agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni305Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 28-04-2010, 15:19   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Yoğurt yeşil suyu mayalanma işlemi sırasında görevi biten bakterilerin ölerek oluşturdukarı bir çeşit serum sıvıdır. İçerdiği yoğun B-12 vitamini dolayısı ile mutlaka yoğurda tekrar karıştırılarak yoğurt zenginleştirilmelidir.

Yoğurt mayası olarak tabir ettiğimiz bakteriler

''streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'' cinsi bakterilerdir.

Bunlar birbirini destekleyerek yaşamlarını sürdüren (simbiyoz ) bakterilerdir.

Bu bakterilerin en iyi yoğurdu oluşturması için oranlarının eşit olması, mayalayacakları sütün de mayalanma süresince 43-45 C derece de kalması sağlanmalıdır.


Mayalanmanın başlaması demek ''lactobacillus bulgaricus'' bakterisinin sütte ki glukozun laktik asi de çevrilmeye başlanması demektir. Bu arada ihtiyacı olan ''CO2'' henüz ortaya çıkmakta olduğundan ''streptococcus thermophilus'' faaliyetine başlamamış olur.

CO2 arttıkça proteinler parçalanır ve bu sefer de tersi faydalanma başlar.

Yoğurt için kullanılacak süt eğer en başta buharlaştırmaya tabi tutulmak suretiyle yoğunlaştırılıp kuru madde miktarı arttırılmadıysa, ya da içerisine kimyasal kıvam ettırıcı veya süt tozu, peynir alt suyu tozu gibi katkılar konmadıysa
yoğurdunuz 20% oranında yeşil su salacaktır.

Bu da sağlıklı bir yoğurt için idealdir. Mayalama ısısı olarak önerilen sıcaklık 43-45 C dereceden başlayarak 37 C dereceye kadar düşürülebilir.

Benim tecrübem bu şekilde daha kıvamlı yoğurt elde edildiği yönünde


Düzenleyen balbay : 28-04-2010 saat 15:25 Neden: ek.
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025