agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-12-2011, 19:56   #691
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Anneme bu gün tüm bitkilerimin videosunu çekip yolladım, "kızım, sen şaşırdın mı" diyor
Bu forumun sayesinde şaşırdım, ama mutluyum
Bu gün peteğin yanına bir gidip bir geliyor ve kendimi zor tutuyorum, ama sabıııır. Olana kadar beklemek lazım

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2011, 20:45   #692
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2011
Şehir: akçakoca
Mesajlar: 25
Sayın Aşkan
Benim oğlum izmir /bergamada okuyor. Sizin yazınızı okudum, dilerseniz bizim hurmalardan kurumuşunu gönderebilirim.

vabis_fahrettin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2011, 20:53   #693
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2011
Şehir: akçakoca
Mesajlar: 25
Sayın Üzüm,
Eskişehir ile Akçakoca çok uzak bir yer değil. Buyrun bekleriz hem hurmamızı yersiniz hemde tanışırız. Birde hurmanın yapılışını tarifini canlı alırsınız. Bu sitede yazılanların hoşuma giden yerlerine cevaplıyorum.

SAYGILAR ))))))

vabis_fahrettin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2011, 21:48   #694
Ağaç Dostu
 
tufan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 136
Galeri: 1
Az önce ben de deneme amaçlı on adet Trabzon hurması hazırladım, balkona astım, fakat on dakika sonra yağmur başladı, askıdakilerin hepsi ıslandı, kuru bir yere aldım. Acaba bu ıslanmadan dolayı bozulur mu? Ne yapmam gerekir sizce, yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler...

tufan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2011, 22:16   #695
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bir kere ıslanmakla bir şey olmaz. Mümkünse etrafı açık, rüzgar alan ama üstü kapalı bir yere alın.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2011, 22:33   #696
Ağaç Dostu
 
tufan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 136
Galeri: 1
Sn. Meyvelitepe; dediğiniz gibi rüzgar alan, etrafı açık, üstü kapalı bir yer diğer balkonda buldum, kağıt peçeteyle kurulayıp yeni yerlerine astım.
Bu arada, Ağustos ayından beri, sizin yeni kaolin karışımınızın formülünü beklediğimi söyleyeyim, inşallah açıklamalarınızı ben kaçırmamışımdır. Hasattan sonra diyordunuz bizim buralarda hasat bitti ) Zeytin sineği zararlısı ölçülemeyecek kadar az, onbinlerde 3-5 belki. Hem bunun için hem de korogaki yardımlarınız için çok teşekkürler.....

tufan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2011, 23:50   #697
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962


Korogaki 10 tane pek az olmuş, sonradan pişman olmayasınız, bir sene bekleyeceksiniz.
2007'de denediğimizde biz de 10 tane kurutmuştuk. 200 kilo hurmayı da yok pahasına vermiştik. Dövünmesi tam bir sene sürdüydü.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2011, 00:16   #698
Ağaç Dostu
 
tufan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 136
Galeri: 1
Sn. Meyvelitepe; dediğim gibi bu 10 adet bir denemeydi, nasıl yaparım öğreneyim diye, çok okudum sizden ama bildiğiniz gibi yapmak ayrı bir şey, oldukça kolaydı bu arada belirteyim. Bu gece karla karışık yağmur başladı, havalar düzelir düzelmez; bahçelerde, ağaçlarda kalan hurmaları yüzümü kızartıp istemeye başlayacağım, sert olanları sizin usulde, biraz olgun olanları dilimleyip yağlı kağıt üzerinde kalorifer petekleri üzerinde kurutmaya çalışacağım. Geçen gün bu şekilde kurutulmuş olanlardan bir kaç adet yedim, mükemmeldi gerçekten. Daha önce yapmadıysanız denemelisiniz bence...

tufan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2011, 08:42   #699
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 64
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vabis_fahrettin Mesajı Göster
Sayın Aşkan
Benim oğlum izmir /bergamada okuyor. Sizin yazınızı okudum, dilerseniz bizim hurmalardan kurumuşunu gönderebilirim.
çok teşekkür ederim fakat yukarda anlattıgım gibi bizde kurutmaya çalışıyoruz sizinde izmirden bir isteginiz olursa yardımcı olmak isteriz

aşkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2011, 10:43   #700
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
1. Kapalı ve sıcak bir ortamda hurma kurutmaya çalışmak çok riskli. Çünkü hemen üzerinde küfler oluşmaya başlıyor.

2-Açık havada ve güneş gören yağmurdan etkilenmeyen bir yerde normal hava şartlarında (biraz yağmur, biraz soğuk, biraz sıcak, biraz kuru, biraz nemli havada) yani Türkiyenin sonbahar şartlarında tam 30 günde kurumuş oluyorlar

3-Sıcak ortamda hızlıca kurutmanın kaliteye pek etkisi yok. Hatta kaliteyi bozabiliyor. Kurumanın zamana yayılıp hem içinin olgunlaşması hem su kaybederek yavaş yavaş kuruması gerekiyor.

4-Çok yeşilken kopartılıp kurutulan hurmalar bile kurutulabiliyor. Ancak bunların kurumuş kabukları daha kalın ve içindeki tatlı kısmı daha az oluyor. Yani kalite düşüyor.

5-Olgun hurmalar bile kurutulabiliyor. Elinizde dağılmadan kabuğunu soyabiliyorsanız ve ipe asabiliyorsanız bu hurmalarda kurumaz diye birşey yok. Kuruyorlar. Hatta bunların rengi o kadar güzel oluyorki kururken turuncu turuncu.(Yalnız bunlarda ideal hava şartlarının olması gerekiyor. güneşli, sıcak ve kuru hava) Yemesenizde doyuyorsunuz.
,
6- İdeal kurutma zamanı ise hurmanın yeşil renginin tamamen gidip portakal gibi sapsarı olduğu ve portakal sertliğinde olduğu zaman.

7- Herşeyde olduğu gibi kalitesiz olan hurma da kuruduğu zaman kaliteli olmuyor. Bu yüzden sapının kenarında veya üzerinde çatlak, yarılma olan, ezilmiş olan, bir kenarı çürümüş olan, pek küçük kalmış gelişmemiş olan vb. hurmaları kurutmak yerine en sağlam, en güzel görünen en büyüklerini kurutursanız emekleriniz boşa gitmiyor.

8- Uzakdoğu ülkelerinde satışı yapılan ve fotoğrafları internette bulunan hurmaların görüntüsüyle bizim kuruttuğumuz hurmaların görüntüsü pek benzemiyor. Ordakiler sanki daha şeffaf ve daha turuncu görünüyor. Bizim kuruttuklarımız ise gün kurusu kayısı rengine dönüyor. Kurutma yönteminin farklı oluşunda oluyor sanırım (Onlarınki kükürt işlemi görmüş kayısı bizimki gün kurusu kayısı gibi) Bizimkilerin kuruyunca görüntüsü o kadar güzel olmasada tadının diğerlerinden daha güzel olabileceğini tahmin ediyorum.

9-Son olarak da ilk defa deneyeceklere tavsiyem. 3 tane 5 tane kurutayımda güzel olursa seneye daha çok yaparım diyenler. Çok pişman olursunuz. Denedikleriniz kuruyunca hurma mevsimi de geçmiş olacak. O yüzden ne kadar bulabilirseniz o kadar çok kurutun pişman olmazsınız.Denemeye gerek yok.

Vonalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2011, 14:19   #701
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Aynen katılıyorum Vonalı
Ben dalında hiç bırakmadım. Düşünün. Tamamını kurutmalık yaptım !
Çünkü geçen seneden tecrubem var.

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2011, 15:20   #702
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Ammaaa, birkaç tane de meyve olarak yiyin a dostlar, o da çok güzel.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2011, 22:14   #703
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2011
Şehir: akçakoca
Mesajlar: 25
Sayın vonalı yazdıklarınız çok güzel size katılıyorum renkleri koyulaşınca çok güzel oluyor inanırmısınız kururken dayanamıyorum ve devamlı yiyorum ben tatlıyı çok severim kabe hurmasını bu varken yemem seneye allah kısmet olursa daha çooooooook yapıcam ve ağaç alıcam 10000 20000 tane yapıcam.

vabis_fahrettin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2011, 11:03   #704
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
kurutmuş ve paketlenmiş halleri.

Eklenen Resimler
   
Vonalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2011, 12:35   #705
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Güzel olmuşlar. Diplerini kestiniz mi? Kesilmediyse poşetleri delebilirler.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2011, 13:04   #706
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
çok güzel görünüyor tebrık ederım

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2011, 15:38   #707
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Güzel olmuşlar. Diplerini kestiniz mi? Kesilmediyse poşetleri delebilirler.
Ben bunu anlayamadım.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2011, 15:57   #708
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  hurma_kesme.jpg
Views: 2059
Size:  23.1 KB

Resimde sarı çizgi ile gösterdiğim yerden kesilip öyle paketlenirse daha iyi. Kesilen bölüm sert kabuk ve sap olduğu için ambalajı delebiliyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2011, 19:31   #709
Ağaç Dostu
 
loveflower's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
Bugün sonun da meşhur korogakinin tadına baktım Çok güzel, bayıldık eşim de ben de.

Tazesi arayıp durmuştum, bir türlü kısmet olamamıştı. Sonun da Artvinli bir arkadaşım süpriz yaptı bugün, annesinin kuruttuğu ve güzelce paketleyip Artvin'den bize gönderdiği korogakileri(mandalina ve kiviler de bonus) getirdi, hediye etti. Ben paketi parçalar gibi açtım neredeyse, hemen tadına baktım. Muhteşem bir tat gerçekten. Gelecek yıl kendim yapacağım kesinlikle, kurutulmuşu değil bahçeden tazesi gelecek Artvin'den

loveflower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2011, 19:56   #710
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Teşekkür ederin sayın MeyveliTepe.

Daha tam kıvamına gelmedi İstanbul'a getirdiklerimiz ama maşallah Oğuz 5 diziyi bitirdi.
Şimdi de diyor ki " hadi Manyas'a gidelim de diğerlerini alalım, onlar açıkta olmuştur".

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2011, 20:53   #711
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-11-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
merhaba benim bir trabzon hurması agacom var hersene meyvekerini dagıtacagım diye göbegim çatlardı ona buna komşulara zorla verirdim eşimde hiç sevmez bende taze olarak birkaçtane yerdim şimdi bu kurutma işini ögrenmem çok güzel oldu artık seneye bende deniyecegim burda yazılanları okuduktan sonra eminim güzel olacak bu bilgiyi verene şimdiden çok teşekür ederim

jiyan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2011, 21:06   #712
Ağaç Dostu
 
naturefan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: Tokat- Erbaa
Mesajlar: 260
Galeri: 12
Merhaba,

Bu sene ilk defa, kurutma işlemini -balkonda- deniyorum. Maalesef kış havası malum, pek temiz olmuyor; ayrıca çok sinek oldu. Açıkcası pek hoş bir görüntü deyil. Tam kuruduktan sonra sıcak suya daldırp, 70 derecede yarım saat fırınlamayı düşünüyorum. Gerekirse seneye ,-sineklik tel ile-bir dolap yapabilirim. Havası kirli olan şehirlerde, yollara yakın yerlerde kurutulmasını tavsiye etmem. Tabii ki, sineklik muhafaza şart.

naturefan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2011, 12:41   #713
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Bir ara fotoğraf çekerim ama benimkiler daha koyu renkte oldular. Çikolata diyorsunuz ya tıpkı çikolata rengi. Terslik mi var sizce?

Gerçi inceliyorum hiç bir yerinde küf vs.. belirti yok, üzerinin beyazlaşmasını bekliyorum ama şekerlenme de yok. Ama lezzeti ve içinin kıvamı pek güzel.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2011, 12:46   #714
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Kurudukça çikolata rengi gibi oluyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2011, 14:01   #715
Yeni Üye
 
kopuz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2011
Şehir: yalova
Mesajlar: 11
Herkese merhaba.Bu bölümü sessiz sedasız takip ediyordum. Samimiyetiniz ve güzel olanı paylaşımcılığınız beni son derece memnun etti. Hepinize teşekkür ediyorum. Verdiğiniz bilgiler ışığında 200 adet hurmayı kurutmak üzereyim. Henüz tam kurumasalarda çok lezizler. Bize bu farklı lezzeti tattıran herkese tekrar teşekkür ederim.

kopuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2011, 14:07   #716
Yeni Üye
 
kopuz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2011
Şehir: yalova
Mesajlar: 11
Yalova oldukça rutubetli bir bölge olduğu için hurmaları kalorifer peteği üstüne asarak kurutuyorum. Şimdilik herhangi bir sorun çıkmadı. Becerebilirsem eğer bir iki resim yükleyip fikirlerinizi almak isterim

kopuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2011, 21:39   #717
Ağaç Dostu
 
bebeto016's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-05-2011
Şehir: ELAZIĞ
Mesajlar: 273
arkadaşlar bahçemde bu sene ilk defa mahsül aldığımız hurmaları denemek için 15 adet kuruttum fakat sanırım bu damak tadı belkide ilk begenmeyen ben olacam. cokta anlatıldıgı kadar olağanüstü bir tad alamadım tabii bu benim görüşüm ve damak tadım, size daha farklı gelmiş olabilirm görüntüsü harika oluyor ama tadı sanki bildiğimiz hac hurmasını biraz andırıyor. biraz daha az şekerlisi.

yinede korogakiyi anlatanlardan ALLAH razı olsun bişey daha öğrenmiş olduk.

bebeto016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2011, 22:49   #718
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Doğru, damak tadı. Ama şunu itiraf edeyim ki şimdiye kadar beğenmeyen ilk siz oldunuz.

Elinizde kalanlara zevkle talip olabilirim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2011, 23:02   #719
Ağaç Dostu
 
bettyycim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,060
Ben de bu sene denedim, daha önce sağolsun Güler ablam sayesinde tadına bakmıştım ama bir sapları olmayan ları hava sirkülasyonuna açık bir yerede bezin üzerine koydum ipte olanla bezin üzerindeki farkı resimdeki gibi seneye ipe asmayacağım, solda olan bezin üzerinde kutulan sağda olan ipte kurumaya alınan her ikisi de aynı gün işlem görmüştür

Eklenen Resimler
  
bettyycim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2011, 23:12   #720
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Soldaki daha çabuk kurumuş ama sağ taraftaki de zamanla kurur ve bence yavaş yavaş kuruyanın tadı daha iyi olur diye düşünüyorum. Hani yemekler nasıl ki kısık ateşte daha iyi pişer, lezzetli olur ya onun gibi.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024