04-01-2010, 21:45 | #271 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
arkadaşlar; akcan67 ve meyvelitepenin tarif ettiği gibi kurutma esnasında ilk bir kaç gün havanın açık olması kurutulacak hurmanın sert olması ve en önemlisi hava sirkilasyonunun fazla olup hurmanın dış ve iç yüzeyinde bulunan su miktarının buharlaşması . bundan sonra kurumasını beklemek ve Trabzon hurmasının kalite olarak bir kaç çeşit olduğu kurutmada başarısızlığın buna da bağlı olabileceği unutulmamalıdır. |
04-01-2010, 21:51 | #272 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Siz de kuruttunuz mu? Nasıl oldu? |
04-01-2010, 22:36 | #273 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2009
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 37
|
Sayın Meyvelitepe topu topu 20 tane hepsi illede sizinkiler gibi beyzlaşmasını beklicem. O bahsettiğiniz çukulata tadı çok kuruyunca oluşuyor diye anladım o tadı yakalamak istiyorum. Ben sonradan öğrendim kurutulduğunu ancak 20 taneyle yakaladım. Hiç yoktan iyidir. Sayenizde tabi. |
06-01-2010, 21:15 | #274 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
|
sayın meyvelitepe yazılanlardan çıkardığım sonuç itibarı ile dört ayrı yere asmış olduğum hurmalar için tecrübe edinmek istedim. Yukarıda yazdığım gibi: güneşten ziyade hava sirkilasyonu fazla olan yere astım yirmi iki günde tamamen buruştu ne küf oldu ne çürüme.süper oldu güneşi ve sirkilasyonu az yerde yer ter küflenme oldu. ilk yaptığımdan 1 hafta sonra biraz daha kurutmak için soymaya kalktığım hurmaların dış yüzeyleri biraz sulanmıştı (ilk yaptıklarımda kuru idi) neticede bunları astım fakat 5 gün sonra dış yüzeyi sim siyah olmuştu onları attım burada edindiğim tecrübe ; iyi hurma kurutmak için ilk birkaç gün havanın iyi olması ,sirkilasyon olması ve hurmanın yumuşamadan dalından alınması. |
07-01-2010, 11:45 | #275 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 245
|
Arkadaşlar bu fikri verenlerin hepsine candan teşekkürler. Sayenizde olağanüstü bir tat öğrenip yeme şansına kavuştuk. MeyveliTepenin verdiği tarifi uygulayıp hurmaları kuruttuk. Arada acemiliğimizden ve hava şartlarından bazılarını küflendirdik. Ama sonuçta kış akşamlarında doğal olarak yaptığımız bir tatlımız oldu. Dilimleyip birazda kaymak takviyesi ile müthiş güzel bu lezzeti afiyetle hem kendimiz hemde misafirlerimiz yiyoruz. Sayenizde hergün yeni birşeyler öğrenip etrafımızada faydalı oluyoruz. Herkese çok teşekkürler. |
10-01-2010, 18:58 | #277 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Biz henüz ne tadını nede kendini biliyoruz. |
22-01-2010, 15:12 | #278 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
|
Selamlar korogaki'yi bende taddım çok güzel. Kurutmak için hangi cins trabzon hurması dikilmesini önerirsiniz. |
22-01-2010, 17:52 | #279 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Tadına baktığınız hurma için özel bir cins gerekmiyor.Trabzon hurması,cennet hurması,domates hurması diye farklı isimler kullanılsada bu isimleri telaffuz ederek aşılı fide bulmaya çalışın. herhangi bir hurma ağacının dibinden fışkıran fideyi dikebilirsiniz.Daha sonrada aşı yapmanız gerekir. |
22-01-2010, 18:31 | #280 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sertken tadı buruk olanın meyve eti lekesiz olduğu için kurutmada daha makbul de diyebiliriz. |
24-01-2010, 17:17 | #281 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-02-2009
Şehir: Antakya
Mesajlar: 87
|
Bu civarda trabzon hurması,hatay hurması ve ismini bilmediğim üzüm tanesi büyüklüğünde hurma yetişiyor. Bir Hataylı olarak ilk defa hurmanın kurutulduğunu gördümO.oTadını merak ettim bende hurma stoklayıp bu yıl deniyeceğim tadını merak ettim:P |
24-01-2010, 18:56 | #285 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Sn.Nariçi, geçmiş olsun. Sanırım nem almışlar, bu da küflenmelerine sebep olmuş. Bizimkiler de içeride ama delikli selede, rutubetsiz ortamda duruyor. Geçen yıl da uzun müddet bir sepette tutmuş, sonra da sıkıca, hava boşluğu bırakmadan jelatinlere sarmıştık. |
24-01-2010, 19:13 | #286 |
Ağaç Dostu
|
Ben de kapalı tutmak istedim ki hava almasın diye. Oda sıcaklığında duruyordu. Eğer ısı etkilese yaz sıcaklarına hiç dayanmaz. Açıkta da kalsa çok kururdu. Şimdi önemli olan saklama koşullarını iyi öğrenmek. Seneye yine deneyeceğiz. Şimdi bunu dökeceğiz, tavaklar yese zararlı olur mu? |
24-01-2010, 21:17 | #287 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Nariçi Çok geçmiş olsun. Gerçekten üzüntü verici bir görüntü. Ama yeniliğe açık her girişim ve deneyimin riskli sonuçları da var. Bence açıkta bırakıp kuruyabildiği kadar kurusaydılar. Yani içindeki nem oranı azaldıkça saklaması daha uygun olur. Ayrıca onları heba etmeyin, toprağa gömün gübre olmasını sağlayın. |
24-01-2010, 21:26 | #289 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Nem rutubet küf yapmış, hava almıyan poşetlerde sanırım saklanabilir. |
|
24-01-2010, 21:35 | #290 |
Ağaç Dostu
|
Sn Nariçi geçmiş olsun. Kötü tecrübeler de en az iyileri kadar öğretici oluyor. Anlatılan yapım aşamalarından çok şey öğrenildi ama bunun yanında meyvenin cinsi, olgunluğu, sıcak suya daldırma tecrübeleri, kurutma sırasında hava akışının önemi, saklama yöntemleri de bazı (maalesef) kötü sonuçarla daha da kalıcı halde belleklere yerleşti. Seneye denemeler çok daha başarılı olacak, şimdilik iyi sonuçların fotoğrafları ile avunacağız. |
24-01-2010, 21:37 | #291 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Kuruttuğunuz hurmaları poşetlere koyduktan sonra elektirik süpürgesi ile çekerek hava almayan poşetler elde edebilirsiniz. Not:Belki yeri değil ama evlerinizdeki kullanmadığınız silikon yastık ve yorganlarınız içinde aybı işlemi yapabilirsiniz.Hacim olarakda epey bir tasarruf etmiş olursunuz. |
24-01-2010, 22:22 | #292 |
Ağaç Dostu
|
Aslında kapalı kutuda yağlı pişirme kağıdı arasında koymuştum. Açıp kapayınca hava almış olabilir. Değişik alternatifli şekilde ambalajlamak gerekiyor. Araştırmaden net sonuçlar alıncaya kadar. |
31-01-2010, 15:27 | #293 |
Ağaç Dostu
|
Bir kaçtane hurmayı naylon poşetlere koymuştum dayanamayıp yimiştim, hanım iki tanesini saklamış, bak bunlar küflenmiş diye getirdi bugün, baktım küf değildi üzerlerinde beyaz pudra şekeri gibi beyazlık oluşmuştu. Dayanamadım hemen kalite kontrolü yaptım, Hanım mı o bağırıyordu küflü şeyleri yedin diye, ama çoktan mideme inmişlerdi. |
31-01-2010, 15:33 | #294 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-12-2009
Şehir: İstanbul-K.çekmece
Mesajlar: 101
|
Sayın Lilium Trabzon hurması kurutulmuşu benim ilgimi çekti. Ne şekilde saklandığı ile ilgili bilgi verebilirmisin acaba? |
31-01-2010, 17:21 | #295 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
|
03-02-2010, 14:49 | #297 |
Moderatör
|
O ne güzel bir tattı yaaa. Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe. Öyle de bereketli olduki şaşarsınız. Bir tane Ferda'ya verdim ailede 3 kişi tadına baktı. Bir tane malina'ya verdim, yemek için oğlunu bekledi. İki tane oğluma verdim 6 kişi tadına baktı. Biz Oğuz'la birer tane yedik. İki tanesini dilim dilim yaptık en az 6-7 kişi yedi. Kalanları da ben yedim. Netice: Herkes çok beğendi. |
03-02-2010, 14:52 | #298 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Afiyet olsun |
03-02-2010, 15:38 | #299 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
|
Beyaz şekerimsi kısım toplayıp saklam kabına alınca ortaya çıktı. Rüzgar da çok bekletmişim , beyazlaşacak diye. Her gelene, bakın size ne tattıracağım diye yaptığım test çalışmalarım bitti. Sonuç, herkes sevdi en çok da kızım. |
14-07-2010, 10:27 | #300 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 380
|
Çikolatalı trabzon hurmasıyla güzel olurmu? Canım çekti. |
|
|