08-12-2011, 19:56 | #691 |
Ağaç Dostu
|
Anneme bu gün tüm bitkilerimin videosunu çekip yolladım, "kızım, sen şaşırdın mı" diyor Bu forumun sayesinde şaşırdım, ama mutluyum Bu gün peteğin yanına bir gidip bir geliyor ve kendimi zor tutuyorum, ama sabıııır. Olana kadar beklemek lazım |
08-12-2011, 20:45 | #692 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2011
Şehir: akçakoca
Mesajlar: 25
|
Sayın Aşkan Benim oğlum izmir /bergamada okuyor. Sizin yazınızı okudum, dilerseniz bizim hurmalardan kurumuşunu gönderebilirim. |
08-12-2011, 20:53 | #693 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2011
Şehir: akçakoca
Mesajlar: 25
|
Sayın Üzüm, Eskişehir ile Akçakoca çok uzak bir yer değil. Buyrun bekleriz hem hurmamızı yersiniz hemde tanışırız. Birde hurmanın yapılışını tarifini canlı alırsınız. Bu sitede yazılanların hoşuma giden yerlerine cevaplıyorum. SAYGILAR )))))) |
08-12-2011, 21:48 | #694 |
Ağaç Dostu
|
Az önce ben de deneme amaçlı on adet Trabzon hurması hazırladım, balkona astım, fakat on dakika sonra yağmur başladı, askıdakilerin hepsi ıslandı, kuru bir yere aldım. Acaba bu ıslanmadan dolayı bozulur mu? Ne yapmam gerekir sizce, yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler... |
08-12-2011, 22:16 | #695 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bir kere ıslanmakla bir şey olmaz. Mümkünse etrafı açık, rüzgar alan ama üstü kapalı bir yere alın. |
08-12-2011, 22:33 | #696 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Meyvelitepe; dediğiniz gibi rüzgar alan, etrafı açık, üstü kapalı bir yer diğer balkonda buldum, kağıt peçeteyle kurulayıp yeni yerlerine astım. Bu arada, Ağustos ayından beri, sizin yeni kaolin karışımınızın formülünü beklediğimi söyleyeyim, inşallah açıklamalarınızı ben kaçırmamışımdır. Hasattan sonra diyordunuz bizim buralarda hasat bitti ) Zeytin sineği zararlısı ölçülemeyecek kadar az, onbinlerde 3-5 belki. Hem bunun için hem de korogaki yardımlarınız için çok teşekkürler..... |
08-12-2011, 23:50 | #697 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Korogaki 10 tane pek az olmuş, sonradan pişman olmayasınız, bir sene bekleyeceksiniz. 2007'de denediğimizde biz de 10 tane kurutmuştuk. 200 kilo hurmayı da yok pahasına vermiştik. Dövünmesi tam bir sene sürdüydü. |
09-12-2011, 00:16 | #698 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Meyvelitepe; dediğim gibi bu 10 adet bir denemeydi, nasıl yaparım öğreneyim diye, çok okudum sizden ama bildiğiniz gibi yapmak ayrı bir şey, oldukça kolaydı bu arada belirteyim. Bu gece karla karışık yağmur başladı, havalar düzelir düzelmez; bahçelerde, ağaçlarda kalan hurmaları yüzümü kızartıp istemeye başlayacağım, sert olanları sizin usulde, biraz olgun olanları dilimleyip yağlı kağıt üzerinde kalorifer petekleri üzerinde kurutmaya çalışacağım. Geçen gün bu şekilde kurutulmuş olanlardan bir kaç adet yedim, mükemmeldi gerçekten. Daha önce yapmadıysanız denemelisiniz bence... |
09-12-2011, 08:42 | #699 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 64
|
çok teşekkür ederim fakat yukarda anlattıgım gibi bizde kurutmaya çalışıyoruz sizinde izmirden bir isteginiz olursa yardımcı olmak isteriz |
09-12-2011, 10:43 | #700 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
|
1. Kapalı ve sıcak bir ortamda hurma kurutmaya çalışmak çok riskli. Çünkü hemen üzerinde küfler oluşmaya başlıyor. 2-Açık havada ve güneş gören yağmurdan etkilenmeyen bir yerde normal hava şartlarında (biraz yağmur, biraz soğuk, biraz sıcak, biraz kuru, biraz nemli havada) yani Türkiyenin sonbahar şartlarında tam 30 günde kurumuş oluyorlar 3-Sıcak ortamda hızlıca kurutmanın kaliteye pek etkisi yok. Hatta kaliteyi bozabiliyor. Kurumanın zamana yayılıp hem içinin olgunlaşması hem su kaybederek yavaş yavaş kuruması gerekiyor. 4-Çok yeşilken kopartılıp kurutulan hurmalar bile kurutulabiliyor. Ancak bunların kurumuş kabukları daha kalın ve içindeki tatlı kısmı daha az oluyor. Yani kalite düşüyor. 5-Olgun hurmalar bile kurutulabiliyor. Elinizde dağılmadan kabuğunu soyabiliyorsanız ve ipe asabiliyorsanız bu hurmalarda kurumaz diye birşey yok. Kuruyorlar. Hatta bunların rengi o kadar güzel oluyorki kururken turuncu turuncu.(Yalnız bunlarda ideal hava şartlarının olması gerekiyor. güneşli, sıcak ve kuru hava) Yemesenizde doyuyorsunuz. , 6- İdeal kurutma zamanı ise hurmanın yeşil renginin tamamen gidip portakal gibi sapsarı olduğu ve portakal sertliğinde olduğu zaman. 7- Herşeyde olduğu gibi kalitesiz olan hurma da kuruduğu zaman kaliteli olmuyor. Bu yüzden sapının kenarında veya üzerinde çatlak, yarılma olan, ezilmiş olan, bir kenarı çürümüş olan, pek küçük kalmış gelişmemiş olan vb. hurmaları kurutmak yerine en sağlam, en güzel görünen en büyüklerini kurutursanız emekleriniz boşa gitmiyor. 8- Uzakdoğu ülkelerinde satışı yapılan ve fotoğrafları internette bulunan hurmaların görüntüsüyle bizim kuruttuğumuz hurmaların görüntüsü pek benzemiyor. Ordakiler sanki daha şeffaf ve daha turuncu görünüyor. Bizim kuruttuklarımız ise gün kurusu kayısı rengine dönüyor. Kurutma yönteminin farklı oluşunda oluyor sanırım (Onlarınki kükürt işlemi görmüş kayısı bizimki gün kurusu kayısı gibi) Bizimkilerin kuruyunca görüntüsü o kadar güzel olmasada tadının diğerlerinden daha güzel olabileceğini tahmin ediyorum. 9-Son olarak da ilk defa deneyeceklere tavsiyem. 3 tane 5 tane kurutayımda güzel olursa seneye daha çok yaparım diyenler. Çok pişman olursunuz. Denedikleriniz kuruyunca hurma mevsimi de geçmiş olacak. O yüzden ne kadar bulabilirseniz o kadar çok kurutun pişman olmazsınız.Denemeye gerek yok. |
12-12-2011, 22:14 | #703 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2011
Şehir: akçakoca
Mesajlar: 25
|
Sayın vonalı yazdıklarınız çok güzel size katılıyorum renkleri koyulaşınca çok güzel oluyor inanırmısınız kururken dayanamıyorum ve devamlı yiyorum ben tatlıyı çok severim kabe hurmasını bu varken yemem seneye allah kısmet olursa daha çooooooook yapıcam ve ağaç alıcam 10000 20000 tane yapıcam. |
13-12-2011, 11:03 | #704 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
|
kurutmuş ve paketlenmiş halleri. |
13-12-2011, 12:35 | #705 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Güzel olmuşlar. Diplerini kestiniz mi? Kesilmediyse poşetleri delebilirler. |
13-12-2011, 13:04 | #706 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
çok güzel görünüyor tebrık ederım |
13-12-2011, 15:57 | #708 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Resimde sarı çizgi ile gösterdiğim yerden kesilip öyle paketlenirse daha iyi. Kesilen bölüm sert kabuk ve sap olduğu için ambalajı delebiliyor. |
20-12-2011, 19:31 | #709 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
|
Bugün sonun da meşhur korogakinin tadına baktım Çok güzel, bayıldık eşim de ben de. Tazesi arayıp durmuştum, bir türlü kısmet olamamıştı. Sonun da Artvinli bir arkadaşım süpriz yaptı bugün, annesinin kuruttuğu ve güzelce paketleyip Artvin'den bize gönderdiği korogakileri(mandalina ve kiviler de bonus) getirdi, hediye etti. Ben paketi parçalar gibi açtım neredeyse, hemen tadına baktım. Muhteşem bir tat gerçekten. Gelecek yıl kendim yapacağım kesinlikle, kurutulmuşu değil bahçeden tazesi gelecek Artvin'den |
20-12-2011, 19:56 | #710 |
Moderatör
|
Teşekkür ederin sayın MeyveliTepe. Daha tam kıvamına gelmedi İstanbul'a getirdiklerimiz ama maşallah Oğuz 5 diziyi bitirdi. Şimdi de diyor ki " hadi Manyas'a gidelim de diğerlerini alalım, onlar açıkta olmuştur". |
20-12-2011, 20:53 | #711 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-11-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
|
merhaba benim bir trabzon hurması agacom var hersene meyvekerini dagıtacagım diye göbegim çatlardı ona buna komşulara zorla verirdim eşimde hiç sevmez bende taze olarak birkaçtane yerdim şimdi bu kurutma işini ögrenmem çok güzel oldu artık seneye bende deniyecegim burda yazılanları okuduktan sonra eminim güzel olacak bu bilgiyi verene şimdiden çok teşekür ederim |
20-12-2011, 21:06 | #712 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Bu sene ilk defa, kurutma işlemini -balkonda- deniyorum. Maalesef kış havası malum, pek temiz olmuyor; ayrıca çok sinek oldu. Açıkcası pek hoş bir görüntü deyil. Tam kuruduktan sonra sıcak suya daldırp, 70 derecede yarım saat fırınlamayı düşünüyorum. Gerekirse seneye ,-sineklik tel ile-bir dolap yapabilirim. Havası kirli olan şehirlerde, yollara yakın yerlerde kurutulmasını tavsiye etmem. Tabii ki, sineklik muhafaza şart. |
21-12-2011, 12:41 | #713 |
Ağaç Dostu
|
Bir ara fotoğraf çekerim ama benimkiler daha koyu renkte oldular. Çikolata diyorsunuz ya tıpkı çikolata rengi. Terslik mi var sizce? Gerçi inceliyorum hiç bir yerinde küf vs.. belirti yok, üzerinin beyazlaşmasını bekliyorum ama şekerlenme de yok. Ama lezzeti ve içinin kıvamı pek güzel. |
28-12-2011, 14:01 | #715 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-12-2011
Şehir: yalova
Mesajlar: 11
|
Herkese merhaba.Bu bölümü sessiz sedasız takip ediyordum. Samimiyetiniz ve güzel olanı paylaşımcılığınız beni son derece memnun etti. Hepinize teşekkür ediyorum. Verdiğiniz bilgiler ışığında 200 adet hurmayı kurutmak üzereyim. Henüz tam kurumasalarda çok lezizler. Bize bu farklı lezzeti tattıran herkese tekrar teşekkür ederim. |
28-12-2011, 14:07 | #716 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-12-2011
Şehir: yalova
Mesajlar: 11
|
Yalova oldukça rutubetli bir bölge olduğu için hurmaları kalorifer peteği üstüne asarak kurutuyorum. Şimdilik herhangi bir sorun çıkmadı. Becerebilirsem eğer bir iki resim yükleyip fikirlerinizi almak isterim |
28-12-2011, 21:39 | #717 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: ELAZIĞ
Mesajlar: 273
|
arkadaşlar bahçemde bu sene ilk defa mahsül aldığımız hurmaları denemek için 15 adet kuruttum fakat sanırım bu damak tadı belkide ilk begenmeyen ben olacam. cokta anlatıldıgı kadar olağanüstü bir tad alamadım tabii bu benim görüşüm ve damak tadım, size daha farklı gelmiş olabilirm görüntüsü harika oluyor ama tadı sanki bildiğimiz hac hurmasını biraz andırıyor. biraz daha az şekerlisi. yinede korogakiyi anlatanlardan ALLAH razı olsun bişey daha öğrenmiş olduk. |
28-12-2011, 23:02 | #719 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,060
|
Ben de bu sene denedim, daha önce sağolsun Güler ablam sayesinde tadına bakmıştım ama bir sapları olmayan ları hava sirkülasyonuna açık bir yerede bezin üzerine koydum ipte olanla bezin üzerindeki farkı resimdeki gibi seneye ipe asmayacağım, solda olan bezin üzerinde kutulan sağda olan ipte kurumaya alınan her ikisi de aynı gün işlem görmüştür |
28-12-2011, 23:12 | #720 |
Moderatör
|
Soldaki daha çabuk kurumuş ama sağ taraftaki de zamanla kurur ve bence yavaş yavaş kuruyanın tadı daha iyi olur diye düşünüyorum. Hani yemekler nasıl ki kısık ateşte daha iyi pişer, lezzetli olur ya onun gibi. |
|
|