![]() |
1 Eklenti(ler)
Tek kullanımlık bardaklarda ve fırını zırt pırt açmadan işlem meğer daha kısa sürüyormuş. Baktığımda 9 saat 56 dk. yazıyordu.
Sonuç Eklenti 573101 Bu seferki denemem 2 litre süt ılık, pastörize. Maya olarak bir activia ve geçen haftaki yoğurttan ayırdığım aynı miktar probiyotik yoğurdum. Buzdolabına alınca da kıvam artıyor. |
1 Eklenti(ler)
Yoğurt işini iyice ilerlettim :)
Eklenti 578033 Miktarı kısıtlı ( 2 litre ) tutmak daha uygun, sık sık yapıp tazecik tüketmek. Eskiden olduğu gibi 3-5 litre yapmıyorum. Maya yarı probiyotik yarı kendi eski yoğurt mayam olunca süre 3 saat:) |
Yoğurt mayalamak
Merhabalar,
Uzun süredir yoğurt mayalamaya çalışıyorum , birşeyleri yanlış yapıyorum sanırım. Sorun şu :yoğurt kalıp gibi tutuyor fakat kabın dip kısmında pürtük pürtük yoğurt oluyor.yani dipten 1-2 cm kadar yukarısı normal iken kabın dip kısmı neden bu şekilde oluyor ? Homojen şekilde yoğurdun mayalanması için neye dikkat etmek gerek ? Aynı sütle annem her defasında sorunsuz yoğurt yapabiliyorken ben neyi yanlış yapıyorum anlayamıyorum. Annemin tarifine de harfiyen uyuyorum . |
Mayayı ekleyince dipten doğru tahta kaşıkla bir karıştırsanız.
|
Alıntı:
Mayalama aşamasındaki yoğurt miktarım kg başına 1 yemek kaşığı . Mayalanmakta olan kabın üstüne tel süzgeç ,onun üstünede önce sofra bezi sonrada birkaç kat peluş battaniye .. Yani her sefer mi böyle tutar ,hep dibi böyle ,tabi gün geçtikçe yoğurdun neredeyse tamamı pütürlü olmaya başlıyor.. Durum böyle ,ben iyi yoğurt mayalayamıyorum bir türlü 😕 |
Alıntı:
Benim tarifim şöyle: 5 lt. sütü düdüklü tencerede (ağzı açık) iyice kaynatıyor, kaymağını ara ara alıyorum. (Derin dondurucuda dondurup tereyağ gibi kahvaltıda güzel oluyor.) Süt iyice ılıdıktan sonra bir kasede önceki yoğurdumdan 3 çorba kaşığını iyice çırpıyorum. Başka bir kasede 3 çorba kaşığı sütün içine 1 yemek kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz koyup eritiyorum. İki kasedeki malzemeyi iyice birbirine yedirip, kavanozlara boşalttığım sütlere 1'er çorba kaşığı ekleyip, iyice dipten karıştırıyorum. Kapaklarını kapatıp iyice sarıp bekletiyorum. Son derece homojen bir yoğurt oluyor. |
Kaynattığınız tencerede mayalamanız en büyük handikap.
Dibi tutmuş olması kaynamadan sebep. Kavanoz veya başka bir kaba aktarın. Paslanmaz çelik kaplar uzun süreli gıda muhafaza etmek için uygun değil. Krom ve nikel zararlı. Saygılar. |
Ben 5kg süte 1 tepeleme yemek kaşığı maya koyarım.
|
Bende yoğurdumu çelik tencerede mayalıyordum. Plastik kap edinmeyi düşündüm ancak içime sinmedi. Öteki taraftan hazır aldığımız yoğurtlar da plastik kaplarda. Ee nerde mayalıcam şimdi :(
Bu arada hazır yoğurtla mayalamqk zorunda kalırsanız bimin yoğurduyla çok güzel tutuyor, hiç sünmüyor. Diğer markalarla mayaladıklarım hep sündüler. 2 lt ılık süte bir yemek kaşığı tepeleme bim yoğurduyla yaptım. Ağzı açık, üzerine süzgeç koydum, dörde katlanmış sofra bezini de üzerine örttüm öylesine.7-8 saat sonra buzdolabına. 1 gün bekleyince taş gibi bir yoğurt oldu. Naçizane tarifim :) |
Yoğurt mayalanınca kaşık girmeden 1 gece buzdolabında bekletilmeli.
|
Alıntı:
Bir litrelik veya yarım litrelik kavanozlar en iyisi. Hazırlların plastik kapta olanları sağlıklı değil, olsaydı hiç zahmete girmezdik.:) Çam, seramik veya içi sırlı toprak kaplar sağlık yönünden daha iyi oluyor. Kapların önemi - koskoca Roma İmparatorluğunun çöküşü sosyal etmenlerin yanında roma aristokrasisinin şarabını kurşun kaplarda saklaması. Kronik kurşun zehirlenmesi neslin yozlaşması ve sakat doğumlara yol açmış. Kurşun beyin dokusuna ağır hasar verdiği için de iktidarların zayıflaması ve müteakip başarısızlıklar. Yani, kaplar önemli :) Saygılar. |
Sayın Jezebel cam kaplara geçiyorum bu akşam. :rolleyes: 1,9 lt. cam salça kavanozlarını değerlendiricem. :D
|
Yoğurdu sütü kaynattığım tencerede mayalamıyorum,ara ara karıştırarak pişirdiğim için dibinde tutmada olmuyor .
Bugun anneme tekrar sordum ,herseyi eksiksiz yaptığımı düşünüyorum niye iyi tutmuyor benim yoğurdum deyince ,mutlaka yanlış yapıyorsun bişeyleri dedi. Konuştuğumuzda yaptığım eksiklikleri farkettim sanırım. 1.si gereğinden uzun süre mayalanmaya bırakışım ,aşağı yukarı 12 saat civarı ,akşam mayalıyorum sabah açıyorum muhabbeti ☺ iyide süre ne anne ,baştan şuna 4 _ 5 saat yeterli desene :D 2.si çok fazla örtü sarmammış . Bir havlu sonrada bir battaniye tarzı örtü yetermiş,ben evde battaniye adına ne varsa bütün dolabı ufacık kabın üstüne bindirirsem olacağı bu ☺ Son kez bi deneme daha yapacağım , sizlerin önerilerini de dikkate alarak, baktımki yine olmadı ,ben bu işten emekliye ayrılacağım ☺ Hepinize teşekkür ediyorum. |
Sayın Plant yoğurdu fazla sarmanın iyi olucağını düşünürdüm ben de ancak akşamdan sabaha kadar bekleyen yoğurt üstüne bir de ekşimeye başlıyor bu sebeple. Bazı arkadaşlarım hiç sarmadıklarını bile söylüyorlar ama ben fırında yapmıyorsam üzerine dört kat sofra bezini öylesine örtüyorum. Siz fazlaca sarmadan 7-8 saatte yoğurdunuzu mayalayın. Ancak akşamdan mayaladığınız yoğurdu gece uyanıp açmanız lazım. Bu yüzden geç vakitte mayalarsanız sabah açabilirsiniz. :rolleyes:
|
İdeal mayalanma sıcaklığı 42 derece civarıdır. Sarıp sarmalamanın amacı da budur. Daha öncede yazmıştım hatırlatayım. Kaynadıktan sonra ılımaya başlayan sütün ısısı 42 derece civarına geldiğinde probiyotik, hazır veya önceden kendi yaptığım yoğurt mayası içerisine bir tatlı kaşığı şeker de katıp karıştırıyorum. Daha sonra üzerini sadece kabın kendi kapağı ile örtüp fırının içerisine çalıştırmadan koyuyorum. Gece 11-12 gibi koyduğum yoğurdu sabah 7-8 gibi alıp buzdolabına kaldırıyorum. En az bir gün bekledikten sonra tüketebilirsiniz. Burada önemli olan yoğurdun taş gibi olması değil. Sert olması için içindeki suyu iyice kaynatarak yok etmeniz veya içerisine süt tozu gibi katı madde katmanız lazım.
|
Teşekkür ederim arkadaşlar,önerilerinizi dikkate alacağım.
Yoğurdun katılaşmasında bi sorun olmuyor ,sorun kabın dibinde çökelekimsi bir pütürlüğün ortaya çıkıyor olması,çok ilginç kimsenin yoğurdunda duymamıştım böyle bir oluşum ,benim neredeyse tüm mayaladıklarım bu şekilde oldu ne yazıkki 😕 Önümüzdeki çarşamba günü mayalayacagım ,perşembe günü buraya neticeyi yazarım. |
Süt bozulursa çökelekleşir, neyse tadı iyiyse yiyin gitsin :)
|
Alıntı:
|
Merhaba Arkadaşlar,
Ben de birşey sormak istiyorum. Bazen yaptığım yoğurt kasede çok güzel görünüyor ama kaşıkla aldığımda hafif sündüğünü görüyorum, bu da pek iştah açıcı olmuyor tabii. Bu durum her zaman olmuyor ama nerede ne hata yaptığımı bulamadım hala... Fikri olanlar var mı acaba? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar en iyi maya evde yaptığınız yoğurdun mayası ****** .Mecbur kalınır da hazır yoğurt kullanılırsa ilk mayalanan yoğurtla mayalanan ikinci yoğurt sünmüyor. Herzaman bir kaşık yoğurdu saklamakda fayda var.
|
Sayın arkadaşlarım bugün facebookta paylaşılan bu yazıyı belki bir çoğunuz görmüşsünüzdür. Görmeyen arkadaşlarımız için buradan paylaşmak istedim.
""""Yoğurdu hayatınızdan çıkarın! Çünkü... Hemen hemen her sofrada yer alan yoğurtla ilgili çok önemli uyarı geldi. Bizim faydalı diye yediğimiz yoğurttaki asıl tehlikeyi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar açıkladı. Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar, endüstriyel yoğurdun yoğurt olmadığını ve son dönemde artan kanser vakalarında bunun etkisinin ilk sırada olduğunu söyledi. Kanser hastalığı her geçen gün artıyor. Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. Uzmanlar, kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara ile alkolle ve obezite ile açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor. Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar bu kadar çok hasta ortaya çıkmasını herkesin maruz kaldığı bir etmenle olabileceği görüşünde. Beslenme açısından da birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanserin görüldüğüne dikkat çeken Dizdar, "şunları hayatınızdan çıkarın diyebileceğiniz neler var" sorusuna şu cevabı verdi: "Biz bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini koruyor. Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin korunması açısından da çok önemlidir." Bu sözleri ifade eden Yavuz Dizdar, bir noktanın altını çiziyor. "Ama işlemden geçmemiş, endüstriyel yoğurt olmamalı" diyor. Dizdar, endüstriyel yoğurttan niçin uzak durulması gerektiğini de şöyle anlayor: "Çünkü endüstriyel yoğurt, yapay bir ürün. Ekşimiyor, dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum. Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum. Bir ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde küflenmeyi bile atlıyor olması içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değiller. " Ana fermente ürünün yoğurt olduğunu hatırlatan Dizdar, maalesef Türkiye'de olmazsa olmazın başında yoğurt ve ayranın geldiğini hatırlatıyor. Türkiye'de yoğurdun bir 10-15 yıl önce kesinlikle böyle olmadığını hatırlatan Dizdar, bu yeni yoğurt yönteminin bilinçli bir şekilde Türkiye'ye dayatıldığını söyledi. Dizdar, bu güçlerin, yoğurda ilişkin Türkiye'deki yasal tebliğleri bile değiştirdiğini ifade etti. Kendisinin bu konuda eleştirileri gündeme getirdiğinde bazı endüstriyel yoğurt üreticilerinin, "Hocam size bozulmayan yoğurt verdik daha ne istiyorsunuz" diyenlerin olduğunu dile getirdi. Dizdar, "Peki hayatımızdan her şeyi ile yoğurdu çıkarmalı mıyız?" sorusuna da kesin bir cevap veriyor. "Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar daha çok yer açmalıyız. Ama, endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde yapmalıyız" diyor. |
Az miktarda kendimiz mayalarsak sorun yok.
Eskiden süthaneler vardı, oradan alıyorduk sütümüzü. Mahalenin sütçüsü var, ama çok su ekliyor, can sıkıcı bir şey. İneğini de bilmediğimiz için uzun uzun kaynatıyoruz, besin değeri azalıyor. Şimdi günlük pastörize süt alıp mayalıyoruz. Cam kavanozlarda çok da pratik oluyor. Zor birşey değil. |
Alıntı:
|
Dr. Ümit Aktaş'ın "Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi" kitabında pek çok bölümde probiyotiklerin öneminden bahsediliyor.
Beslenmenin sağlığımıza etkisinin çok büyük olduğunu yaşayarak ta gördüğüm için bu kitabı çok faydalı bulduğumu da belirttikten sonra, kitapta güvenilir maya bulamayanlar için sıfırdan yoğurt mayası yapımı tarifini aktarmak istiyorum. Nohut Mayası ile yoğurt yapımı 7 adet haşlanmamış çiğ nohutu cam bir kavanoza koyun, üzerine 1 bardak yoğurt mayalama ısısında UHT olmayan doğal süt ekleyin. Süt ekledikten sonra kavanozu fırınınızın içine ağzı açık olarak koyun, fırını sakın çalıştırmayın. Çalışmayan fırının içinde kavanozu 24 saat bekletin. İçindeki ilk mayayı süzgeçten geçirin ve ayrı bir kaba boşaltın. Süzgecin üzerinde nohutlar ve kesik süte benzeyen pıhtı parçaları kalacak. Nohutları atıp kalan pıhtı görünümlü parçalar sizin ilk mayanız. Yine 1 bardak sütü yoğurt mayalanma ısısına getirin, ve cam kavanoza koyun. İçine elde ettiğiniz ilk mayayı tahta bir kaşıkla karıştırarak ekleyin. Bir gün önce yaptığınız gibi fırının içine ağzı açık olarak kavanoza yerleştirin, fırını çalıştırmadan 12 saat bekletin. Kavanozu çıkardığınızda öncekinden daha kıvamlı bir sıvı elde edeceksiniz, bu sizin devam mayanızdır. Aynı usulde tekrar süt mayalama işlemini gerçekleştirin. Her seferinde daha kıvamlı bir süt elde edeceksiniz. Sütünüzün özelliğine göre bu işlemi 4 illa 7 kez tekrarlamanız gerekecek. En sonunda kıvamlı gerçek yoğurt elde edeceksiniz, bundan sonraki tüm yoğurtlarınızda bu mayayı kullanabilirsiniz. Dr. Ümit Aktaş kefir ve turşu gibi diğer probiyotiklerin öneminden de bahsetmiş ve tarifler de vermiş. Tavsiye ederim :) |
Alıntı:
|
Önceki mesajlardan birinde A_NOMAD arkadaşımızın bahsettiği çam kozalağı ile yoğurt mayalama yöntemini süt grubumuzdan bir arkadaşımız Buğday Derneği'nden öğrenmiş.
Çok merak edilen bu yöntemi hiç değiştirmeden aşağıda aktarıyorum, denemek isteyenlere.. Ben taze kozalak vakti gelince deneyeceğim. "Çam kozalağı ile süt mayalamaktan Buğday Derneği'nin bir atölyesinde haberim oldu. İğneli çam kozalağının henüz körpecik, açılmamış ve mutlaka yeşil olan kozalağını bulmanız gerek. Ondan sonrası çok kolay. Derin ama küçük bir cam kaba aynen yoğurt mayaladığınız sıcaklıktaki sütü 1 adet kozalağın üstü kapanacak şekilde koyuyorsunuz. Üzerini kapatın ve oda sıcaklığına göre uygun bir saatte mayalamaya bırakın. Yoğurt kıvamında olunca buzdolabına koyun ve yoğurduğunuzu mayalayın. İlk seferler yoğurt biraz sulu olabilir, 2-3 yoğurt mayalamadan sonra kıvamı tutuyor. Benim ilk mayalamamda tutmadı, aynı kozalağı iki kere kullanabilirsiniz. " |
10 gün kadar önce her zamanki gibi açıktan aldığımız sütü akşam üzeri kaynattıktan sonra soğumaya bıraktık. Genelde gece yarısı yatacağımız zaman ısı istenen 40 derecelere iniyor ve mayalayıp sabah buzdolabına kaldırıyorum. Ancak o gece sütü mayalamayı unuttuk ve süt dışarıda kaldı. Eşim sabaha karşı 4 gibi kalkmış ve sütü dışarıda görünce buzdolabına kaldırmış. Bizim yoğurt yapma işi tabi bir gün sonraya kaldı.
Aksilik her zaman kullandığım beden derecesi kırıldığı için duvar derecesini streç filmle sarıp sütü ısıttığım kabın içine yerleştirdim :). Ancak içerisine süt girmiş ve hatalı ölçtü, ancak parmağımla kontrol ettiğimde istenilen değerlerde gibi gelmişti. Neyse sütü mayaladım sabah baktığımda oldukça cıvık gördüm. Buzdolabına koyduk, biraz sertleşti ancak hala cıvıktı. Evde benden başka yoğurt meraklısı olmadığından arada aklıma geldikçe çıkarır tek başıma yerim. Yoğurtta böyle olunca hala bitmedi. Ancak ilk defa başıma gelen cıvıklığın haricinde elastik bir yapısı var yoğurdun. Büyükçe kaba mayaladığınızda, içinden bir iki kez yoğurt aldığınızda geride kalan yoğurt tek parça olarak kalmaz ve buzdağı gibi parçalara ayrılarak yayılır. Bunda ise elastik yapıdan dolayı kabın içerisindeki yoğurdun üçte ikisi bitmesine rağmen üst tabaka parçalanmadan duruyor. Tadı biraz garip olsa da yoğurt tadı var ve bozulma yok hala. |
Alıntı:
İlk başıma geldiğinde 4 kg dan fazla yoğurdu dökmüştüm, sonra bir arkadaşım dökmene gerek yok o şekilde de tuketebilirsin dedikten sonra zorunlu olarak cacık ve ayran şeklinde tüketmeye başladım. Yoğurtta sünmenin sebebini tam olarak henüz bulamadım hala zaman zaman başıma geliyor, ancak kullandığınız mayada da sünme var ise kesin sizin yoğurtta sünme oluyor. |
Alıntı:
|
Temiz bir bez torbaya boşaltıp süzme yoğurt yaparsanız daha rahat tükete bilirsiniz.
|
Evet arkadaşlar söylediklerinizin hepsini öğrendik artık öyle yapıyoruz. Çökelek, Süzme yoğurt, cacık, yoğurtlu (soğuk sıcak) çorba veya ayran şeklinde tükeniyor.
|
Sizlere bir sorum var arkadaşlar.Sormak istediğim şu ki,nohutla yaptığımız yoğurt mayası yoğurda yoğurt denilmesi için gerekli olan iki laktik asit bakterisini taşıyor mu?
|
Yoğurt bakterileri ve alt türleri ile ilgili detaylı bir kaynak linki paylaşmak istiyorum.
http://bilimvebilimadami.com/yogurt-yasayan-yiyecek/ Nohut mayasında bunlardan hangileri oluşur, internette bir bilgiye rastlayamadım. |
Alıntı:
Ayırdığım bir kaşık yoğurtla ikinciyi mayaladım, o da peynirimsi - kremamsı bir kıvamda katısı olan, suyu biraz ayrılmış ama oldukça lezzetli bir "şey" oldu. Yoğurttan ziyade kaymağa benzedi. Ondan da bir kaşık ayırdım, kalanını kahvaltımızda tükettik. Bu ayırdığımla mayaladığım üçüncü yoğurt ise şahane oldu . Artık her hafta 3kg süt ile yoğurdumu bu mayadan devamla yapıyorum. Afiyetle tüketiyoruz;) Bira mayasını dipfrizde saklarım ben. Seyahat ya da başka nedenlerle bir süre yoğurt yapamayacak olursam, aynı mantıkla yoğurt mayamı da dondurarak saklamayı düşünüyorum. Umarım o da dayanır... |
Tebrik ederim Eser hanım kozak derken bildiğimiz çam kozalağımı cahilliğime verin lütfen bir bütün kozak kaç kg süt için olur acaba denemek istiyoumda. Selamlar.
|
Ben de, 1 lt gunluk pastorize sut ile Danone Activia sade probiyotik (110 gr ) mayalayip (Rahmetli Annem tarzi ) yapiyorum. Bir zamanlar karinca yumurtasi toplayip maya yapma tesebbuslerim olmustu..
Simdi, gulerek okuyorum.. :)) |
Alıntı:
|
Merhaba.Şimdi yaptığım yoğurt mayasını daha uzun canlı tutmak için ne yapabilirim?Şimdi gözden uzak bir yerde.Tu atsam olur mu?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025