agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Türkiye Florası > Türkiye Florası > Karadeniz Bölgesi
(https)




Beğeni Düzeni37Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-01-2021, 17:09   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2020
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 38
safran soğanı temin ediminde bildiğiniz yer varmı internette aldıklarım genelde küçük ve çiğdem çıkıyor birkaç defa amazondan getirttim onlarda adapte olmadı

fatmanur yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2021, 19:09   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-07-2021
Şehir: Burdur
Mesajlar: 1
Merhabalar fatmanur hanım hakiki safranbolu safranı soğanı satışlarımız devam etmektedir iri boy orta boy küçük boy istediğiniz boyutta temin edilir.dikimden çiçek toplamaya tüm süreçlerde yardımcı oluruz türkiyenin her yerine gönderim sağlamaktayız.05439142816 numaralı telefondan dönüş yapabilrsiniz dikim zamanı gelmek üzere elinizi çabuk tutun

ali_uysal07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 22:03   #3
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Name:  280px-Safran.jpg
Views: 8822
Size:  21.4 KB
Fotoğraf: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/thumb/0/0c/Safran.jpg/280px-Safran.jpg

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 11:06   #4
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae

Subkingdom : Tracheobionta

Division : Magnoliophyta

Class : Liliopsida

Subclass : Liliidae

Order : Liliales

Family : Iridaceae





Safran çiçeğinin stigmaları

Bu tür 20-30 cm boyunda, sonbaharda yapraklar ile birlikte mor renkli çiçekler veren, soğanlı bir kültür bitkisidir. Melez kökenli olduğundan tohum vermez. Yumruları ile üretilir.

Dış görünüş: Kırmızımtırak turuncu renkli, kolaylıkla kırılabilen, bir uçları biraz daha geniş iplikçikler halindedir. Tam olanlar uçta üç parçalıdır. Acımsı lezzetli, kuvvetli ve özel kokuludur.

Bileşim: Uçucu ve sabit yağ, acı madde (pikrokrosin) ve kırmızı renkli boyar madde (krosin) taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Sinir sistemi uyarıcısı, iştah açıcı, adet söktürücü, koku ve renk verici olarak kullanılmaktadır.

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 20:20   #5
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Safran,
"Dünyanın En Pahalı Baharat Bitkisi,

Bir İlçemize Adını Veren Bitki,

Mübarek Bitki,

Sahteciliği En Fazla Yapılan Baharat,

Kendi Ağırlığının 100.000 Kat Suyu Sarıya Boyayan Bitki,

Adına Festival Düzenlenen Bitki,

Bir Gramı Altının Gramına Eşdeğer Tutulan Bitki…

Safran çok eskiden beri yetiştirilen önemli bir ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Ancak ekim alanı son yıllarda “hiç yok” denecek kadar azalmıştır. Safranın tarihsel ve ekonomik olarak çok önemli iki özelliği bulunmaktadır. Tarihsel özelliği, Safranbolu'ya ismini vermiş olmasından ileri gelmektedir. Ekonomik özelliği ise, dünyada çeşitli endüstri dallarında çok geniş kullanım alanı bulunan en pahalı baharat olmasıdır.

Bugün, dünya piyasalarında, safranın gramı, altının gramına eşdeğer tutulmaktadır. Safran yetiştiren ve ürününü ihraç eden ülkeler, önemli oranda döviz girdisine sahip olmaktadır. Safranın, özellikle ilaç ve gıda endüstrisinde çok geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Kanser araştırmalarında, bazı kanser türlerine karşı ümit var bulunduğu için, safran geniş çapta denemelerde kullanılan bir madde durumundadır. Kullanım alanları göz önüne alındığında, dünyada safrana talebin yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Ancak, safran ekim alanlarının sınırlı olması nedeniyle, elde edilen ürün, talebi karşılayamamaktadır. Safranın ekonomik değerinin çok yüksek olması ve dünyadaki talebin fazla oluşu, safran tarımını önemli duruma getirmektedir. Geçmişte geniş alanlarda safran yetiştirilmiş bulunan ülkemizde, unutulan tarımın tekrar canlandırılması ve çiftçilerin desteklenmesi, ülkemiz ekonomisi için büyük kazanç olacaktır.

Dünyada en pahalı baharat olmasına rağmen ülkemizde safran üretimi, hemen hemen yok denecek kadar gerilemiş durumdadır. Geçmişte, Safranbolu’nun 40 kadar köyünde(bugün 56 köyü bulunmaktadır) yetiştirilen ve İlçemize ismini veren bu değerli bitki, üç yıl öncesine kadar yalnızca Davutobası Köyümüzde iki dönüme yakın bir alanda yetiştirilirken yapılan projeler ve desteklemelerle birkaç kişi daha safran tarımı yapmaya yönlendirilmiştir. Bugün Davutobası, Yörük, Aşağıgüney olmak üzere üç köyde, 3310 m2 alanda yetiştirilmektedir. Aslında safran tarımına son 15-20 yıl içinde, Valiliğin, İl Özel İdaresinin ve Safranbolu Kaymakamlığının desteği olmuştur. Yapılan tüm desteklemeler ve projeler girdi temini şeklinde olmuştur. Safran tarımı yapmak isteyen kişilere, safran soğanı ve tarlanın etrafını çevirmek için kafes teli, ücretsiz olarak verilmiştir. Ancak yapılan tüm desteklemelere rağmen istenen gelişme sağlanamamıştır.

Safrandaki sahtecilik ve özellikle Keşmir safranının bizimkine göre çok ucuz olması yetiştiricilerimizin çok küçük çaptaki üretimlerinin dahi satılamamasına neden olmaktadır. Bugün Safranbolu safranının gramı 5-7 milyon liradan satılmaktadır, Keşmir safranı ise Safranbolu da dahi 3 milyona satılmaktadır.

Safranın Ülkemizde gıda sanayi inde ve yöresel tatlılar dışında yemeklerde kullanılmıyor olması, boya, sağlık, ve kozmetikte teknolojinin ilerlemesiyle safrana artık eskisi kadar ihtiyaç kalmaması yurt dışından gelen safranın daha ucuz olması, safran tarımımızı bugünkü haline getirmiştir.

Kaynak





Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2007, 20:28   #6
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Safran ülkemizde çok eskiden beri yetiştirilen önemli ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Osmanlılar zamanında safran üretimini 8-10 tona çıktığı kaydedilmektedir. Safranbolu, İstanbul, Tokat,
İzmir, Adana ve Şanlıurfa civarlarında yetiştirilen safran, bu gün sadece Safranbolu Davut obası köyünde çok dar bir alanda yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Name:  safran.jpg
Views: 17622
Size:  50.0 KB
Fotoğraf: http://www.horizonherbs.com/images/products/saffron-holy-Crocus-sativus-bulbs.jpg

Safran (crocus sativus) soğanlı bir bitkidir. Soğan çapları 2-4 cm kadardır. Soğanlar küremsi ve hafif basık olup, ağ şeklinde kabuklarla sarılmıştır. Yaprakları dar buğdaygil yaprağına benzer, yapraklar çiçeklenme zamanında veya çiçeklenmeden sonra görülür. Eylül, ekim aylarında açan çiçekler, açık viole rengindedir. Çiçeğin içindeki erkek organları sapları beyaz tepesi sarı renklidir. Dişi organ üç parçalı olarak uzayan portakal sarısı renginde olup, bitkinin faydalanılan kısmı bu kısımdır.

Safran baharat, boya maddesi, ilaç ve kozmetik sanayi ile halk hekimliğinde kullanıldığı söylenmektedir. Safranbolu da tüketim daha çok aşure ve zerde yapımında ve lokum imalatın da kullanılmaktadır. Safran yetiştiriciliğinde oldukça fazla insan gücüne ihtiyaç vardır. Soğan dikilmeden önce çok iyi bir toprak hazırlığı ister. Derin sürümden sonra 3-4 kez ikileme ister. Soğanlar 30-40 cm sıra arası çizilere, 20 cm derinliğe dikilir. en iyi gübreleme yanmış ahır gübresiyle (soğanları örtecek kadar) örtülür ve toprakla kapatılır. Dikim ağustos - eylül arasında yapılır. Dikildiği yılın 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arası çiçeklenmeye başlar. Çiçekler sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa toplanır ve stigmalar, stilusun üç parçaya ayrıldığı noktanın hemen altından, elle kopartılarak çiçekten ayrılır. Ayrılan stigmalar ince bir tabaka halinde, bir elek üzerine konur ve hafif kömür ateşi yakılarak kurutlur.İlk yıl çiçek verimi önemsizdir.
Bir safranlıktan ancak 3 yıl yüksek verim alınabilir. Bir hektarlık bir safranlıktan birinci yıl 15 kg. kuru safran elde edilebilir. 100.000 ile 140.000 çiçek bir kilo safran vermektedir.

Kaynak

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 20:10   #7
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Safran ticareti:

Eskiden Anadolu'da safran ticaretinin büyük bir önemi vardı. Bu nedenle bazı şehirlerde Zağferan hanı (Ankara), Büyük safran hanı ve Küçük Safran hanı (İstanbul, Kapalıçarşı, Örücüler kapısı, Yağlıkçılar sokağının iki yanında) gibi safran ismi taşıyan hanlara rastlanmaktadır.

Mardin'in doğusunda bulunan, Süryanilere ait, Deyruzzaferan (Zaferan manastırı) manastırının ismini binanın yapılışı sırasında harcına safran katılmasından aldığı söylenmektedir. İnanışa göre Manastırın yapılışı sırasında bu yere gelen bir kervan sahibi, manastırdaki din adamlarının etkisinde kalarak, bu manastırda yaşamaya karar verir. Bu nedenle kervanın yükünü oluşturan safranı, yapılmakta olan sıvanın harcına katar.

14. yüzyılın başlarında Anadolu'nun bazı bölgelerinde çok miktar safran elde edilirdi. İbn Batuta seyahatnamesinde Göynük bölgesi için şöyle demektedir: "Burada ne bağ ne bahçe vardır. Safrandan başka bir şey de yetiştirilmez."

17. yüzyılın başlarında İstanbul piyasasında "Viranşehir safranı" ve "Diğer safran" olmak üzere iki tip safran bulunuyordu. Viranşehir safranı diğer safrandan da kıymetli idi. 1600 yılında viranşehir safranının dirhemine 3 akçe, diğer safranın dirhemine ise 2 akçe fiyat konulmuştur.

Safran halen, İspanya, Yunanistan, İran ve Hindistan'da elde edilmektedir. Türkiye ihtiyacını İspanya ve İran'dan karşılamaktadır. İspanya'dan gelen safran ucuz olmakla beraber düşük kalitelidir. İran kökenli safranlar çok iyi kaliteli olmakla beraber fiyatları da yüksektir.

Bazı İranlı üreticiler stilusu dip kısmından keserek toplamakta ve bunları 5 gr.lık demetler halinde ticarete çıkartmaktadırlar. Bir çiçek görünüşünde olan bu tip safran İstanbul'da normal safranın iki misli bir fiyat ile satılmaktadır.

Türkiye'nin yıllık ihtiyacı 1000 kg. civarında olup bu gereksinmenin hemen tamamını dış ülkelerden karşılamaktadır. Safranbolu bölgesinde elde edilen ürün ancak yöresel olarak kullanılmakta ve İstanbul piyasasında bulunmamaktadır.

Katıştırma: Çok değerli bir drog (1984 yılında İstanbul piyasasında 1 gr. safran 150 liraya satılmaktadır) olması nedeniyle eskiden beri geniş bir şekilde katıştırılmaktadır. Ağırlığını arttırmak için, mum, yağ, şurup ve bal gibi maddeler emdirilmektedir. Bazen safran yerine, rengi az çok safrana benzeyen, Aspir bitkisi (Carthamus tinctorius L.) nin çiçekleri satılmaktadır. Bu katıştırmalar mikroskopik ve kimyasal araştırmalar ile kolayca meydana çıkartılabilir.

mrduran beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025