![]() |
Bu kadar dikkate pes doğrusu. İlave ettim:)
|
En son oğlumun bebeklik yıllarında evde yoğurt yapmıştım. Sizden heveslendim, geçen hafta yoğurt yaptım. Biraz suluca oldu ama tadı fena değildi. Meğer buzdolabına kaldırırken kapağını kapatmamam gerekirmiş, belki o yüzden sulandı. İkinci denemeyi dün akşamüstü yaptım. Prebiyotik yoğurt, bir parça şeker ve bu sefer yoğurt yapma makinası kullandım. Tam uykuya dalarken yoğurt diye yataktan fırladım. 23.30 da kapatmam gerekirken, makinayı 00.30 da kapamış oldum. Yoğurt süper görünüyordu, o buzdolabına ben de uykuya gittim :D. Yarın lezzet testi sonucunu da yazarım. Ama artık dışardan yoğurt almayacağım kesin!
|
Bu gün ben de ev yoğurdu yaptım, Sütaşın günlük sütünden ve prebiyotik yoğurdundan mayaladım.
Saat 13:00 te mayayı kapattım, 17:00 gibi üzerini açacağım, dilerim ümit ettiğim gibi bir yoğurdum olur. Başarırsam ki, öyle olacağını düşünüyorum, bundan sonra hazır yoğurt almam. Eskiden de hep kapıya gelen sütçülerden alıp evde mayalardım, eskiye devam. |
Adalet Hanım, ben de sütaş günlük süt ve prebiyotik yoğurt kullandım. 4 planlarken 5 saat mayalandı, ama süper olmuştu.
|
Beş saatmi bıraksam, süper olsun :cool:
Sevgili Koyu Yeşil, yanlışlıkla beş saat bırakmıştınız değilmi? Ben eskiden gece yatmadan mayalar sabah açardım, çok da güzel olurdu. |
Benim gibi akşamüstü mayalayıp, unutuverirsiniz siz de Adalet Hanım :)
|
Ben bir gün kalabalık bir yerde bu yoğurt yapımını arkadaşımla konuşurken bir bayan lafa girdi. Ailesi eski yoğurt imalatçısıymış, 4 saat bilgisini o vermişti. Ben de tam hatırlamıyorum ama oğlum küçükken radyatörün üstünde daha uzun süre tutardım sanki. Sonra makineyi alınca kullanım kitabındaki 5 saati uygulamıştım ama kıvamı istediğim gibi olmuyordu bir türlü. O hanımın dediği gibi 4 saate indirince sonuç iyi oldu. O gün bu gündür 4 saat tutuyorum.
Belki makinede bu süre yeterli oluyordur da elde yapınca daha uzun olabilir. |
Alıntı:
Ayrıntılı olarak yazınızdan dolayı çok teşekkür ederim.Böylece yaptığım hatayı anlamış oldum.Dolaptan çıkardığım yoğurdu,direk sütün içine atıp karıştırmıştım.Önceki sayfaları 2 defa okumama rağmen başarısız olmama çok üzülmüştüm.Neyse bu sayede bol bol ayran içtik.;) |
Alıntı:
Sevgili Koyu Yeşil, Yoğurdu 17:40 gibi açtım, yani 4 saat 40 dakika mayalanmış oldu. Sonuç, süper bir yoğurt oldu, üzerine bir peçete kapatıp buzdolabına koydum, tadı nasıl oldu bilmiyorum, ben yoğurdu iki gün sonra açarım. Bu arada bir litre sütü, bir litrelik cam kavanoza mayalamış, prebiyotik mayanın 5/3 ü kullanmıştım. |
Sayın Nevsune tarifiniz süper. Teşekkürler...
|
Akşam yoğurdu sofraya koydum, oğluma da ev yoğurdu olduğunu söylemedim. Yanında da taze ev ekmeği ayıptır söylemesi :) Bu yoğurt çok güzelmiş diye kaşıkladı, ''tabii dedim, gerçek yoğurt da ondan'' :) Benim yaptığıma bir türlü inanmadı, yoğurt kabını göstermek zorunda kaldım! Şimdiye kadar yoğurt diye başka bişey yiyormuşuz meğer. Hepinize tekrar teşekkürler, bol yoğurtlu sağlıklı günler!
|
Tam bir yogurt tutkunu olarak bu ulkeye geldim geleli yani yaklasik 8 yildir yogurdumu kendim yapiyorum. Turkiye'de de surekli annem yapardi. Hic market yogurdu almazdik evimize.
Arkadaslarimiz cok guzel tarif etmisler. Cok ta kolay zaten ama bende birkac ayrinti vermek istedim. Mayalandiktan sonra uzerine havlu pecete serin ve kullanacaginiz zaman peceteyi ya degistirin ya da suyunu s1k1p tekrar serin ki yogurt suzme yogurt kivaminda olsun. Bir nevi suyu tahliye ediyorsunuz. Ben surekli 5 kiloluk aliyorum, kaynatiyorum, cam kavanozuma koyuyorum, ilimasini bekliyorum - serce parmak testi uyguluyorum - birkac yemek kasigi yogurdu bir kasede bir guzel cirpiyorum, uzerine birkac kasik sut ekleyip yogurdu sulandiriyorum sonrada tum kaseyi sutumun icine bosaltip bir sefer karistiriyorum, agzini kapatip, uzerine kucuk bir battaniye ortup mayalanmaya birakiyorum. Ben seker bazen katiyorum ama cogu kez unutuyorum :) hic basarisiz olmadim. not: sut normalinden biraz sicak mayalanirsa eksi olur. - Eksi sevenler icin - normalinden soguk olursa kremamsi , sunen, uzayan bir yapisi olur ki buda yogurdun iyi olmadigini gosterir. |
Alıntı:
Dün kafama göre değişik bir yoğurt yapayım dedim.Maya olarak kullanacağım yoğurdun içine bir tutam deniz tuzu atıp karıştırdım ve daha sonra sütün içine karıştırdım Yaklaşık 5 saat kadar bekledikten sonra tencerenin kapağını açtım ve ne göreyim süt callan cullan.:( Ama aldığım şişe sütüne yazık olmasın ve merakımın nereye varacağını görmek adına (ilk yapıyorum ve yeni birşey üreteceğimi belki de her zaman hayalini kurduğum bıçakla keserek yiyebileceğim bir yoğurda ulaşacağım düşüncesiyle;) kapağı kapatıp bıraktım. Sabah açtığımda fena gözükmüyordu ama en azından callan cullan (sulu:o) değildi.Yoğurdumu buzdolabına kaldırdı.Akşam geldiğimde tadına bakınca Aman yarabbi ne kadar tatlı bir yoğurt olmuş bilemezsiniz.(ama siz zaten biliyormuşsunuz.;)) Gerçekten yeni bir şey keşfedemediğim için üzüldüm ama bu kadar tatlı yoğurdu da ilk kez yaptım. Ben tatlı yoğurt severim de. Keşke ağaçlar.net'e daha önce üye olsaydım da yazınızı daha önce okusaydım bu kadar beklememe gerek kalmazdı. Ağaçlar.net'e birkez daha teşekkürler. |
Bizim evde pastorize süt ve hazır yoğurt kullanılmaz. Yoğurtları annem kendi elleriyle yapar arada da bize yaptırır.
Nedenini henüz tam bulamadık ama yoğurdumuz bu aralar sulu ve ekşi oluyordu. Halbuki eskiden tam kıvamında olurdu. Bu tuz yöntemini deneyip ben mayalıyacağım sütü bu sefer artık tatlı olunca da hava atarım evdekilere :D |
Sn.belki,
Mutlaka denemelisin hemşerim, ben tesadüfen buldum ama süper oldu.Ama tuzu ve sütün sıcaklığını iyi ayarlarsınız sonuç mükemmel oluyor:) |
Adalet Hanım, yoğurdun tadı nasıl olmuştu merak ettim :)
|
yoğurt yapma makinesi :(
benim arçelik eski bir model yoğurt yapma makinem var fakat kullanım kılavuzum yok, elinde olan varsa bana yardımcı olabilir mi? üzerinde 1 den 12'e kadar numaralar var, yuvarlak, 6 adet kavonuzu varr.. teşekkürler..
|
Bu siteden ve başka siteden okuduklarımı birleştirip yoğurt yapmaya başladım.
2 litre günlük süt ile 6 kaşık krema'yı birlikte kaynatıyorum. bir borcama sütü aktarıyorum. Mayalanacak ısıya geldiğinde bir paket A..(prebiyotik yoğurt) ile mayalıyorum. Taş gibi oluyor. :) Sayın poyras Arçelik yetkili servisini arayıp öğrenebilirsiniz. Servis gıcıklık yaparsa müşteri hizmetlerini arayınız. |
Alıntı:
Kılavuzluk bir şey yok. Siz sütünüzü bir tencerede ılıtıp, yoğurtla mayaladıktan sonra, o 6 küçük kavanoza bölüştürüp makineye koyun ve fişi takın. 4 saat kadar sonra da fişi çıkartıp yoğurtlarınızı buzdolabına alın. Oldu işte. Makine sadece yoğurt için gerekli ısıyı sağlıyor o kadar. Yoksa yoğurdu yapan yine siz oluyorsunuz. |
Başlık altında baktım,göremedim,bir ipucu da ben vereyim lezzet adına diye üye oldum. :
Mayalanması bitip dolapta soğutulmuş yoğurdumuzun üzerine tülbent,havlu vb. örtü ile örtüp,ara ara (1-2 saatte bir) örtüyü sıkarsak sulanmayı bitiririz,3-4 defadan sonra sert yoğurdumuz olacaktır. ;) |
Şeker ve tuz ile denedim. Şekerle yaptığımda daha bir suluydu. Tuz koyduğum mayalama şekli ile daha lezzetli ve az sulu oldu.
|
Birkaç yıldan beri yoğurdu evde yapıyorum, çok şükür haftada 1 -2 defa sütü tazecik sağıp, kapımıza kadar getiren bir sütçümüz var, fazla büyük bir şehirde oturmadığımız için sütçü bulmak hala mümkün. 3-4 litre süt için dolu dolu 1 çorba kaşığı yoğurdu kasede iyice ezip, tencereden aldığım 2-3 kaşık ılık süt ile sıvılaştırıyorum. Mayayı süte katıp güzelce karıştırdıktan sonra sofra beziyle sarıp, üzerine kalınca bir havlu örtüyorum. Mayalanma süresine dakikası dakikasına dikkat etmiyorum, 5-6 saat kadar duruyor. Hatta süt akşam gelirse, gece yatarken mayalayıp sabah açtığımda oluyor.
Mayalandıktan sonra buzdolabına koyup en az 24 saat yoğurda kaşık değmiyorum. Ertesi gün tencerenin kenarından bir kase yoğurt alıp, tencerede kalan yoğurdun suyunun süzülmesi için bir boşluk açıyorum. Yoğurdun suyu o boşluğa süzüldükçe kepçeyle ara ara alıp, bir kavanoza dolduruyorum. (bu suyu ziyan etmiyorum, ayran yaparken kullanılabilir) Tencerede gayet kıvamlı bir yoğurt kalıyor. Hatta yeni süt geldiği zaman geçen haftadan kalan süt ve yoğurtları bir tencereye toplayıp kaynatarak kesik yapıyorum, kahvaltılarda çok lezzetli oluyor. |
yoğurt yapma makinası başka ne işe yarar?
Alıntı:
Biliyorum alakasız olacak ama, yoğurt yapma makinasını, uzun süre ılık suda (1-2 gün mesela)beklemesi gereken tohumlarım için kullanıyorum :D Tabii yoğurt yapmadığım zamanlarda :D, hepinize tavsiye ederim. |
keçi sütünden yoğurt yapmasını bilen varmı acaba bana yardımcı olurmusunuz teşekkürler
|
E bravo yani koyuyeşil. Hiç aklıma gelmemişti. Varsa yoksa bitki, çiçek, çelik, tohum. Aklımız habire o yönde çalışıyor:D Genelde tohumları ıslattığımda peteklerin üstünde bırakmakla yetiniyordum. Şimdi onlar da yanmadığına göre valla bu yöntem işe yarar.
agaclar.net'in ratingini bilse, Arçelik bizim tohumlar için yeni bir makine bile üretir. |
Napıyım, evim klimayla ısınıyor arada işyerimdeki kalorifer peteklerini kullandım ama onlarda artık yanmıyor. Bu passiflora tohumları ve datura tohumlarına 24 saat sabit ılık suyu nerden bulucam derken gözüme yoğurt makinası ilişti.:D
Süper bir cihaz yani! Hem yoğurt mayalıyor, hem de tohum:rolleyes: |
Bu topikte harika paylaşımlar olmuş. Hepsini tek tek okumaya çalıştım. Ancak şu sıralar ,televizyonlarda bir reklam var.Acaba dikkatinizi çektimi? Sütün kaynatılması ile ilgili olarak vitaminlerin yok olacağı sebebi ile... İnsanları hazır ve dayanıklı süt ürünlerini tüketmeye yönelik bir reklam bu. Sizce doğru mudur? Bence... etkilenmedim desem yalan olur.
|
Alıntı:
Nette ''uht sütün zararları'' ve ''yoğurt katkı maddeleri'' diye aratırsanız çok ilginç yazılarla karşılaşabilirsiniz. |
Haklısın ,sevgili manolya. Doğal ,(katkısız)ürünlerin her zaman daha sağlıklı olduğu bir gerçek.
Yinede araştırmayı seve seve yapacağım .Umarım , süt ve yoğurt tüketiminde kolaycılıktan kaçınmak için etkilenirim.:p |
merhaba arkadaşlar.burda yazılanlar ışığında kuru kayısıyı (bir avuç kadar) ince ince doğrayıp 1 litre kaynamış ve yoğurt çalınacak kıvama gelmişl olan sütün içine attım. ancak 4 saat sonra da 12 saat sonra da beklendiği gibi mayalanma olmadı. elimde kayısı aromalı bir süt oldu:) acaba nerde yanlış yaptım. hazır süt kullanmıştım sıkıntı orada olabilir mi?
|
Alıntı:
Arçelik Yoğurt Makinesi Kullanma Kılavuzu'na benim de ihtiyacım var. Yardımcı olabılırseniz sevinirim. Saygılar |
Biz de evde yoğurt yapmaya çalışıp hep sulu olmasından şikayetçi olanlardandık. Dün yeni bir şey denedik: Marketlerde Sütaş'ın süzme yoğurdu var, oldukça yoğun, maya olarak bu yoğurdu kullandık ve sonuç harikaydı. Yoğurt kalıp gibi ve bir damla su yok. Lezzet olarak da harika. Süt olarak da günlük süt olarak bilinen sütlerden birini kullandık.
|
eğer doğal mayalı yoğurt yemek istiyorsanız ya da doğal yoğurt mayalamak için ateşoğlu yoğurdu kullanın üzerinde yazar doğal maya kullanılmıştır diye ötekilerin hepsi kültür(GDO) lu yani. ben ateşoğlu yoğurtla açık süt mayalıyorum çokda lezzetli oluyor. doğal yoğurt olduğunu anlamanın diğer yoluda eski yoğurdun ekşimesidir ateşoğlunun yoğurdu ekşiyor asitleniyor yani halbuki diğer ürünlerin yoğurduna dikkat ederseniz ekşimeden acılaşır buda ekşimemesi için içine katılan kimyasal katkılardan kaynaklanıyor. halkımız bilinçlensin ne aldığını bilsin çünkü türkiye muz devleti para kazanmak için hepimizi zehirliyorlar.
|
dün ilk yoğurt deneyimimizi yaşadık
sonuç: süt kişiliğini yitirmiş, yoğurt desen yoğurt da değil bişi çıktı ortaya :( süt olarak, burada güvendiğimiz yerel bir firmanın poşet olarak satılan sütünü kullandık (herkes bu sütten yoğurt yapıldığını söyledi) 2 kaşık yoğurtla mayaladık (sütle incelttik azıcık) Yalnız sütü kaynatmadık sadece hep söylenen "parmak yakmayacak" ısı ölçüsüne kadar ısıttık sardık sarmaladık 4 saat geçti ı-ıh 14 saat geçti ı-ıhh sanırım çorbaya çevireceğim elimdekini :) acaba kaynatıp sonra soğumaya mı bırakmamız lazımdı? ya da biraz daha mı ısıtmalıydık? uf |
Muhtemelen sıcaklıkla ilgili bir problemdir .Bir taşım kaynatıp soğutun sizin ki biraz soğuk olmuş .Ben mayalarken probiyotik yoğurtla mayalıyorum .Böylece sağlıklı bir yoğurt elde etmiş olursunuz .Sonra maya olrak bu yogurdu kullanbilirsiniz .2 kg yogurda bir kutu yeterli ,ben 2 senedir evde mayalıyorum .Hazır yoğurtlardan mayalandığı zaman hiç güzel olmuyor .Sağlıklı mutlu günler dilerim ...
|
bilgi için teşekkürler
dün eşimin annesine sordum "nolcak bu yoğurt kaynana" diye :) onlar da "aaa olur öle şeyler, keşke kesilseydi de peynir yapsaydın" dediler ve bir tencerede su kaynattıktan sonra, içine mayaladığımız süt/yoğurt tenceresini oturtmamızı ve beklememizi söylediler biz de eve dönüp denileni yaptık, sıcak suya oturtup, sardık sarmaladık sabah tadına baktım, sütlükten çoktan çıkmış olan "şey" hafiften yoğurt tadını almaya başlamıştı yine sıcak suya oturttum tenceremi bakalım akşama neyle karşılaşıcam gerçi artık yoğurt çorbası ya da ayran yapabilirim :) bu arada yoğurdun mayasının tutmadığını söylediğimde, olsun "uynuk" yaparsın dediler. ne olduğunu sordum, böreklerde harç olarak kullanılabilen bekletilmiş süte denirmiş, boşnaklar öyle dermiş. (uynuk yerine uyluk aratınca google'a, kemikten başka bir şey çıkmıyo) gerçekten de tadı kaymakımsı, yoğurdumsu bir şeydi ilk başta "bir gün bir süt mayaladım hayatım değişti" gibi bir şey oldu bu yazı :)) |
Yogurdu kaynatırsan kesilir .Sonra temiz bir bezi süzgece koyarak süzdügünde lor peyniri olur .Börek vs yapımında kullanırsın .Altta kalan suylada çok güzel hamur mayalanır .Bende ilk başladığımda başıma çok geldi .Sağlıklı yogurda ulaşmak için pes etme .Birde yogurtla ilgili bir batıl inanış mayalarsın bir güzel sardıktan sonra işaret parmağını tam ortaya koyarak muck gibi bir ses çıkartırsın daha iyi tutcağı söylenir .
|
Hazır sütlerden arada bir canım çektikçe yoğurt çalıyordum. Arada bir diyorum çünkü AOÇ günlük süt olmasına rağmen yarı yarıya sulu bir yoğurt ortaya çıkıyordu her seferinde. Kullandığım mayaları da değiştirerek deniyordum üstelik, her defasında. Annemin yaptığı gibi ben de, bir kere kaynadıktan sonra parmak yakmayacak kadar bir sıcaklığa kadar ılıyınca, iki kaşık yoğurdu sütle ezip karıştırarak, 4-5 saat kadar sarıp sarmalayıp bekletiyorudum.
Sütten desem Ankarada sokak sütçüsü bulmak da zor. İki hafta önce bi tane yakalamış eşim:) Hemen almış 5 litre. O da aynı şekilde neticelenince faturayı kendime kestim. "Ne ektiğim tohum çıkar, ne diktiğim fidan tutar, ne de çaldığım yoğurt, elim bereketsiz benim" diye moralimi bozarken, bu başlık dikkatimi çekti ve prebiyotik yoğurdu hiç denemediğimi farkettim. Dün gece 3 litre sütaş günlük sütü (eksi 3 bardağı afiyetle tüketildi), 2 kutu sütaş prebiyotik yoğurt ile, belki bir faydası olur diye toprak güveç kabına mayaladım. Bir kaç kişi öyle yazmış. Gece 11 de sardım kapattım, sabah 4'te açtım ve ağzı açık bir şekilde buzdolabına koydum, iki saat sonra ağzını da kapattım. Bu sefer sonuç çok çok daha iyi gibiydi. Kaşık batırmadım ama şöyle bir sallayınca banamısın demedi, bu sefer olcak gibi ha gayret. Şimdi dinleniyor, akşama bakalım neyle karşılaşacağız. Neticeyi yazarım. |
Toprak güveçte uzun süre kalırsa (3 günden fazla) istemeyeceğiniz bir koku ve tat yoğurda geçiyor.
|
Teşekkür ederim Sn.Filiz, ilk defa toprak güveçte deniyorum. Söylediğinizi dikkate alacağım, 3 günden evvel tüketmeye çalışırız. Tekrar teşekkürler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025