agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde Yoğurt Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/5114.htm)

habibe 05-05-2009 13:35

Şeker ve tuz ile denedim. Şekerle yaptığımda daha bir suluydu. Tuz koyduğum mayalama şekli ile daha lezzetli ve az sulu oldu.

manolya 05-05-2009 14:49

Birkaç yıldan beri yoğurdu evde yapıyorum, çok şükür haftada 1 -2 defa sütü tazecik sağıp, kapımıza kadar getiren bir sütçümüz var, fazla büyük bir şehirde oturmadığımız için sütçü bulmak hala mümkün. 3-4 litre süt için dolu dolu 1 çorba kaşığı yoğurdu kasede iyice ezip, tencereden aldığım 2-3 kaşık ılık süt ile sıvılaştırıyorum. Mayayı süte katıp güzelce karıştırdıktan sonra sofra beziyle sarıp, üzerine kalınca bir havlu örtüyorum. Mayalanma süresine dakikası dakikasına dikkat etmiyorum, 5-6 saat kadar duruyor. Hatta süt akşam gelirse, gece yatarken mayalayıp sabah açtığımda oluyor.

Mayalandıktan sonra buzdolabına koyup en az 24 saat yoğurda kaşık değmiyorum. Ertesi gün tencerenin kenarından bir kase yoğurt alıp, tencerede kalan yoğurdun suyunun süzülmesi için bir boşluk açıyorum. Yoğurdun suyu o boşluğa süzüldükçe kepçeyle ara ara alıp, bir kavanoza dolduruyorum. (bu suyu ziyan etmiyorum, ayran yaparken kullanılabilir) Tencerede gayet kıvamlı bir yoğurt kalıyor.

Hatta yeni süt geldiği zaman geçen haftadan kalan süt ve yoğurtları bir tencereye toplayıp kaynatarak kesik yapıyorum, kahvaltılarda çok lezzetli oluyor.

Koyu yeşil 05-05-2009 15:46

yoğurt yapma makinası başka ne işe yarar?
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 397480)
O düğme hiç bir işe yaramıyor. Hatırlatma düğmesi gibi birşey, zaten çalışmıyor bile:) Yani hani yoğurdunuz olduğu zaman ziller çalarak size haber falan vermiyor. Benimki de oldukça eski bir model ve bu şekilde. Daha sonra otomatik çalanını yaptılarsa bilemem.

Kılavuzluk bir şey yok. Siz sütünüzü bir tencerede ılıtıp, yoğurtla mayaladıktan sonra, o 6 küçük kavanoza bölüştürüp makineye koyun ve fişi takın. 4 saat kadar sonra da fişi çıkartıp yoğurtlarınızı buzdolabına alın. Oldu işte. Makine sadece yoğurt için gerekli ısıyı sağlıyor o kadar. Yoksa yoğurdu yapan yine siz oluyorsunuz.



Biliyorum alakasız olacak ama, yoğurt yapma makinasını, uzun süre ılık suda (1-2 gün mesela)beklemesi gereken tohumlarım için kullanıyorum :D Tabii yoğurt yapmadığım zamanlarda :D, hepinize tavsiye ederim.

zxmuzo 05-05-2009 15:57

keçi sütünden yoğurt yapmasını bilen varmı acaba bana yardımcı olurmusunuz teşekkürler

nevsune 05-05-2009 15:57

E bravo yani koyuyeşil. Hiç aklıma gelmemişti. Varsa yoksa bitki, çiçek, çelik, tohum. Aklımız habire o yönde çalışıyor:D Genelde tohumları ıslattığımda peteklerin üstünde bırakmakla yetiniyordum. Şimdi onlar da yanmadığına göre valla bu yöntem işe yarar.

agaclar.net'in ratingini bilse, Arçelik bizim tohumlar için yeni bir makine bile üretir.

Koyu yeşil 06-05-2009 12:50

Napıyım, evim klimayla ısınıyor arada işyerimdeki kalorifer peteklerini kullandım ama onlarda artık yanmıyor. Bu passiflora tohumları ve datura tohumlarına 24 saat sabit ılık suyu nerden bulucam derken gözüme yoğurt makinası ilişti.:D

Süper bir cihaz yani! Hem yoğurt mayalıyor, hem de tohum:rolleyes:

tener 13-05-2009 03:01

Bu topikte harika paylaşımlar olmuş. Hepsini tek tek okumaya çalıştım. Ancak şu sıralar ,televizyonlarda bir reklam var.Acaba dikkatinizi çektimi? Sütün kaynatılması ile ilgili olarak vitaminlerin yok olacağı sebebi ile... İnsanları hazır ve dayanıklı süt ürünlerini tüketmeye yönelik bir reklam bu. Sizce doğru mudur? Bence... etkilenmedim desem yalan olur.

manolya 15-05-2009 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tener (Mesaj 420313)
Bu topikte harika paylaşımlar olmuş. Hepsini tek tek okumaya çalıştım. Ancak şu sıralar ,televizyonlarda bir reklam var.Acaba dikkatinizi çektimi? Sütün kaynatılması ile ilgili olarak vitaminlerin yok olacağı sebebi ile... İnsanları hazır ve dayanıklı süt ürünlerini tüketmeye yönelik bir reklam bu. Sizce doğru mudur? Bence... etkilenmedim desem yalan olur.

Sn. tener, birkaç yıl öncesine kadar bu tarz ticari kaygılar gözetilerek yapılan tanıtımlardan etkilenerek ve hijyen kaygısıyla pastörize kutu sütler haricinde süt almadım ama daha sonra şöyle bir düşünce hasıl oldu bende; insanlar yüzlerce yıldır sütü sağıp, kaynatıp içiyorlar, yani pastörizasyon çıkana kadar insanlar boşuna mı süt içtiler;) Ve şimdi temiz bir sütçü buldum, inekten sağdığı gibi taze taze getiriyor, kaynatıp içiyoruz ve yoğurt yapıyoruz, içim de çok rahat.

Nette ''uht sütün zararları'' ve ''yoğurt katkı maddeleri'' diye aratırsanız çok ilginç yazılarla karşılaşabilirsiniz.

tener 15-05-2009 23:44

Haklısın ,sevgili manolya. Doğal ,(katkısız)ürünlerin her zaman daha sağlıklı olduğu bir gerçek.
Yinede araştırmayı seve seve yapacağım .Umarım , süt ve yoğurt tüketiminde kolaycılıktan kaçınmak için etkilenirim.:p

mehmetgul06 01-06-2009 08:02

merhaba arkadaşlar.burda yazılanlar ışığında kuru kayısıyı (bir avuç kadar) ince ince doğrayıp 1 litre kaynamış ve yoğurt çalınacak kıvama gelmişl olan sütün içine attım. ancak 4 saat sonra da 12 saat sonra da beklendiği gibi mayalanma olmadı. elimde kayısı aromalı bir süt oldu:) acaba nerde yanlış yaptım. hazır süt kullanmıştım sıkıntı orada olabilir mi?

mergun 14-12-2009 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi snoopy (Mesaj 374035)
Bende bir Arçelik yoğurt makinesi kullanma kılavuzu bilgisayar ortamında ve pdf uzantılı olarak var, işinize yararsa yollayabilirim.
Ayrıca küçük boy cam kavanozları da kullanabilirsiniz..

Sayın Snoopy,

Arçelik Yoğurt Makinesi Kullanma Kılavuzu'na benim de ihtiyacım var. Yardımcı olabılırseniz sevinirim.

Saygılar

Kaan903 15-01-2010 10:38

Biz de evde yoğurt yapmaya çalışıp hep sulu olmasından şikayetçi olanlardandık. Dün yeni bir şey denedik: Marketlerde Sütaş'ın süzme yoğurdu var, oldukça yoğun, maya olarak bu yoğurdu kullandık ve sonuç harikaydı. Yoğurt kalıp gibi ve bir damla su yok. Lezzet olarak da harika. Süt olarak da günlük süt olarak bilinen sütlerden birini kullandık.

algül 11-03-2010 23:28

eğer doğal mayalı yoğurt yemek istiyorsanız ya da doğal yoğurt mayalamak için ateşoğlu yoğurdu kullanın üzerinde yazar doğal maya kullanılmıştır diye ötekilerin hepsi kültür(GDO) lu yani. ben ateşoğlu yoğurtla açık süt mayalıyorum çokda lezzetli oluyor. doğal yoğurt olduğunu anlamanın diğer yoluda eski yoğurdun ekşimesidir ateşoğlunun yoğurdu ekşiyor asitleniyor yani halbuki diğer ürünlerin yoğurduna dikkat ederseniz ekşimeden acılaşır buda ekşimemesi için içine katılan kimyasal katkılardan kaynaklanıyor. halkımız bilinçlensin ne aldığını bilsin çünkü türkiye muz devleti para kazanmak için hepimizi zehirliyorlar.

backyard 18-03-2010 08:27

dün ilk yoğurt deneyimimizi yaşadık
sonuç: süt kişiliğini yitirmiş, yoğurt desen yoğurt da değil bişi çıktı ortaya :(
süt olarak, burada güvendiğimiz yerel bir firmanın poşet olarak satılan sütünü kullandık (herkes bu sütten yoğurt yapıldığını söyledi)
2 kaşık yoğurtla mayaladık (sütle incelttik azıcık)
Yalnız sütü kaynatmadık sadece hep söylenen "parmak yakmayacak" ısı ölçüsüne kadar ısıttık
sardık sarmaladık
4 saat geçti ı-ıh
14 saat geçti ı-ıhh
sanırım çorbaya çevireceğim elimdekini :)

acaba kaynatıp sonra soğumaya mı bırakmamız lazımdı?
ya da biraz daha mı ısıtmalıydık?
uf

ozdenarda 18-03-2010 08:46

Muhtemelen sıcaklıkla ilgili bir problemdir .Bir taşım kaynatıp soğutun sizin ki biraz soğuk olmuş .Ben mayalarken probiyotik yoğurtla mayalıyorum .Böylece sağlıklı bir yoğurt elde etmiş olursunuz .Sonra maya olrak bu yogurdu kullanbilirsiniz .2 kg yogurda bir kutu yeterli ,ben 2 senedir evde mayalıyorum .Hazır yoğurtlardan mayalandığı zaman hiç güzel olmuyor .Sağlıklı mutlu günler dilerim ...

backyard 19-03-2010 09:05

bilgi için teşekkürler

dün eşimin annesine sordum "nolcak bu yoğurt kaynana" diye :)

onlar da "aaa olur öle şeyler, keşke kesilseydi de peynir yapsaydın" dediler ve bir tencerede su kaynattıktan sonra, içine mayaladığımız süt/yoğurt tenceresini oturtmamızı ve beklememizi söylediler

biz de eve dönüp denileni yaptık, sıcak suya oturtup, sardık sarmaladık

sabah tadına baktım, sütlükten çoktan çıkmış olan "şey" hafiften yoğurt tadını almaya başlamıştı
yine sıcak suya oturttum tenceremi
bakalım akşama neyle karşılaşıcam
gerçi artık yoğurt çorbası ya da ayran yapabilirim :)

bu arada yoğurdun mayasının tutmadığını söylediğimde, olsun "uynuk" yaparsın dediler.
ne olduğunu sordum, böreklerde harç olarak kullanılabilen bekletilmiş süte denirmiş, boşnaklar öyle dermiş. (uynuk yerine uyluk aratınca google'a, kemikten başka bir şey çıkmıyo)

gerçekten de tadı kaymakımsı, yoğurdumsu bir şeydi ilk başta

"bir gün bir süt mayaladım hayatım değişti" gibi bir şey oldu bu yazı :))

ozdenarda 19-03-2010 09:32

Yogurdu kaynatırsan kesilir .Sonra temiz bir bezi süzgece koyarak süzdügünde lor peyniri olur .Börek vs yapımında kullanırsın .Altta kalan suylada çok güzel hamur mayalanır .Bende ilk başladığımda başıma çok geldi .Sağlıklı yogurda ulaşmak için pes etme .Birde yogurtla ilgili bir batıl inanış mayalarsın bir güzel sardıktan sonra işaret parmağını tam ortaya koyarak muck gibi bir ses çıkartırsın daha iyi tutcağı söylenir .

mihrimah 19-03-2010 09:55

Hazır sütlerden arada bir canım çektikçe yoğurt çalıyordum. Arada bir diyorum çünkü AOÇ günlük süt olmasına rağmen yarı yarıya sulu bir yoğurt ortaya çıkıyordu her seferinde. Kullandığım mayaları da değiştirerek deniyordum üstelik, her defasında. Annemin yaptığı gibi ben de, bir kere kaynadıktan sonra parmak yakmayacak kadar bir sıcaklığa kadar ılıyınca, iki kaşık yoğurdu sütle ezip karıştırarak, 4-5 saat kadar sarıp sarmalayıp bekletiyorudum.
Sütten desem Ankarada sokak sütçüsü bulmak da zor. İki hafta önce bi tane yakalamış eşim:) Hemen almış 5 litre. O da aynı şekilde neticelenince faturayı kendime kestim.
"Ne ektiğim tohum çıkar, ne diktiğim fidan tutar, ne de çaldığım yoğurt, elim bereketsiz benim" diye moralimi bozarken, bu başlık dikkatimi çekti ve prebiyotik yoğurdu hiç denemediğimi farkettim. Dün gece 3 litre sütaş günlük sütü (eksi 3 bardağı afiyetle tüketildi), 2 kutu sütaş prebiyotik yoğurt ile, belki bir faydası olur diye toprak güveç kabına mayaladım. Bir kaç kişi öyle yazmış. Gece 11 de sardım kapattım, sabah 4'te açtım ve ağzı açık bir şekilde buzdolabına koydum, iki saat sonra ağzını da kapattım. Bu sefer sonuç çok çok daha iyi gibiydi. Kaşık batırmadım ama şöyle bir sallayınca banamısın demedi, bu sefer olcak gibi ha gayret. Şimdi dinleniyor, akşama bakalım neyle karşılaşacağız. Neticeyi yazarım.

Filiz 19-03-2010 10:01

Toprak güveçte uzun süre kalırsa (3 günden fazla) istemeyeceğiniz bir koku ve tat yoğurda geçiyor.

mihrimah 19-03-2010 10:04

Teşekkür ederim Sn.Filiz, ilk defa toprak güveçte deniyorum. Söylediğinizi dikkate alacağım, 3 günden evvel tüketmeye çalışırız. Tekrar teşekkürler.

Filiz 19-03-2010 10:07

Rica ederim. Tecrübe paylaştıkça büyüyen birikimdir :D

sezgin53 19-03-2010 10:29

Arkadaşlar yoğurdun güzel olması hayvanların mevsime göre yedikleri ilede ilgilidir.
En önemliside süt satanların süte kattıkları sudur. Bu nedenle yaptığınız yoğurtlar ayran gibi olur.
Şehir yaşamında bende aldığım sütten ayran mayalamıştım.
Sütçüyede musluklardan yeteri kadar su aktığını söylemiştim.

Filiz 19-03-2010 10:31

Evet bahar aylarında süt daha sulu olur çünkü daha fazla yeşillik yer hayvanlar. Ama gözü helal kazançta olmayanların yaptığı gibi musluk sulu süt de az değildir sezgin53'ün dediği gibi.

mihrimah 19-03-2010 10:33

Çok haklısınız Sn.sezgin53.
Bizler en azından ayran:) mayalayabiliyoruz. İnsanlar da dahil olmak üzere her şey bu hızda bozulmaya devam ederse çocuklarımız onu da yapamayacaklar.
Şimdiden yiğenlerim bırakın sokak sütünü, günlük şişe sütünü bile içmiyorlar. Kutu sütü, kutu sütü diye tutturuyorlar.
Bazı şeylerin son demini yaşıyor neslimiz, farkında değiliz vesselam.

begonvil 14 19-03-2010 10:50

Sevgili Sezgin 53 size katılıyorum. İnsanlar yarı yarıya su katıyorlar sütün içine. Birgün pazardan süt alıp yoğurt mayalıyayım dedim. Birazını mayaladım sütün, birazını da içmeye ayırdım. Lakin kedim Çilek bile marketten aldığım sütü büyük iştahla içerken; pazardan aldığım sütün yüzüne bile bakmadı. Zaten ben de o sütten hiç tad alamadım. Yoğurdumsa ayran oldu.:))

malina 19-03-2010 11:21

Alıntı:

Yogurdu kaynatırsan kesilir. Sonra temiz bir bezi süzgece koyarak süzdügünde lor peyniri olur
1 kg sütten yoğurt yaptığımızı farzedelim. Bu yoğurdu kaynatarak yaptığımız lor miktarı ile, 1 kg sütü ısıttıktan sonra içine birkaç damla limon suyu döküp sütü kestirdiğimizde elde ettiğimiz lor miktarı arasında ne kadar vardır?

Backyard, bir ara dener misin? Tabii yoğurdu tutturmayı başardıktan sonra :)

backyard 19-03-2010 13:39

:) denerim denerim zaten dun bu lor, peynir, sut kesme ve limon olaylarindan da bahsedildi

balbay 19-03-2010 14:01

Öncelikle yoğurdun kestirilmesi sonucu ekşimik ya da çökelek denilen ürün, sütün kestirilmesi ile oluşan ürüne lor denmesi gerekir. Birisi doğuştan ekşi, mayalı bir üründür, diğeri sade sütten yapıldığı için daha duru ve her an yine bir peynir türüne (kaşar ya da beyaz peynir) çevrilebilecek özelliktedir. Yoğurt dan kestirilen ekşimik uzun süreli saklamaya ancak çok fazla tuzlama ile (10% üzeri) dayanabilir. Lor ise +4 ile +8 dereceler arasında tuzlanmadan da saklanabilir.

Sütün mayalanıp yoğurt yapılması ile birlikte süt te ki kuru madde oranı artmış olacağından yoğurdun kestirilmesi ile elde edilen ekşimik miktarı sütün kestirilmesi ile elde edilecek lor miktarından 15-25% daha fazla bir ağırlığa sahip olabilir. Tüm bu verdiğim özellikler hangi hayvanın sütünün hangi tür besi ve mevsim şartına göre üretilmiş olmasına, kestirme de kullanılan katkının cinsine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Mevsimine göre 4-6% yağ oranına sahip, kuru ot ve hazır pelet yemler ile beslenen bir ineğin 1 litre sütünden ( ortalama bir inek sütünün özgül ağırlığı 1,030-1.035 gr/cm3) 1,1 kg a kadar yoğurt elde edilirken, 450-700 gr çökelek, 350-500 gr arası lor elde edilebilir.

İlkbahar-yaz ayları arasında taze ot ile meralarda beslenen, ve bu süre içerisinde sadece günlük besi miktarının 20% si kadar kesif-pelet yem tüketen ineklerin sütün den ise yukarıda ki miktarların 10-15% eksiği kadar ürün elde edilir ama elde edilen ürün lezzetçe mükemmeldir.

Yeri burasımı bilmiyorum ama 5,5-7 litre 5% ortalama yağlı bir inek sütünden 1 kg kaşar ya da 900 gr-1kg arası beyaz peynir elde edilir.

Tereyağı yapılırken, taze ot ile beslenen hayvanların sütünden yapılan sarımtırak renkli, kesif ya da kuru ot ile beslenen hayvanların sütünden yapılanı beyaz-krem renkli olur.

Tekirdağ peynir helvası bizim gibi besicilerin aşüresi gibidir. Dev bakır kazanların altına çalı çırpı ile ateş yakılır. Taze sağılmış süt yavaş yavaş bu kazanda ısıtılmaya başlanır. Yaklaşık 55-60 c dereceye ulaşan süt ya sirke ya da koyunun işkembe takımlarından elde edilen mayalık ile kestirilir. (Uykuluk kısmından yapılır. Genç kuzu ya da en güzeli oğlak uykuluğu dikkatlice kurutulursa bu maya elde edilir.)

Kesilen süt büyük tahta kepçeler ile karıştırılırken içerisine fırınlanmış mısırdan elde edilen mısır unu dökülmeye başlanır. Kazanda karıştırma devam edilirken bir yan dan da toz şeker ilavesi yapılır. Yaklaşık 1 ya da 1.5 saat bu şekilde karıştırılan malzeme bir süre sonra tahta kaşıktan düşmeyecek , ağdalı kıvama gelince toprak ya da bakır kaplara alınarak soğumaya bırakılır. Ilık ya da soğuk olarak ikram edilir.

UHT sütü ancak kimyasallar ile kestirmek mümkündür. Piyasa da gördüğünüz kireç gibi deyip beğenmediğiniz peynirler bu şekilde üretilenlerdir. Sütü kestirip lor elde edildikten sonra bir tülbent içerisine konulan lor yaklaşık 40-50C derece sıcak suda elle sıkıştırılarak bir süre şekillendirilir se yaklaşık 10 dk bu işlem yapılırsa taze kaşar peynir elde edilir.

sanırım uzattım. Ama 6 yıl süt besiciliğini modern usullerle yapmış ve keyif almış olmanın verdiği tecrübeyi paylaşmak istedim.

denizakvaryumu 19-03-2010 14:34

Sn.Balbay
teşekkürler bu bilgiler oldukça yararlı oldu.

Filiz 19-03-2010 15:43

Balbay bilgiler gerçekten çok yararlı paylaştığınız için sağolun. Bu işkembeden yapılan peynir mayası tarihte oldukça eskiymiş duyduğum kadarıyla. Ben buzağıdan elde ediliyor diye biliyordum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025