agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-12-2009, 12:50   #1
Ağaç Dostu
 
samarra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167
sakaryanın nemli havasından dolayı kurumuyor burada sebze ve meyveler ya da ben beceremedim hurmayı denemedim ama patlıcan elma filan denemiştim sonuç olumsuzdu hep

kurutanların ellerine sağlık

samarra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 17:04   #2
Ağaçsever
 
selmaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2009
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 37
Exclamation

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi samarra Mesajı Göster
sakaryanın nemli havasından dolayı kurumuyor burada sebze ve meyveler ya da ben beceremedim hurmayı denemedim ama patlıcan elma filan denemiştim sonuç olumsuzdu hep

kurutanların ellerine sağlık
Sayın Samara kuruyor ben denedim beyazlaşmasını bekliyorum epey kurudu. Ama daha hiç tadına bakmadım. Sabrediyorum.

selmaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2009, 13:43   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
Klimanın ağzında kuruması gayet normal. Çok da güzel kurur. Zira klima sıcak veya soğuk hava verirken havadaki nemi alarak veriyor. Dolayısıyla mükemmel bir nem transferi ortamı sağlıyor.

Bu sebeple hep doğrudan rüzgar alan yerlere asılmasını tavsiye ettim. Hava akımındaki nem miktarı durağan atmosferdekinden daha azdır. Sürekli yer değiştiren hava hurmadaki nemin bir kısmını alarak yoluna devam eder.

Artık kuruyan kurumayan belli olduğuna göre bundan sonuçlar çıkarabiliriz.

Bizim bahçemiz 300mt rakımda. Hurmaların asılı olduğu sundurma her yönden rüzgar alır. Bize topu topu bir kilometre uzakta ama deniz seviyesinde olan bir kaç arkadaşın hurmalarında da küflenme emareleri göründü. Sebebi basit. Deniz seviyesinde havanın rutubeti fazla. 300mt rakımda deniz seviyesinin rutubeti yok. Sis bile en fazla bizim bahçenin alt sınırına geliyor. Bazen bir bulutun tüm körfezi kapladığı durumda bulutun üzerinden bakıyoruz. Daha önemlisi, düşük nemli üst rüzgarları alıyor. Bu sebeple en küçük bir küflenme emaresi bile olmadı.

Basık olmayan, deniz seviyesinden yüksek, nisbeten kuru iklimli yerlerde iyi hava akımına da tabii olduğu durumda hiç bir küflenme problemi olmayacaktır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2009, 14:43   #4
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Klimanın ağzında kuruması gayet normal. Çok da güzel kurur. Zira klima sıcak veya soğuk hava verirken havadaki nemi alarak veriyor. Dolayısıyla mükemmel bir nem transferi ortamı sağlıyor.

Küçük bir ilave yapayım, klimanın sıcaklığı en düşük seviyelerde olması hem enerji tasarrufu sağlıyor, hem daha doğal olarak kurumuş olurlar.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2009, 15:24   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
Alıntı:
Hurmayı hiç sevmediğim halde, bu konu başlığına uğramadan edemiyorum. Yazılarınızı okumak çok keyif veriyor bana. Hele kurutmadaki herkesin kendine has yöntemleri... Ne kadar küçük şeyler bizleri mutlu etmeye yetiyor, ne güzel... Mutluluğunuz daim olsun...
Sn.Limon, hurmayı ben de sevmiyordum. Olgun halini hala yiyemiyorum. Bahçede koca bir hurma ağacı bulunca ne yapsak diye düşündük. Kurcalayınca kurutma işini keşfettik. Bir bakıma piyango gibi oldu. Şimdi çikolata mı, kurutulmuş hurma mı derseniz kurutulmuş hurma derim. Hele de çikolatalarda GDO olduğunu bilince

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2009, 17:29   #6
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,412
Galeri: 8
İçi siyah hurmanın olgunlaşmış durumundan ziyade içi turuncu-sarı olan hurmaların olgun tadı çok güzel, jole gibi ve şekerli. Yanına elma koyup iyice oldunlaşırsa kerkelik ve dile yapışan keçelikler hiç kalmıyor.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2009, 18:36   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 275
O kadar ballandıra ballandıra anlattınızdı ki dayanamadım sn. Meyvelitepe'nin olmaz demesine rağmen marketten olmamışlarını seçerek ( biraz da marketin alım görevlisinin abla bunlar kesinlikle karpitli değil demesine güvenerek ) 1 ay önce 4 adetçik hurma alıp denemeye başladım. İlk önce terasda rüzgar da, daha sonra yağmurlar başlayınca içeride o 4 adetçik hurma gayet güzel kurudu. Üstünde Meyvelitepenin bahsettiği beyazlanma henüz yok ama ben biraz daha bekleme niyetindeyim. Zaten 4 adetçik hurma olunca tam olsun bari.
Bu arada sormak istediğim birşey var. Bugün çalışan yardımcım kuruyan hurmaları görünce eskiden kendilerinin de köyde üzüm kuruttuklarını, ama asmadan önce kaynamış küllü suya batırıp öyle astıklarını söyledi. Üzümlerin bu işlemden sonra birkaç gün içinde kuruduğunu da söyledi. Bu konuda herhangi bir bilginiz varmı?

nkoksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2009, 21:14   #8
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,412
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkoksal Mesajı Göster
Bu arada sormak istediğim birşey var. Bugün çalışan yardımcım kuruyan hurmaları görünce eskiden kendilerinin de köyde üzüm kuruttuklarını, ama asmadan önce kaynamış küllü suya batırıp öyle astıklarını söyledi. Üzümlerin bu işlemden sonra birkaç gün içinde kuruduğunu da söyledi. Bu konuda herhangi bir bilginiz varmı?
Biz de hurmaları sıcak kaynar suya batırıyoruz,10 kadar sayıp asıyoruz.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2009, 13:13   #9
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Sanırım hurmalardaki küf oluşumuyla en çok ben uğraştım.Ziira kaybetmemek için.Bulunduğum yer deniz kenarı.Nem oranının en yoğun yaşandığı yer diyebilirim.Her şeye rağmen kurutma işlemini başarıyla tamamladık.Üzülerek kuruttuklarımı uzun süre saklayamayacağım.Çünki tatlarının mükemmel olduğunu söyleyebilirim.
Bence kurutma işlemine başlamadan önce hava durmuna göre hateket etmek lazım.Çünki ilk bir kaç gün, en azından hurmaların dışı kabuk bağlayana kadar yağmura yakalanmamak önemli.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 17:13   #10
Ağaç Dostu
 
betito's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 756
Galeri: 29
Bu hurmaların hepsinde çekirdek yok, en son 3-4 sende önce çekirdekli hurmasını yedim, ektim iki tane filizlendi, ama memlekete gittiğimden bakan da olmadığından kurumuş.

Memlekette de başka hurmaya aşılama yaptık, tutmadı. Devamlı alıyorm bu hurmalardan, çekirdek çıksın da eksem

betito Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 15:30   #11
Ağaç Dostu
 
aslan_k's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2008
Şehir: İSTANBUL-KARAMÜRSEL
Mesajlar: 399
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mavi_ladin Mesajı Göster
Bu hurmaların hepsinde çekirdek yok, en son 3-4 sende önce çekirdekli hurmasını yedim, ektim iki tane filizlendi, ama memlekete gittiğimden bakan da olmadığından kurumuş.

Memlekette de başka hurmaya aşılama yaptık, tutmadı. Devamlı alıyorm bu hurmalardan, çekirdek çıksın da eksem
Sn. mavi_ladin, çekirdek isterseniz size gönderebilirim, isteyen diğer arkadaşlar da varsa buradan bildirebilirler. Ya da burası uygun yer değil mi ?

aslan_k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 17:44   #12
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,412
Galeri: 8
İçi turuncu olan hurmalarda çekirdek ya hiç olmuyor veya bir-iki tane ancak oluyor. İçi siyah hurmalarda çekirdek çok bulunuyor.

Bu yıl tesadüf ya hurma kurutmaya başladık, iki aydır dalda yaprak kıpırdamıyor!

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 18:41   #13
Ağaç Dostu
 
Fatih's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,087
Galeri: 66
Ben deneme amaçlı ik tane soyup kuruttum.Bu sabah tam kurumasada-tabi ki dışı kurumuş ancak içinde az bir yeri kalmış-dayanamadım ve yedim tadı o kadar güzel ki aynı bal gibi.Ve şu anda kalan setleri bile soymamak için kendimi zor tutuyorum

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 19:03   #14
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
Hafta sonu lodos fırtınası sayesinde askıdaki hurmaları alıp, saklamak üzere ambalajlamaya başladık. İşlem tamam. Bıyıklı kuşlar haricinde küflenme vb. zaiyat sıfır, başarı yüzde yüz

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 10:00   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
3 yaşındaki kızım akşam vakti çikolata istedi. Bende deneme için tam zamanı dedim ve bir tanesini kızıma verdim. Biraz sonra yine geldi ve baba çikolatasından yine istiyorum çok güzel yapmışsın dedi.

Ben amacıma ulaştım.Gerçekten lezzetliydi.Sebeb olanlara teşekkürler.

cukurovalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 10:03   #16
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
Baba çikolatası çok güzel bir deyim. GDO'lu çikolatadansa çok daha faydalı. ne güzel...

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 10:13   #17
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Kuruttuğum trabzon hurmalarının birkaç tanesini yedik ,tadları harikaydı,içlerinden çıkan çekirdeklerin 7 tanesini toprağa gömdüm,bir gün önce de bu sitenin heyecanıyla olsa gerek 15-20 tane ceviz gömmüştüm,niyetim çıkan fidanları aşılayıp bahçeye dikmekti,sonra kendi kendime "Neden hazır fidanlardan almayıp tohum gömüyorum ki "diye sordum sonra da " İnsan kendi umutlarını tohum şeklinde toprağa gömüyor galiba" diye düşündüm...

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 16:25   #18
KBY
 
borap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Galeri: 2
Sevgili kurutulmuş hurma severler, sizlere 180 adet hurma için istatistik bilgi veriyorum:
Kurutma ortamı :Ankara, açık hava, hafif rüzgar, ortalama ısı 6 * C

1. Kurutma süresi 26 Kasım - 28 Aralık .. 30 gün
2. İlk ağırlık (ortalama) 170 gr/adet
3. Onbeşinci gün otalama ağırlık 90 gr/adet
4. Otuzuncu gün (içi koyu kahvarengi) 55 gr/ adet
5. Lezzet : Çok tatlı
6. Kabuk : Kuru
7. Küflenme : Yirminci gün % 10'u sap tarafından küflenme yaptı, yeniden kaynar suda 10 san. tutarak kurutmaya bıraktım. Bir daha küflenme olmadı.
8. Tüketim oranımız % 30

BİLGİ HERKESİN ORTAK MALIDIR.

borap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 16:30   #19
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
Alıntı:
Küflenme : Yirminci gün % 10'u sap tarafından küflenme yaptı, yeniden kaynar suda 10 san.
Hurmaları ağaçtan mı toplamıştınız, çarşı pazardan mı almıştınız?
Bir de kurutma ortamınız nasıldı?

Karşılaştırma olsun diye, benimkilerin yaş ağırlıkları da aşağı yukarı sizinki kadardı. 5-6 hurma 1 kg geliyordu. Kurutulmuş 23 hurma bir kg geliyor. Yani bir kurutulmuş hurma 43 gr gibi.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 01:00   #20
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,412
Galeri: 8
Kurutma nereye kadar? Havalar rüzgarsız olduğu için uzun sürdü. Bir ayı geçti. Dışı kuru, dokununca içi esnemeyapıyor, tam olarak kuruması mı gerekiyor? İçi jöle gibi kalması mı lazım?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 11:54   #21
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
İçinin kıvamlı bir jöle gibi kalması gerekiyor. Bu noktada askıdan alıp daha fazla kurumayacağı bir ambalaja alabilrsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 15:02   #22
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,412
Galeri: 8
Teşekkür ederim sayın meyvelitepe. 25 tanesi halen asılı diğerlerini indirdim. işte fotoğrafları:
Name:  100_1437.jpg
Views: 1020
Size:  48.9 KB
Name:  100_1438.jpg
Views: 948
Size:  61.3 KB
Name:  100_1440.jpg
Views: 882
Size:  57.0 KB
Name:  100_1441.jpg
Views: 952
Size:  64.1 KB

int. sitelerinde ki saklama paketlerinin içinde sanki beyaz bir madde serpilmiş gibi gözüküyor; ne olabilir acaba!

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 16:09   #23
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
Beyaz madde meyvenin doğal şekeridir. Benimkiler de öyle olmaya başladılar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 16:35   #24
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Ben bu sayfaya hiç bakmıyorum!

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2010, 16:47   #25
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Ah güler abla bu kadar küseceğini bilseydim, şu pis boğazıma sahip olamadım, yoksa ne yapar eder bir kaçtane de olsa gönderirdim.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 14:44   #26
KBY
 
borap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Galeri: 2
Hurmaları ağaçtan mı toplamıştınız, çarşı pazardan mı almıştınız?

Toptancı hallinden aldım. Hafif rüzgarlı balkon içinde kurudular.

borap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 14:52   #27
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
Ankara'nın avantajı olmuş herhalde. Benzer koşullarda nemli bölgelerde kurutulmaya çalışılanların çoğu küflendi

Halden aldıklarınız da işlem görmemiş olmalı. Doğrudur, üreticiden işlem görmeden hale geliyor. Buradan alarak olgunlaştırıyorlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 14:59   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Yukarıda nariçinin hurma resimlerine baktığımızda hurmalarda beyazlık oluşmadığını görüyoruz.

Beyazlık hurmanın dışarda-rüzgarda daha fazla kaldığının bir göstergesi mi yoksa şeker oranının daha fazla olduğunu mu gösterir?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 15:13   #29
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,412
Galeri: 8
Bu yıl hiç rüzgar yoktu, üstelik hava da oldukça nemli geçti. Fakat ne de olsa İstanbul kadar nem yoğunluğu olamaz. Bakalım kapalı kalınca şekerlenme olacak mı!

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2010, 17:10   #30
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,029
Biraz fazla asılı kalınca beyazlaşma oluyor fakat şart değil. Yenecek kıvama gelmiş, her bir hurma 45-50gr ağırlığa düşmüş ise daha fazla beklemeye gerek yok.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025