| Ağaç Dostu 
				 
				Giriş Tarihi: 21-01-2007 Şehir: Cunda Adası / Ayvalık 
					Mesajlar: 312
				      | Yaygın olarak bulunan zeytin türleri:
 Çekişte
 
 Diğer İsimleri  : Kırma, Memeli
 Coğrafi Dağılımı  : İzmir'in Kiraz, Torbalı ve Ödemiş ilçeleri, Aydın'ın Nazilli, Sultanhisar ve Yenipazar ilçeleri
 Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık
 Özellikleri : İri meyvelidir.
 İyi bakıldığında düzenli ürün verir.
 Verimlidir.
 Soğuğa karşı duyarlıdır.
 
 Çelebi
 
 Diğer İsimleri  : İznik Çelebi
 Coğrafi Dağılımı  : Bursa' nın Gemlik, İznik, Orhangazi, Kocaeli' nin Merkez, Gölcük ve Bilecik'in Merkez, Osmaneli, Gölpınarı ilçeleri
 Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık
 Özellikleri : Çok iri meyvelidir.
 Kısmen periyodisite gösterir.
 Orta düzeyde verimlidir.
 Soğuğa karşı aşırı duyarlı değildir.
 
 
 
 Domat
 
 Diğer İsimleri  : Yok
 Coğrafi Dağılımı  : Manisa'nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir' in Merkez, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın' ın Merkez, Söke, Karacasu, Kuyucuk ilçeleri
 Kullanım Şekli : Sofralık
 Özellikleri : İri meyvelidir.
 İyi bakıldığında düzenli ürün verir.
 Verimlidir.
 Geç sulamalarda soğuğa karşı duyarlıdır.
 
 
 Edremit (Ayvalık)
 
 Diğer İsimleri  : Ada Zeytini, Edremit Yağlık, Midilli, Sakran
 Coğrafi Dağılımı  : Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır
 Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık
 Özellikleri : Orta büyüklükte meyvelidir.
 Orta derecede periyodisite gösterir.
 İyi verimlidir.
 Soğuğa kısmen dayanıklıdır.
 
 
 
 Erkence
 
 Diğer İsimleri  : İzmir yağlık, Yerli yağlık
 Coğrafi Dağılımı  : İzmir ve İzmir çevresi
 Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık
 Özellikleri : Orta irilikte meyvelidir.
 Şiddetli periyodisite gösterir.
 Verimi orta düzeydedir.
 
 
 Gemlik
 
 Diğer İsimleri  : Triliye, Kaplık, Kıvırcık, Kara
 Coğrafi Dağılımı  : Gemlik-Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Bilecik, Kastamonu, Zonguldak, Sinop, Samsun, Trabzon, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, İçel, Adana, Antalya, Adıyaman illerini içine alan çok geniş bir coğrafyada yetiştirilir
 Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık
 Özellikleri : Orta irilikte meyvelidir.
 İyi bakıldığında düzenli ürün verir.
 Verimlidir.
 Soğuğa kısmen dayanıklıdır.
 
 
 
 İzmir Sofralık
 
 Diğer İsimleri  : Yok
 Coğrafi Dağılımı  : İzmir ve İzmir çevresi
 Kullanım Şekli : Sofralık
 Özellikleri : Çok iri meyvelidir.
 Çok şiddetli periyodisite gösterir.
 Verimi düşüktür.
 
 
 Memecik
 
 Diğer İsimleri  : Aşıyel, Gülümbe, Şehir, Taş arası, Tekir, Yağlık
 Coğrafi Dağılımı  : İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Muğla, Antalya, Sinop, Kahramanmaraş, Kastamonu
 Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık
 Özellikleri : İri meyvelidir.
 Genelde şiddetli periyodisite gösterir.
 Verimlidir.
 Soğuğa ve kurağa karşı aşırı duyarlı değildir.
 
 
 
 Memeli
 
 Diğer İsimleri  : Emiralem, Ak zeytin, Çekişte
 Coğrafi Dağılımı  : İzmir'in Menemen, Kemalpaşa, Manisa'nın Turgutlu ilçeleri
 Kullanım Şekli : Sofralık ve yağlık
 Özellikleri : İri meyvelidir.
 Periyodisite gösterir.
 İyi verimlidir.
 Sulanan koşullarda soğuğa karşı duyarlıdır.
 
 
 Uslu
 
 Diğer İsimleri  : Yok
 Coğrafi Dağılımı  : Manisa' nın Akhisar, Turgutlu, İzmir'in Kemalpaşa, Selçuk, Muğla' nın Merkez, Yatağan ilçeleri
 Kullanım Şekli : Sofralık
 Özellikleri : Orta irilikte meyvelidir.
 İyi bakıldığında düzenli ürün verir.
 Verimi orta düzeydedir.
 Soğuğa karşı duyarlıdır.
 
 TESCİL EDİLEN ZEYTİN TÜRLERİ
 
 
 Ayvalık , Çelebi , Domat, Eşek Zeytini (Ödemiş), Gemlik , Halhalı,
 Manzanilla, Memeli, Samanlı, Sarı Ulak, Sarı Yaprak, Silifke Yağlık,
 Uslu, Nizip Yağlık, Kilis Yağlık, Tavşan Yüreği, Ak zeytin, Aşıyeli,
 Belluti, Beyaz Yağlık, Butko, Büyük Topakulak, Çakır, Çekişte, Çilli,
 Dilmit, Edincik Su, Elmacık, Erdek Yağlık, Erkence, Eşek Zeytini
 (Tekirdağ), Girit Zeytini, Görvele,  Halhalı Çelebi, Hamza Çelebi,
 Hurma Kaba, Hurma Karaca, Hursuki, İri Yuvarlak, İzmir Sofralık,
 Kalembezi, Kan Çelebi, Karamani , Karamürsel Su, Kara Yaprak, Kiraz,
 Küçük Topak Ulak, Maraş No-7, Marentelli, Mavi, Melkabazi, Memecik,
 Sinop No.6, Otur, Pastos,Samsun Salamuralık, Samsun Tuzlamalık, Samsun
 Yağlık, Sarı Haşebi, Sati, Saurani, Sayfi, Sinop No.1, Sinop No.2,
 Sinop No.4, Sinop No.5, Siyah Salamuralık (Tekirdağ), Taşarası(Aydın),
 Taşarası(Kuşadası), Tesbih Çelebi, Trabzon Yağlık, Samsun Ufak
 Tuzlamalık, Yağ Çelebi, Yağlık Çelebi, Yağlık Sarı Zeytin, Yağ
 Zeytini, Yerli Yağlık, Yuvarlak Çelebi, Yün Çelebi, Zoncuk, Arbequin,
 Ascolana, Barouni, Chetoui, Frantoio, Gordal , Hoji Blanca, Labib,
 Leccio ,Şam, Lucque, Manzanilla Carmona, Meshabi, Meski, Mission,
 Negral, Olivier, Picholine, Sailali, Sevillana, Sigoise, Stanbouli,
 Şam hurması, Tanche, Tefahi, Verdal, Zarazi
 
 Kaynak:5553 SAYILI TOHUMCULUK KANUNUNA TABİ TOHUMLUK ÇEŞİTLERİ HAKKINDA
 TEBLİĞ
 
 Resmi Gazete-12.07.2007
 
 
 (TEBLİĞNO: 2007/33)
 
 Kaynak: Tariş
 
 Sayın Berduray;
 Bu kadar çok zeytin çeşidinin bulunduğu bir coğrafyada takdir edersiniz ki ayırt etmek belli başlı türler dışında çok zor.Zeytincilik sektöründe çalışan biri olarak ben bile ayırt edemem.Zeytin Tebliği bu yıl oluşturuldu.El yordamı ve usta çırak ilişkisi ile yürütülen sofralık zeytin sektörü umarım bundan sonra daha
 bilimsel yöntemlerle yoluna devam eder.
 
 Sayın Üzüm,Sayın Deniz akvaryumu;
 Hava almayan kaplarda zeytin geç olgunlaşır,ama dayanma süresi uzar.Zeytin fermentasyon sırasında oksijenle temas edince çok kolay bozulan bir üründür.
 Zeytin ve zeytinyağı tüm meyveler gibi kolaylıkla okside olan ürünlerdir.Bu nedenle dış koşullardan kolaylıkla etkilenir.hava teması,sıcaklık ve ışık bozulmalara ve besin değerlerinde azalmalara neden olur.
 
 |