agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-01-2010, 21:45   #271
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
arkadaşlar; akcan67 ve meyvelitepenin tarif ettiği gibi
kurutma esnasında ilk bir kaç gün havanın açık olması kurutulacak hurmanın sert olması ve en önemlisi hava sirkilasyonunun fazla olup hurmanın dış ve iç yüzeyinde bulunan su miktarının buharlaşması .
bundan sonra kurumasını beklemek ve
Trabzon hurmasının kalite olarak bir kaç çeşit olduğu kurutmada başarısızlığın buna da bağlı olabileceği unutulmamalıdır.

gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 21:51   #272
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Siz de kuruttunuz mu? Nasıl oldu?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 22:36   #273
Ağaçsever
 
selmaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2009
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Biraz fazla asılı kalınca beyazlaşma oluyor fakat şart değil. Yenecek kıvama gelmiş, her bir hurma 45-50gr ağırlığa düşmüş ise daha fazla beklemeye gerek yok.
Sayın Meyvelitepe topu topu 20 tane hepsi illede sizinkiler gibi beyzlaşmasını beklicem. O bahsettiğiniz çukulata tadı çok kuruyunca oluşuyor diye anladım o tadı yakalamak istiyorum. Ben sonradan öğrendim kurutulduğunu ancak 20 taneyle yakaladım. Hiç yoktan iyidir. Sayenizde tabi.

selmaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2010, 21:15   #274
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Siz de kuruttunuz mu? Nasıl oldu?
sayın meyvelitepe yazılanlardan çıkardığım sonuç itibarı ile dört ayrı yere asmış olduğum hurmalar için tecrübe edinmek istedim.

Yukarıda yazdığım gibi:

güneşten ziyade hava sirkilasyonu fazla olan yere astım yirmi iki günde tamamen buruştu ne küf oldu ne çürüme.süper oldu

güneşi ve sirkilasyonu az yerde yer ter küflenme oldu.

ilk yaptığımdan 1 hafta sonra biraz daha kurutmak için soymaya kalktığım hurmaların dış yüzeyleri biraz sulanmıştı (ilk yaptıklarımda kuru idi) neticede bunları astım fakat 5 gün sonra dış yüzeyi sim siyah olmuştu onları attım

burada edindiğim tecrübe ; iyi hurma kurutmak için ilk birkaç gün havanın iyi olması ,sirkilasyon olması ve hurmanın yumuşamadan dalından alınması.

Jakin beğendi.
gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2010, 11:45   #275
Ağaç Dostu
 
nikomedia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 245
Arkadaşlar bu fikri verenlerin hepsine candan teşekkürler. Sayenizde olağanüstü bir tat öğrenip yeme şansına kavuştuk.
MeyveliTepenin verdiği tarifi uygulayıp hurmaları kuruttuk. Arada acemiliğimizden ve hava şartlarından bazılarını küflendirdik. Ama sonuçta kış akşamlarında doğal olarak yaptığımız bir tatlımız oldu. Dilimleyip birazda kaymak takviyesi ile müthiş güzel bu lezzeti afiyetle hem kendimiz hemde misafirlerimiz yiyoruz.
Sayenizde hergün yeni birşeyler öğrenip etrafımızada faydalı oluyoruz. Herkese çok teşekkürler.

Jakin beğendi.
nikomedia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 16:33   #276
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sayın MeyveliTepe'nin gönderdiği korogaki.

Name:  P1070095.jpg
Views: 2176
Size:  53.4 KB

Name:  P1070098.jpg
Views: 2044
Size:  31.3 KB

Tadı çok güzel.
Seneye mutlaka denemelisiniz.

Jakin beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 18:58   #277
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Biz henüz ne tadını nede kendini biliyoruz.

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2010, 15:12   #278
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
Selamlar
korogaki'yi bende taddım çok güzel. Kurutmak için hangi cins trabzon hurması dikilmesini önerirsiniz.

Jakin beğendi.
ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2010, 17:52   #279
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihsankaya45 Mesajı Göster
Selamlar
korogaki'yi bende taddım çok güzel. Kurutmak için hangi cins trabzon hurması dikilmesini önerirsiniz.
Tadına baktığınız hurma için özel bir cins gerekmiyor.Trabzon hurması,cennet hurması,domates hurması diye farklı isimler kullanılsada bu isimleri telaffuz ederek aşılı fide bulmaya çalışın. herhangi bir hurma ağacının dibinden fışkıran fideyi dikebilirsiniz.Daha sonrada aşı yapmanız gerekir.

Jakin beğendi.
akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2010, 18:31   #280
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sertken tadı buruk olanın meyve eti lekesiz olduğu için kurutmada daha makbul de diyebiliriz.

Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 17:17   #281
Ağaçsever
 
dronewerq's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-02-2009
Şehir: Antakya
Mesajlar: 87
Bu civarda trabzon hurması,hatay hurması ve ismini bilmediğim üzüm tanesi büyüklüğünde hurma yetişiyor.
Bir Hataylı olarak ilk defa hurmanın kurutulduğunu gördümO.oTadını merak ettim bende hurma stoklayıp bu yıl deniyeceğim tadını merak ettim:P

Jakin beğendi.
dronewerq Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 17:50   #282
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
İmdat !!!

Kurutulmuş Trabzon hurmasının kutuda ki haline bakın.

Name:  100_1576.jpg
Views: 4698
Size:  61.3 KB
Name:  100_1578.jpg
Views: 2668
Size:  41.5 KB
Name:  100_1579.jpg
Views: 1982
Size:  52.9 KB

Pamuklanmış küf oluşmuş.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 18:15   #283
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Bir yıl bekletecektik bir ay sonra böyle oldu, henüz iki tane yemiştim.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 18:51   #284
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Büyük geçmiş olsun, uzmanına müracaat......

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 18:56   #285
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Nariçi, geçmiş olsun. Sanırım nem almışlar, bu da küflenmelerine sebep olmuş. Bizimkiler de içeride ama delikli selede, rutubetsiz ortamda duruyor. Geçen yıl da uzun müddet bir sepette tutmuş, sonra da sıkıca, hava boşluğu bırakmadan jelatinlere sarmıştık.

Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 19:13   #286
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Ben de kapalı tutmak istedim ki hava almasın diye. Oda sıcaklığında duruyordu. Eğer ısı etkilese yaz sıcaklarına hiç dayanmaz.
Açıkta da kalsa çok kururdu.

Şimdi önemli olan saklama koşullarını iyi öğrenmek. Seneye yine deneyeceğiz. Şimdi bunu dökeceğiz, tavaklar yese zararlı olur mu?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 21:17   #287
Ağaç Dostu
 
ismail seyrek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 121
Galeri: 27
Sn. Nariçi
Çok geçmiş olsun. Gerçekten üzüntü verici bir görüntü.
Ama yeniliğe açık her girişim ve deneyimin riskli sonuçları da var.
Bence açıkta bırakıp kuruyabildiği kadar kurusaydılar. Yani içindeki nem oranı azaldıkça
saklaması daha uygun olur.
Ayrıca onları heba etmeyin, toprağa gömün gübre olmasını sağlayın.

ismail seyrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 21:24   #288
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Bütün arkaşlara teşekkür ederim, yılgınlık yok başladığımız işi başarıncaya kadar devam edeceğiz, türkler gibi bitirdi olumsuzluğu olumluya dönene kadar.

Jakin beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 21:26   #289
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Kurutulmuş Trabzon hurmasının kutuda ki haline bakın.

Pamuklanmış küf oluşmuş.
Geçmiş olsun.

Nem rutubet küf yapmış, hava almıyan poşetlerde sanırım saklanabilir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 21:35   #290
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn Nariçi geçmiş olsun. Kötü tecrübeler de en az iyileri kadar öğretici oluyor.

Anlatılan yapım aşamalarından çok şey öğrenildi ama bunun yanında meyvenin cinsi, olgunluğu, sıcak suya daldırma tecrübeleri, kurutma sırasında hava akışının önemi, saklama yöntemleri de bazı (maalesef) kötü sonuçarla daha da kalıcı halde belleklere yerleşti.

Seneye denemeler çok daha başarılı olacak, şimdilik iyi sonuçların fotoğrafları ile avunacağız.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 21:37   #291
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Kuruttuğunuz hurmaları poşetlere koyduktan sonra elektirik süpürgesi ile çekerek hava almayan poşetler elde edebilirsiniz.

Not:Belki yeri değil ama evlerinizdeki kullanmadığınız silikon yastık ve yorganlarınız içinde aybı işlemi yapabilirsiniz.Hacim olarakda epey bir tasarruf etmiş olursunuz.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2010, 22:22   #292
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Aslında kapalı kutuda yağlı pişirme kağıdı arasında koymuştum. Açıp kapayınca hava almış olabilir. Değişik alternatifli şekilde ambalajlamak gerekiyor. Araştırmaden net sonuçlar alıncaya kadar.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2010, 15:27   #293
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Bir kaçtane hurmayı naylon poşetlere koymuştum dayanamayıp yimiştim, hanım iki tanesini saklamış, bak bunlar küflenmiş diye getirdi bugün, baktım küf değildi üzerlerinde beyaz pudra şekeri gibi beyazlık oluşmuştu.
Dayanamadım hemen kalite kontrolü yaptım, Hanım mı o bağırıyordu küflü şeyleri yedin diye, ama çoktan mideme inmişlerdi.

Name:  Fotoğraf-0006.jpg
Views: 2014
Size:  35.2 KB

Name:  Fotoğraf-0007.jpg
Views: 2046
Size:  39.4 KB

Jakin beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2010, 15:33   #294
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2009
Şehir: İstanbul-K.çekmece
Mesajlar: 101
Sayın Lilium
Trabzon hurması kurutulmuşu benim ilgimi çekti. Ne şekilde saklandığı ile ilgili bilgi verebilirmisin acaba?

muratkoç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2010, 17:21   #295
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  hurma.jpg
Views: 2060
Size:  31.5 KB

Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 13:57   #296
Ağaç Dostu
 
ismail seyrek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 121
Galeri: 27
dört cins hurmanın kurusu

Eklenen Resimler
 
Jakin beğendi.
ismail seyrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 14:49   #297
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
O ne güzel bir tattı yaaa.
Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe. Öyle de bereketli olduki şaşarsınız. Bir tane Ferda'ya verdim ailede 3 kişi tadına baktı. Bir tane malina'ya verdim, yemek için oğlunu bekledi. İki tane oğluma verdim 6 kişi tadına baktı. Biz Oğuz'la birer tane yedik. İki tanesini dilim dilim yaptık en az 6-7 kişi yedi.
Kalanları da ben yedim.
Netice: Herkes çok beğendi.

Jakin beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 14:52   #298
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Afiyet olsun

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 15:38   #299
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
Beyaz şekerimsi kısım toplayıp saklam kabına alınca ortaya çıktı. Rüzgar da çok bekletmişim , beyazlaşacak diye.

Her gelene, bakın size ne tattıracağım diye yaptığım test çalışmalarım bitti.

Sonuç, herkes sevdi en çok da kızım.

Jakin beğendi.
cukurovalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2010, 10:27   #300
Ağaç Dostu
 
tropik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 380
Çikolatalı trabzon hurmasıyla güzel olurmu?
Canım çekti.

tropik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024