![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() Yağın çok kızgın olması gerekir. Her defasında 2 parça biberi yağa atmalı ve iki saniye içinde yağdan çıkarmalısınız. 2'den fazla biberi tek defada alamama ihtimali olduğu için buna özen göstermelisiniz. Bulgur pilavına iyi eşlik eder. Bir de sadece yiyeceğiniz kadar kızartmayı unutmayın. Bir sonraki öğüne kalırsa biberlerin keyfi kaçar ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-01-2008
Şehir: yozgat
Mesajlar: 97
|
Meyve sebze kurutma yöntemleri
Malina sizin tarif ettiğiniz gibi biber yedim bir arkadaşımda çok güzeldi. O birde yoğurt döküyor çok lezzetli oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sayın malina, hangi tür biberin kurusuyla yapıyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Edirne
Mesajlar: 182
|
[QUOTE=malina;238015]Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır ![]() Bu tür kurutulmuş biber kızartmasını, Edirne' de yaprak ciğer yapan dükkanlar yaparlar, yaprak ciğerin olmazsa olmazıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
|
Alıntı:
Birçok biberi tavada çok az yağla aynı anda da kızartabilirsiniz.Yağ az olunca ikide bir tavayı kaldırıp çalkayarak biberlerin kavrulmasını sağlamak gerekiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Malina,bahsettiğiniz kurtulmuş biber tarifini gördüm ve yedim lezzetli ve biraz kıtırımsı idi.Aydın/Nazilli'den komşumuz vardı onlar sürelki yapardı.Bizde birde dolma biberin tohumlarının olduğu kısmı temizlerler ve saplarını kesip ipe dizerek kuruturlar.Dolma biber kuruturken bolca çıkar çünkü köyüm dağ köyü olduğu için herşeyi değerlendirme mantığı var.Başta süngerimsi görünen bu kısım kurutulup kavurulduğunda domatesli **** yoğurtlu çok lezzetli bir yemeğe dönüşebiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Üst kapak kısmı da kesiliyor mu, yoksa sadece sap kısmı kesiliyor? Düzenleyen üzüm : 21-05-2008 saat 00:47 Neden: ifade yanlışlığı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Üzüm,dut kurutmayı bilmiyorum Malatya'lı arkadaşiların çoğunun bileceğini tahmin ediyorum çünkü o bölgede dut kurutma işlemi yapılmakta.Bizde üzüm kuruturlar,pekmezini yapıp bundan pestilini yaparlar pestil hakkında sorarsanız yardımcı olabilirim.Mesela dutun pekmezini yapıp sonrada pestil yapabilirsiniz.Erik ve kızılcıktanda pestil yapılabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Üzüm suyu ile ilgili bilginiz var mı? Uzun süreli saklanması nasıl yapılır? Teşekkür ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Üzüm suyunu elde ettiğinizde(temiz bir çuvala koyup çiğneyerek olabilir)bu su bulanık olur ve tortu yapar doldurduğunuz kaptaki üzüm suyunu kaynama derecesine yakın ısıtmalısınız sonra tarla toprağı(temiz toprak) ile mayalayıp kabınızın altını üstünü eskibir bezle sarmalayıp toprağın dibe çökmesini yani durulanmasını beklemelisiniz.Bu işlem aynı zamanda pekmez yapma işleminin ön çalışmasıdır.Artık üzüm suyu yerine şıra denir.Şırayı konserve kavanozlarında kaynatarak saklayabilirisiniz. Not:20 lt üzüm suyuna 3-4 avuç toprak yeterli Ayrıca üzümlerin suyunu alınca geriye kalan posasınıda(kapcık)sirke yapımında değerlendirmelisiniz.Bu yöntem hakkında bilginiz yoksa eğer,sayın Mine Pakkaner evde sirke yapımı bölümünde anlatmış oradan bakabilirsiniz. Düzenleyen eylems : 21-05-2008 saat 11:38 Neden: bilgi ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 7
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 20
|
Alıntı:
Aslında bu sene nasıl yapıldığını gidip görecektim ama olmadı.. Nasipse seneye pekmez yapılırken gideceğim. Ama dediğim gibi odun külü ile kıvam sağlıyorlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Ben de her yıl bahçemizdeki sultani üzümlerden kurutup kışın keklerin içinde kullanıyorum. Üzümler olgunlaşınca salkımıyle kesilir.Kaynatılıp soğutulan şehir suyunun içine Bir kahve fincanı zeytin yağı ve birkaç kaşık çamaşır sodası atıp eritiyorum. Üzümleri batırıp hemen çıkararak suyunu süzdürdükten sonra temiz bir bez üstünde hergün altüst ederek kurutuyorum.Solduktan sonra günde birkaç saat güneşe çıkarabilirsiniz. Altüst ederken de saplarını ayıklarım. Hergün biraz ayıklayarak kuruyuncaya kadar saplar temizlenmiş olur. Geçen yıl incir kurutmayı denedim .Ama pek başarılı olamadım. İncirin nasıl kurutulduğunu bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 7
|
Hiç değilse google'da 'pekmez toprağı' adı altında küçük bir araştırma yapacak olursanız sanırım asıl olan malzemenin ne olduğunu ve aslında bu işin hakkını veren malzemenin ne amaçla kullanıldığını göreceksiniz. Böylelikle kalite kelimesine başka bir anlam daha kazandırmış olacaksınız. Sanırım bu sebepdendir ki antepte baklava, urfada kebap, kastamonuda sarımsak, kuyu kebabı, Tokat/zile pekmezi vs.vb. şeylerin kalitesi kullanılan malzeme ve işçilik ile alakalı olduğundan her yörenin kendine has ürünleri var. Ben bu konuda bir yanlışınız olduğunu düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2008
Şehir: elazıg
Mesajlar: 2
|
yardım lutfen
pestil kurutması ıcın yardımcı olmanızı istıyorum kapalı bır yerde nasıl kurutulabilir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2008
Şehir: elazıg
Mesajlar: 2
|
kapalı bir odada kılımlarla odayı ısıtıp urundekı suyu ucurarak kurutma yapmayı duşunuyoruz başarılı olurmuyuz? bıldıgınız baska yontem varsa bıldırırsenız memnun olurum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın memetali, benim fikrimce başarılı olamazsınız.Pestil güneşte kurumalıdır, diğer yollarla tam sonuç alamazsınız.Odada kurutursanız, saklama konusunda sorun yaşarsınız.Benim bildiğim yöntem; ince uzun tahtalar üzerine patiska örtü serilir ve üzerine pestil yapacağınız malzeme dökülüp, tahtanın ebatına ince tabaka halinde yayılır.Pestil kuruduğunda bezden kalıp halinde ayrılır rulo yapıp bez torbalarda saklarsınız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
|
Kış boyunca aldığım kerevizlerin taze yapraklarını nane gibi kurutuyorum. Sebze çorbalarında ve yazın yaptığım türlülerde kullanıyorum. Bu sene de ilkkez ısırgan otu kuruttum. Onu da yine nane gibi yıkayıp suyunu iyice süzdürüp gazete üzerine sererek kuruttum. Çayını demleyip içiyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ALEXrunaway, ben sadece yöremdeki bilgilere göre bilgi verdim.Soruyu soran kişide googlede araştırma yapacak bilgiye sahiptir.****** Tokat/Zile pekmezi ünlü olabilir.Bu ünlülüğü pekmezin toprağından değilde o bölgede yetişen üzümlerle fazla üzüm yetiştirip bu alanda ticaretinin yapılması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Sarımsakta heryerde yatişiyor ama Kastamonu/Taşköprü bunun ticaretine yöneldiği için ünlü.Pekmez toprağı sizinde dediğiniz gibi malzemenin kalitesini arttırıyor olabilir ama olasılık taşır çünkü biz ak toprak bulunamadığında normal tarla toprağı ile yapıyoruz kaliteye hiçbir zarar vermiyor.Bir ürün elde etmek için insanları yormaya gerek yok diye düşünüyorum.Kalıplaşmış bilgilerin dışındaki bilgilerde sizi sonuca götürebilir.Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Sn uzum Dut kurusunu Erzincan'da bulunduğum yıllarda yemiştim. Çarşaf üzerinde kuruttuklarını söylüyorlardı. Fakat yapmayı düşünmediğim için söyledikleri kadarını dinlemişim. Tadı çok güzel oluyor. Kış akşamlarında çerez olarak yeniyordu. Özel bir adı vardı, unutmuşum onun için yazamıyorum.Sanırım gölgede denenebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Annem çeşitli sebzeleri kuruturdu Fasulyeyi yemek yapacakmış gibi ayıklardı. İpe dizerek gölgede kuruturdu. Karnıkara(yöresel adı bu)fasulyenin bir cinsi sanırım. Genel adı börülce olabilir. Tazesini yemek yapacak şekilde ayıklardı. İpe dizerdi. Üzerine tuz serperek bir gün bekletirdi. Daha sonra gölgede kuruturdu. Düzenleyen çilek_2 : 29-06-2008 saat 01:01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Geçen yaz anneme karnıyarık yapmak için patlıcan kurutulur mu diye sormuştum. Kurutulabileceğini söyledi. Hemen patlıcanları üzerinde sapı kalacak şekilde alacalı soyduk arasını bıçakla açtık. Saptan kestiği 3-5cm uzunluğundaki çubukları patlıcanların arasına içi açılsın diye koydu. Büyük patlıcanlara üçer tane ,küçük olanlara ikişer tane çubuk koydu. Sap kısmından ipe dizdi ve tuz serptikten sonra gölgeye asarak kuruttu. Kışın kuru patlıcanları yumuşayınca haşladım. Ben yağda kızartmadan yaptım. Diğer aşamaları karnıyarık yapar gibi uyguladım ve pişirdim. Güzel ve lezzetli bir yemek olmuştu. Hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sayın çilek_2, verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Hem beyaz, hem de pembe dutu (başlangıçta pembe olup, olgunlaşınca şarap rengine dönen) yarı gölgede kuruttum.Pembe dut ne kadar tatlıysa, beyaz dut tam tersi tatsızdı. Galiba cinslerinden kaynaklanıyor. Seneye (bulabilirsem şimdilerde) beyaz duta aşı yaptırmaya karar verdim. Yarın ağaçta son kalan beyaz dutları silkeleyip tekrar kurutacağım (Tatsızdı ama önceki kuruttuğumu bitirdik. ![]() İlk yaptıklarım denemelik olduğundan azar azar yapıyorum, güzel oluncada niye az yaptım diye kendime kızıyorum. Bu sene fasulyeden umudu kestim. Çok sıcaklara geldiği için dökmüyor. İkinci ekimide yapıp yapmamak arasında kararsız kaldım. (Geçen sene aldığım börülce tohumlarını koyduğum yeri bulamadığımdan bu sene ekemedim, o da seneye denenecekler arasına girdi.) Patlıcana gelince kurusunun tadını merak ettiğim için bu sene dolmalık kurutacaktım; karnıyarıklık şeklindede denerim. Tekrar teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
En güzel biber kızartması
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş zehir acı biberin önce yumuşaması için biraz haşlanmış olanıdır. Suyunu süzdürür, biberin saplarını ayıklarsın, tencereye çok az sıvıyağ ve bir kaşıkta ev salçası eklersin,orta hararette yakmadan karıştırarak kızartırsın. Onların soğumasını beklerken sarmısakları ezersin, hafif sulandırılmış süzme yoğurdu da karıştırıp biberin üzerine döktünmü, eksik kalan tek şey lavaş ya da hafif ıslatılmış ev yufkasıdır. Başka bir yemek olmadan da beni doyurur... Yok canım çektiği için hemen yapmadım, maksat öğrenmek isteyen görsün ![]() Düzenleyen berduray : 01-07-2008 saat 13:32 Neden: foto ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Anladım... Öğrenmek isteyenlerin canı çeksin diye yaptınız. Ellerinize sağlık, afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|