|  | |
|  15-07-2010, 10:49 | #302 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 22-11-2008 Şehir: izmir 
					Mesajlar: 380
				 | Güler abla canım çok çekti ya bir olgunlaşsalar.   | 
|   |     | 
|  20-07-2010, 10:35 | #303 | 
| KBY | Değerli hurma kurutan arkadaşlar, Anlaşılan kurutulan hurmaların tadını çıkartıyorsunuz. Ben çıkartıyorum. Enfes bir kuruyemiş oldu. Normal olarak çevresi beyazlandı (tartarik asit). Haftada 3-4 adet tüketiyorum. 130 adet (yedi kasa) kurutmuştum 20 adet kaldı. Yalnız birkaç tanesinin içi yesil küflü olarak çıktı. Derhal çöpe attık tabii ki. Ortalama ağırlıkları 50 gr. civarınd (tazeyken 150 gr.'dı). Herkese afiyet olsun. | 
|   |     | 
|  21-09-2010, 16:32 | #304 | 
| Ağaç Dostu | Değişik  kurutmalar ,bizim kayısı ve incirler gibi   http://en.wikipedia.org/wiki/File:Or...ried_fruit.jpg | 
|   |     | 
|  22-09-2010, 23:04 | #306 | 
| Ağaçsever Giriş Tarihi: 11-06-2010 Şehir: ANKARA 
					Mesajlar: 48
				 | Kurutulmuş Trabzon Hurmasını ilk kez bu sitede duydum.Arkadaşlar öyle güzel anlatmışlar ki bir çıksa da bende kurutsam diyorum. | 
|   |     | 
|  23-09-2010, 01:05 | #307 | 
| Moderatör | Sevgili asbilgiç, eğer korogaki yapmayı düşünüyorsanız mutlaka başlığı tepeden tırnağa okumalısınız. Ben dahil site arkadaşlarımızın çoğu bunu denedik ama başarılı olanlarımız çok az. Arkadaşımız MeyveliTepe nasıl yapılacağını çok güzel anlatmış. Mutlaka okumalısınız. | 
|   |     | 
|  23-09-2010, 08:52 | #308 | 
| Ağaçsever Giriş Tarihi: 11-06-2010 Şehir: ANKARA 
					Mesajlar: 48
				 | Teşekkür ederim Güler Hanım.Dönüp dönüp okuyorum.Bu tadı gerçekten çok merak ettim.Deneyeceğim. | 
|   |     | 
|  25-09-2010, 20:26 | #309 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 02-01-2010 Şehir: istanbul-kemaliye 
					Mesajlar: 1,281
				 | Sevgili hurma sever arkadaşlar hepinizin yorumlarını okudum ve bilgiler çok güzel. Hurma kurutma işlemini gayet iyi öğrendim sayılır.Benim bahçemde de çok miktarda hurma var ve her sene toplayıp eşe dosta dağıtıyorum. Çünkü İstanbula götürme imkanım yok. Şimdi tek sorunum bu hurmaları kurutmak istiyorum ama asılı şekilde kalırlarsa bahara kadar kalırlarmı **** başka bir yöntemi varmı.Mesela dlimlense acaba öylede kururmu.Sayın Meyvelitepe bu işin uzmanı olarak sizin bilgilerinizi bekliyorum. | 
|   |     | 
|  25-09-2010, 22:37 | #310 | 
| agaclar.net Giriş Tarihi: 22-03-2007 Şehir: Kocaeli 
					Mesajlar: 9,024
				 | Sn.Fatma Sunay, Hurma kurutma ve saklamada en pratik yol, bu başlıkta okuduğunuz üzere hurmaları kabuğunu soyup bir sundurma altında, bol hava akımı ile kuruttuktan sonra (2-3 ay kadar) toplayıp jelatine sararak veya vakumlayarak saklamak. Toplama kıvamına iyi karar vermek lazım. Çok kurursa çarık gibi oluyor ve çok sertleşiyor. Az kurursa küflenmeye aday olabiliyor. Yani, bahara kadar asılı kalmamalı. Ekim ayında iplere dizilip asılırsa en geç Ocak ayında toplanması gerekir. Dilimlenerek kurutma işinin karadenizde yapıldığını duydum ama bana çok pratik gelmedi. En azından o şekilde fazla bir miktar kurutmak kolay olmayacaktır. | 
|   |     | 
|  27-09-2010, 19:39 | #311 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 02-01-2010 Şehir: istanbul-kemaliye 
					Mesajlar: 1,281
				 | Sn. MeyveliTepe bilgileriniz için teşkkür ederim. Kasım ayında İstanbula döndüğüm için hurmaları bahara kadar nasıl  değerlendiririm diye çareler arıyorum ama asılı bırakıp gitmek akılı bir iş değil.Malesef bütün hurmaları gene dağıtacağım. Sağlık olsun. | 
|   |     | 
|  25-10-2010, 15:59 | #312 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 03-04-2008 Şehir: demirci-manisa 
					Mesajlar: 110
				 | hurmalar kızarmaya başlıyor | 
|   |     | 
|  01-11-2010, 10:09 | #314 | 
| Ağaçsever Giriş Tarihi: 03-06-2010 Şehir: Ordu 
					Mesajlar: 55
				 | Bizim buralarda hurmalar sarardı ama tam olgunlaşmadı. Kurutmayı bir deneyeyim dedim. Tarifteki gibi kabuklarını soydum sıcak suya daldırdım. Havalar güzeldi önceleri. balkona astım. dışı kabuk bağladı biraz. Bir hafta sonra yağmur başladı. içeri aldım. kaloriferin üstüne astım. ikinci günü üzerinde küfler oluştu. baktım ki çürüyecek. bende koparıp tadına bakayım dedim. sapının meyveye bağlandığı o damarsız kısım çürümeye başlamıştı. o kısmı attıktan sonra içini yedim. çok ama çok güzeldi. şekerlenmiş ve iyice olgunaşmıştı. sanırım bu hurmayı kurutma için soğuk ve kuru hava yani ayaz gerekli. onun haricinde ne olursa olsun küflenecekler gibi. benim tavsiyem tam kurumasını beklemeden suyu çekilip rengi kiremit rengine dönünce alıp afiyetle yemek. o zaman çok lezzetli oluyor. Düzenleyen Vonalı : 01-11-2010 saat 10:11 Neden: fazla yazılan kelime | 
|   |     | 
|  01-11-2010, 13:54 | #315 | 
| Moderatör | Bizim bahçedekiler daha korogaki yapılacak kıvamda değil. Yeşilliği tam gitmedi ama aralarında bir iki tane de olmuşları çıkıyor. Yemesi de öyle güzel ki. Tabii kuşlardan kurtarabilirsem. Ağacın yaprakları tam dökülmedi bu kadar yaprak arasında olmaya yüz tutanlarını da nasıl bulup da gagalıyorlar anlayamıyorum. Ben bile ağacın altına girip yaprakların arasından olmuşları zor buluyorum. | 
|   |     | 
|  02-11-2010, 01:09 | #316 | 
| agaclar.net Giriş Tarihi: 22-03-2007 Şehir: Kocaeli 
					Mesajlar: 9,024
				 | Biz başladık üretime. Daha soyulacak çok hurma var   | 
|   |     | 
|  04-11-2010, 08:51 | #318 | 
| Ağaçsever Giriş Tarihi: 03-06-2010 Şehir: Ordu 
					Mesajlar: 55
				 | Kapalı mekanda hemen küfleniyor. Açık havada kurutmak gerekiyor. Yağmur vurmayan ve güneş gören bir balkon ideal bir kurutma yeri. henüz olgunlaşmamış olanları yavaş yavaş kurumalı ki hem olgunlaşsın hemde kurusun. renginin yavaş yavaş turunculaşmasından olgunlaştığı belli oluyor zaten. | 
|   |     | 
|  05-11-2010, 09:51 | #321 | 
| Ağaçsever Giriş Tarihi: 03-06-2010 Şehir: Ordu 
					Mesajlar: 55
				 | Bizim çok büyük bir hurma ağacımız var. Çocukluğumdan beri her yıl yakaşık 250-300 kg hurma olur. ama burlarda tam hurmaların olgunlaşma zamanı kar yağmaya soğuk düşmeye başlar ve hurmalar soğuktan çürür, yerlere dökülür, kuşlar yer ve şans eseri içlerinden erken olan 1-2 tanesi olursa onları ancak toplayıp yiyebilirdik. çok olduğu yıllardada erkenden toplar toplanmış halde yumuşayıncaya kadar bekletip pekmez yapardık ama pekmez yapması çok zahmetlidir kaynatırken bir "küstü"mü ne bezden geçer suyu ne süzgeçten bütün emekler boşa gider .çok  ustalık isteyen bir iştir hurma pekmezi yapmak. o yüzden kimse uğraşmazdı hurmalarla. olanları toplar yerdik gerisi de ziyan olur giderdi. ama bu kurutma işi bütün hurmaları ziyan olmaktan kurtaracak gibi görünüyor. | 
|   |     | 
|  05-11-2010, 09:56 | #322 | 
| agaclar.net Giriş Tarihi: 22-03-2007 Şehir: Kocaeli 
					Mesajlar: 9,024
				 | Ağacınız hala duruyorsa tam zamanı, çakıları bileyip soymaya başlayın. Bir tekini bile ziyan etmeden büyün yıl yeme, eşe dosta hediye etme şansınız var   | 
|   |     | 
|  05-11-2010, 12:48 | #324 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 11-10-2010 Şehir: ZONGULDAK 
					Mesajlar: 1,058
				 | küçük olmasına rağmen bir ağaç bendede var bende şimdiden[haftasonu] başlayacağım inşallah başarılı olurum başarırsam bikaç ağaç daha dikeceğim | 
|   |     | 
|  05-11-2010, 13:24 | #325 | 
| Ağaçsever Giriş Tarihi: 03-06-2010 Şehir: Ordu 
					Mesajlar: 55
				 | hurmanın kabuklarını soyup, sapına ip bağlayıp kaynayan suyun içinde 1 dakika kadar tuttuktan sonra üstü kapalı güneş alan bir yere asıp kurumasını bekliyorsunuz. işlem basit. püf noktası ise asla kapalı bir odada kurutayım , soba ,kalorifer üstünde kurutayım diye düşünmeyin. çünkü kapalı mekanda hemen küfleniyor. kurutacağınız hurmalarda yeşil görüntüsünden kurtulup sarı bir görüntü almaya başlayan meyvelerden seçilmeli. | 
|   |     | 
|  05-11-2010, 13:44 | #326 | |
| agaclar.net Giriş Tarihi: 22-03-2007 Şehir: Kocaeli 
					Mesajlar: 9,024
				 | Alıntı: 
 | |
|   |     | 
|  05-11-2010, 22:10 | #328 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
  ) Bugün herhalde hurmaları astığımda komşular tarafından tescillendim  | |
|   |     | 
|  06-11-2010, 18:08 | #330 | 
| Moderatör | Benim de derya kuzularım bugün iplere asıldı. Hurmaları soyarken " ayyy bu kabuklar ne güzel kompost gübre olur" dedim. Oğuz da hemen yapalım dedi. Sahi, MeyveliTepe sizde de çok kabuk çıkıyordur, onları kompostda değerlendiriyor musunuz? | 
|   |     | 
|  | 
| 
 |  |