agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-12-2009, 21:56   #1
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
İlk yaptığım hurmalar tahminime göre kuruma işlemi tamamlandı.Her ne kadar buraya kadar epey bir kayıp versekde doğrusu değdi.Tadına bakmak ve merak edenlere ikram ettiğimiz için hurmalar bayağı azaldı.
Kurumuş hurmaları askıdan indirmedim.Beklenen şekerlenme üzerinde henüz görülmedi.Biraz daha beklemeyi düşünüyorum.Sanırım cinsinden olabilir.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2009, 23:47   #2
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
trabzon hurması

Kalp,damar sistemi, mide bağırsak hastalıklarına iyi geliyor, bağışıklık sistemini güçlendirip, yüksek tansiyonu düşürüyor.

Yılda sadece 15 bin tonluk üretimi yapılan Trabzon hurmasının, kalp, damar sistemi, mide bağırsak hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, yüksek tansiyonu düşürdüğü bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon hurmasının ana vatanının Çin olduğunu, bu ülkenin yıllık 1 milyon 655 bin ton ile dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70′ini karşıladığını belirtti.

Kore, Japonya ve ABD’de de yetiştirilen Trabzon hurmasının Türkiye’de genellikle Akdeniz kıyılarında üretildiğini kaydeden Çopur, Türkiye’de 665 bin adet ağacı bulunan meyvenin yıllık üretiminin 15 bin ton olduğunu bildirdi.
Çopur, 2020 yılında ülke üretiminin 24 bin tona ulaşmasının beklendiğini belirterek, bu ürünün en çok Kuveyt, Ürdün, Almanya, İsviçre ve Kıbrıs’a ihraç edildiğini anlattı.

Trabzon hurmasının, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitaminlerce önemli bir besin kaynağı olduğa dikkati çeken Çopur, şu bilgileri verdi:

Bu meyvenin magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosforu yüksek oranlarda bulundurduğu araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu ürün, iyi bir demir, potasyum ve kalsiyum kaynağıdır. Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler, bu meyveye yüksek düzeyde antioksidan özellik sağlamaktadır. Sahip olduğu buruk tat, içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden kaynaklanmaktadır.

Trabzon hurmasının kalp, damar sistemi hastalıklarına olumlu etkisi vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir. Aynı zamanda, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmekte ve kanserden korunmada önemli yer tutmaktadır.

Dünyada sevilerek tüketilen ve aranan bu meyvenin, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide, bağırsak hastalıklarına ve soğuk algınlıklarına karşı iyi geldiğini ifade eden Çopur, Trabzon hurmasının ishali kesmede, iştah açmada etkili olduğunun da araştırmalarda ortaya çıktığını belirtti.

Meyvenin sos, şerbet, jelatinli tatlılar, sakız, dondurma, kek dolgusu, kokteyl yapımında değerlendirilerek tüketilebildiğini de anlatan Çopur, Trabzon hurmasının meyve yaprakları, Uzakdoğu ülkelerinde tıbbi ilaç ve bitkisel çay olarak tüketiliyor.
Trabzon hurması ayrıca çok önemli bir lif kaynağıdır. Çözülemeyen liflerin kolon kanseri riskini önlemede etkin rol oynadığı da bilinmektedir, diye konuştu.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2009, 00:19   #3
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Trabzon hurma kurusu

Taze meyveyi tüketemiyor ya da mevsimi dışında da meyvelerin faydalarından istifade etmek istiyorsanız kuru meyve yiyin. Dr. Volkan Kara, meyvelerin kurutulma işlemlerinin ardından içlerinde barındırdıkları C vitamini dışındaki tüm minerallerin korunduğunu söyledi.
Kara, Kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyelleri ile öncelikle serbest radikallere karşı koruyor, nefes darlığı ve kalp Hastalıklarını da önlüyor dedi.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2009, 02:52   #4
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
Beklenen şekerlenme üzerinde henüz görülmedi.Biraz daha beklemeyi düşünüyorum.Sanırım cinsinden olabilir.[/QUOTE]

Sn akcan 67,

Sanıyorum Ereğli'nin havasından; bizde şekerleneme olmadı; veya olması gerekiyordu da olamadı. Hava nemli de de olsa evim baya kuruca, ondan mı acaba diyordum. Ne kadar kapı pencere açsam da...

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2009, 08:46   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
Sabırla şekerlenmeyi bekliyorum.
Meyveler çok küçüldü ve içi baya sertleşti aslında.
Çok fazla yapmadım, olanları da tam tadında yemek istiyorum.

cukurovalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025