agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kanatlılar (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/)
-   -   Tavuk yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/17402.htm)

forex_321 01-09-2009 12:35

kısa bir süre önce bir bahçe satın aldım.bahçe 40 yıldır işlenmediğinden ve ham olduğundan bahçeye tavuk bıraktım haşereler için.derken tavuklar tek tek yok olmaya başladı.sebebi sansar..zehircilere gittim ilacı yok dediler..bir tane sansar dört tavuğu öldürdü.buna bir çözüm arıyorum.bahçe hevesim bir sansar yüzünden berbat oldu :((

hosseda 01-09-2009 12:55

Sayın forex 321,

Yazlık sitemizde yıllardır geceleri sansarlar ailecek karın doyurmaya gelirlerdi. İlk gördüğümde çok şaşırmış ve hayvanı bilememiş idim. Hemen fuardaki hayvanat bahçesine giderek ( şimdi oda uzaklara gitti) hayvanın cinsini tesbit ettim. Gece yarısından sonra onlar mutlaka yemlenmeye bizim bahçelere uğrarlar idi. 10 yıl oldu siteye taşınmamız daha tek fare görmemiş idik bu yıla kadar. Bu kış sitenin yanındaki zeytin ve başka bir çok ağaç ve çalılıklarla dolu bahçede inşaatlar yapıldı. Sanırım yuvaları dağıtıldı ve sansar sayısı fevkalade azaldı. Eskiden her akşam damlarda süleymancık ( köy göçüren isimli kertenkele) koşuşturan hayvanlar artık nadiren görünür oldular. Ama yan komşumuz bütün yaz tepesinde dolaşan farelerle uğraşmaktan bitap düştü.

Sansarlar çekildi, damlarda süleymancık peşine fareler düşmeye başladı. Komşunun dama kurdurduğu faka yakalanan farenin büyüklüğü korkutucu idi. Ayrıca damdan aşağıya bahçeye fare yavrularının ölüleri düşmeye başladı. Sanırım fareler damlara da yavrulamaya başladılar. Bu anlattıklarımda inanın hiç abartı yok. O sansarlarınıza iyi sahip olmanız lazım. Tavuk beslemek mutlaka akrep gibi haşere açısından çok mühim ama onları sarsarlardan koruyacak çareler üretmenizde fayda var, sansarları zehirle yok etmeniz rahata ermenizi sağlamayacak, fare istilasına uğrayacaksınız bu defa.

Hoşçakalın.

berduray 01-09-2009 13:40

Tavukların olduğu bölümü telörgü ile çevirmek soruna çare olmaz mı?

MeyveliTepe 01-09-2009 13:58

Çift kat kalın tel örgü olmalı. Bunun etekleri toprağa doğru an az 30 santim inmeli.

dremre 01-09-2009 14:20

sansarı bilmem ama fareler için kesin çare şudur; 1 tane canlı yakalayacaksınız, arazinizin ortasında gaz tenekesi içinde canlı canlı yakacaksınız. o fare ailesi en az 2 yıl sizin muhitinize uğramaz. yanarken çıkardığı sesler tüm fare ailesine o bölgede çok büyük tehlike olduğunu bildirir

dremre 01-09-2009 14:22

bu sansarlar betonarme kümese de girer mi? bunlar gece beslenen hayvanlar değil mi? gece betonarme kümeste takılsın tavuklar olmaz mı?

kon4224 01-09-2009 14:30

tavuk kümesi izolasyonu

Ankara Gölbaşı'nda bende bahçede tavuk besliyorum. Bizim orada da sansar değil ama gelincik ve tilki var. Ben kümesin içini ve altını komple kümes teli ile kapladım. Daha sonra kümesin altına betopan koydum. Hayvanların rahat etmesi için daha sonra iri saman serdim. Herhangi bir sorunla bugüne kadar karşılaşmadım.

Ben de yaban hayatın zehir ile bitirilmesine karşıyım. Örneğin bundan 3 sene önce tarla faresi çok fazla idi. Ekmiş olduğum çimde çok büyük hasarlara neden oldular. Fakat ertesi sene doğanın dengesini sağlamak adına yılan(lar) ortaya çıktı. 2 senedir fare görmedim. Bu sene ektiğim yaklaşık 3 kilo lale soğanını ve bazı sebzeleri (patates, sarımsak gibi) köstebekler bitirdi. (Köstepek savar almama rağmen hiç faydasını görmedim.) Ama hiç birisini zehirlemeyi düşünmedim. Çünkü zehirin sırf onlara zararının olmayacağını düşünüyorum. (Gidip Ulus'tan köstebek tuzağı aldım. Ama daha hiç yakalayamadım!)

Sağlıcakla kalın..

berduray 01-09-2009 15:23

Tabiat öyle bir dengede yaratılmış ki...her canlının bir varolma sebebi var,birinin azalması , diğerinin çoğalması ve her şeyin fazlasının zararlı olduğu prensibinden hareketle...lütfen doğal hayatı tümden yoketmek yerine, kendi tedbirimizi alalım.

Bu düşüncedeki bütün arkadaşlarımı can-ı yürekten alkışlıyorum.

Fareleri sevmem, ama bilirim ki onun yokluğunda da tabiat, ekoloji zincirinden bir halka daha kopmuştur.

Kopuk halkalarla zinciri tamamlayamazsınız, bir yerden fire verir.

Hele böyle nefreti bir cümle..diri diri yakmak ...

Neyse konuyu dağıtmadan size rahatsızlık veren sansardan, şurada bahsedilen soba borusu sistemi ile yakalayıp, doğal ortamına bırakabilirsiniz belki...

A.Şahin 01-09-2009 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dremre (Mesaj 489929)
...gaz tenekesi içinde canlı canlı yakacaksınız....

:(:(Daha kötüsünü soldaki arkadaş bile düşünmemiştir.:(:(

berduray 01-09-2009 21:29

Bu lafların yanında soldaki arkadaşa sarılır öperim, çay ısmarlarım valla...

dremre 01-09-2009 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A.Şahin (Mesaj 490056)
:(:(Daha kötüsünü soldaki arkadaş bile düşünmemiştir.:(:(

bu benim düşüncem değil. farelerin sosyal yaşamı ile ilgili olarak bir veteriner arkadaş ile konuşurken anlattığı bir gerçek. diyeceksiniz farelerin sosyal yaşamı hakkında neden veterinerle konuşuyordun. biliyorsunuzdur bir çok bilimsel çalışmada fareler kullanılır... deneyin başarılı olması için tüm fareler normale yakın sosyal ortamları içinde olmaları gerekir. ben de bir çalışmanın planlanması sırasında bir veteriner arkadaştan bilgi alırken bu gerçeği öğrenmiştim...

kustuğunuz nefret için teşekkür ederim...

berduray 01-09-2009 21:51

İçinizdeki hayvan sevgisine, bilimsel bir kılıf bulduğunuz için, asıl biz teşekkür ederiz.

dremre 01-09-2009 21:56

tamam bundan sonra ameliyatları insanlarda deneriz yaşarsa yaşar yaşamazsa Allah rahme eylesin....

berduray 01-09-2009 23:11

Zaten öyle olmuştur, tıp bu aşamaya gelene dek.

Tarih bunun örnekleriyle doludur.

dremre 01-09-2009 23:21

neyse lüzumsuz uzatmayalım konuyu
ben sadece bir yöntem paylaştım fareden kurtulmak için....

berduray 01-09-2009 23:23

Elbette, sitede küçük üyelerimiz de var.

O yüzden belki her aklımıza geleni yazmamalıyız:)

A.Şahin 01-09-2009 23:29

Benim farelerle mücadelem biraz geleneksel. :D 9 tane kedim var :) :D

dremre 01-09-2009 23:32

Hayatın güllük gülistanlık birşey olmadığını öğrenmelerine yardımcı oluruz belki de... insanların insanlara yaptıkları yanında 1 fare başına 1 yılda ortalama 140 yeni yavru üreten bir hayvandan birini canlı canlı yakmak hiç birşey... işim nedeniyle şahit olduğum olaylardan birkaç örnek versem büyük küçük kimse kalmaz sitede...

dremre 01-09-2009 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A.Şahin (Mesaj 490256)
Benim farelerle mücadelem biraz geleneksel. :D 9 tane kedim var :) :D

kedilerde fare ile oynayıp sonunda omurgasını kırıp ölmeye bırakır... daha mı insani :)

A.Şahin 01-09-2009 23:37

Haklısınız, ben sadece ortaya aracı koyuyorum kendim yakamıyorum :)

dremre 01-09-2009 23:41

herneyse herkese güzel ve sağlıklı tavuklar dilerim
tavuk çok güzel hayvan :) onları korumak bazen zor olabiliyor ama bence buna değer

iyi geceler

haksan 02-09-2009 15:55

o zmn gurk tavugun altına bıldırcın yumurtaları koyun çıkarsın doğru makıne bıldırcınının gurk olma ıhtımali düşük

haksan 02-09-2009 16:00

sayın mandalına bu civcivler cok tatlı acaba hangı cins

haksan 02-09-2009 19:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartal7 (Mesaj 415367)
Arkadaşlar, acil yardım !!!

Benim tavuk 10 nisanda 3 tane civciv çıkartmıştı.Az civciv çıkmasının sebebi yumurtaların horozsuz yumurtalarla karışmasıdır.Bu 3 civcivden 2 'sini kedi kaptı.kalan 1 taneyi kedi kapmasın diye evde besliyorum.tavuğum civcivleri gittikten sonra tekrar gurka yattı.Hatta kümesin köşesine samanlardan kendine yer yapmış öbür tavukların yumurtalarınıda altına almış yatıyordu.sonra ben tavuğu ayrı bir yere 10 yumurtayla yatırdım.tavuk hala yumurtalara yatıyor.Eğer olursa 11 mayısta civcivlerim çıkacak.

Size sorularım;
1-tavuğum daha yeni civciv çıkarmışken tekrar civciv çıkarabilirmi ??? (15 gündür yumurtalara basıyor) :confused:

2-eğer tavuğumdan az civciv çıkarsa **** hiç çıkmazsa pazardan 2-3 tane civciv alıp 21. gün gece tavuk görmeden altına koysam kabullenir mi ??? (kabullenir diye duydum ama emin değilim):confused:

sevgili kartal7 eğer tavuk civcivi ile çok vakıt geçırmemiş ise tekrar yatabilir ve altına civiv koyarsanda kabul eder hiç korkun olmasın

haksan 02-09-2009 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizined (Mesaj 416198)
Arkadaştan aldıgım civcivler bir tanesinin boynunda hiç tüy yok cinsini bilen arkadaş varmı?

ona boynu açık denır o bir cins

haksan 03-09-2009 19:20

arkadaşlar ben bir gurk tavuk yatırdım altında 11 yumurta var fakat bunlardan 2 si oluşmuş (yani onceden yatan başka bir tavuğun altından alıp koydum)eğer onlar erkenden cıkarsa (sanırım 4-5 gune kalmaz çıkacaklar) tavuk diğer yumurtaların üstünden kalkarmı?

cihan_as 03-09-2009 23:04

Sn haksan, erken çıkan civcivlerin sesini duymayacak şekilde uzak bir yerde civcivleri ayırman gerekiyor.
Civcivlerin sesini ve onları görürse yem yedirmek için yumurtaların üzerinden kalkar.

haksan 04-09-2009 18:44

yorumunuz için teşekkurler deniyeceğm;)

mandalina 05-09-2009 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi haksan (Mesaj 490587)
sayın mandalına bu civcivler cok tatlı acaba hangı cins

Fizan,ispenç,aracuanas ve sultan cinsleri.

mandalina 05-09-2009 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi haksan (Mesaj 490656)
ona boynu açık denır o bir cins

:p:p:p Çok güldürdün beni sn haksan.O bir cins evet ama isim olarak boynu açık denmiyor ona.Onun cinsi yörük cinsi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025