![]() |
6 numaralı mesajda sayın berduray'ın tarifi var.
|
[QUOTE=malina;238015]Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır :)
Bu tür kurutulmuş biber kızartmasını, Edirne' de yaprak ciğer yapan dükkanlar yaparlar, yaprak ciğerin olmazsa olmazıdır. |
Alıntı:
|
Sayın ALEXrunaway, bizim oralarda(Kastamonu/Tosya) pekmez için toprak araştırmıyorlar sadece temiz tarla toprağı olması yeterli.Yıllardır pekmez yapılıyor ve kalitede hiç bir sorun olmuyor.
|
yardım lutfen
pestil kurutması ıcın yardımcı olmanızı istıyorum kapalı bır yerde nasıl kurutulabilir
|
kapalı bir odada kılımlarla odayı ısıtıp urundekı suyu ucurarak kurutma yapmayı duşunuyoruz başarılı olurmuyuz? bıldıgınız baska yontem varsa bıldırırsenız memnun olurum
|
Alıntı:
Sayın memetali, benim fikrimce başarılı olamazsınız.Pestil güneşte kurumalıdır, diğer yollarla tam sonuç alamazsınız.Odada kurutursanız, saklama konusunda sorun yaşarsınız.Benim bildiğim yöntem; ince uzun tahtalar üzerine patiska örtü serilir ve üzerine pestil yapacağınız malzeme dökülüp, tahtanın ebatına ince tabaka halinde yayılır.Pestil kuruduğunda bezden kalıp halinde ayrılır rulo yapıp bez torbalarda saklarsınız. |
Kış boyunca aldığım kerevizlerin taze yapraklarını nane gibi kurutuyorum. Sebze çorbalarında ve yazın yaptığım türlülerde kullanıyorum. Bu sene de ilkkez ısırgan otu kuruttum. Onu da yine nane gibi yıkayıp suyunu iyice süzdürüp gazete üzerine sererek kuruttum. Çayını demleyip içiyorum. ;)
|
Alıntı:
|
Sayın ALEXrunaway, ben sadece yöremdeki bilgilere göre bilgi verdim.Soruyu soran kişide googlede araştırma yapacak bilgiye sahiptir.****** Tokat/Zile pekmezi ünlü olabilir.Bu ünlülüğü pekmezin toprağından değilde o bölgede yetişen üzümlerle fazla üzüm yetiştirip bu alanda ticaretinin yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Sarımsakta heryerde yatişiyor ama Kastamonu/Taşköprü bunun ticaretine yöneldiği için ünlü.Pekmez toprağı sizinde dediğiniz gibi malzemenin kalitesini arttırıyor olabilir ama olasılık taşır çünkü biz ak toprak bulunamadığında normal tarla toprağı ile yapıyoruz kaliteye hiçbir zarar vermiyor.Bir ürün elde etmek için insanları yormaya gerek yok diye düşünüyorum.Kalıplaşmış bilgilerin dışındaki bilgilerde sizi sonuca götürebilir.Saygılarımla
|
Sn uzum
Dut kurusunu Erzincan'da bulunduğum yıllarda yemiştim. Çarşaf üzerinde kuruttuklarını söylüyorlardı. Fakat yapmayı düşünmediğim için söyledikleri kadarını dinlemişim. Tadı çok güzel oluyor. Kış akşamlarında çerez olarak yeniyordu. Özel bir adı vardı, unutmuşum onun için yazamıyorum.Sanırım gölgede denenebilir. |
Annem çeşitli sebzeleri kuruturdu
Fasulyeyi yemek yapacakmış gibi ayıklardı. İpe dizerek gölgede kuruturdu. Karnıkara(yöresel adı bu)fasulyenin bir cinsi sanırım. Genel adı börülce olabilir. Tazesini yemek yapacak şekilde ayıklardı. İpe dizerdi. Üzerine tuz serperek bir gün bekletirdi. Daha sonra gölgede kuruturdu. |
Geçen yaz anneme karnıyarık yapmak için patlıcan kurutulur mu diye sormuştum. Kurutulabileceğini söyledi. Hemen patlıcanları üzerinde sapı kalacak şekilde alacalı soyduk arasını bıçakla açtık. Saptan kestiği 3-5cm uzunluğundaki çubukları patlıcanların arasına içi açılsın diye koydu. Büyük patlıcanlara üçer tane ,küçük olanlara ikişer tane çubuk koydu. Sap kısmından ipe dizdi ve tuz serptikten sonra gölgeye asarak kuruttu.
Kışın kuru patlıcanları yumuşayınca haşladım. Ben yağda kızartmadan yaptım. Diğer aşamaları karnıyarık yapar gibi uyguladım ve pişirdim. Güzel ve lezzetli bir yemek olmuştu. Hoşçakalın. |
Sayın çilek_2, verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Hem beyaz, hem de pembe dutu (başlangıçta pembe olup, olgunlaşınca şarap rengine dönen) yarı gölgede kuruttum.Pembe dut ne kadar tatlıysa, beyaz dut tam tersi tatsızdı. Galiba cinslerinden kaynaklanıyor. Seneye (bulabilirsem şimdilerde) beyaz duta aşı yaptırmaya karar verdim. Yarın ağaçta son kalan beyaz dutları silkeleyip tekrar kurutacağım (Tatsızdı ama önceki kuruttuğumu bitirdik.:D)
İlk yaptıklarım denemelik olduğundan azar azar yapıyorum, güzel oluncada niye az yaptım diye kendime kızıyorum. Bu sene fasulyeden umudu kestim. Çok sıcaklara geldiği için dökmüyor. İkinci ekimide yapıp yapmamak arasında kararsız kaldım. (Geçen sene aldığım börülce tohumlarını koyduğum yeri bulamadığımdan bu sene ekemedim, o da seneye denenecekler arasına girdi.) Patlıcana gelince kurusunun tadını merak ettiğim için bu sene dolmalık kurutacaktım; karnıyarıklık şeklindede denerim. Tekrar teşekkürler. |
En güzel biber kızartması
4 Eklenti(ler)
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş zehir acı biberin önce yumuşaması için biraz haşlanmış olanıdır.
Suyunu süzdürür, biberin saplarını ayıklarsın, tencereye çok az sıvıyağ ve bir kaşıkta ev salçası eklersin,orta hararette yakmadan karıştırarak kızartırsın. Onların soğumasını beklerken sarmısakları ezersin, hafif sulandırılmış süzme yoğurdu da karıştırıp biberin üzerine döktünmü, eksik kalan tek şey lavaş ya da hafif ıslatılmış ev yufkasıdır. Başka bir yemek olmadan da beni doyurur... Yok canım çektiği için hemen yapmadım, maksat öğrenmek isteyen görsün:p |
Dut kurutmasını İspir de çok yapıyorlar.Pestil yapımı çok olduğu ve dut ağacı bol olduğundan sanırım. Sorduğumda herhangi bir özel işlem yapılmadığını sadece temiz bezler üzerine serip güneşte kuruttuklarını öğrendim.
Benim sormak istediğim iklim özellikleri. Kurutmak için elbette güneş gerekiyor ve kuru bir hava. Bu özelliklere ne yazık ki sahip olmayan Trabzon' da acaba kurutma yapabilir miyim?(malumunuz burada hava oldukça nemli) Ve eğer yapabilirsem hangi sebze ve meyveler için bu durum geçerli? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Trabzon'da zor da olsa fındık kurutuluyor galiba. Tahminim biber kurutma olasılığınız var. (yardımcı ısı kaynağı - duvar, tuğla, taş, vb. kullanırsanız daha iyi sonuç elde edersiniz. Çekirdek kısmını çıkarırsanız daha çabuk kurur.) Kurutulacakların güney veya güneybatı yönüne bakmasını sağlayın. Güneş fırınında kurutma yapıldığını okudum; ısı kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Trabzon'un nemi yüksek olduğu için kurutsanız bile saklamada sorun yaşayabilirsiniz. (Trabzon'da hiç bulunmamış biri olarak bu kadar maval okumak yeterli herhalde:o) |
Alıntı:
|
Birde arkadaşlar bizdeki üzümler bakımsızlıktan salkımın yarısı boşa gidiyor onları temizlemekte çok zaman alıyor sağlam taneleri almak belkide daha kolay taneleri salkımdan ayırıp direk güneş ışığında kurutsam nasıl olur acaba bi bilgisi olan varmı?
|
Bengi su, üzüm tanelerini kurutacaksan eğer kabuklarının çatlatılması gerekiyor. Birde taneler, direkt serdiğin yere dokunduğunda çürüme yapabilir. Bence sen bu üzümleri sirke **** pekmez olarak değerlendir.
|
Teşekkür ederim syn. Eylems olmazsa öyle yapcaz artık.
|
Pekmez Toprağı
Pekmez toprağı niçin kullanılıyor? Kullanmasak olmaz mı? Önce bu soruya cevap verlelim.
Kullanamsak olur. Olur da pekmezimiz ekşi olur. Kırşehir'de pekmezlik üzümler ayıklanırken, tam tatlanmamış salkımlar ayrılıp, ayrıca sıkılır ve topraksız olarak işlenir. Özel bir ekşi pekmez elde edilir. "eşgi" denilen bu pekmez sulandırılıp şerbet olarak tüketilir. Çok hoş bir içeecektir. Özellikle yazın, ağır tarla işleriinde çalışanlar için hayat iksiri gibi gelir. Yani, katılan toprak şıranın içindeki ekşiliği gidermektedir. Ben kimyacı değilim. Okuduklarımdan aklımda kaldığı kadarı ile şıradaki asidik özelliği yok etmeye yönelik bir işlemdir. O zaman katılan toprağın uygun özellikli olması gerekir. Şayet kullandığınıız toprak da asit özellikli ise beklenen faydanın sağlanması mümkün olmaz. Bitkiler için bile artık toprak tahlili yaptırdığımız bir çağda, kendi yiyeceğimize katacağımız katkı maddesine biraz daha dikkat etmek pek boş bir çaba olmayacaktır. Hele tarlalarımız tarımsal ilaçlama, kimyasal gübre, çeşitli atıklar yüzünden kirlenme tehdidi altında iken, herhangi bir toprağın alınıp yiyecek katkı maddesi olarak kullanılması, ya da kullanılmasının önerilmesi, doğrusu benim kafama yatmıyor. "agaclar.net"e de pek uygun düşmüyor. Bilinmeyen bir zamandan beri kullanılan pekmez toprağı beyhude bir seçim değildir. Pekmez toprağı, tarımsal alnlardan ve kirlilik kaynaklarında uzak, kirliliğe maruz olmayan ocaklardan alınmalıdır. |
Zerdali çekirdeğini tatlandırmak
Sevgili Üzüm,
Sitede dolaşirken sebze ve meyvelerin kurutulması adı altında bir başlığa rastladım. Başından sonuna kadar okudum.Hem eski bilgilerimi tazeledim,hem de yeni şeyler öğrendim. Bu arada sizin bu işlere çok meraklı olduğunuzu ve uyguladığınzı anladım. Ayrıca bahçenizde bir de zerdali ağacı var,meyvelerini kurutuyorsunuz çokta güzel olur. Zerdalinin çekirdeği acıdır ve atılır.Bu çekirdeklerin tatlandırılarak çeşitli yerlerde kullanıldığnı biliyor muydunuz? İlginizi çekerse anlatımını yaparım. hoşça kalın |
Bende ilk kez patlıcan kurutmak isitiyorum umarım başarılı olurum.Burda gölgede kurudugunu ögrendim.Evde balkonda deneyeceğim dolmalık patlıcanlarımı.
Fakat yaşadığım yerin havası nemli başarılı olurmu bilmiyorum denemekte fayda var. Paylaşımlarınız için teşekkürler. |
Sayın Akdoğan hiç merak etmeyin, patlıcan kolayca kuruyor. Benim patlıcanlar 3 günde kurudu. Ben patlıcan ve biberlerimi kışın kurtlanmasın diye kuruttuktan sonra ılık tuzlu suya batırıp çıkartıyorum. Sonra yeniden kurutup kaldırıyorum. Böylece hiç birşey olmuyor. Aklınızda olsun.
|
Sevgili maviyeşil bugün patlıcanlarımın 3. günü ama hala gelişme yok
tuzladıgım için hala suları damlıyor. |
arkadaşlar asma yaprağının kurutması veya salamurası değilde,
plastik şişelere hiç ıslatmadan rulo yaparak koyuyorsunuz, ağzınıda sıkıca kapatıyorsunuz, ne zaman isterseniz çıkardığınızda halen yeni toplanmış gibi oluyor, hem kuruyup ufalanmıyor, hemde salamura olmadığı için tadı bozulmuyor, |
Alıntı:
bizim buralarda dışarıda bırakılan ürün istemesende iklim özelliğinden dolayı kuruyor, |
Alıntı:
|
sebze kurutma
Alıntı:
Antalya sıcagında bile kurumadı çürüdü şimdi ikisinide oyduktan sonra hemen ipe dizip asıyorum çünkü dışarıda yine toz oluyor.Patlıcan 2-3 günde kuruyor ama biber biraz zaman alıyor biberlerin arada birbirlerine değmesin diye ipte ayırıyorum. Patlıcanlar hemen kurur arzu ederseniz birde böyle deneyin hatta kuruduklarında birbirlerine çarparak çok güzel sesler çıkarıyorlar. |
Sayfa 1 'deki mesajım;
Alıntı:
|
Sevgili Berduray haklısınız ilk yaptığım zaman patlıcan ve biberleri oyduktan sonra yıkayıp tuzlamıştım o zaman öyle tarif etmişlerdi sonra yıkamadan yapınca kurudular artık kendi sebzelerimizi yazları kendimiz yetiştirdiğimiz için zirai ilaç kullanmıyoruz diye birde nasıl olsa balkonda yine toz oluyor diye yıkamıyorum zaten biberleri çok zor kurutu-yorum ama tuz kurumayı daha mı çabuklaştırıyor veya koruyor bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim birde salamura tuzumu kullanıyorsunuz.
Siteyi yeni tanıdım yazışmaları okuyunca sizleri imrenerek hemen üye oldum. İleride daha çok şeyler paylaşmak dileğiyle hoşçakalın. |
Tuz antiseptik maddedir, koruyucu olarak kullanılır. Sofra tuzu, iri tuz hiç faretmez.
Antalya oldukça nemli bir bölge, tam kurudu kaldırıyorum dediğiniz anda bir bakmışsınız kuruyan sebzeler tekrar nemlenmiş. Bu yüzden nemli bölgede yaşayan tüm arkadaşlar için düşük ısıda mesela,50-70 derecede sebzenizin tam kuruduğundan emin olana dek fırınlamanız, sonra hava geçirmez yöntemle saklamanız. Bez torbalar havayı, nemi geçirir. En ideali naylon poşet, yahut kapağının sıkıca kapandığından emin olduğunuz cam kavanozlar. |
Berduray, haklısın, iyice takır takır kuruyan domatesleri dün akşam içeri aldım, sabah ıslak gibilerdi, tekrar fırınlayacağım.
|
Berduray verdiğimiz bilgiler için teşekkürler ben zaten sebze yetiştirme ve kurutma işlerini Antalyanın yaylasında yapıyorum burada nem yok bu sene kurutma işlemini zararsız hallettim seneye kuruturken tuzu bir daha deneyeceğim. Birde burada turunçları reçel zamanı kabuklarını rendeleyip ipe dizip kurutuyorlar parti parti kaynatıyorlarmış sizin bu konuda fikriniz var mı?
Her şey gönlünüzce olsun |
Ben şu yöntemi biliyorum; portakal kabuğu reçeli yaparken, kabuğu hiç koparmadan ve beyaz etli kısmına inmeden soyup, öylece ipe dizip, kabuktaki asidi çıkarmak amacıyla kaynar suda haşlarlar.
Bir kaç sefer de su değiştirilir, sonra da şeker ile kaynatılır. Ama rendelenmiş kabuğu ipe dizmek bence delinin pösteki sayması durumu:) |
Alıntı:
|
Elma kurutmak istiyorum, fikirlerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler
|
Mikrodalgada meyve, sebze kurutmayı deneyen oldu mu?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025