![]() |
bende bu yıl domates kuruttum :)
domatesleri kabuklu halde 4 böldüm içindeki sert kısımı kestim metal tepsiye üst üste gelmicek şekilde dizdim iri tus serpiştirdim üzerlerine =) izmirin sıcagında 3 günde kurudu kumaştan kendime kese yaptım ( market poşetleri büyüklügünde ) içine kurutugum domatesleri doldurdum ... ne cürüme nede bozulma kesinlikle olmuyor tavsiye ederim Kahvaltıda zeytin yağı kekik ve peynirle çok lezzetli oluyor yemeklerdede rahatlıkla kullanıla bilir Afiyet olsun |
|
Meyve (özellikle de elma) kurutmak için yabancı bir siteden ilginç bir fikir aldım. Elmalar dilimlendikten sonra sığ bir tepsiye dizilir. Güneşli bir günde otomobilin içinde mümkünse ön panelin üzerinde sabahtan akşama kadar kurumaya bırakılır. Akşam elmalar eve alınır, aynı işlem ertesi gün tekrarlanır. Düşünsenize sıcak günlerde arabanın içi nasıl olur?
Benim aklıma yattı ne dersiniz arkadaşlar bence denemeye değer. |
Nane, kekik, fasulye, ısırgan, kabak, elma ve armut Trabzon'da kuruttuğumuz ürünlerden bazıları.
Isırgan orakla biçip güneş alan bir yere serilir.Birkaç gün kuruduktan sonra ufalanıp elenir.Bez torbalara konup saklanır.Mısır unu ile karıştırılıp hazır çorba gibi pişirilir.Birkaç diş de sarımsak eklenince çok güzel oluyor. Fasulye iki şekilde kurutuluyor.Birincisinde ince ince doğranıp bezler üstüne seriliyor.İkinci şeklinde ise bütün olarak haşlanıp güneşe seriliyor. En ilginç kurutma şekli ise kabak.Yörede "kara kabak" denen kabak çeşidinin bütün olarak dış kabuğu soyulur.Ortadan ikiye bölünüp içinden çekirdekleri çıkarılır.Kazıkların başına takılarak birkaç gün solar.Sonra sırım şeklinde kesilip iğlere takılıp kurutulur.Uzun bir ip halinde kuruyunca ip kelebi şeklinde sarılıp bez torbalarda saklanır.Buna da "sırım kabak "denir ki artık yapan yok gibi. Küçüklüğümde küçük baltalarla saatlerce kabak soyardık. |
Alıntı:
dostum Şahsi görüşüm araba içersinde kurutma zararlı bir yöntem... neden diyeceksin uzmanlar sıcak günlerde arabaya bile camları açtıktan 2-3 dk sonra binmemizi tavsiye ediyorlar. çünkü araba içersindeki petrol türevi malzemeler sıcaktan dolayı araba içersindeki havaya karışıyor... Arabanın içersinde kurutacağına tahtadan bir kutu yap 4 yüzeyini siyah cam ile kaplattı alt kısmına 4 adet küçük delik üstede ortaya bir raf ... 2 günde kururlar. Ben kurutma sandığı yaptım çok güzel sonuç alınıyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Kabak tadı vermeden
4 Eklenti(ler)
Kabak tadı vermeden kabakları kurutayım dedim. Kış hazırlıklarına biraz erken mi başladım ne? Kışın çorbalara, türlülere katmak için.
Kabağı soyup, fazla ince olmayacak şekilde doğrayıp sini üzerine serdiğim sofra bezine yaydım. Üzerine kaya tuzu serptim. Siniyi doğrudan güneş altına yerleştirdim. Sakarya'nın neminde 3 günde kurudu. Deneme amaçlı 1 kabağı kuruttum. Çerez gibi çıtır çıtır yenecek lezzette. Eklenti 504929 Baktım güzel oluyor, iki kabağı daha kurutmak üzere hazırladım. Biri sakız kabağı diğeri kara kabak. Eklenti 504930 Eklenti 504931 Üzerine kaya tuzu serpilmiş hali. Eklenti 504932 Tarifi bu siteden aldım. |
Kurutma yaparken çok ürün heba edenler, nemli bölgede oturupta niyetine bile giremeyenler benim gibi bu veya bunun profilo markalı olanını alsınlar. Kurumadık meyve ve sebze bırakmayın. Kışın fazla kurutulacak birşey olmuyor ama yazın, kış için makine hiç boş kalmayacak sanırım.
|
Uzun süre Excalibur gıda kurutucuyu araştırdım ama fiyatı beni ürkütmüştü.
Profilo'nun sebze meyve kurutucusu uygun fiyatıyla beni ikna etti. Bu akşam ilk denememizi yapıyoruz, 3 tepsi kayısı, 1 tepsi domates. Arkadaşın dediği gibi, kurutulmayan bir şey bırakmıyacağız. https://www.youtube.com/watch?v=-k9vzejYT9A |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
4 kilo daha domates kurudu.
Hızlı olması için ince dilimler yapıyorum ve bir gece tuzlayıp bekletiyorum. Suyunu süzdürüp diziyorum. Eklenti 578607 Kurutma işlemini ucuz elektrik saatlerinde yapıyorum 22 - 05.00. |
Sayın Jezebel,
Ellerinize sağlık. Sebze kurutucu almak için araştırrmaya başladım. Özellikle bahçemdeki elmalar için. Marmelat, sirke, kompostoluk derin dondurucuya koyduk. Kalanı da kurutalım, başarbilirsek.. Yarın önce fırında deneyeceğim. |
Alıntı:
Tepsi yerine dizmek için tel ızgara rafları kullanmak lazım, sıcak hava parçaları her yanından geçip kurutabilmesi için. Sadece saatlerce işlem devam ettiği için gürültü ( az da olsa) ve nahoş ( oğluma göre) kokular rahatsız edebilir. Biz aleti balkona attık, koku da gürültü de atmosfere karışıp gidiyor. Saygılar. |
1 Eklenti(ler)
Merhaba, ben de geçen hafta pazardan aldığım 2,5 kilo salçalık biberi kurutucumda kuruttuktan sonra toz haline getirdim yaklaşık 250 gr civarı oldu. Çok hoş bir kokusu var, yemeklere güzel bir renk ve tat katıyor
Eklenti 578948 |
3 Eklenti(ler)
Diğer denemelerimi de paylaşıyorum;
Eklenti 578953 Çilek kuruları, yoğurt içerisinde veya tek başına bile bir atıştırma olarak gayet iyi gidiyor Eklenti 578954 Kurutulmuş dereotu tozu, özellikle yoğurt içerisinde harika oluyor, ister cacığa ilave edin isterseniz de salata, garnitür içerisinde çok kullanışlı Eklenti 578955 Kurutulmuş maydanoz, normalde çiğ maydanoz sevmem ama bunu salatalara atıyorum baskın tadı hafiflemiş oluyor. Toz olarak kullanıyorum bunu da. |
Alıntı:
|
Sayın Resulgur, meyve ve sebzeleri profilonun gıda kurutucusu (birkaç mesaj yukarıda Sayın Jezebel'in fotoğrafını paylaştığı makine) Kurumax PFD1350W kullanarak kuruttum. Kapya biberler yaklaşık 12 saatte kurudu, biraz fazla koymuştum onun da etkisi var, miktarı uygun ayarlarsanız yaklaşık 8-10 saatte kuruyor meyve ve sebzeler. Çilekler 10 saat sürdü. Maydanoz ve dereotu ise 3-4 saat içinde avuç içerisinde ufalanacak kadar kuruyorlar. Makineyi almadan önce en çok endişe ettiğim konu elektrik tüketimiydi, gelen faturadan aşağı yukarı yaptığım hesaba göre 12-15 saatlik kullanım sonrası 3-4 tl gibi bir elektrik tüketimi oluyor yanlış hesaplamadıysam.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Üründen gayet memnunum, amacına uygun, performansı iyi. Ancak ürünü almayı düşünüyorsanız devamlı kullanmayacağınızı göz önüne almanız lazım. Yani 7/24 kullanılacak bir ürün değil. İhtiyacınız olduğunda kullanıp sonrasında dolaba kaldırıyorsunuz belki 1-2 ay hiç kullanmıyorsunuz ama ilginiz var ise bir çok ürün hazırlanabilir. Özellikle meyve-sebze kurusundan çok biraz daha emek harcayıp daha fonksiyonel ürünler hazırlayabilirsiniz. Mesela toz baharat karışımları gibi. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 579822
Mantar kurutma fotoğraflarımı paylaşıyorum. Normalde kurumuş mantarı öğütmeden de birçok alanda kullanabilirsiniz, mesela çorbalarda ve soslarda ancak toz mantarı yapısı nedeniyle çok daha fazla tarife eklemek mümkün. Mantarın içinde doğal olarak bulunan glutamat bir amino asit olan glutamik asitin sodyum tuzu olarak biliniyor. Zengin bir aroma ile ilişkilendirilen "umami" tat bileşenini sağlıyor. Bu yüzden mantar tozu çorbalarda, soslarda, et yemeklerinde, salatalarda doğal aroma arttırıcı olarak kullanılabiliyor. Ayrıca tuzlu bir tat da sağladığı için tuz kullanımı da azaltıyor. |
1 Eklenti(ler)
|
Çekirdeksiz Üzümde Kurutma İşlemi;
Dünyadaki çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının neredeyse %45 ini gerçekleştiren ülkemiz dünya çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının oluşumunda da önemli etkiye sahip. Bu aşamada kuru üzüm kalitemizin her geçen gün daha iyi olması dünya ticaretindeki yerimizi sağlamlaştırmamız açısından çok önemlidir. Bu aşamada bütün üreticilerin artık ezbere bildiğini düşündükleri “Kurutma İşlemi” nin her aşaması daha da önem kazanmaktadır. Çok iyi yetişmiş donanımlı elemanları ile sanırım ülkemizde tartışmasız otorite olan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin hazırladığı “Çekirdeksiz Üzümde Kurutma İşlemi” ile ilgili yazı bu konuda bir mihenk taşı niteliğindedir. Okumak için: Çekirdeksiz Üzümde Kurutma İşlemi - Gastronomi - Tarım | Apelasyon Kaynak: Apelasyon E Dergi (Apelasyon) |
Baştan sona okudum. Çok yararlı buldum. Bizim köyde de bolca elma var ama kurutma dışında değerlendiren yok. Ben kurusunu yaptım. Kabuk ve iç kısımlarıni soyup içinden pestil, artıklarından da sirke yaptım. gelecek yaz diğer meyveleri de değerlendireceğim.
|
Limonları çok ince doğrayıp yazın gölgede kurutuyorum çayın içine kırıp atıyordum ya da gene o şekilde doğrayıp kaynayan çok yoğun şerbetin üzerine atın kenarda yağlı kağıda koyun hızlıca kurur
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025