![]() |
Alıntı:
1 litre suya 2-2.5 yemek kaşığı tuz konuyor. |
Alıntı:
En iyisi biraz salatalık alıp 2 kavanoz fermente turşu kurmak. Birisini 1 litreye 30 Gr diğerini 40 Gr tuzla yapmak. Deneye yanıla kendi damak zevkime uygun olanı bulmak. |
Salatalık turşusunda fermentasyonun düzgün yürüyebilmesi için gereken ideal tuz oranı %3. Ancak bu oran sadece salamura suyunun değil, salatalıklar + suyun toplam ağırlığına göre hesaplanıp tartılacak.
Bir çok kişi sağlık nedenleriyle daha az tuzlu gıdalar almak istiyor. Bunun arkasındaki belirleyici neden tuzdaki sodyumun fazlasının zararlı olmasındandır. Öte yandan salamura hazırlanarak fermente edilen gıdalarda tuz miktarını olması gereken ideal ölçüden daha az tutmak da fermantasyonun yolunda gitmemesine, fermente edilenlerin bozulmasına, yumuşamasına hatta çürümesine sebep olur. Buna karşı şöyle bir şey önerebilirim. Bildiğimiz tuz sodyum klorürdür. Salamurada tuzun tamamını sodyum tuzu olarak kullanmak yerine, çok az bir miktar kalsiyum tuzu (%0,5 - salamuradaki gıdanın sert kalmasını sağlar - kalsiyum klorür), kalan tuzun da yarısını sodyum tuzu, diğer yarısını da potasyum tuzu (potasyum klorür) kullanmak, toplam tuz oranını azaltmamakla beraber, sodyum miktarını yarıdan fazla azaltır. Sodyumun aksine, potasyum ve kalsiyumun sağlığa zararlı etkisi yoktur. Potasyum tuzu ile sodyum tuzunun tadları hemen hemen aynıdır. Kalsiyum tuzunun tadı biraz farklıdır, bu yüzden oranı düşük olmalıdır. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Gıda kodunda olması yeterli, herhangi bir marka olabilir. |
Annem de büyükannelerim de turşuya sadece kaya tuzu, sarmısak ve tuz koyarlardı. Ben de onlardan öyle gördüm, öyle yaptım. Sıcak bir yerde olursa 15 günde soğuğa koyarsanız 1 ayda turşu kıvamını bulur. Hele bir de bol soğanla kavurdunuz mu yanına çaydan başka birşeye gerek kalmaz.
|
Alıntı:
|
Ben bu turşuyu 2 yıldır yapıyorum. Her bir litreye 2.5 corba kaşığı tuz, 5 lt lik kavanoza bir baş sarımsak, asma yaprağı kullanıyorum. Ekmek mayasıylada yaptım. En çok bioform du sanırım..bakteri şaseyle yaptım.
Bakteriyi bir bardak ılık suyun içine esmer şeker katarak koyup...2/3 saat bekletip ekledim. Kimi zaman salatalıkların içinin boşalması can sıkıyor. Havada almıyor..mevsimi olmadığı içinmi oluyor anlamadım. Fikri olanların paylaşmasını dilerim. |
Alıntı:
|
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025