![]() |
|
![]() |
#4 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yakınlarda, odun yakan pideci veya fırın varsa külü onlardan temin edebilirsiniz. Piyasada bulunan kuru üzümlerden sarı renkli olanlar genellikle bandırılarak kurutulmuştur. Bilhassa çekirdeksiz üzümler ve Besni üzümleri böyledir. Şimdilerde adına potasa denilen bir kimyasal kullanılıyor. Eskiden potasa yerine odun külü kullanılırdı. Bandırma hızlı kurumayı sağlıyor. Böylece de renk değişiklği azalıyor. Odun külü elendikten sonra suda eritilir. Küllü su tülbentten süzülür. hazırlanan küllü suya bir miktar zeytinyağı katıp karıştırılır. Meyveler elden geçirilir. Çürük veya yaralı arı yeniği vb. taneler ayıklanmış üzüm salkımları bir sepetle hazırlanan bandırma suyuna daldırılıp çıkarılır. Her sepet için daldırıp çıkarma 3-4 defa yapılmalıdır. Erik zerdali gibi meyveleri de bandımayı deneyebilirsiniz. Alıntı:
Zedalileriniz kükürtlemediğiniz sürece renk koyulaşması az veya çok olacaktır. Kükürtlenmiş zerdaliler de şu sapsarı olarak satılanlardır. Ancak meyvelerinizi farklı şekillerde kurutarak farklı tadlar elde edebilirsiniz. Oldukları gibi, yarma yaparak, çizmek, dürtlemek suretiyle, kurutacağınız meyvelerin her biri farklı tadlar verecektir. Tabii renkleri de farklı olacaktır. |
||
![]() |
![]() ![]() |
|
|