![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167
|
sakaryanın nemli havasından dolayı kurumuyor burada sebze ve meyveler ya da ben beceremedim hurmayı denemedim ama patlıcan elma filan denemiştim sonuç olumsuzdu hep kurutanların ellerine sağlık |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2009
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 37
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
|
Klimanın ağzında kuruması gayet normal. Çok da güzel kurur. Zira klima sıcak veya soğuk hava verirken havadaki nemi alarak veriyor. Dolayısıyla mükemmel bir nem transferi ortamı sağlıyor. Bu sebeple hep doğrudan rüzgar alan yerlere asılmasını tavsiye ettim. Hava akımındaki nem miktarı durağan atmosferdekinden daha azdır. Sürekli yer değiştiren hava hurmadaki nemin bir kısmını alarak yoluna devam eder. Artık kuruyan kurumayan belli olduğuna göre bundan sonuçlar çıkarabiliriz. Bizim bahçemiz 300mt rakımda. Hurmaların asılı olduğu sundurma her yönden rüzgar alır. Bize topu topu bir kilometre uzakta ama deniz seviyesinde olan bir kaç arkadaşın hurmalarında da küflenme emareleri göründü. Sebebi basit. Deniz seviyesinde havanın rutubeti fazla. 300mt rakımda deniz seviyesinin rutubeti yok. Sis bile en fazla bizim bahçenin alt sınırına geliyor. Bazen bir bulutun tüm körfezi kapladığı durumda bulutun üzerinden bakıyoruz. Daha önemlisi, düşük nemli üst rüzgarları alıyor. Bu sebeple en küçük bir küflenme emaresi bile olmadı. Basık olmayan, deniz seviyesinden yüksek, nisbeten kuru iklimli yerlerde iyi hava akımına da tabii olduğu durumda hiç bir küflenme problemi olmayacaktır. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Küçük bir ilave yapayım, klimanın sıcaklığı en düşük seviyelerde olması hem enerji tasarrufu sağlıyor, hem daha doğal olarak kurumuş olurlar. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
İçi siyah hurmanın olgunlaşmış durumundan ziyade içi turuncu-sarı olan hurmaların olgun tadı çok güzel, jole gibi ve şekerli. Yanına elma koyup iyice oldunlaşırsa kerkelik ve dile yapışan keçelikler hiç kalmıyor. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 275
|
O kadar ballandıra ballandıra anlattınızdı ki dayanamadım sn. Meyvelitepe'nin olmaz demesine rağmen marketten olmamışlarını seçerek ( biraz da marketin alım görevlisinin abla bunlar kesinlikle karpitli değil demesine güvenerek ) 1 ay önce 4 adetçik hurma alıp denemeye başladım. İlk önce terasda rüzgar da, daha sonra yağmurlar başlayınca içeride o 4 adetçik hurma gayet güzel kurudu. Üstünde Meyvelitepenin bahsettiği beyazlanma henüz yok ama ben biraz daha bekleme niyetindeyim. Zaten 4 adetçik hurma olunca tam olsun bari. ![]() Bu arada sormak istediğim birşey var. Bugün çalışan yardımcım kuruyan hurmaları görünce eskiden kendilerinin de köyde üzüm kuruttuklarını, ama asmadan önce kaynamış küllü suya batırıp öyle astıklarını söyledi. Üzümlerin bu işlemden sonra birkaç gün içinde kuruduğunu da söyledi. Bu konuda herhangi bir bilginiz varmı? |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Sanırım hurmalardaki küf oluşumuyla en çok ben uğraştım.Ziira kaybetmemek için.Bulunduğum yer deniz kenarı.Nem oranının en yoğun yaşandığı yer diyebilirim.Her şeye rağmen kurutma işlemini başarıyla tamamladık.Üzülerek kuruttuklarımı uzun süre saklayamayacağım.Çünki tatlarının mükemmel olduğunu söyleyebilirim. Bence kurutma işlemine başlamadan önce hava durmuna göre hateket etmek lazım.Çünki ilk bir kaç gün, en azından hurmaların dışı kabuk bağlayana kadar yağmura yakalanmamak önemli. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu hurmaların hepsinde çekirdek yok, en son 3-4 sende önce çekirdekli hurmasını yedim, ektim iki tane filizlendi, ama memlekete gittiğimden bakan da olmadığından kurumuş. Memlekette de başka hurmaya aşılama yaptık, tutmadı. Devamlı alıyorm bu hurmalardan, çekirdek çıksın da eksem ![]() |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
İçi turuncu olan hurmalarda çekirdek ya hiç olmuyor veya bir-iki tane ancak oluyor. İçi siyah hurmalarda çekirdek çok bulunuyor. Bu yıl tesadüf ya hurma kurutmaya başladık, iki aydır dalda yaprak kıpırdamıyor! |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben deneme amaçlı ik tane soyup kuruttum.Bu sabah tam kurumasada-tabi ki dışı kurumuş ancak içinde az bir yeri kalmış-dayanamadım ve yedim tadı o kadar güzel ki aynı bal gibi.Ve şu anda kalan setleri bile soymamak için kendimi zor tutuyorum ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
|
Hafta sonu lodos fırtınası sayesinde askıdaki hurmaları alıp, saklamak üzere ambalajlamaya başladık. İşlem tamam. Bıyıklı kuşlar haricinde küflenme vb. zaiyat sıfır, başarı yüzde yüz ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
|
3 yaşındaki kızım akşam vakti çikolata istedi. Bende deneme için tam zamanı dedim ve bir tanesini kızıma verdim. Biraz sonra yine geldi ve baba çikolatasından yine istiyorum çok güzel yapmışsın dedi. Ben amacıma ulaştım.Gerçekten lezzetliydi.Sebeb olanlara teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
|
Baba çikolatası çok güzel bir deyim. GDO'lu çikolatadansa çok daha faydalı. ne güzel... |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Kuruttuğum trabzon hurmalarının birkaç tanesini yedik ,tadları harikaydı,içlerinden çıkan çekirdeklerin 7 tanesini toprağa gömdüm,bir gün önce de bu sitenin heyecanıyla olsa gerek 15-20 tane ceviz gömmüştüm,niyetim çıkan fidanları aşılayıp bahçeye dikmekti,sonra kendi kendime "Neden hazır fidanlardan almayıp tohum gömüyorum ki "diye sordum sonra da " İnsan kendi umutlarını tohum şeklinde toprağa gömüyor galiba" diye düşündüm... |
|
|
|
|
|
#18 |
|
KBY
|
Sevgili kurutulmuş hurma severler, sizlere 180 adet hurma için istatistik bilgi veriyorum: Kurutma ortamı :Ankara, açık hava, hafif rüzgar, ortalama ısı 6 * C 1. Kurutma süresi 26 Kasım - 28 Aralık .. 30 gün 2. İlk ağırlık (ortalama) 170 gr/adet 3. Onbeşinci gün otalama ağırlık 90 gr/adet 4. Otuzuncu gün (içi koyu kahvarengi) 55 gr/ adet 5. Lezzet : Çok tatlı 6. Kabuk : Kuru 7. Küflenme : Yirminci gün % 10'u sap tarafından küflenme yaptı, yeniden kaynar suda 10 san. tutarak kurutmaya bıraktım. Bir daha küflenme olmadı. 8. Tüketim oranımız % 30 BİLGİ HERKESİN ORTAK MALIDIR. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
|
Alıntı:
Bir de kurutma ortamınız nasıldı? Karşılaştırma olsun diye, benimkilerin yaş ağırlıkları da aşağı yukarı sizinki kadardı. 5-6 hurma 1 kg geliyordu. Kurutulmuş 23 hurma bir kg geliyor. Yani bir kurutulmuş hurma 43 gr gibi. |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
|
İçinin kıvamlı bir jöle gibi kalması gerekiyor. Bu noktada askıdan alıp daha fazla kurumayacağı bir ambalaja alabilrsiniz. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim sayın meyvelitepe. 25 tanesi halen asılı diğerlerini indirdim. işte fotoğrafları: ![]() ![]() ![]() ![]() int. sitelerinde ki saklama paketlerinin içinde sanki beyaz bir madde serpilmiş gibi gözüküyor; ne olabilir acaba! |
|
|
|
|
|
#23 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
|
Beyaz madde meyvenin doğal şekeridir. Benimkiler de öyle olmaya başladılar. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
|
Ankara'nın avantajı olmuş herhalde. Benzer koşullarda nemli bölgelerde kurutulmaya çalışılanların çoğu küflendi Halden aldıklarınız da işlem görmemiş olmalı. Doğrudur, üreticiden işlem görmeden hale geliyor. Buradan alarak olgunlaştırıyorlar. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Yukarıda nariçinin hurma resimlerine baktığımızda hurmalarda beyazlık oluşmadığını görüyoruz. Beyazlık hurmanın dışarda-rüzgarda daha fazla kaldığının bir göstergesi mi yoksa şeker oranının daha fazla olduğunu mu gösterir? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
|
Biraz fazla asılı kalınca beyazlaşma oluyor fakat şart değil. Yenecek kıvama gelmiş, her bir hurma 45-50gr ağırlığa düşmüş ise daha fazla beklemeye gerek yok. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|