![]() |
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Yaygın olarak bulunan zeytin türleri: Çekişte Diğer İsimleri : Kırma, Memeli Coğrafi Dağılımı : İzmir'in Kiraz, Torbalı ve Ödemiş ilçeleri, Aydın'ın Nazilli, Sultanhisar ve Yenipazar ilçeleri Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık Özellikleri : İri meyvelidir. İyi bakıldığında düzenli ürün verir. Verimlidir. Soğuğa karşı duyarlıdır. Çelebi Diğer İsimleri : İznik Çelebi Coğrafi Dağılımı : Bursa' nın Gemlik, İznik, Orhangazi, Kocaeli' nin Merkez, Gölcük ve Bilecik'in Merkez, Osmaneli, Gölpınarı ilçeleri Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık Özellikleri : Çok iri meyvelidir. Kısmen periyodisite gösterir. Orta düzeyde verimlidir. Soğuğa karşı aşırı duyarlı değildir. Domat Diğer İsimleri : Yok Coğrafi Dağılımı : Manisa'nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir' in Merkez, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın' ın Merkez, Söke, Karacasu, Kuyucuk ilçeleri Kullanım Şekli : Sofralık Özellikleri : İri meyvelidir. İyi bakıldığında düzenli ürün verir. Verimlidir. Geç sulamalarda soğuğa karşı duyarlıdır. Edremit (Ayvalık) Diğer İsimleri : Ada Zeytini, Edremit Yağlık, Midilli, Sakran Coğrafi Dağılımı : Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık Özellikleri : Orta büyüklükte meyvelidir. Orta derecede periyodisite gösterir. İyi verimlidir. Soğuğa kısmen dayanıklıdır. Erkence Diğer İsimleri : İzmir yağlık, Yerli yağlık Coğrafi Dağılımı : İzmir ve İzmir çevresi Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık Özellikleri : Orta irilikte meyvelidir. Şiddetli periyodisite gösterir. Verimi orta düzeydedir. Gemlik Diğer İsimleri : Triliye, Kaplık, Kıvırcık, Kara Coğrafi Dağılımı : Gemlik-Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Bilecik, Kastamonu, Zonguldak, Sinop, Samsun, Trabzon, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, İçel, Adana, Antalya, Adıyaman illerini içine alan çok geniş bir coğrafyada yetiştirilir Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık Özellikleri : Orta irilikte meyvelidir. İyi bakıldığında düzenli ürün verir. Verimlidir. Soğuğa kısmen dayanıklıdır. İzmir Sofralık Diğer İsimleri : Yok Coğrafi Dağılımı : İzmir ve İzmir çevresi Kullanım Şekli : Sofralık Özellikleri : Çok iri meyvelidir. Çok şiddetli periyodisite gösterir. Verimi düşüktür. Memecik Diğer İsimleri : Aşıyel, Gülümbe, Şehir, Taş arası, Tekir, Yağlık Coğrafi Dağılımı : İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Muğla, Antalya, Sinop, Kahramanmaraş, Kastamonu Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık Özellikleri : İri meyvelidir. Genelde şiddetli periyodisite gösterir. Verimlidir. Soğuğa ve kurağa karşı aşırı duyarlı değildir. Memeli Diğer İsimleri : Emiralem, Ak zeytin, Çekişte Coğrafi Dağılımı : İzmir'in Menemen, Kemalpaşa, Manisa'nın Turgutlu ilçeleri Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık Özellikleri : İri meyvelidir. Periyodisite gösterir. İyi verimlidir. Sulanan koşullarda soğuğa karşı duyarlıdır. Uslu Diğer İsimleri : Yok Coğrafi Dağılımı : Manisa' nın Akhisar, Turgutlu, İzmir'in Kemalpaşa, Selçuk, Muğla' nın Merkez, Yatağan ilçeleri Kullanım Şekli : Sofralık Özellikleri : Orta irilikte meyvelidir. İyi bakıldığında düzenli ürün verir. Verimi orta düzeydedir. Soğuğa karşı duyarlıdır. TESCİL EDİLEN ZEYTİN TÜRLERİ Ayvalık , Çelebi , Domat, Eşek Zeytini (Ödemiş), Gemlik , Halhalı, Manzanilla, Memeli, Samanlı, Sarı Ulak, Sarı Yaprak, Silifke Yağlık, Uslu, Nizip Yağlık, Kilis Yağlık, Tavşan Yüreği, Ak zeytin, Aşıyeli, Belluti, Beyaz Yağlık, Butko, Büyük Topakulak, Çakır, Çekişte, Çilli, Dilmit, Edincik Su, Elmacık, Erdek Yağlık, Erkence, Eşek Zeytini (Tekirdağ), Girit Zeytini, Görvele, Halhalı Çelebi, Hamza Çelebi, Hurma Kaba, Hurma Karaca, Hursuki, İri Yuvarlak, İzmir Sofralık, Kalembezi, Kan Çelebi, Karamani , Karamürsel Su, Kara Yaprak, Kiraz, Küçük Topak Ulak, Maraş No-7, Marentelli, Mavi, Melkabazi, Memecik, Sinop No.6, Otur, Pastos,Samsun Salamuralık, Samsun Tuzlamalık, Samsun Yağlık, Sarı Haşebi, Sati, Saurani, Sayfi, Sinop No.1, Sinop No.2, Sinop No.4, Sinop No.5, Siyah Salamuralık (Tekirdağ), Taşarası(Aydın), Taşarası(Kuşadası), Tesbih Çelebi, Trabzon Yağlık, Samsun Ufak Tuzlamalık, Yağ Çelebi, Yağlık Çelebi, Yağlık Sarı Zeytin, Yağ Zeytini, Yerli Yağlık, Yuvarlak Çelebi, Yün Çelebi, Zoncuk, Arbequin, Ascolana, Barouni, Chetoui, Frantoio, Gordal , Hoji Blanca, Labib, Leccio ,Şam, Lucque, Manzanilla Carmona, Meshabi, Meski, Mission, Negral, Olivier, Picholine, Sailali, Sevillana, Sigoise, Stanbouli, Şam hurması, Tanche, Tefahi, Verdal, Zarazi Kaynak:5553 SAYILI TOHUMCULUK KANUNUNA TABİ TOHUMLUK ÇEŞİTLERİ HAKKINDA TEBLİĞ Resmi Gazete-12.07.2007 (TEBLİĞNO: 2007/33) Kaynak: Tariş Sayın Berduray; Bu kadar çok zeytin çeşidinin bulunduğu bir coğrafyada takdir edersiniz ki ayırt etmek belli başlı türler dışında çok zor.Zeytincilik sektöründe çalışan biri olarak ben bile ayırt edemem.Zeytin Tebliği bu yıl oluşturuldu.El yordamı ve usta çırak ilişkisi ile yürütülen sofralık zeytin sektörü umarım bundan sonra daha bilimsel yöntemlerle yoluna devam eder. Sayın Üzüm,Sayın Deniz akvaryumu; Hava almayan kaplarda zeytin geç olgunlaşır,ama dayanma süresi uzar.Zeytin fermentasyon sırasında oksijenle temas edince çok kolay bozulan bir üründür. Zeytin ve zeytinyağı tüm meyveler gibi kolaylıkla okside olan ürünlerdir.Bu nedenle dış koşullardan kolaylıkla etkilenir.hava teması,sıcaklık ve ışık bozulmalara ve besin değerlerinde azalmalara neden olur. |
|
|
|
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|