Sayın verdoque,
İlginize teşekkürler.
Benim bu denli araştırmaya girmem, sizin gibi benim de gözle görülemeyen küf (aflatoksin) endişelerinden kaynaklanıyor.
Şu anda teorik olarak kurutmanın uzmanı oldum gibi geliyor bana. Tabii ki uygulama başka bir şey.
Diğer başlıklarda da sorulan sıcak suya daldırmanın sebebinin taze üründeki bozulmayı hızlandıran enzimlerin parçalanması olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Bu, öğrendiklerimden sadece bir örnek.
Kurutucumla ilgili olarak iki ana makaleyi (Applachian Mountain State University tasarımına ait) satır satır okudum. Ölçülendirme nasıl yapılır, kurutmaya etki eden unsurlar nelerdir öğrenmeye çalıştım.
Kendi kurutucumda kullanacağım tüm malzemeleri tek tek araştırdım. Örneğin toksisitesi var mı gibisinden. Güneş panelinin önünde kullandığım saydam elemanın - ki bu malzemenin seçimi benim tercihim (plexyglass diğer adıyla akrilik cam) - güneş ışınlarının hangi frekanslarına saydam olduğuna kadar araştırdım. Bunun için doğrudan malzeme özellikleri araştırması yaptım.
Yapılan imalatı denemeden sonuçları hakkında kesin hüküm vermem mümkün değil. Ancak ben umutluyum. Zaten bilimsel çalışma öylesini gerektirmiyor mu? Gözlem, ölçüm, deney!
Ayrıca, yaptığım imalatın ekonomik olması bakımından malzeme ısrafını minimum yapacak ölçülendirmeye kadar üstünde çalıştım. Yine bir örnek vermek gerekirse imalatın yan elemanı olan kavak kontraplağı 170 x 220 cm ölçülerinde ve bir plakasından iki sandığa yetecek yan elemanlar minimum israfla çıkarılabiliyor. Keza, en pahalı malzemelerden olan kurutma tepsileri paslanmaz çelik hasırının (genişlik 100 cm) 80 cm si bir kurutucu için gerekli 8 tepsi için sıfır israfla kullanılabiliyor. Bütün bu çalışmalarım bu kurutucunun maksimum ekonomiyle yapılabilmesi isteği için. Yoksa, imalat bana 400 veya 700 TL ye mal olmuş çok fark etmez.
Sizin sorduğunuz aflatoksin için önümüzdeki yaz ilk kurutulmuş ürünlerimi Hıfzı Sıhha enstitisüne kontrol için vermeyi de düşünüyorum.
İmalatın tamamlanması maalesef biraz vakit alacak. Önümüz bayram, ayrıca seyahatlerim var. Ama bitirince tüm kullanılan malzemelerin bir listesiyle ölçülendirme bilgilerini foruma koyma niyetim bulunuyor.
Selamlar, saygılar..
|