![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
|
Sayın üzüm, İlginize teşekkürler. Makaleyi okumuştum, ama sizin çevirme konusunu gündeme getirmeniz nedeniyle bir kere daha okudum ve görüşlerimi yazmak istedim. Makalede nemli ve serinleyen havanın aşağıya çökeceği söyleniyor. Bu nemli hava için yanlış, serinleyen hava için doğru. Videolarda aparatı yapan nemli havanın daha ağır olduğunu ve aşağıya çökeceğini söylüyor ki bu tümüyle yanlış. Makalede altta biriken serin havanın tahliyesinin ve bunun bir bacadan atılmasının önemli olduğunu söyleniyor. Nitekim bir çok makalede bu tür aparatlar için “forced ventilation” yani bir küçük pervane ile soğuyan nemli havanın boşaltılması öngörülmüş. Appalachian University makalelerinde kurutma odası sıcaklıkları ile ilgili önemli bilgiler var. Odanın alt kısımlarında sıcaklıklar yüksek, üst kısımlarında ise düşük olarak ölçülmüş. Bu gayet doğal; sıcak hava yiyeceğin nemini alırken suyu buharlaştırabilmek için enerjisinin önemli bir bölümünü harcar, dolayısıyla soğur. Bu nemli ve soğuyan havanın atılması önemli bir konu haline gelir. Bunun için hem alt hem de üst havalandırma kapaklarını açarsanız yiyecekler arasından geçen havanın akım hızını artırırsınız. Ancak bu defa güneş paneli bu çok giren havayı yeterince ısıtmakta zorlanır. İşte bu nedenlerle güneş paneli ile kurutma odası boyutlarının bir biriyle uyumlu olması gerekiyor. Nemli havanın ortamdan atılması önemli bir konu. Videolarda gösterilen sandıklarda hem ısınmış hem de aşırı nemli havanın kurutma odasının üstünde bir blok olarak yığılıp kalacağını düşünüyorum. Bu şekliyle iyice ısınan hava nedeniyle üst rafların hızlı bir şekilde kurutulabileceğini ve alt rafların yeterince kurutulamayacağını düşünüyorum. Her ne kadar kurutma şartlarını bilmiyorsak da son videodaki kişi eriklerin 3 günde kurutulabildiğini söylüyor. Bence bu uzun bir süre. Buradaki tartışmanın kim haklı tartışması olmadığını biliyorum. Tartışarak daha iyi sonuçlar alma gayreti içindeyiz. Ancak şunu tekrar vurgulamam da yarar var. Aynı sıcaklıktaki nemli ve kuru havanın yoğunlukları karşılaştırıldığında; nemli havanın yoğunluğu kuru havadan daha düşüktür. Hatta araştırıp bulabilirim, sözgelimi 60 drecede % 30 nispi nemli (relative humiditi) havanın yoğunluğu kaç derecede % 70 nispi nemli havanın yoğunluğuna eşittir. Beklenmelidir ki nemli hava daha düşük sıcaklık değerlerine sahip olmalıdır. Rakamları öylesine verdim. Bu hesap bütün nem oranları ve sıcaklıklar için yapılabilir. Eğer makaleyi benim için çevirmeyi düşünüyorsanız buna gerek olmadığını ilginize teşekkür ederek söyleyeyim. ![]() Selamlar, iyi çalışmalar.. Not: Bu arada, sandıklarımı (iki adet) tamamladım ama mevsim itibariyle deneyemedim. Yaz gelince kendi sebzelerim üzerinde bir deneme yapacağım. Sonuçları elbette ki yayınlamayı düşünüyorum. Tekrar selamlar.. Düzenleyen Serpent : 07-12-2011 saat 09:36 Neden: Not ilave edildi. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
|
Yukarıda kendi sorduğum sorunun cevabı için gerekli hesaplamayı yaptım. 60 derecede % 30 nispi neme sahip hava yiyeceklerden aldığı nem ile %70 nispi nem oranına eriştiğinde ve ancak sıcaklığı 45 dereceye düştüğünde yoğunluklar bir birine eşit oluyor ve aşağıya çökmesi için biraz daha soğuması gerekiyor. Bu defa sıcaklığı yiyecekleri kurutmak için yetersiz kalıyor. Daha detaylı bir başka hesaplama sonuçları ise şöyle: Ortam sıcaklığı 35 derece ve nispi nem % 40 olsun (kuru sayılabilecek bir hava). Bu durumda havanın yoğunluğu 1.05 g/m3. Güneş paneli ile bu havanın sıcaklığı 70 dereceye çıkarsa havanın nispi neminin %10 a düşeceğini (hava güneş panelinden geçerken dışarıdan nem almıyor ve nem vermiyor, yani maddenin sakınımı kanunu çalışıyor) ve yoğunluğunun 0.91 g/m3 olacağını görüyoruz. Bu sıcak hava yiyeceklerdeki nemi alarak biraz soğuyor ve hem nem almasından hem de soğumasından dolayı %70 neme ulaştığında bile 40 derecede yoğunluğu 0.91 oluyor ki hala giren havanın yoğunluğuna eşit. Bu nemli havanın çökebilmesi için sıcaklığının daha da düşmesi veya üstteki yiyeceklerden daha az nem alması gerekir. Bu da 'Aşağıya tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık' anlamına gelir. ![]() Bütün bu hesapları yiyeceklerin özgül ısıları ve hava ile yiyeceklerdeki su arasındaki enerji alış verişine dayalı olarak da yapabilirim, ama uzun iş olduğu ve gerekli görmediğim için yapmadım )Yukarıdaki değerler, nemli havanın yoğunluğunun daha düşük olduğunu ve nemli havayı çökeltebilmek için hatırı sayılır derecede soğutmak gerektiğini açıkça gösteriyor. Nitekim, Density of air - Wikipedia, the free encyclopedia linkindeki şu cümle olayı özetliyor: “The addition of water vapor to air (making the air humid) reduces the density of the air, which may at first appear contrary to logic.” “Havaya su buharı ilave edilmesi (havanın nemli hale getirilmesi), ilk bakışta mantığa aykırı gibi gözükse de havanın yoğunluğunu azaltır." Selamlar.. Not: Bütün hesaplamalar deniz seviyesindeki atmosferik basınç için yapılmış olup, bulduğum değerler daha üst rakımlarda hafifçe değişiklik gösterebilir ama işin özü değişmez. Kontrol etmek isteyenler olabilir düşüncesiyle bu açıklamayı yapmak istedim. Düzenleyen Serpent : 07-12-2011 saat 14:06 Neden: Not ilave edildi. Kelime düzeltme |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
|
Sayın üzüm, Dikkatinizi bir konuya çekmek istiyorum. Linkini verdiğiniz makalede nasıl böyle bir hata yapar da nemli hava daha ağırdır derler diye düşünürken makalenin olduğu sayfanın en üstünde See main article: Solar food drier linkine tıklayınca aynı makale bir başka sitede önüme geldi. İlk bakışta bana öyle gelmiş. Çünkü farklılıklar var. Sanıyorum kendi sitelerindeki makalede hatalarını fark etmişler ve makaledeki 'DOWNDRAFT SOLAR DRYER' la ilgili bilgileri daha doğrusu yanlış ifadeleri silmişler. Yerine başka ifadeler koymuşlar. Tevekkeli nasıl böyle fizik bilimine aykırı bir hata yaparlar diye düşünüyordum. O sitede başka makaleler de var ve hiç birinde üstten sıcak hava veren pasif bir sandıktan bahsedilmiyor. Üstten sıcak hava alanların hepsinde fan bulunuyor. Hatta yandan hava alanlar da bile fan var. Demek ki birileri videoda gözüken kişileri yanıltmış ve üstten sıcak hava alan bir kurutma sandığı yapmaya yönlendirmiş. Selamlar.. |
|
|
|
|
|
#5 | |||
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Serpent, Yazdığınız mesajları okuyunca ilk önce şaka yapıyorsunuz sandım... Üsten hava girişli kurutma sistemlerinin çalışma prensibi ev ısıtmasında, profesyonel kurutma makinalarında kullanılıyor. Çalışmasında bir problem yok. Bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım. Üsten hava girişli kurutma sistemleri hava akımı ile kurutma yapar. Güneş panelinde ısınan kuru hava kurutma kasasına üsten verilir. Hava sıcaklık düştükçe aşağıya inme eğilimi gösterir (bacanın çekiş gücü de yardımcı olur); gıdalardaki nemi alıp daha soğuyarak alttaki kanal/baca yardımıyla (pasif ısıtma örneğin koyu renk baca kullanarak) nemli hava dışarıya atılır. Alıntı:
- Sıcak hava hafif / Soğuk hava ağır, - Nemli hava hafif / Kuru hava ağır, - Kuru ve sıcak hava hafif / Nemli ve soğuk hava ağırdır. Vantilatör kullanımından bahsetmişsiniz. Üsten hava girişli kurutma kasalarında vantilatöre gerek olmadan (doğru tasarım ve doğru konumlandırma yaparak) pasif ısıtma ile hava çıkışı sağlarsınız. Bildiğim kadarıyla sizin bahsettiğiniz vantilatör ev ısıtma sistemlerinde kullanılıyor. Son mesajınıza gelirsek: ![]() Makale farklı sitelerde mevcut. Adresini verdiğim site wikea sitesinden orjinal dökümanı almış. Wikea sitesinde herkes değişiklik yapabilir. Bu makalede pek çok değişiklik isim kullanılarak yapılmış. Üsten hava girişli kurutma sistemlerinin çalışma prensibini anlatan bölüm ise isimsiz bir kullanıcı tarafından çıkarılmış. Üstelik altdan hava girişli kurutma sistemlerinin dezavantajlarının anlatıldığı bölüm de çıkarılmış. ![]() Alıntı:
Alıntı:
![]() Düzenleyen üzüm : 09-12-2011 saat 17:06 Neden: Yazım hatası |
|||
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
|
Hımm… Ben şaka yapmadım. Ben ciddi bir insanım. Yazdığım mesajlardan belli olmuyor mu? Gerektiğinde şaka yapmasını da bilirim elbette. Sizin yazdıklarınızdan; - Soğuk hava hafif / Sıcak hava ağır, Maalesef yanlış. Soğuk hava ağırdır. Örnek: Marketlerde üstü açık yatay buzdolaplarında teşhir edilen donmuş gıda ürünlerini görmüşsünüzdür. Soğuk hava daha ağır olduğu için bir yorgan gibi gıdaların üstünü kaplar ve üstü açık olmasına rağmen soğukluğunu muhafaza edebilir. - Nemli hava hafif / Kuru hava ağır, Bu doğru. Wikipedia’da da böyle söyleniyor. Ben bu gerçeği ortaokuldan bu yana biliyordum (Yağmurların oluşumu gerçekleşmezdi aksi takdirde). - Kuru ve sıcak hava hafif / Nemli ve soğuk hava ağırdır. Nem miktarına ve sıcaklığa bağlı olarak biri diğerine göre daha ağır da olabilir, daha hafif de olabilir. Önceki mesajlarımda rakamsal örnekler verdim. Anlaşılan sizi yanıltan ilk argümanda hataya düşmüş olmanız. Şimdi kim haklı kim haksız tartışmasına girmeyeceğim. Ancak yabancı sitelerde de hatalı bilgiler bulunabiliyor. Ben bunu göstermeye çalıştım. Tabii ki isteyen istediği tipte kurutucuyu yapabilir. Kimsenin elini tutacak halim yok. Dolayısıyla bu konu benim için burada kapanmıştır. Ben henüz kurutucumda bir şey kurutmadım. Başarılı olacağını umuyorum. Başarılı olacak diye bir iddiam da yok. Benim, eriklerin pişmesine veya dışının sertleşerek içinin yaş kalmasına neden olmamam konusundaki temenniniz için ancak teşekkür edebilirim. Selamlar, saygılar.. |
|
|
|
![]() |
|
|