agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Sirkesiz turşu (https://www.agaclar.net/forum/kiler/41586.htm)

aydemiraydın 12-12-2018 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayazkızı (Mesaj 1554114)
Ben hayatım boyunca bir kere turşu kurdum olmadı ve vazgeçtim. Hep başkalarının kurduğu turşuları aldım "bana" çok tuzlu geldi yiyemedim. Bir kaç yıldır fermente yiyecekler hakkında yazılanlar sürekli önüme çıkıyor ya. Fermente yiyecek nedir madem bu kadar faydalı yapayım bari diye araştırdım.

Bir kitap önermişler aldım. Pazara gittim birer kilo kornişon ve kelek aldım. ( bu kadar az aldığıma çooook pişmanım)

Başkalarının büyük kavanozlara yaptıkları turşuların üzerinde beyaz kef görüp öyle olunca yiyemediğim için ( tamamen psikolojik) 450 gramlık kavanozları sterilize ettim.

Kelekleri doğradım, kornişonları bütün bütün koydum kavanozlara. Aralara sarmısak, kişniş tohumu, hardal tohumu, ardıç tohumu koydum. 1 litreye 40 Gr tuz koyulacak demişler bu ölçüye göre turşu suyu hazırladım. kelekleri ve kornişonları sıkı sıkı yerleştirdiğim kavanozlara turşu suyunu ekledikten sonra biraz da evdeki kefirden ekledim.( Yarım kahve fincanı) en üste asma yaprağı ve ağırlık koyup kapaklarını hafifçe kapatarak fermente sürecini beklemeye başladım. fermentasyon hemen başladı. kornişonların ve keleklerin renkleri değiştiğinde kavanozların kapaklarını sıkı, sıkı kapatarak buzdolabına kaldırdım. 20-25 gün sonra yemeye başladık kısa zamanda da tükettik.

Bu yıl ev yapımı sirkem olmadığı yaptıklarımda yetişmediği için sirkeli turşu yapıp farkı göremedim ama seneye hazırlığım şimdiden tamam. Elma sirkem oluyor. Seneye her iki türlüsünü de yapacağım. Bakalım tat konusunda fark olacak mı?

Not: 1 litre suya 40 GR tuz "bana" tuzlu geldi. Seneye daha az tuz koymaya niyet ediyorum 1 litreye 30 Gr. Bu konuda bilgisi olan yazarsa sevinirim. Saygılar


1 litre suya 2-2.5 yemek kaşığı tuz konuyor.

Ayazkızı 12-12-2018 14:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1554119)
1 litre suya 2-2.5 yemek kaşığı tuz konuyor.

Cevapladığınız için teşekkür ederim.. Mesajınızı okuyunca kalkıp dijital terazide 2-2,5 yemek kaşığı tuz ne kadar oluyor diye baktım. 50 Gramı geçti.

En iyisi biraz salatalık alıp 2 kavanoz fermente turşu kurmak. Birisini 1 litreye 30 Gr diğerini 40 Gr tuzla yapmak. Deneye yanıla kendi damak zevkime uygun olanı bulmak.

MeyveliTepe 12-12-2018 22:12

Salatalık turşusunda fermentasyonun düzgün yürüyebilmesi için gereken ideal tuz oranı %3. Ancak bu oran sadece salamura suyunun değil, salatalıklar + suyun toplam ağırlığına göre hesaplanıp tartılacak.


Bir çok kişi sağlık nedenleriyle daha az tuzlu gıdalar almak istiyor. Bunun arkasındaki belirleyici neden tuzdaki sodyumun fazlasının zararlı olmasındandır. Öte yandan salamura hazırlanarak fermente edilen gıdalarda tuz miktarını olması gereken ideal ölçüden daha az tutmak da fermantasyonun yolunda gitmemesine, fermente edilenlerin bozulmasına, yumuşamasına hatta çürümesine sebep olur. Buna karşı şöyle bir şey önerebilirim. Bildiğimiz tuz sodyum klorürdür. Salamurada tuzun tamamını sodyum tuzu olarak kullanmak yerine, çok az bir miktar kalsiyum tuzu (%0,5 - salamuradaki gıdanın sert kalmasını sağlar - kalsiyum klorür), kalan tuzun da yarısını sodyum tuzu, diğer yarısını da potasyum tuzu (potasyum klorür) kullanmak, toplam tuz oranını azaltmamakla beraber, sodyum miktarını yarıdan fazla azaltır. Sodyumun aksine, potasyum ve kalsiyumun sağlığa zararlı etkisi yoktur.



Potasyum tuzu ile sodyum tuzunun tadları hemen hemen aynıdır. Kalsiyum tuzunun tadı biraz farklıdır, bu yüzden oranı düşük olmalıdır.

Ayazkızı 17-12-2018 20:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1554146)
Salatalık turşusunda fermentasyonun düzgün yürüyebilmesi için gereken ideal tuz oranı %3. Ancak bu oran sadece salamura suyunun değil, salatalıklar + suyun toplam ağırlığına göre hesaplanıp tartılacak.


Bir çok kişi sağlık nedenleriyle daha az tuzlu gıdalar almak istiyor. Bunun arkasındaki belirleyici neden tuzdaki sodyumun fazlasının zararlı olmasındandır. Öte yandan salamura hazırlanarak fermente edilen gıdalarda tuz miktarını olması gereken ideal ölçüden daha az tutmak da fermantasyonun yolunda gitmemesine, fermente edilenlerin bozulmasına, yumuşamasına hatta çürümesine sebep olur. Buna karşı şöyle bir şey önerebilirim. Bildiğimiz tuz sodyum klorürdür. Salamurada tuzun tamamını sodyum tuzu olarak kullanmak yerine, çok az bir miktar kalsiyum tuzu (%0,5 - salamuradaki gıdanın sert kalmasını sağlar - kalsiyum klorür), kalan tuzun da yarısını sodyum tuzu, diğer yarısını da potasyum tuzu (potasyum klorür) kullanmak, toplam tuz oranını azaltmamakla beraber, sodyum miktarını yarıdan fazla azaltır. Sodyumun aksine, potasyum ve kalsiyumun sağlığa zararlı etkisi yoktur.



Potasyum tuzu ile sodyum tuzunun tadları hemen hemen aynıdır. Kalsiyum tuzunun tadı biraz farklıdır, bu yüzden oranı düşük olmalıdır.

Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe. :) Şimdi internete baktım da bir çok marka var. Önerebileceğiniz marka varmı?

MeyveliTepe 17-12-2018 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayazkızı (Mesaj 1554477)
Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe. :) Şimdi internete baktım da bir çok marka var. Önerebileceğiniz marka varmı?


Gıda kodunda olması yeterli, herhangi bir marka olabilir.

EAkpınar 18-12-2018 08:10

Annem de büyükannelerim de turşuya sadece kaya tuzu, sarmısak ve tuz koyarlardı. Ben de onlardan öyle gördüm, öyle yaptım. Sıcak bir yerde olursa 15 günde soğuğa koyarsanız 1 ayda turşu kıvamını bulur. Hele bir de bol soğanla kavurdunuz mu yanına çaydan başka birşeye gerek kalmaz.

Ayazkızı 18-12-2018 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1554479)
Gıda kodunda olması yeterli, herhangi bir marka olabilir.

Teşekkür ederim. :)

vural-can 18-12-2018 17:42

Ben bu turşuyu 2 yıldır yapıyorum. Her bir litreye 2.5 corba kaşığı tuz, 5 lt lik kavanoza bir baş sarımsak, asma yaprağı kullanıyorum. Ekmek mayasıylada yaptım. En çok bioform du sanırım..bakteri şaseyle yaptım.
Bakteriyi bir bardak ılık suyun içine esmer şeker katarak koyup...2/3 saat bekletip ekledim.

Kimi zaman salatalıkların içinin boşalması can sıkıyor. Havada almıyor..mevsimi olmadığı içinmi oluyor anlamadım. Fikri olanların paylaşmasını dilerim.

s.serdar 26-12-2018 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vural-can (Mesaj 1554534)
Kimi zaman salatalıkların içinin boşalması can sıkıyor. Havada almıyor..mevsimi olmadığı içinmi oluyor anlamadım. Fikri olanların paylaşmasını dilerim.

Evde salatalık turşusunu senelerdir ben yapardım. Tuz, limon ve sarımsak ile. Turşunun tadına bakan herkes hayran kalırdı. Ancak son 2 yıl aynı yöntemle yaptığım turşuların içi boşalınca, bu yıl turşu yapmama kararı aldım. Sanırım market ya da pazardan temin ettiğimiz yeni nesil salatalıklar pek turşu kurulmasına olanak vermiyor. Ankara/Çubuk menşeyli hazır turşu almaya başladım. Hem çok daha ekonomik hem de aradığım tat ve lezzetti aldığım için turşu işine son verme kararı aldım.

İstila 29-04-2023 13:42



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025