agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kanatlılar (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/)
-   -   Tavuk yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/17402.htm)

AÇakıcı 16-08-2011 23:08

bence 50-100 adet tuğla alın, bunları çimento yerine toprak ile çamur yaparak 5sıra sağdan sola 5 sıra yukarıdan aşağıya, yani bir duvarda 25 tuğla gider, 4 duvarına 100 tuğla gider. veya daha az tuğla kullanayım derseniz 2 duvarı 4x4 2 duvarını da 2x4 toplam 48 tuğla gider. tuğlaları dizerken altlarını üstlerini ve birleşme yerlerini toprak çamur ile iyice doldurun. dış duvarını da çamurla sıvayın ve 3 gün kadar kuruduktan sonra mutlaka kireç ile içini dışını badana yapın. bu yaptığınız kümesi de kapalı kümesin önüne yapın. gerçekte kuşların hastalık taşımaması için çok daha küçük gözenekli tel alsaydınız daha güzel olurdu. ayrıca isterseniz hiç tuğla kullanmadan kendi yapacağınız kerpiçlerle de kümes yapabilirsiniz. kerpiç yapımı çok kolaydır. beyaz veya sarı renkte killi sert toprak, saman, su kürekle iyice karıştırın. 3 gün kadar mayalanmaya bırakın. 3. veya 4. gün bunu tekrar sulayın ve karıştırın sonra tuğla şeklinde kalıplara koyun. çamurunuz çok cıvık olmasın ki kalıptan çıktığında bozulmasın. tahta kalıp yapabilirsiniz, kalıp yoksa demir tenekeler de olur. her şekil verdiğiniz kerpiçi çıkartın, ve başka bir kerpiçi tenekeye koyun bu şekilde 100 adet kerpiç yapın. 3, 4 gün kurutun. bunları yine çamurla sıvayarak ve tutturarak güzel bir kümes yapabilirsiniz. yine içini dışını kireç ile sıvamayı unutmayın. bence ev olarak da en sağlıklısı kerpiçtir.

Murat Öz 17-08-2011 08:53

Kerpiç yapım tarifi için çok teşekkürler.
Unutulan bir değerimizi hatırlattığınız için ayrıca teşekkürü hakediyorsunuz.

Yeri gelmişken küçük bir ipucu.
Kerpiç yapmak için kalıp aramaya veya yapmaya gerek yok. 1/1 Lt.lik süt ve/veya meyva kutularının geniş yüzeyini kesin.
Kerpiç hamurunu bu kutulara doldurarak rahatça kerpiç tuğla yapabilirsiniz sanırım.
Ve hepsi de standart boylarda olur.
Ama bu boyutta ki bir kerpiç tuğla ne kadar sağlam olur bilemiyorum.

Ek bilgi için;
http://www.bogazkale.gov.tr/sur_03.html

yarenimex 17-08-2011 22:45

5 Eklenti(ler)
Söz kümesten açılmışken kümesimin ve tavuklarımın resmini paylaşmak istedim..

thares 18-08-2011 03:19

yarenimex
Maşallah kümesiniz ve kanatlılarınız çok güzel
Emeklerinize Sağlık
Paylaşımlarınız için teşekkürler

Murat Öz 18-08-2011 08:26

Evet gerçekten çok güzel.
Emeklerinize sağlık.

Sebze kasaları ile folluk yapmakta iyi fikir. Hazır ve standart ebatlar ile sağlam bir gövde.
Sabit olmayan tünekler de çok iyi. Rahatlıkla yerinden çıkarılıp temizliği dış ortamda yapılabilir.

Kümesin yüksek tavanı da kolay temizlik sağlar.
5 yıldızlı bir kümesiniz var desem yeridir.

yarenimex 18-08-2011 23:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thares (Mesaj 848574)
yarenimex
Maşallah kümesiniz ve kanatlılarınız çok güzel
Emeklerinize Sağlık
Paylaşımlarınız için teşekkürler

Teşekkürler sayın Thares.. Şimdi tüy değiştirme dönemindeler, o yüzden bazılarının tüylerinde eksiklikler var..

yarenimex 18-08-2011 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deretepeorg (Mesaj 848608)
Evet gerçekten çok güzel.
Emeklerinize sağlık.

Sebze kasaları ile folluk yapmakta iyi fikir. Hazır ve standart ebatlar ile sağlam bir gövde.
Sabit olmayan tünekler de çok iyi. Rahatlıkla yerinden çıkarılıp temizliği dış ortamda yapılabilir.

Kümesin yüksek tavanı da kolay temizlik sağlar.
5 yıldızlı bir kümesiniz var desem yeridir.

Teşekkür ederim sayın Deretepeorg..Yeni kümes yapmayı düşünen arkadaşlarımıza bir şekilde katkısı olursa memnun olurum..

Mavi_ay 19-08-2011 00:50

Merhaba herşeyi başardık kuluçka makinası yaptık ama şu tavukların yumurtasını yemelerinden vaz geçirmek hepsinden zor ne yapmam gerek bildikleriniz benimlede paylaşırsanız sevinirim.

Murat Öz 19-08-2011 08:32

Merhaba ,

Daha önceki mesajlarımda okuduğumu söylediğim kitaptan görüntüler ile sorununuza yanıt vermeye çalışayım.

Telif haklarını ihlal etmiş gibi olacağız ama :(

http://www.gezenbilir.com/galeri/alb..._Yemesi_01.JPG

http://www.gezenbilir.com/galeri/alb..._Yemesi_02.JPG

demirdoven35 22-08-2011 15:58

Benim bir sorum olacak kümesim bitmek üzere 2m x 1 m boyutlarında yükseklik de 1.2 m amacım sadece kendi beslediğim tavukların yumurtasını yemek izmirde elinde fazla yumurta verimi yüksek tavuk olan varsa ücreti karşılığı almak isterim.

Mavi_ay 22-08-2011 21:32

Sn, deretepeorg vermiş olduğunu bilgiler için tskler.

Mavi_ay 22-08-2011 21:52

11 Nisan 2011 Çıkım tarihli civcivlerimin son hali 14 taneler 7 horoz 7 tavuk horozları kesmeye kıyamıyoruz aralarında 2 hint horozu 1 denizli horozu ve tavuğu var gerisi köy

http://a1108.hizliresim.com/11/8/22/17881.jpg

http://b1108.hizliresim.com/11/8/22/17889.jpg

http://b1108.hizliresim.com/11/8/22/17895.jpg

http://b1108.hizliresim.com/11/8/22/17902.jpg

http://a1108.hizliresim.com/11/8/22/18037.jpg

yumurtlamalarını bekliyorum :D Denizli şuanda 14 saniye ötüme ulaştı diğerleri daha ötmüyor

Murat Öz 23-08-2011 09:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mavi_ay (Mesaj 851371)
Sn, deretepeorg vermiş olduğunu bilgiler için tskler.

Rica ederim.

Benim de ilerleyen yıllarda küçük bir bahçe kurup tavuk yetiştirmek hayalim.
Bu sebeple bahçe işlerinde yardımı olacak her türlü bilgiye aç kurtlar gibi saldırıyor bilgisayar ortamında ve çıktı ile arşivleme yapıyorum sürekli.

Örneğin meyva kasasından follluklar , Sabit olmayan çıkarılabilir tünekler
( Dezenfekte edebilmek için nasıl tünek yapsam diye kafa patlatıyordum ki yarenimex arkadaşımızın kümesinde ki tünekler problemimi çözdü)

ve daha bir çok görseli ilerde kullanabilmek amacı ile arşivliyorum.

İyi Çalışmalar.

Paylaşımlar için teşekkürler arkadaşlar.

Murat Öz

İzmir

yasarcanu 23-08-2011 10:47

Arkadaslar ben tavugumun altına 9 tane yumurta koymustum. 1 tanesi yok oldu. Yani yok olmak derken baktıgımda 8 tane yumurta vardı bisey yemis sanırım.

Sonra... 20 gün oldu ve 2 tane yumurta çatladı ve sabah kalkıp baktıgımda ölmüslerdi tavugumun altına pamuk koydum saman burda bulunmuyor sehirde yasıyorum

Sonra... 21. gün oldu ve çatlak yumurta kabugu vardı tavuk yerinden kalkınca gordum ama civciv yoktu :( bu sabah tekrar civciv cıktı annesinin altından aldım kutuya koydum ve sıcaktan cok bitlenmiş. diğer yumurtaların çatlamasını bekliyorum.

Önemli: ben 3 tane kuluçka yeri var gurk tavuk yumurtladıgı yere yatmıstı orda cıktı civcivler ve butun tavuklarım gurk tavugun yanına yatıyor baska kuluçka yerine yatmıyolar.

Sizden istedigim sey bana bilgi vermeniz nasıl yapmalıyım ölmemeleri için

Badee 24-08-2011 02:34

[QUOTE=yasarcanu;851519]Arkadaslar ben tavugumun altına 9 tane yumurta koymustum. 1 tanesi yok oldu. Yani yok olmak derken baktıgımda 8 tane yumurta vardı bisey yemis sanırım.

Sonra... 20 gün oldu ve 2 tane yumurta çatladı ve sabah kalkıp baktıgımda ölmüslerdi tavugumun altına pamuk koydum saman burda bulunmuyor sehirde yasıyorum

Sonra... 21. gün oldu ve çatlak yumurta kabugu vardı tavuk yerinden kalkınca gordum ama civciv yoktu :( bu sabah tekrar civciv cıktı annesinin altından aldım kutuya koydum ve sıcaktan cok bitlenmiş. diğer yumurtaların çatlamasını bekliyorum.

Önemli: ben 3 tane kuluçka yeri var gurk tavuk yumurtladıgı yere yatmıstı orda cıktı civcivler ve butun tavuklarım gurk tavugun yanına yatıyor baska kuluçka yerine yatmıyolar.
Ya sanırım onları fare alıyor sehirde yasıyorsan büyük fareler olur sehirlerde kenemi diyorlar nedir ondan o bu işi iyi yapar alır götürür yer.Ayrıca pamuk olurmu hıc yumurtaların sıcaklıgını ayarlayamaz tavuk pamukla cılk olur coğu.Yaz zamanı bir cayırlık alan mutlaka vardır oralarda sararmıs otları ordan toplayıp getirsen gene olur.Tavuk bir iki gün sonra baska cıkarmamıs olursa civcivi annesi ile birlikte korunaklı bır yere al.Ama cıvcıvle annenın bırlesmesını önce kuluckaya yattıgı yerde yap caktırmadan altına sok 5-10 dakka sonra o benımser yavruyu tekrar sonra kotunaklı yere alırsın baska cıkmamıssa cıkmıssa hepsının cıkmasını bekle cıkanlarıda hemen al kutuya enson artık baska cıkmıcanı anladıgında caktırmadan yavruları kaynak yap tavugun altına.Benım gıbı yapma ben cunkı 3 cıvcıv cıkardı yaklasık 2 hafta önce tavuk bende altından aldım sonra baska cıkmıcanı anladıgımda geri koymaya calıstım altına tavugun ama malsesef gördu koyarken kabullenmedın.İki haftadır ben bakıyorum annelerı sanıyorlar benı aksamları benımle beraber bir turluyorlar dısarda sonra ıcerı cok güzel serpildiler gelistiler ama daha kendılerını kendilerden korıcak büyüklüğe erismediler onun ıcın bensız asla cıkarmıyorum dısarı.Sanırım ücüde denizli cinsi biri diyerlerınden cok iri farklı hafif sımdıden ibiklerı cıktı onun ya horoz **** gerze tavugu denen büyük ırkatan.Onun dısında masallah üc tavugum var ücüde hergün yumurtluyorlar Allah nazardan saklasın.Yanlız birinin kafasının boynunun yan taraflarındakı tüylerde dökülme oldu nedenını bır türlü anlayamadım hastalık desem deyil gayet cin gibi.Birde arkadaslar cıvcıvlerınızın arka tarafında dıskı bırıkmesı oldugunda mutlaka elınize bısey takıp poset gıbı bısey onu temızleyın cözüm olucaktır gene olursa gene temızleyın emın olun kurtulucaktır.Birde yattıkları yere 3-4 santım yükseklıte bır tahta uzun 3-4 santım genıslıkte bır tahta koyun bunun cok faydasını görüceksınız tünemeyı erken kesfedıceklerdır buda onların o arka kısmında dıskı bırıkmesının önüne gecıcek en büyük caredir.Ve tünemeyi öğrenmelerı yasama tutunmalarında en önemlı faktör deneyın görüceksınız.Birde verdıgınız yemi ıslatıp verırsenız hazmı kolay olur cabuk gelısırler.Hoscakalın...

yasarcanu 24-08-2011 11:32

Çok tsk ederim verdiginiz bilgiler için.

Malesef pamugu tavugun altına ben koymadım annem koydu ölürler dedim dinlemedi sonra öldüler :( akıllandı kutuda besliyoruz annem diyorki keske o ölen 2 tane civcivide kutuda besleseydik diyor. 1 tane daha sorum olacak bizim burda çok kedi var annesinin altına koyarsam civcivi yerlermi yoksa annesi kovalarmı kedileri

Murat Öz 24-08-2011 12:05

Kedi mi.? :)
Tavuklar civcivlerini 1 saniye olsun gözlerinin önünden ayırmazlar içiniz rahat olsun.

yasarcanu 24-08-2011 12:43

Ya benim tavugum oyle deil altına civcivini bile koysam kabul eder gurk yatarken bana saldırmıyor bile

yasarcanu 24-08-2011 18:41

Ya tavugun altında follugunu temizledim kuru ot koydum sonra 2 tane fos yumurta vardı tavuk yatarken aldım 2 yumurtayı, kutuda besledigim civcivi koydum bi sürü durdu kanadının altına aldı.Sonra yemek yemege cıktı baktı yumurtaları yok civciv var...

Sonra gık gık gık gık diyo ötmeye basladı diğer folluga baktım geri döndü civcivli folluga baktı yattı 1 dk sonra geri kalktı diğer folluga baktı bakarken bende civcivli folluga geri koydum fos yumurtayı yattı geri ötmesi durdu.Birde civcive gagasıyla dokunuyor.Sizce civcivi kabul ettimi yoksa etmiyormu ?

hamdiipek 25-08-2011 11:32

Merhaba,

Yumurta almak istiyorum. (Çınarlı veya Buca yakınları uygun) Yardımlarınız için teşekkürler.

Hamdi İPEK - İZMİR

idcevi 26-08-2011 09:18

Ne yumurtası almak istediğinize bağlı. Bende sussex yumurtası var.

hamdiipek 27-08-2011 08:01

Sayın idcevi,

Sadece daha iyi yumurta yemek maksatlı istiyorum. Yakınlarda olmasını sık alabilmek için belirttim.

Teşekkürler.

Hamdi İPEK - İZMİR

157aydeniz 28-08-2011 21:55

5 Eklenti(ler)
bunların horoz mu tavuk mu olacaklarını söylerseniz çok sevinirim bazılarında kararsız kaldım da

addo 29-08-2011 00:51

ibikleri soluk renkli olanlar ferik oluyor daha kırmızı olanlar horoz oluyor.sarı,kafası tüylü ve siyah olan ferik diğerleride horoz olur büyük ihtimalle

Badee 01-09-2011 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasarcanu (Mesaj 851949)
Çok tsk ederim verdiginiz bilgiler için.

Malesef pamugu tavugun altına ben koymadım annem koydu ölürler dedim dinlemedi sonra öldüler :( akıllandı kutuda besliyoruz annem diyorki keske o ölen 2 tane civcivide kutuda besleseydik diyor. 1 tane daha sorum olacak bizim burda çok kedi var annesinin altına koyarsam civcivi yerlermi yoksa annesi kovalarmı kedileri

Yanlız bırakmayın yoksa kedi alır anne karsı koyamaz dalgınlıgından faydalanır alır kedi.Kediler cok zekidir unutma onun ıcın sakın yanlız bırakma kapalı alanda tut dısarı cıkarırkende annesi ile birlikte ozaman gözetleyin yanlarında olup dolanırlarken sızde onlarla dolanın sonra kapatın yerıne 2 ayını gectıkten sonra yanlız dolana bılırler.

Badee 01-09-2011 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 157aydeniz (Mesaj 853604)
bunların horoz mu tavuk mu olacaklarını söylerseniz çok sevinirim bazılarında kararsız kaldım da

Çoğu tavuk cok sanslısın deyısık cınslerde hepsıde ama genel olarak hepsı tavuk.Sabırlı olursan cok güzel tavukların olucak sanırım renga renk.kuyrugu dikse bacakları cok uzun deyılse genelde tavuk olur zaten unutma.Senınkılerde öyle.Horoz olsalardı daha iri olurlardı.

157aydeniz 03-09-2011 16:43

5 Eklenti(ler)
bunlar tavuk mu olur horoz mu olur...kesin emin olmak istiyorum da

Badee 18-09-2011 13:29

Arkadaslar bilmiyorum ama bir anlayamadıgım sorun var.Yahu tavuklardan birinde ufaklığından buyana hırıltı vardı boğazında pıskırır gibi ses cıkarırdı.Ama hasta gibi deyildi arada nadiren durağanlasır rahatsız gibi olmaya basladı son zamanlarda ama bir iki gün öyle olup sonra düzelıyor.İlginc olan üctane civciv var bir bucuk aylık felan yahu ücündede aynı bu hırıltı var kostuklarında felan inanılmaz bir hırıltı var kücükken cocuklarda oldugu gibi.Bende bunlara kusculara gidip güvercinler icin kullanılan damladan aldım iki damla damlattım ağızlarına.Damlattıktan sonra sankı o hırıltıyı sökmek ıcın pıskırmaya basladılar ama henüz tam gecmedi arada gene öksürür gibi ses cıkarıyorlarbuda benim canımı cok sıkıyor.İlginc olan diyer iki tavuguma gecmiyor bulasıcı deyıl.Sanırım gözlemlediğime göre üsütüyorlar ondan böyle oluyormus ama benim kümesim öyle kötü hava alan bbir kümes deyil neden böyle oluyor anlamıyorum.Bu konuda deneyimi olan ve basına gelmis birseyler kullanmıs olanvarsa lütfen bilgi versin.Bu arada civcivlerimin biri gerede tavuğu cinsi diyer ikiside denizli tavuğu.Hani halk arasında gerze tavuğu derler yerli ırk vardırya soyu tükenmek üzere ondan biri.O zaten diyer ıkısınden daha kalıplı daha iri.

AÇakıcı 18-09-2011 14:07

demek ki; genetik bir rahatsızlığı var. ırkından gelen genetik bir rahatsızlığı vardır. bizde mesela şeker hastalığı, böbrek hastalığı genellikle soyumuzdan gelen özelliklere bağlıdır.tüm canlılarda böyledir. Örneğin; hızlı büyüsün diye bir çok ırkın melezlenmesi ile üretilen ama hiçbir genetik oynama yapılmayan çiftlik tavuklarını alıp büyüttüğümüzde normal kesilme yaşı geçince, önce ciğerler içeriden iflas etmeye başlar, kalp yeteri miktarda ve hızda kan pompalayamaz, ayakların bir çok yerine kan gitmez bazen tavuk canlıyken ayaklar kangren olur hatta bazıları çürür kırılır... farklı türlerin melezleri genellikle iyi sonuç verir ama her zaman iyi sonuç vermez... sonuç olarak ırkının getirdiği bir rahatsızlığı taşıyor. bence o tavuğun yavrularından iyi bir horoz da çıkmaz :( denizli horozu öterken bayılıyor. nefes darlığı çeken bir horoz Allah korusun öterken ölebilir de...

Badee 18-09-2011 22:08

Yok bu baska bisey busene genel olarak cizcivlerde tavuklarda ortaya cıkan bisey bu üsütmeden dolayı oluyormus ama bılemıyorum.Bulasıcı deyil ama baska arkadaslarada sordum onlarda olan hayvanların bazılarındada aynı sorun varmıs.Güvercinlerdede varmıs aynısı ama bulasıcı deyilmis.Bu arada ben bayanım :) haaa

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025