslında.

M.Sema 27-08-2009 12:02

Resimden de görüleceği gibi minik acı biberler iyice kurutulduktan sonra mutfak mikserinde ya da rondo da bıçak yardımıyla çekilir. Çekerken dikkat ağzınızı burnunuzu bir örtü ile iyice kapatın yoksa hapşırmaktan nefes alamaz hale gelebilirsiniz. Böylece kendi ellerinizle mis gibi acı biberiniz oldu.

Tüm bu işlemlerden sonra yaptıklarımızı bez torbalarda saklıyoruz. Mesela ben Ankara'ya gelince kapalı balkonumda kapalı bir dolapta bez torba içinde saklıyorum şimdiye kadar hiçbir sorun olmadı.

M.Sema 27-08-2009 12:07

Elma ve armut kurutması da yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulup, altıya ya da sekiz dilime bölünerek (amaç ince olması) direk güneşin altına temiz bir bez/örtü üzerine yayılıp, günde bir kontrol edilir, üst üste gelmeler engellenir ve 5-6 gün sonra Elma ya da armut kakınız hazırdır. Bunlarıda bez torbada saklıyorum. Aksi taktirde cam kavanoz bile olsa kurtlanma olabiliyor.

selis 27-08-2009 12:08

Alıntı:

Mikrodalgada meyve, sebze kurutmayı deneyen oldu mu?
Kurutma işleminin asıl amacı vitaminlerin kaybolmadan korunması değil mi?.. Güneşin enerjisinden faydalanmak daha sağlıklı ve mantıklı..
................................................

M.Sema 27-08-2009 12:11

Kayısı da yıkanıp kurulandıktan sonra ikiye bölünerek çekirdeği çıkartılarak direk güneşin altına temiz bir bez/örtü üzerine yayılıp, günde bir kontrol edilir, üst üste gelmeler engellenir ve 8-10 gün sonra kurumuş olur. Bunu da bez torbada saklıyorum.

M.Sema 27-08-2009 12:25

1 Eklenti(ler)
Gelelim dutun kurutulmasına, eş dost toplanılır; bir kişi duta çıkar, beş-altı kişi ise hasavan dediğimiz beyaz oldukça geniş bir bezin köşelerinden, yanlarından tutar. Sirkelenecek dut ağacının altında bez açılır, dutun üstünde ki kişi gerektiğinde ayağı ile duta vurarak, gerektiğinde dalları silkeleyerek dutları sirkeler. Aşşağıda bezi tutanlarda bezi iyice gererek dutların yerlere dökülmesini engellerler. Bu işlem sirkelenen dut ağacının çevresinde dönerek tüm ağaç sirkelenene kadar devam eder.
Hasavana dökülen dutlar hemen sepet-yerel adı kufa ya da aleminyum kovalara-yerel adı sitil konulur. Bunları içinde fazla bekletilmeden kurutulacak yere çıkartılır. Kurutma işleminin yapıldığı yer evin damı ya da fazla dolaşılmayan boş bir yerdir. Buraya serilmiş olan bir bezin üzerine dutlar iyice yayılır. Üst üste gelmemesine dikkat edilir.
Dikkat yıkama yapılmadı.3-4 gün sonra şüyle elle biraz hareketlendirilir, alt üst edilir. 7-8 gün de kurumuş olur. Mutlaka bez torbada serin bir yerde tüketilmeyi bekler.

M.Sema 27-08-2009 12:28

1 Eklenti(ler)
Kurutma işleminin yapılacağı dam dolu ise elinizde kalan dutu heba etmemek için bir tepsi üzerinde de kurutabilirsiniz elbette.

M.Sema 27-08-2009 12:31

Bir şey daha belirmek isterim. Sevgili Selis'e katılıyorum eğer olanağımız varsa tabi, mikrodalga veya fırın kullanmak yerine bedava ve yeşil enerji olan güneşi kullanmakta fayda var.

sakagun 27-08-2009 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 487357)
Kurutma işleminin asıl amacı vitaminlerin kaybolmadan korunması değil mi?.. Güneşin enerjisinden faydalanmak daha sağlıklı ve mantıklı..
................................................

Güneş enerjisi tabii ki daha çevreci. Bunu kabul ediyorum. Ancak güneşte kurutma imkanı olmayanlar için Internet'te fırın çözümünü görmüştüm. Fırında 12 saat kurutmak yerine mikrodalgada 5 dakika kurutmak bana daha mantıklı gelmişti.

Mikrodalga konusunda bilgimiz gerçekten yetersiz. Mikrodalgada kurutmak vitaminleri kaybediyor mu? Sitemizdeki gıda mühendislerinden biri bu soruyu cevaplayabilir mi?

M.Sema 27-08-2009 17:12

Sayın Sakagun, eğer olayı 12 saat yerine 5 dakikada çözebiliyorsak ve sizin de dediğiniz gibi eğer vitamin değerinde bir kayıp olmuyorsa süper olur derim. Merakla gıda mühendislerinden gelecek cevabı bekliyorum bende.

efe-can 27-08-2009 17:54

KURUTMA HAKKINDA DENEYİMLERİM;

* Biber, patlıcan kuruturken; münkünse üstü kapalı bir ortamda (garaj'da ) kurutun. Sahil bölgelerinde gece çiğ düşmesi sonucunda nemleniyor.

* Kuruduktan sonra; bir ekmek fırınına götürüp kolayca fırınlama işlemi yaptırabilirsiniz. Daha sonra temiz naylon torbaya koyun, elektrik süpürgesi ile havasını alıp buzdolabında saklayabilirsiniz.( havası alındığından fazla yer kaplamaz) Çünkü sahil bölgesinde nem fazla olduğundan küfleniyor ve böcekleniyor.

* Geçen yıl kılolarca kayısı, erik, domates, biber, patlıcan vs vs kuruları telef oldu. Oysa bez torbalarla tavana asmıstım, emeklerim boşa gitti.
İç anadoluda nem problemi olmadığından sağlıklı saklanabilir.
Saygılarımla.......

M.Sema 28-08-2009 10:52

Sayın Efe-can, size nemli bölgelerle ilgili tüm söylediklerinizde tamamen katılıyorum. Zaten dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlisi kurutmadan sonra ki bekletme aşamasında ki koruma koşulları. Dediğiniz gibi nemli ortamlarda (ki benim Anneannemler İzmir/Torbalı'da onlardan çok net biliyorum) herşeyi tüm kurutmalıkları, baharatları ve salçayı bile kavanozda ve buz dolabında saklamak gerekiyor.

nevsune 28-08-2009 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema (Mesaj 487355)
Elma ve armut kurutması da yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulup,

Sevgili M.Sema, elmaların kabuklarını soymasam (vitamini üzerinde kalsın istiyorum) kurumaz mı, denedin mi hiç?

M.Sema 28-08-2009 16:07

Sevgili Nevsune, bu sefer elmaların yarısının kabuğunu soydum, yarısınıda denemek amacıyla başka bir sebeple değil inan olsun sıkılmış falan değilim:D soymadan kuruttum. Ancak ailede ki büyükler ( işin duayenleri ) soyup da kurutulmalı, olmaz böyle dediler. Ben de çok yorulmuştum sebebini sormadım. Soyulanda soyulmayanda aynı zamanda kurudu bakalım tüketirken ne fark olacak.

sakagun 28-08-2009 18:21

Hoşafını yaparken kabuklu kalmasın diye evin büyükleri kabuklarını soymanı istemiş olabilir M.Sema.

efe-can 29-08-2009 14:59

Ben her zaman kabuklarını soymadan kurutuyorum, gayet güzel oluyor. Yazık kabuklarına da kıymayın. Kolay gelsin.. selamlar

M.Sema 31-08-2009 16:49

Sevgili Sakagun ve Efe-can, dilerim daha yıllarca bizimle sağlıkla, mutlulukla yaşarlar ama iki adet yetmişbeşin üstünde (anneannem ve babaannem) birde altmışın üstünde (annem) yanınızdaysa siz siz iş yaparken :):) orta noktayı bulmak için yarısını soyup-yarısını soymadan yaparsınız. Neyse şaka bir yana dediğim gibi bu sene soyulmuşlarla soyulmamışlar arasında ki farkı göreceğim. Sizlere de haber veririm. Sevgilerimle.

imgelem 03-10-2009 16:36

Arkadaşlar kurutma için bulabildiğim bir kaynağı aktarmak istedim:

Standart Gıda Kurutma İşlemleri

Kurutma islemi yiyecekleri koruma icin kullanılan en eski metodtur,ilk Amerikan yerlileri mısır ,dilimlenmiş elma,kuş üzümü,üzüm ve et gibi yiyecekleri kurutmuşlardi.Diğer yöntemlerle karşılastırıldıgında yiyecekleri kurutma oldukca basit,.Aslinda elinizin
altinda kurutma aletlerinin coguna sahip olmus olabilirsiniz.Kurumus yiyecekler iyi korunur ,cunku ihtiva ettigi su miktari düşük oldugundan yiyecegi bozacak organizmalar gelismez.

Kurutma asla ,konserveleme ve dondurulmanin yerini hicbir zaman almiyacaktir, cunku bu yontemler taze yiyecegin ,tadinin,goruntusunun ve ihtiva ettigi degerlerin korunmasinda daha iyi iş yaparlar.Fakat kurutma ,sofralara zengin çesit sunan, besin
değeri yüksek, lezzetli aparatif sağlayan mükkemmel yiyecek koruma yontemidir.
Kuru yiyeceklerin konservelenmiş ve dondurulmuş yiyeceklere oranla en büyük avantajlarindan birisi depoda çok daha az yer kaplamasıdır.
Konserveleme ve dondurulma ile ilgili onerilen yontemler,arastirmalardan ve cok genis olarak bilinen deneyimlerden etkilenmistir, Evde kurutma yine de,saglam kurulmus prosüdure sahip degildir.Yiyecek cok degisik yollarla kurutulabilinir.Örnegin eger
hava sicak ve yeteri kadar kuru ise güneş ile veya fırında ve ya kurutucuda
eğer ortam(iklim) nemli ise ..

Hazır, endustiriyel olarak kurutulmuş yiyeceklerdeki yüksek maliyetlerden
dolayi, bahçecilik ve doğal ürünlere ilgi yeniden artmıştır . Evde yiyecek
kurutma tekrar popular olmaya baslamistir . Kurutma isi zor değildir,fakat
uzun zaman almakta ve dikkat istemektedir.değişik kurutma yöntemleri olmasina
ragmen , takip etme yontemleri ayni kalmaktadir.

Bazı durumlarda güneş enerjisi ile kurutma popüler ve pahalı olmamasina ragmen kurutma icin uygun ortama sahip degildir. Örnegin: bagimli güneş enerjisi ile yiyecegin dehidrasyonu (suyun uzaklastirilmasi), sıcaklık 95F,nem nem orani cok düşük oldugunda
3 ile 5 gunluk periyoda ihtiyac duyar .Sicakligin 95F oldugu gunlerde
,ortalama bağımlı nem oranı yuzde 86 dir.Bundan dolayi güneş enerjisi
ile kurutma uygun değildir.
Mutafak tipi fırında yiyecek kurutma obur taraftan cok pahalı olabilir.Bir
elektirikli fırında ,yiyecek kurutma ,9 ile 12 kat arasinda konservelemeden
daha pahalı oldugu bulunmustur.Yiyecek dehidrasyonu(suyun uzaklasirilmasi),
yontem kullnimi olarak az pahalıdir,fakat yilin sadece birkac ayi icin
faydalidir.bir hava isitmali fırın,en ekonomik yatirim olabilir eger uygun
model secilirse,kontrol edilebilinir sıcaklık ozelligine sahip ve 120F
sıcaklıktan basliyan,devamli kullanim ozellikleri(zaman conrolunden ayri)
olan bir hava isitmali fırın,cok iyi is gorecek ayni zamanda , bahcecilik
kurutma makinesi olarak ta kullanilabilinir. Kilavuz

Hiz Iyi kaliteli bir urun icin sebzeler ve meyveler hasattan mumkun olan
en kisa sure icinde kurutma icin hazirlanmalidir.onlar gecikmeden kisa
sure kaynatilsa ,sogutulup kurumasi icin serilse iyi olur.yiyecekler cabuk
kurutulsa iyi olur fakat dis kısmınin sertlsip ic kısmındaki sivinin buharlasmak
icin bir disiklige sahip olacak kadar da cabuk olmamali.

Kurutma kesinlikle kesintiye uğratılmamalı ,bir kere yiyecegi kurutmaya basladinizmi ,onun ileride tekrar kurutmaya baslamak icin soğumasına izin vermeyiniz.küf ve bozucu
organizmalar kısmen kurutulmus yiyecegin uzerinde ureyebilir,gelisebilir.
Kurutmanin birinci bolumu boyunca hava sicakligi ozellikle 150F tan160F(65C,70C)
kadar yüksek olabilmelidir ki besin sivisi kolaylikla yiyecekten buharlasabilsin.cunki
yiyecek hizli buharlasma boyunca isi kaybeder,hava sicakligi yiyecegin
sicakligini arttirmadan yüksek olabilir.,fakat yiyecegin dis kısmınin
sivisi kayboldugunda(dis kism kurumayi hissetmeye baslar) ve buharlasma
orani yavasladiginda ,yiyecek isinir.bundan sonra hava sicakligi yaklasik
140F(60C) dusurulmelidir

Kurutmanin sonuna dogru yiyecek kolay yanabilir,bu yuzden onu dikkatlice
izlemelisiniz.her bir meyve ve sebze ,yanik tadinin gelistigi bir kritik
ust sicakliga sahiptir.sıcaklık siviyi yiyecekten buharlaştırmak icin
yeteri kadar yüksek olsa iyi olur fakat, yiyecegi yakacak kadar da degil.sicakligi
duzenlemek icin izlenecek yollari dikkatlice takip ediniz.

KURUTMAK ICIN YIYECEK CESITLERI

Cok cesit taze meyveler, sebzeler,sifali bitkiler,et ve balik kurutulabilir.fakat
eger onceden yiyecek kurutmayi denemediyseniz ,az miktardaki yiyecegi
fırında kuturak ilk deneyim yapmak iyi bir fikirdir,bu yolla kurumus yiyecegin
tadini ve seklini begenip begenmiyecegninzi gorebilisiniz.ayni zamnada
kurutma prosezine tanidik olmaya baslarsiniz..

Meyveler sebzelere oranla daha kolay kurular,cunki sivi buharlasmasi daha
kolaydir,urunu korumak icin sebzedeki kadar cok sivi uzaklastirilmak zorunda
degildirolgunlasmis elmalar,cilekgiller,visne(kiraz),seftalilar,kayasi lar
ve armutlar kurumak icin pratiktirler

Bezelye, misir,biberler,kabak,bamya,soganlar ve yesil fasulye dahil kurutmak
icin pratik sebzelerdir. Supermarketlerden uretim genellikle daha pahalı
ve kuruma icin olmasi gereken tazelikte degildir.serin ve kuru bodrumda
veya killerde aylarca saklanabilecek havuc gibi sebzeleri kurutmak zamanin
ve enerjinin telef olamsidir

Her turlu taze sifali bitkiler,kurumaya uygundur.bitkinin kuruyacak parcalari
cok çeşitlidir,fakat yapraklar,tohumlar veya çiçekler genellikel en iyi
sonuclar verir .

Dana ,kuzu,geyik gibi az yagli etler kurutulabilinir,balikta çok iyi kurutulur.
Ancak ozellikle bazi yiyecekler ,yüksek sivi icerdiklerinden dolayi kurutmaya
musait degildir.marul,kavun,ve salatalik iyi kurumuyan az sebzelerdendir.



NEMLILIK VE HAVALANDIRMA

Hizli dehidrasyon arzu edilebilir.sıcaklık daha yüksek ,daha düşük nem
,daha fazla cabuk buharlasma orani olacaktir.nemli hava buharlasmayi yavaslatir.eger
sicak,nemli yaz gunlerinde yiyecek kurutmayi palanliyorsaniz bunu aklinizda
tutunuz.eger kurutma cok hizli olursa,yinede “sertlesme durumu “ gelisecektir.
Bu yiyecegin dis kısmındaki parcasinin hucrelerinin sivisini ic kısmındaki
hucrelere oranla daha cabuk birakmasi demektir/,dis yuzey sert olur ,buharin
ic kisimdan kacisini(uzaklasmasini) engeller. Besindeki sivi havaya buharlasark
kacar,sinirli hava sonunda alabilecgi,tutabilecgi kadar cok alacaktir,bundan
sonra kurutma meydana gelemiyecektir.bu sebebten dolayi ,fırıninizin etrafinda
veya kurutucunun icinde yeterli havalandirma oldugundan emin olunuz.

DUZENLI KURUTMA (tum yuzeyin ayni oranda kurumasi) Yiyecek kurutma esit olarak
az bir effort ve dikkat alir.yiyecek parcalarini siklikla karistirmak,fırındaki
veya kurutucudaki suruculeri degistirmek hayati oneme sahiptir(rack tepsi
yerleri,alt ust orta ),cunki sıcaklık fırınin tum parcalarinda ayni degildir.en
iyi sonuc icin ,ayni buyuklukteki ince yiyecek katlarini kurutma raflarina surunuz

BESIN DEGERI,

Kurumus meyveler iyi bir enerji kaynagidir,cunki onlar konsantre meyve
sekeri icerirler.meyveler ayni zamanda onemli genis miktarda vitamin ve
minaral icerirler .fakat kurutma prosezi bazi vitaminleri yok eder ozelikle
vitamin A ve C .meyveleri kurutmadan once sulfurlemek vitamin A ve C nin
kalmasina yardimci olur.sulfur B vitaminlerinden biri tamini yok eder
,fakat meyve zaten onemli bir tamin kaynagi degildir..cogu kurumus meyveler
riboflin ve demir acisindan zengindir Sebzeler iyi bir minareller ve B
vitaminlerinden tamin,riboflavin ve niasin kaynagidir.her ikisi meyveler
ve sebzeler ihtiyac duydugumuz, faydali miktarda (genis) lif saglarlar.kurumus
yiyecekleri islatmakta veya pisirmekte kullanılan suyu saklayiniz ,cunki
besin degeri yüksek olan su corbalar ,soslar ve etli sos yapmak icin recetelerde
kullanilabilinir. .

Çeviri olduğu için cümle düşüklükleri olabilir.
Kaynak forumfood.net

M.Sema 20-10-2009 16:23

2 Eklenti(ler)
Bu da dut kurutma yöntemimiz. Temiz bezlerin üzerine bol güneş alacak bir yere yayılır. Arada bir şöyle bir hava aldırılır. 3-5 günde kurur. Bez torbalarda saklanması önerilir.

harun25 21-11-2009 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ALEXrunaway (Mesaj 239922)
tarla toprağı derken benim bildiğim pekmez yapılırken öyle her toprak olmuyor. Beyaz kil gibi bir topraktan yapılıyor pekmez. Annemler hep böyle yaparlar hatta memlekette de böyle yaparlar (Tokat-Zile). Pekmezi ilede meşhurdur. Bursada bu toprağı çok aramışlardı babamlar. En sonunda bi köyün mera gibi bi arazisinde bulmuşlardı ama şimdi köyün ismi aklıma gelmedi.. .

Ben de odun külü ile kıvamlaştırıldığını duydum.
Aslında bu sene nasıl yapıldığını gidip görecektim ama olmadı..
Nasipse seneye pekmez yapılırken gideceğim.
Ama dediğim gibi odun külü ile kıvam sağlıyorlar.

harun25 21-11-2009 23:13

Ben de sebze kurutmaya çok meraklıyımdır;
Bu sene bahçemde yetiştirdiğim bamya, biber , domates, nane, kekik, reyhan kuruttum.

Domates kuruturken bayağı sıkıntı yaşadım.
Kilerimin üstünde serdim örtüleri, tuzlamadan bol güneş ve rüzgarda... Yanlara tuğla sıraladım, öyle bir rüzgarlı yerdeyim ki bir de dam üstü olunca rüzgarın etkisi daha da artmıştı, biraz kuruyunca yerlerinden kalkıp uçmaya başladılar.
Akşam olunca topluyor, ertesi gün tekrar yayıyordum.
İki günde kuruttum. Buzdolabı poşetine koyarak defrezee attım.
Çünkü Yalovada yaşıyorum.
Emeğimin ziyan olmasını istemem.
Biberleri ve bamyaları ipe dizerek güneşte ve rüzgarda kuruttum.
Biberlerim çok güzel oldu, bamyaların özellikle küçüklerini seçerek kuruttum, çorbasını yapacağım...

Nane,reyhan ve kekikleri yıkadım, ince ince doğrayıp örtüye sererek evde, gölgede kuruttum.

Ama burada yazılan bilgiler ışığında bundan sonra daha fazla kurutma yağacağım ***.
Daha meyve ağaçlarım meyve vermeye başlamadılar, özellikle onların kurutmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

istcallst 23-12-2009 18:42

Altın çilek
 
3 Eklenti(ler)
Bugun bu kurutulmus meyveden aldim. Internete latince veya ingilizce adi ogrenmeye calistim, bulamadim. Biraz bilgi olan var mi? Cok yaraliymis, tadi mayhos.
Bu sitede cok az bilgi buldum:
http://www.altincilek.com/

egetropical 23-12-2009 18:47

altın çileğin latince adı bizim yakından bildiğimiz physalis dir.
veya diğer adı yer kirazı

istcallst 23-12-2009 19:05

Tesekkur ederim, kurutulmus yer kirazi daha once hic gormedim, kilosu 70tl'den satiliyor.

muratkoç 26-12-2009 21:35

Arkadaşlar yerkirazı nasıl kurutulur bilginiz varmıdır?

M.Sema 28-12-2009 20:50

Sn Harun25, ellerinize sağlık, kuruttuklarınızı afiyetle yemenizi dileyerek hoş geldiniz demek istiyorum.

kestaneci 15-01-2010 16:14

Arkadaşım,Şekerle kaynatılır,dediğin nokta biraz basite indirgenmiş geldi bana.Lakin kabuk haşlandıktan sonrası da bir iki su devridaimi yerine,her su doldurumu,bir iki saat bekletilmeli,bu böylesi enazında 3 bilemedin 4 kere yapılmalı,kabuğun acılığının gitmesi için.Bunda mutabık olduğumuzu zannediyorum.Sonrasıipe dizilir,doğrudur.İpe dizilen kabuklar tencere **** kazana yerleştirilir,üzerine tencere **** kazan çapı kadar tozşeker olası en üst düzeyde dağ olurmuşcasına,dökülür.Bu deneyimlerimizin standartlarıdır.Kısık ateşle bekletilir,nezaman şeker şurup haline gelir orta ateşe alınarak,kabımızın ölçüsüne göre en az 25 dakika kaynatılır.indirmeye yakın, ev yapımında limon (kabuğuyla birlikte)sanayi yapımında ise limontuzu kullanılır.soğutulur,mümkünse süzülüp kaymakla yemeye sunulur

nariçi 15-01-2010 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema (Mesaj 514416)
Bu da dut kurutma yöntemimiz. Temiz bezlerin üzerine bol güneş alacak bir yere yayılır. Arada bir şöyle bir hava aldırılır. 3-5 günde kurur. Bez torbalarda saklanması önerilir.

Çarşıdan kurutulmuş dut (tut kurusu) aldım, bazılarında görünüşte dikkati çekmeyen küfler var ki ağız tadını bozuyor.
Bu küflenmeler çok zararlı mı, bunu önleyip korumanın yöntemi nedir?

idris şenol 21-01-2010 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 564454)
Çarşıdan kurutulmuş dut (tut kurusu) aldım, bazılarında görünüşte dikkati çekmeyen küfler var ki ağız tadını bozuyor.
Bu küflenmeler çok zararlı mı, bunu önleyip korumanın yöntemi nedir?

özelikle yeşil küfler tehlikeli
karaciyerde kalcı hasarlar bırakabiliyor
beyaz küfse zararı yok diye biliyorum ama siz yinede konuyu hekime sorun

M.Sema 21-01-2010 15:54

Aslında yüzeysel bilgilerimle hemen size, elbette zararlı cevabını verecektim ki bana pek yeterli gelmediği için şuraya bir göz atmanızı tavsiye ederim. Selam, sevgi ve saygılarımla.

üzüm 29-03-2010 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi harun25 (Mesaj 536027)
...
Nane,reyhan ve kekikleri yıkadım, ince ince doğrayıp örtüye sererek evde, gölgede kuruttum.
...

Sayın harun25,
Ellerinize sağlık. Nane, reyhan, kekik, maydonoz gibi bitkileri dallarından temizleyip bütün olarak kurutursanız; kullanacağınız zaman ufalarsanız aroması daha yoğun oluyor; vitamin kaybının daha az olduğunu düsünüyorum. Büyük kavonozlarda saklıyorum; elimin altında olan küçük kavonozdaki bitince ufalayıp küçük kavanozu dolduruyorum.

üzüm 29-03-2010 21:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hozat (Mesaj 436295)
...

Zerdalinin çekirdeği acıdır ve atılır.Bu çekirdeklerin tatlandırılarak çeşitli yerlerde kullanıldığnı biliyor muydunuz?
...

Sayın hozat, çok ilgimi çekti. Lütfen anlatın.

aliok1 24-04-2010 00:46

5 Eklenti(ler)
İnciri bandırarak kurutma

Büyük kazanda su kaynatıyorlar, bu suya biraz kekik, mersin dalı atıyorlar.Bu hem hoş bir aroma veriyor, hem de kurtlanmayı engelliyor.

Sepete inciri doldurup kaynamakta olan kazana koyuyorlar, biraz kaynayınca alıyorlar, bezlere sererek kurutuyorlar.

Eklenti 138496
Kurutulmuş incirler, yıkandılar ve sepete konuldular
Eklenti 138497
Kazan kuruldu, su kaynamaya başladı. Ön planda görünenler de suyun içine konulacak olan defne yaprakları. Defne yapraklarıyla beraber, mersin ve kekik de konulacak
Eklenti 138498
Defne, mersin ve kekik dalları konulan su kaynıyor.
Eklenti 138499
Sepet kazanın içine konuldu. Kaynayan suda 8-10 dakika kadar duracak.
Eklenti 138500
8-10 dakika sonra alıyoruz.

aliok1 24-04-2010 00:49

2 Eklenti(ler)
Eklenti 138501
Bandırılmış ve dumanı tüten incirler. Yumuşacık ve pırıl pırıl...
Eklenti 138502
Tekrar serilmiş olan incirler.


Garova.blogspot.com'dan alıntıdır.

üzüm 14-05-2010 16:01

Nane kurutma zamanı geldi, geçiyor.

Nanenin aroması yağışlı mevsimlerde yani bahar ve sonbaharda yoğun olduğundan kış için kurutulacak nane bu dönemlerde hazırlanır. Son iki aydır yağmur damlası bile görmedim ama naneler bolca sulandı. Yeni çıkışlarında da dallansın diye başlarını koparmıştım.

Naneler toplandı, yıkandı; şimdi kurumayı bekliyorlar.

yarenimex 14-05-2010 21:29

Bahçemizde 1.5 metrekare kadar nanemiz var,sezonun ilk hasadını yaptık ve içerde gölgede kuruttuk. Bir kg lık cam kavanoz doldu.Kavanozun ağzını bir tülbentle kapayıp pencerenin önüne koyduk bir kaç saat da güneşlendi işi iyice garantiye almak ve son nemi de,kaldıysa, yok etmek için. Dün de kavanozun kapağını kapatıp kilere kaldırdık.Artık bir dostu gönüllemeye mi yarar yoksa kışın çorbaları dolmaları tatlandırmaya mı ya da kekikle beraber çay yapmaya mı yarar bilmem.Bildiğim bi şey ikinci biçim için nanelerimiz hızla büyüyorlar..

yarenimex 14-05-2010 21:40

Ağrı ve Kars dolaylarında da Kaz kurutuyorlar.Karslı bir dostumun evinde yemiştim ve pek beğenmiştim.Biraz tuzlu oluyor ama çok lezzetli.Anlattıklarına göre bol tuzla güneşte ipte çamaşır gibi kurutuluyormuş.Detaylarını bilmiyorum.Bilen dostlardan biri bizimle paylaşırsa biz de deneyebiliriz diye düşünüyorum..

omer.tuncer 14-05-2010 23:26

Arkadaşlar benim bildiğim incir kurutma yönteminde ilkin ağaçtaki buruk (yarı kurumuş incirler toplanır, toplanamayan ağacın tepesindekilerin kendisinin yere düşmesi beklenir. Daha tam kuru değildir. tel ızgaralarda geceleri üzeri naylonla sabah çiği için göndüzleri de tülbent veya tülle incir kurt sineği kurt atmasın diye örtülerek kurutulur.

Aflatoksin, (mantar) ve kurtlanma olmasın diye ıtırlı bitkilerle veya sadece bir iki kaşık tuz attıgınız kaynar suda haşlanır (yaklaşık 2dk) haşlama işlemine tutulur ve yine üzeri yukardaki gibi örtülerek kurutulur yukarda yazdığım zararlılardan koruduğu gibi kabuğun yumuşak ve şekerlenmesine sebep olur bez torbalarda serin ve rutubetsiz bir ortamda saklanırsa dükkanlardan aldığınız gibi değil yüzeyi beyaz şeker kaplanmış gibi olur.

bu görüntüyü sevmezseniz. naylon torbalara dizerek buzdolabında meyva sebze rafında saklaya bilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025