![]() |
Dün yoğurt yapmak için aldığım yarım yağlı 1 lt. pastörize sütü kaynatırken taşırdım :)
Yine de mayaladım maya olarak 2 kaşık sütaş yoğurt kullandım Sardım sarmaladım Hiç umutlu değildim Sabah baktığımda gayet güzel görünüyordu, hemen dolaba koydum biraz beklesin diye Akşama hazır olur galiba :) |
Alıntı:
|
heh mutfaktaki sakarlıklarım işe yarıyor bazen :rolleyes:
aslında dün sütün taştığını, fırına koyduğum balığın yandığını sanarak panikle mutfağa koşmam sayesinde farkettim :) |
Yoğurt yapma işi sana pahalıya patlayacak, şimdi de fırında balık çıktı :)
|
bence çok kırıcı , mutlu olduğunuzu sanmıyorum..
|
Alıntı:
|
en son mayaladığım süt (bu sefer açık süt aldım güvenilir bir yerden) kesilince biraz şaşırdım, kafam karıştı :)
sonra hemen lora çevirdik kendisini iyi de 2kg.sütten 100-150 gr peynir çıktı pahalı bişiymiş |
Kesilmesi iyidir:rolleyes:. Sütü daha erken almaya çalışın.
Zaman zaman özellikle havalar ısındığında 1 fincan kadar sütü ayırırım; oda sıcağında bekletip, akşama cezvede kaynatırım; kesilip kesilmediğini anlamak için. Kesilmiyorsa bir daha oradan süt almam. Kesilmemesi için çamaşır suyu dahil pek çok şey katılıyor; dikkat etmek gerekiyor. |
Merhaba.
Diğer Arkadaşlar gibi ben de yoğurdumu kendim yapıyorum. Eskiden daha uzun aralıklar ile mayalardım. Bu günlerde hafta başlarında mutlaka mayalıyorum. İki yıldır sütü, Fıstıkağacında güvendiğim bir yerden alıyorum. Şimdiye kadar memnunum. Öğümce ve Bozhane köylerinden geliyormuş. Gidip köyü ve İnekleri gördüm.Hafta başında 4 İnek 2 Manda sütü karıştırıp mayalıyorum, bütün bir hafta sorunsuz yiyoruz, ayran veya cacık yapıyoruz. Sadece yeni doğan torunuma şişede günlük süt alıp mayalıyorum o da severek yiyor. Herkese tavsiyem: Yoğurdunuzu kendiniz yapın. Tabi önce sütün geldiği köyleri ve hayvanları mutlaka görün ve kontrol edin. Saygılar |
Alıntı:
|
Sevgili backyard'
sanırım sütünüze hem su katılmış hemde sizin hatanız olmadan kesildiğine göre kusurlu bir süt denemişsiniz. Sizin hatanız olsun olmasın saf 2 kg inek sütü 300 gr lor vermeliydi. Normal şartlarda ortalama 7 kg sütten bir kg net lor ya da peynir elde edilmeli. |
tesekkurler
acik sut almaktan cekindim biraz aslinda ne kadar guvenilir deseler de icim cok rahat etmedi posette aldigim sutlere devam edecegim sanirim |
tüm form sakinlerine selamlar
istanbul anadolu yakasında süt satışı ile uğraşan biriyim. bu formda bir çok kişinin tecrübelerinden faydalanmak ve müşterilerime bir broşür hazırlamak istiyorum. Bizim için bu broşür işi artık kaçınılmaz oldu. Çünkü ilk kez süt alan bazı bayanlar, özellikle genç bayanlar yoğurt yapımını ilk seferde beceremeyince hemen pes ediyorlar. Burdanda tüm bayanlara sesleniyorum bazen on yıllardır yoğurt yapan bayanlar bile ayarı tutturamadığı oluyor. Hemen pes etmeyin. Tekrar tekrar deneyin zamanla alışacaksınız. sizlerin tecrübelerinden azami ölçüde faydalanmak isterim. Ayrıca sorularınız varsa size buradan bilgi vermek isterim. Karşılıklı saygı ve yardım ile daha sağlıklı ve güzel günlere ulaşabiliriz. bu sayfanın ilk yazılışından beri yıllar geçmiş. Umarım bir çok kişi bu yazılardan faydalanmıştır. |
Süte su katılma olayı hakkında kısa bir bilgi :
süt üretim işini 2008 yılı mayıs ayından eylül ayına kadar yaklaşık 5 ay severek yaptım. Bu süre zarfında çevremdeki insanlara süt satmaktan evde bazen yoğurt mayalamaya süt bulamaz oldum. Annem sütleri süzerek şişeledikten sonra evden kalma bir alışkanlıkla kovanın içindeki yağ ve süt kalıntılarını çok az bir su ile çalkalayıp şişeye koyardı. sonradan bu yaptığının yanlış olduğuna karar verdi ve bu suyu bile koymayı bıraktı. ( bu su miktarı bir çay bardağı kadar ya vardır ya yoktur). sütün içine su katılması süte bir zarar vermez aslında.(su temiz ise) ancak siz müşterinize su kattığınızı belirtir iseniz sorun yok. sorun ise müşteri süt parası verip 5 lt süt içinde 1 lt su almak istemez, katılacaksada kendi katar suyu. ben arıcılık ilede uğraşıyorum ki bu arıcılıktada aynıdır. Üretilen balda şeker var ise neden müşteri bala okadar para versin gider reçel alır. ancak siz şekerli bal diye söylerseniz bence yine sorun yok. şuana kadar süte su katan sütçü görmedim sadece duydum. Şuan 3 ayrı yerden süt alıp satıyorum ve maalesef her yerden süt güvenilipte alınamıyor. su katan **** yağını alan insanları duyunca insan üzülüyor. Dinimizcede mahsurlu etik olarakta. |
Her yerden süt alınamayacağı düşüncenize katılıyorum sayın Pasham.Çünkü sütün sağım aşamasndaki hijyeni ve hayvanların sağlığı çok önemli.Mastitis denen bir meme hastalığına yakalanmış hayvanın sütü hayvan tedavi edilmeden satılmaması lazım.Aynı şekilde hastalanan hayvanlara antibiyotik tedavisi uygulandığında bu hayvanların sütünün antibiyotiğin cinsine göre 5 ile 15 gün süresince satılmaması lazım.Sağım esnasında hijyene özen gösterilmez ise sütte çok hızlı bir şekilde bakteri üremesi olmaktadır.Bunların üzerine bir de sütüne su katanları eklerseniz her yerden süt alınamayacağı açıkça ortaya çıkar.
|
Bende Bekarlar için çilekli yoğurt yapmanın sırrını vereyim hazır çileklerde ucuzladı, Normalde hazırladığınız şekerli yoğurda çilekleri dilimleyip katın ve karıştırın direk yerseniz fazla lezzettli olmaz oyüzden buzdolabına koyup en az 2-3 saat unutun elinize aldığınızda gine karıştırın ve kokmayan çilek misgibi kokacak, yoğurt çileğin rengini alıcaktır ;) Lezzetli bir tat, Afiyet olsun...
|
En taze sütten yoğurt yapımı
3 Eklenti(ler)
Bu sabah arka bahçem de otlayan ineklerden oracıkta sağılan sütünün 3 kg mından bir yoğurt mayaladım. İşte size en taze sütten yapılan yoğurdun macerası.
|
Alıntı:
Açık süt alan ev hanımlarına buradan sesleniyorum size sorarsa satıcınız yoğurt yapacağım deyin. |
Alıntı:
geçen perşembe hava çok sıcaktı ve bizim yaklaşık 100 kilo sütümüz çökme durumuna geldi bizde eve getirip peynir yaptık ve afiyetle yedik. şimdi ise sütü buzdolabı içinde soğutarak dağıtmaya başladık. umarım bir daha bu problemle karşılaşmayız. birde sütün çökmesi bozuk manasına gelmez. sütün çökmesi bir nevi fermante olması yani bildiğimiz mayalaşma olmasıdır. önemli olan bu çöken sütü değerlendirmemizdir. Bizler çökelek dediğimiz şekilde yaparız ister şekerle karıştırıp tatlı gibi isterde tuzla karıştırıp peynir gibi tüketiriz. isterseniz çökmeye başlayan sütü peynir mayasıda kullanarak peynir yapabilirsiniz. saygılarımla |
istanbul anadolu yakasında süt satışı ile uğraşan biriyim
Sayın pasham, Avrupa yakasında müşteriniz olma şansımız var mıdır? Selamlar... |
üzgünüm! açık süte okadar çok talep var ki, şuan kendi müşterlerime yetiştirmekte zorlanıyorum. ama bir kaç kişiden avrupa yakasında sattıklarını duymuştum, kimseye güvenememekle beraber bir soruşturayım. Sizin oturduğunuz ilçeye geliyorlarsa irtibat kurarız. siz dener bakarsınız memnun kalırsanız almaya devam edersiniz.
|
Çok makbule geçer. İlginize teşekkür ederim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
arkadaşlar biz süt satarken yeni müşterilerimize mayalık yoğurt vermekteyiz. Sizde süt aldığınız sütçüden mayalık yoğurt isteyin. Tabi aslında konu maya olarak neler kullanılabilir. Ben sadece bir dip not düşeyim dedim. Yukarıda sayılan maya adaylarından hiç birini denememiş biri olarak acaba maya olarak kullanılan malzemeye göre yoğurdun tadı ve kokusunda nasıl bir değişiklik olur.
içinizde deneyen ve tadı çok hoşuna giden birileri varsa ve bilgi verirse sevinirim. |
Yoğurt yapımında sütün mayalanmasını bakteriler sağlar.
Hazır yoğurtlarda kullanılan bakterilerin sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi yok diye biliyorum. Prebiyotik yoğurtda kullanılan bakteriler sindirim sistemini olumlu yönde etkiliyor. Köy yoğurdu da bu özelliklere sahip. Acaba bunlar dışında başka kaynaklar kullanılarak yapılan yoğurt yararlı bakterilere sahip midir? |
Mayalanan yoğurdun sulanmasının nedenleri neler olabilir? Bilgilendirirseniz sevinirim.
|
Yoğurt yeşil suyu mayalanma işlemi sırasında görevi biten bakterilerin ölerek oluşturdukarı bir çeşit serum sıvıdır. İçerdiği yoğun B-12 vitamini dolayısı ile mutlaka yoğurda tekrar karıştırılarak yoğurt zenginleştirilmelidir.
Yoğurt mayası olarak tabir ettiğimiz bakteriler ''streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'' cinsi bakterilerdir. Bunlar birbirini destekleyerek yaşamlarını sürdüren (simbiyoz ) bakterilerdir. Bu bakterilerin en iyi yoğurdu oluşturması için oranlarının eşit olması, mayalayacakları sütün de mayalanma süresince 43-45 C derece de kalması sağlanmalıdır. Mayalanmanın başlaması demek ''lactobacillus bulgaricus'' bakterisinin sütte ki glukozun laktik asi de çevrilmeye başlanması demektir. Bu arada ihtiyacı olan ''CO2'' henüz ortaya çıkmakta olduğundan ''streptococcus thermophilus'' faaliyetine başlamamış olur. CO2 arttıkça proteinler parçalanır ve bu sefer de tersi faydalanma başlar. Yoğurt için kullanılacak süt eğer en başta buharlaştırmaya tabi tutulmak suretiyle yoğunlaştırılıp kuru madde miktarı arttırılmadıysa, ya da içerisine kimyasal kıvam ettırıcı veya süt tozu, peynir alt suyu tozu gibi katkılar konmadıysa yoğurdunuz 20% oranında yeşil su salacaktır. Bu da sağlıklı bir yoğurt için idealdir. Mayalama ısısı olarak önerilen sıcaklık 43-45 C dereceden başlayarak 37 C dereceye kadar düşürülebilir. Benim tecrübem bu şekilde daha kıvamlı yoğurt elde edildiği yönünde |
Teşekkür ederim sayın balbay. Gerçi suyunu ayranda da kullanıyorum normal su yerine, faydalı diye. Yine de şöyle katı bir yoğurt da fena olmaz hani. Kaynama süresini bir miktar daha arttırarak dediğiniz sıvı miktarını azaltma yoluna gitmeyi deneyeyim, bakalım nasıl olacak.
|
Kaynama süresinden ziya de geniş bir kapta kaynatıp soğumaya bırakmanızı öneririm. Ama açık süt almak ve onu mayalamak üzerine konuşuyoruz bunları. Sözüm ona süt diye satılan paketli sütleri kullanmanızı önermiyorum.
Utanmadan sıkılmadan görsel ve yazılı basında açık süt almayın hastalanırsınız, margarin tüketin kalp sağlığınıza iyi gelir, omega yüklersiniz diyen kartel sahibi sahtekarlar ve onlara izin veren yöneticiler olduğu sürece ağız tadıyla süt de içilmez, yoğurt da yenmez. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025