![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler. Domates İnşaat tuğlasından 2-3 sıra tepsi genişliğinde ayak yapıyorum (altdan kurutmaya yardımı olsun diye, taş zeminde olabilir). Bu ayağı en fazla güneş alan ve esintisi olan yere yapıyorum. Eski fırının üst kapağını (ocak kapağını) tepsi olarak kullanıyorum. İçine beyaz örtü veya kağıt havlu yayıyorum. Aynı boydaki domatesleri (kuruma zamanları aynı olsun diye) büyüklüklerine göre 2'ye-4'e kesip kabuk kısımları alta gelecek şekilde tepsiye diziyorum. Sofralık tuz serpiyorum. Tepsinin üzerine sık dokumalı açık renk tül örtüyorum (sinek vs. için) Tuğlalar kızdığı zaman tepsiyi tuğlaların üzerine yerleştiriyorum. Tuğlalar sıcaklıklarını yitirmeye başlayınca tepsiyi içeri alıyorum. Ertesi sabah tuğlalar ısınınca tekrar dışarıya çıkarıyorum. Üst kuruyunca ters çevirip, tuzlayıp kurutmaya devam ediyorum. 3-4 günde kurutabiliyorum. Kuruyan domatesleri bez torbalarda ve/veya içine 2-3 parça kaya tuzu attığım 1 lt. lik kavanozlarda saklıyorum. Dolmalık ve acı biber Sap ve tohum kısmını çıkarıp pamuklu ipe diziyorum. Güneşli ve özellikle rüzgarlı yere (sineklerden korumak için) asıyorum. (iki ağaç arasına çamaşır ipi gerip biber iplerini buraya bağlıyorum) Sabah çiğine maruz bırakmamak için gece içeriye alıyorum. Bamya İki ip hazırlıyorum. Kafa kısımlarını soyup, büyüklüklerine göre ipe diziyorum. Evin içinde sandalye arkasında veya dolap kulpuna asılı olarak, ip dolup kuruyuncaya kadar bekletiyorum. Maydonoz, Nane, Kekik, Dereotu, Isırgan Evin içinde nemi, ışığı az, sıcaklığı fazla olan odada kurutuyorum. Renk kararması yaptığından güneşte veya cam önünde kurutulmamalı. Yeşil otları yıkadıktan sonra bir süre, bir iki kere çevirerek sularının akması için süzgeçte bekletiyorum. Temiz bir bez üzerine yayıyorum. Bez nemlenince yenisi ile değiştiriyorum. Bezin nemlenmesi bitince günde 3-4 kez karıştırarak yayıyorum. Parmaklarımla ezince ufalanıyorsa kurumuş olduğuna kanaat getiriyorum. Maydonozu, dereotunu ufalamadan, diğerlerini ufalayıp kavanozda saklıyorum. Bezelye Evin içinde, bez üzerinde arasıra karıştırarak kurutdum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Üzüm, epey emek verdiğiniz anlaşılıyor. Bazı sebze ve meyveler konusunda uzmanlaşmış yöreler vardır. Umarım buradaki paylaşıma onlardan da katkı gelecektir. Bamya konusunda Tosya/Kastamonu ve Kargı/Çorum Önde gelir. Bezelye büyüklüğündeki bamyalar oralarda yetiştirilir. Hasat günlük yapılır. sabah erken toplanan bamyalar güneş yükselmeden iplere dizilip sergiye asılır. Armut kakında Hekimhan, Arapkir/Malatya, Kemaliye(Eğin)/Erzincan, geleneksel merkezlerdi. Kayısıda Malatya rakipsizdir. Ancak İç anadoluda bilhassa Ürgüp, Avanos ve Kırşehirde yetişen ve adına "Malatya" denilen kayısının kükürtlenmeden kurutulmuşu bir ayrı tatdır. İncir denilince de Aydın... Konuyu uzattım. Size asıl bahsetmek istediğim Afyondaki bir faaliyetti. Afyonda bir çok sebze ve meyveyi ticari amaçlı kurutan bir işletme var. Yol kenarında "Özlem" tesisleri. Hani, şu sucukutan döner yapan işletme. Başka yerde göremiyeceğiniz sebze ve meyvelerin kurutulmuşunu orada bir arada görmek mümkün. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Asma yaprağı kurutmak
Yöresi:Kastamonu/Tosya özellikle Aşağı Kayı Köyü Sayın üzüm, isteğiniz üzerine asma yaprağı nasıl kurutulur elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Asma yaprakları tekli ya da en fazla ikili olarak tüylü kısmı dışarıya gelecek biçimde boylamasına ikiye katlanır. Boylamasına ikiye katlanan yaprağın ortada ve katlandığında kenarında kalan orta damarına yakın bir yerden göz kararı katlanan yaprağın ortasından (boylamasına ortasından ya da yaprakların her iki uçlarından) pamuklu ipliğe,iğne yardımı ile geçirilir. İpin taşıyabileceği kadar yaprak ipe dizilir bu esnada tek pişirime yetecek kadar yaprak dizmek kullanım açısından ve kurutma açısından kolaylık sağlar ama siz çürüme yapabilecek birkaç yaprak olabilir mantığı ile ipe 5-10 yaprak fazla takın. Asma yapraklarını incitmeden gergin ipte birbirine değmeyecek şekilde sıralanır. Yapraklar birbirine değerse yaprak yanar çürüme yapar ve diğer yapraklarıda çürütür. Kurutma esnasında yanma veya çürüme oluşan yapraklar, sık sık kontrol edilir ve dizgiden çıkarılır. Kurutma gölgede ve havası değişen açık bir yerde yapılmalıdır üstü kapalı direk güneş almayan balkon olabilir.Yapraklar asla yıkanmamalıdır . Yaprak saplarının salamuradaki gibi uzun olmasına gerek yoktur tam dipten değilde yaprağa 1-2 cm uzunluk kalacak biçimde kesilebilir. Yapraklar kuruduğunda yine asılı biçimde zedelemeden muhafaza edilir. Yaprak kurutmak için kesinlikle kuru hava olmalı rutubetli iklimi olan bölgelerde kurutulsa bile muhafaza edilemez ama kurutulmuş asma yaprağının lezzeti ise diğer metodlarda yoktur lezzeti zahmetine değer. Sarma yapmak istediğinizde ise yaprak dizgenizin iplerinin iki ucundan tutarak yaprakların ufalanmasına izin vermeden yayvan bir tencerede kaynaya suya bastırılır ve yapraklar soğuk su dolu leğene alınır. Gerisi bilinen yaprak sarması işlemi. Güveçte fırında pişirme imkanınız varsa işte o zaman tam padişah sofrasındasınız demektir. Mis gibi bir koku anlatamıyorum, ekşimsi, hafif mayhoş, tadı damağıma geldi sanki. Afiyet olsun |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Not: Mesaj kutunuz dolmuş. |
|
|
|
|
![]() |
|
|