agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde Yoğurt Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/5114.htm)

tiryaki 04-04-2014 08:37

kimseye birşey kabul ettirmeye çalışmıyorum ve ama benzeri güvensizliği yaşayabilecek diğer insanlara farklı bir perspektif sunmak istedim. forumun amacı zaten bir şeyleri düzeylice tartışabilmek, yoksa google'da evde yoğurt yapımı diye aratınca binlerce safya bulabilirsiniz.

Ozlem A 16-04-2014 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 1237638)
Doğal yoğurt yapmak için ilk mayanın da doğal olması gerekir. Nohuttan yoğurt mayası elde edip yoğurt yapmışlar. Ben henüz denemedim ama tam anlamıyla doğal bir yoğurt elde etmek için denemekte yarar var.

Kaynak

Annem ve arkadaşı sağolsun öğrenmişler nohut mayasını, yapıp verdiler. Birkaç kullanımdan sonra tam kıvamı tutturdum. Daha öncesinde İstanbul'da çok şubeli bir muhallebicinin manda yoğurdunu kullanarak maya başlatmıştım, doğal ve güvenilir olduğunu daha sonra Dr. Yavuz Dizdar'ın son kitabında da okudum.

Ozlem A 16-04-2014 10:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1266641)
binlerce köylünün ineğinin birinden süt sağılıyor, yola konuyor, bir araç gelip bunları topluyor, sonra fabrikaya götürüyor, hepsi karışıyor, içindeki yağı alınıyor, pastörize ediliyor, kutulanıyor, ana depoya doğru tekrar yola çıkıyor, sonra marketlere dağıtılıyor.

Siz buna güveniyorsunuz galiba?

Ek olarak yaz aylarında köylülerden toplanan süt sıcakta bozulmasın diye tankere bildiğimiz çamaşır suyundan bir bidon boca edildiği de söyleniyor.

Diğer taraftan her köylünün sütüne güvenmemek lazım, Yalova'da köylüden süt alalım dedik. İneğe ne yediriyorsun diye sordum, küspe, yem vb yanısıra yemek artığı ve sağdan soldan gelen bayat ekmekleri de yediğini söyledi

yağmur 16-04-2014 10:29

Aslında yediği yemek artığı gdolu küspe ve yemden iyidir bence. Yemek artığı olarak kastettiği sebze meyve artıkları olabilir.

Atum 16-04-2014 16:05

Bu gidişle değil marketlerde satılan hazır yoğurtları, ev yoğurdunu da yiyemeyeceğiz. ;)

İnek çayır-çimeni, yoncayı herzaman nerde bulacak? :)

En iyisi "bu inek neyle besleniyor?" türü soruları sormamak. ;)

Ozlem A 16-04-2014 18:55

Hak veriyorum size ama küflü ekmek yiyen bir ineğin sütü fayda değil zarar verecektir, ben soruyorum dayanamıyorum.. Köylülerin yakınları genellikle sitede çalışıyorlar, bu şekilde ulaşıyoruz. Aslında sitedeki lokantadan artan bayat ekmeklerin torba torba nereye gittiğini tahmin ederek sormuştum :(

Sn. Yağmur bence de yiyecek artıkları (genelde pazar artıkları sanırım) gdolu yemden iyidir..

Ayrıca süt ile ilgili bilgi almak isteyenler Dr. Yavuz Dizdar'ın 'Yemezler' isimli kitabını okuyabilirler. Bilmediğimiz pek çok gerçek var, araştırma sonuçları ve bilimsel yayınlar da paylaşılmış.

jmner 29-05-2014 17:56

Süt konusunda sokaktaki sütlere hiç güvenmiyorum. Tecrübelerim bana bunu öğretti. Şimdi Bayar cd üzerinde Bay Sütçü diye bir dükkandan (sadece süt satar) alıyorum. İznikte bir çiftlikten kontrollü ve bakanlık belgeli soğuk zincir taşımalı toplama değil, her gün taze kaliteli bir süt. Yoğurt mayasıda veriyorlar. Gelsin mis gibi yoğurtlar. Cevizli ve Maltepe de şubeleri varmış. Fiyatlarıda kaliteye göre iyi. Çok süt denedim. Sokak sütü aldım tuz tadı geldi. Meğer karbonatlıymış. Tabi saatlerce arabalarda güğümlerde nasıl dayanacak ??? Neyse şimdilik arayışım sonlandı:))

jmner 29-05-2014 17:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hfga (Mesaj 1203811)
Sütü mandıradan aldığımda, ya pet şişe içinde, ya da naylon poşette veriyorlar. Ben de kaynatmadan, aldığım gibi derin dondurucuya koyuyorum.

A. Ertesi gün, taş gibi olmuş pet şişenin kapağını açıp, bir kaba ters çeviriyorum. Bir süre sonra erime başladığında, ilk eriyen sıvının daha krem renkli, yağlı, ilk süt olduğunu göreceksiniz.

Hala donmuş sıvı ile dolu pet şişeyi, bu defa başka bir kaba ters çeviriyoruz ve erimeyi bekliyoruz. İlk aldığımız sütü serçe parmağımızı ısıracak ama yakmayacak sıcaklığa gelince küçük bir kapta sıcak süt ile ılıştırıp, sulandırdığımız mayalık yoğurt ile mayalıyoruz. 1kg'a 1 tatlı kaşığı yoğurt yeterli.
Annelerimiz gibi, altına havlu koyduğumuz kabın üzerini bir kapakla örtüp, üstüne de başka bir örtü örttüğümüz malzememizi 4.5-5 saat sonra yavaşça açıp, sallamadan ve ÜSTÜ AÇIK OLARAK buzdolabına yerleştiririz, ertesi güne kadar. Bu yoğurdu, neredeyse bıçakla kesersiniz :p

İLK MAYAYI KÜÇÜK KAPLARDA ÇOCUKLAR İÇİN SATILAN PROBİYOTİK YA DA SADE YOĞURT İLE YAPARSANIZ, DAHA İYİ SONUÇ ALIRSINIZ.

Bir başka ipucu da, hani şu kahvaltılık, üstü kapaklı minik cam kaplarda mayalık yoğurt mayalamaktır. Bundan sonraki işlemlerinizde de kendi mayanızı kullanmış olursunuz.

B. Diğer, baş aşağı eriyerek kapta biriken süt ise, biraz daha suludur ama hala güzel bir yoğurt yapılabilir. Yine aynı usulle ve Danone vs probiyotik ile mayaladıktan sonra sarıp sarmalayıp, beklersiniz. BU YOĞURT, ANNELERİMİZİN YAPTIĞI GİBİ HAFİF SULU AMA ÇOK LEZZETLİ BİR YOĞURT OLACAKTIR.

C. Pet şişeye ya da naylon poşette kalan buza baktığınızda, neredeyse şeffaf, bildiğimiz, sanki içine süt kaçmış gibi rengi hafif kırık donmuş su olduğunu göreceksiniz. Üzülmeyin ve sakın ziyan etmeyin.

Bu buzun da erimesini bekleyin. Yine ısıtın, yine aynı şekilde mayalayıp, sarıp sarmalayın. 4.5-5 saat sonra diğerleri gibi üstü açık olarak dolaba kaldırın. Ertesi gün bu son yoğurdunuzu kontrol ettiğinizde, sanki sulu yoğurdu dibe çökmüş, ayran gibi bir sıvı olduğunu göreceksiniz. İşte bu yoğurt da, yapacağınız en güzel ayran yoğurdudur. Karıştırın, minicik bir tuz ilavesiyle için, çocuklarınıza içirin.

Yoğurtlarımı buz dolabında, üzerlerine sadece tülbent örterek, uzun zaman saklayabiliyorum. Hava alması çok önemli. Mayalık yoğurtlarınızı da böyle saklayabilirsiniz.

Bu yöntemde, istediğiniz kıvamda yoğurt yapabilir, dostlarını şaşırtabilir, "içine su katılmış" diye üzülmez, son damlasına kadar da kullanmış olursunuz.

Afiyet olsun

Bunu deneyeceğim. Ama ilk eritmenin bittiğini nasıl anlıyoruz???

jmner 30-05-2014 11:44

Burada kaynatma yöntemi yok değil mi???

alexbell 27-07-2014 14:21

yoğurt zaten kendi başına sağlık deposu. bir de bunu evde kendiniz yapıp tüketirseniz çok daha sağlıklı olacaktır. bol bol yoğurt yiyin. yağsız ya da az yağlı yoğurt tüketebilirsiniz. buzdolabını açın ve gözünüze ilk takılan şey yoğurt olsun. laktoz deposu bu beyaz mucize sindirim sisteminize de iyi gelecek ve bağırsaklarınızı düzene sokmaya yardımcı olacaktır.

Her Mutfakta Olması Gereken Sağlıklı Yiyecekler - Yemek & Diyet

yağmur 01-08-2014 13:48

Son iki sefer mayalamayı fırının içine koyarak yapıyorum. 2-3 saat içinde oldukça güzel mayalanıyor. İlkinde fırına direk koyup kapağını kapatmıştım biraz daha uzun sürdü mayalanma, ikinci seferde 50 dereceye ayarlayıp ısındıktan sonra koydum 2-3 saat yetti.Ayrıca yoğurdum daha katı oldu.

hira 15-10-2014 11:04

Haydi bakalım hira yoğurt yapıyor:) Marketten aldıgım günlük sütle deneme yapmıştım geçenlerde, eh yoğurda benzeylnce de cesaretimi toplayıp bugün sütçüden 2 lt. süt aldım. Şuan ev yoğurdu bulamayacagım icin market yoğurduyla mayalayacağım. sorun olumu ki? 2 litre süte ne kadar yoğurt eklemeliyim?

bahcedenn 15-10-2014 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1325003)
Haydi bakalım hira yoğurt yapıyor:) Marketten aldıgım günlük sütle deneme yapmıştım geçenlerde, eh yoğurda benzeylnce de cesaretimi toplayıp bugün sütçüden 2 lt. süt aldım. Şuan ev yoğurdu bulamayacagım icin market yoğurduyla mayalayacağım. sorun olumu ki? 2 litre süte ne kadar yoğurt eklemeliyim?

Yoğurda benzeyen yoğurdunuzdan kalmış yok mu hiç elinizde? Yarım çay bardağından biraz daha az maya kullanarak mayalayabilirsiniz.

hira 15-10-2014 12:34

:) yoğurda benzeyen yoğurttan kalmadı. Kova yoğurtla olmaz mı Sn. bahcedenn

maya 15-10-2014 12:49

Olur ama kıvamı ev yapımı yoğurt ile mayalanan yoğurt gibi olmaz Sayın Hira :) Tabii zamanla (yeniden mayaladıkça) kendini toparlar ;)

maya 15-10-2014 12:51

Sayın Hira, akşam üşenmezseniz buyrun gelin, size elden mayalık ev yapımı yoğurt vereyim ;)

hira 15-10-2014 17:12

Teşekkür ederim Sn. maya:) Galiba benim yoğurttan ümidi kesmem lazım, sütten koyu, yoğurttan daha akışkan bir halde kaldı öylece:D Napcaz bilmem.

hira 15-10-2014 17:26

Sanıyorum fazla soğuttum sütü. Şuan bu durumu kurtarmak için bunu fırına verip 75 deredece 1 saat fırınlamak gerekiyor. Nette öyle okudum, birinin yoğurdu tutmamış, bu yöntemle kurtarmış:)

s.serdar 16-10-2014 02:27

Satın hira.

Bahçe evimizde köyden temin ettiğimiz sütler ile son iki yıldır yoğurdu hep ben yapıyorum. Mayalanma öncesi sütün sıcaklığı serçe parmağın 5 saniye dayanacak derecede olması gerekiyormuş. Bu bilgiyi netten mi aldım bir tanıdıktan mı hatırlamıyorum. Bu beş saniyelik dayanma süresinin ne olduğunu pek kestiremedim. Hanımın üç saniye dayanamadığı sıcaklığa ben on saniye dayanabiliyorum. 2 litre süte 2-2,5 yemek kaşığı dolusu maya bırakıyorum. Sonrasında 60 derece sıcaklıkla elektrik fırınına koyup ağzı açık şekilde 4 saat bekletiyorum. Sonrasında fırının fişini çekip 1,5- 2 saat daha fırında bekletip, 1 saat kadar oda ortamında dinlendirip ağzını kapayarak buz dolabına alıyorum ve 8-10 saat tuttuktan sonra hizmete sunuyorum.

Zaman içinde bu süreleri, maya miktarını ve sıcaklığı (+/- % 20 oranında değiştirmeme rağmen) hiç bir zaman hazır aldığımız yoğurtlarının kıvamında gerçekleştirmeyi beceremedim. Ama bir hayli sulu da olsa ev yapımı yoğurdun lezzetini hiç bir hazır yoğutta bulamıyorum.

Ozlem A 16-10-2014 07:33

Sıcak süt (ölçmüyorum ama parmağımla artık anlıyorum gereken sıcaklığı) ile yoğurt yaptığımda maya miktarını 1 litre süte 1 çay kaşığı (bildiğimiz çay karıştırdığımız küçük kaşıkla) olarak ayarlıyorum ve 24 saat geleneksel sarıp sarmalayıp uyutma yöntemine başvuruyorum.

Uzun sürede mayalanan yoğurdun kıvamının daha iyi olduğunu görüyorum. Maya miktaını da bu nedenle çok az tutuyorum. Ayrıca mayaladığım kapların (yarım lt cam kaplar) kapağını kapatmayıp tümünün üzerine soğutma telimi (fırın içindeki ızgaralı teller de kullanılabilir) koyduktan sonra sarıyorum böylece kapağa çarpıp yoğuşan buhar yoğurdu sulandırmıyor.

Ancak son birkaç haftadır mevsimsel sanırım üyesi olduğum süt grubunda üyelerin çoğu yoğurdun sulu tuttuğunu söylüyor, bende de bir kez oldu.

TCM 16-10-2014 07:34

Sütün ısısı için ideal 40 derece civarı olacak ve serçe parmağını yakarsa bu ısıdan daha fazla olacağı için bence sulu olacaktır. Normal bir beden derecesi alıp (3-5 liralık digital olanlardan) ısıyı ölçerek yapıyorum ben.

Ozlem A 16-10-2014 07:44

Söylediğiniz ısı doğru ısı olabilir, gereğinden sıcak süte maya koyduğunuzda zaten kesilecektir.

TCM 16-10-2014 16:02

Üremenin daha iyi olması için bir - iki tatlı kaşığı toz şeker katıp, fırının içine yerleştirdikten sonra üzerine mevsimine az bir şey örtü koyuyorum. Yazın bir şey koymadan ve fırını ısıtmadan da oluyor. Ancak havalar serinleyince 50-60 derecede az ısıttıktan sonra koyup fırını kapatıyor ve güzel örtüyorum. 6-8 saat sonra çıkarıp ağzını az açık bırakarak buzdolabında bekletiyorum. Bu arada mayalarken elimde varsa biraz probiyotik yoğurtlardan ekliyorum. Küçük kaselerde satılanlardan, bununla mayalayınca daha cıvık oluyor ve çocuklar sevmiyor ama tabi daha faydalı.

hira 16-10-2014 16:27

Aşırı deredece sulanan yoğurdun suyunu dökmek zorunda kaldım ve dün öylece buzdolabına attım. Hatta bide unuttum:D Şimdi başlığı görünce gidip tadına ve kıvamına baktım. Oldukça tatlı ve kıvamı cıvık oldu ama olsun. Haftaya bi daha deneyeceğim, hemde ev yoğurduyla mayalamış olacağım:)

TCM 16-10-2014 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1325381)
Aşırı deredece sulanan yoğurdun suyunu dökmek zorunda kaldım ve dün öylece buzdolabına attım. Hatta bide unuttum:D Şimdi başlığı görünce gidip tadına ve kıvamına baktım. Oldukça tatlı ve kıvamı cıvık oldu ama olsun. Haftaya bi daha deneyeceğim, hemde ev yoğurduyla mayalamış olacağım:)

Ortaya güzel bir şey çıkacağını sanmam maalesef. Mayanın iyi olması gerek.

maya 17-10-2014 08:03

Sakın pes etmeyin. Marketten alınmış yoğurtla mayalanan yoğurt başta kıvam olarak sulu ve cıvık kalıyor. Her seferinde mayaladığınız yoğurdu kabından tek taraflı alıp, dokunmadığınız kısmın suyunu iyice bırakmasını ve kıvama gelmesini sağlayın. Maya olarak da bu kısmı kullanın. İlk başta mayalık yoğurdu bolca kullanın. Sabrederseniz 5-6 mayalama sonrasında yoğurdun kıvamının düzeldiğini göreceksiniz.

Usul olarak: marketten aldığım günlük sütü serçe parmağımı hafifçe yakacak kadar ısıtıyorum (asla kaynatılmayacak); mayalık yoğurdu ısıttığım sütle azar azar sulandırıyorum, böylece sütün kesilme ihtimalini ortadan kaldırıyorum; sütle sulandırılmış mayayı yavaşça süte eklerken iyice karıştırıyorum; kabın ağzını kapatıp, ısısını koruyacak şekilde güzelce örtü vs ile sarıyorum; yaklaşık 2 saat sonra kontrol ediyorum; tutmuşsa (ki mayanız iyiyse genelde bu süre yoğurdun tutması için yeterli) kabın kapağını açıp dolaba koyuyorum (tutmamışsa sarıp beklemeye devam); 7-8 saat sonra da kapağını kapatıyorum.
Yazınca çok zor gibi geldi ama inanın yapması yazmasından daha kolay :D

hira 19-11-2014 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maya (Mesaj 1325540)
Sakın pes etmeyin. İlk başta mayalık yoğurdu
bolca kullanın. Sabrederseniz 5-6 mayalama sonrasında yoğurdun kıvamının
düzeldiğini göreceksiniz.

Aynen söylediğiniz gibi oldu, teşekkür ederim :) Her çarşamba sütçü geliyor ve ben 2 litr sütle muhteşem yoğurtlar yapmaya başladım :) Şuanda da sütün biraz soğumasını beklemekteyim.

dostca 20-11-2014 08:10

Bizim evin süt prosedürü..
 
2 Eklenti(ler)
:rolleyes:Sütçünün geldiğine dair korna sesi duyulur ve balkondan bakılarak teyit edilir, 5 Lt’lik kab ile süt alınır, kaynatılıp soğutulduktan sonra buzdolabında birkaç gün bırakılır. Siz 1 günden fazla bırakmayın bizim işgüzarlığımız.

Süt dolaptan çıkarılıp üzerindeki kaymak kısmı tencere kenarından bıçak yardımı ile ayrıldıktan sonra dikkatli bir şekilde alınır. Bir kaselik kahvaltılık veya tatlı üstü servislik kaymak elde edilmiş olur.

Yoğurt kabı olarak 12 kişilik porselen yemek takımının, porselen çorba servis tenceresi veya topraktan yapılma içi sırlanmış Güveç alınıp 2 kg’ lık süt güvece konulup ocak üstüne konulup sütün ısıtılması sağlanır.(siz porseleni ocağa koyup ta çatlatmayın sütü başka kapta ısıtıp koyun)

Süt ısısı için küçük parmak süte sokulup 6-7 saniye kadar ısının iyice algılandığı zaman istenen ısı sağlanmış olur. Hani derler ya kulak memesi kıvamında, siz bu ısıyı anlayamıyorsanız ateş ölçmek için kullanılan dijital bir derece ile de 40-41 derece arasını uygun olur.

Bir tepsi içine havlu konulup sut kabı ortaya oturtulur, kaseye konulan 2 kaşık dolusu koyu yoğurt, 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker katılıp, ısıtılmış sütten kaşık kaşık konulup ayran kıvamına getirilir, Güvecin kenarından dökülüp kaşıkla 1-2 defa karıştırılıp güvecin üzeri gözenekli bir süzgeç türü madde ile kapatılıp üzerine de havlunun uçları örtülür. Birkaç kalın örtü daha üzeri örtülerek ısının muhafazası sağlanır. Mayalanma esnasında oluşan buharlaşma gözeneklerden çıkıp havlu tarafından emilir.

3,5-4 saat sora yoğurdunuz mayalanmıştır. Örtülerden kurtarıp tamamen soğuyana kadar acık bekletilip sonra ağzı acık veya kapalı şekilde dolaba kaldırabilirsiniz. Bir gün sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Yoğurt üstü sulu olması durumunda kaşık sırtı ile hafif bastırıp kaşığa dolan suyu bardakta biriktirip içebilirsiniz. Çok faydalıdır. Böylece daha yoğun bir yoğurt elde edilmiş olur. Diğer bir yöntemde temiz olduğuna inandığınız küçük boy pamuklu havlu mutfak bezlerini yıkadıktan sonra yoğurt üzerine serip suyunu çektirebilirsiniz.

Kalan sütün 2 lt’ lik kısmı ılıtılıp kefir mayalanır. Kalan 1 litre süt, içim olarak veya tatlı işlerinde kullanılır..

Maya için, yoğurdun üst tabakasındaki kaymaklı kısmı sıyrılıp bir kavanoz içinde buzluğa konulup kullanmadan 3-4 saat önce çıkarılıp kullanılırsa bundan yapılan yoğurt daha kıvamlı olur.Kolay gelsin..

Jezebel 22-08-2015 13:43

Mutlaka buralarda bir yerde zaten tarifi vardır.
Evde probiyotik yoğurt yaptım. Maya olarak da 2 bardak Activia kullandım.
İşlemi porselen kapta evdeki fırında gerçekleştirdim. 24 saatte olduğunu ve sütü hiç kaynatmadığımı da eklemem lazım.
Ev yoğurdu mayasıyla yapacaktım ama ekşi tadından hoşlanmıyorum.
Nefis oldu, önemli olan da bu.

TCM 22-08-2015 17:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1403473)
Mutlaka buralarda bir yerde zaten tarifi vardır.
Evde probiyotik yoğurt yaptım. Maya olarak da 2 bardak Activia kullandım.
İşlemi porselen kapta evdeki fırında gerçekleştirdim. 24 saatte olduğunu ve sütü hiç kaynatmadığımı da eklemem lazım.
Ev yoğurdu mayasıyla yapacaktım ama ekşi tadından hoşlanmıyorum.
Nefis oldu, önemli olan da bu.

Ilık halde mayaladınız ve bu halde oda ısısında 24 saat beklettiniz öyle mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025