agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kanatlılar (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/)
-   -   Tavuk yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/17402.htm)

Asoo 09-12-2021 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cennet46 (Mesaj 1612446)
Doğal yumurta için hangi tür tavuk besleyelim ?

Tavuk cinsinden ziyade vereceğiniz yem ve gezebilecekleri alan önemli.

Mesela:

http://www.agaclar.net/forum/1611762-post143.htm

http://www.agaclar.net/forum/1596221-post9.htm


Aşağıdaki mesajda bahsedilen tavuklar genelde hobicilere önerilenler.

http://www.agaclar.net/forum/1611112-post140.htm

Cennet46 09-12-2021 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1612457)
Tavuk cinsinden ziyade vereceğiniz yem ve gezebilecekleri alan önemli.

Mesela:

http://www.agaclar.net/forum/1611762-post143.htm

http://www.agaclar.net/forum/1596221-post9.htm


Aşağıdaki mesajda bahsedilen tavuklar genelde hobicilere önerilenler.

http://www.agaclar.net/forum/1611112-post140.htm

İnceleyeyim.Tesekkur ederim

MeyveliTepe 09-12-2021 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1612439)
Evet zeminin hemen hemen dörtte üçü toprak ama hiç delik görmedim; ne kümesin içinde ne de yakın çevresinde.

Yemlik hem askılı hem de ters çevrilmiş bir kovanın üstüne oturtulmuş vaziyette yerden yüksek ama sadece toz toprak dolmasın içine diye; farenin çok rahat tırmanabileceğini düşünüyorum :o Zemine temas eden kısmını iptal edebilirim belki.

Kapalı yeri temiz tutmaya çalışıyorum ama çok sık temizleyemediğim için birikmeler olabiliyor. Kastettiğiniz farelerin tavuk dışkısını da yedikleri mi, tam anlayamadım?

Delik ille vardır, iyi araştırın. Evet, tavuk dışkılarını da yerler.
Yemlikleri en az 25-30 santim yükseğe yukarıdan tel ile asın. Kovaya çok rahat tırmanırlar.

mister73 10-12-2021 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1612462)
Delik ille vardır, iyi araştırın. Evet, tavuk dışkılarını da yerler.
Yemlikleri en az 25-30 santim yükseğe yukarıdan tel ile asın. Kovaya çok rahat tırmanırlar.


İşin ilginç yanı aylardır kümesin biraz uzağında neredeyse tamamen açıkta bir sundurmanın altında duran buğday kepeği, mısır küspesi ve kemik unu çuvallarına dokunan yok; bu saydıklarım küçük hırsızların ilgisini mi çekmiyor yoksa zoru mu seviyorlar :)

aydemiraydın 10-12-2021 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cennet46 (Mesaj 1612446)
Doğal yumurta için hangi tür tavuk besleyelim ?

atak çeşidi iyi seçimdir.

Zekoş 10-12-2021 13:33

Merhabalar..benim sorum da biraz uzmanlik biraz tecrübe isteyebilir..yine de cevabini bulabilirim ümisindeyim..Bu sene satin aldigim kuluckalik yumurtalarin cogu horoz cıktı.Tabi sıradan köy horozu olmayinca bir de guzel cinsler olunca insan kesmeye kıyamıyor.Elimde tatli bas belasi 3 horoz var.ikisi silver brakel dedikleri bildiginiz japon ninjası..elimden yem yiyor ama yakalamak ne mümkün resmen ucuyor..digeri de tepesini goremeyen balerin gibi yurüyen gugullu:)
Benim merak ettigim horozlarin cikan civcivdeki rolü..Ne kadar baskın oluyorlar? Tavuklardan gurk olursa bunlarla cogaltmayi dusunuyorum..Tek sorunum kucuk civcivleri. öldürecek gibi dövmeleri:( meburen ayri bakiyorum.Acaba cektigim zahmete deger mi? Benim istedigim aaf ırk degil zaten farkli guzel cinsler olsun.Belki bitkilerdeki gibi ıslah edilme bunlarda da olabilir diye düsündüm acikcası:))

MeyveliTepe 10-12-2021 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zekoş (Mesaj 1612486)
merhabalar..benim sorum da biraz uzmanlik biraz tecrübe isteyebilir..yine de cevabini bulabilirim ümisindeyim..bu sene satin aldigim kuluckalik yumurtalarin cogu horoz cıktı.tabi sıradan köy horozu olmayinca bir de guzel cinsler olunca insan kesmeye kıyamıyor.elimde tatli bas belasi 3 horoz var.ikisi silver brakel dedikleri bildiginiz japon ninjası..elimden yem yiyor ama yakalamak ne mümkün resmen ucuyor..digeri de tepesini goremeyen balerin gibi yurüyen gugullu:)
benim merak ettigim horozlarin cikan civcivdeki rolü..ne kadar baskın oluyorlar? Tavuklardan gurk olursa bunlarla cogaltmayi dusunuyorum..tek sorunum kucuk civcivleri. öldürecek gibi dövmeleri:( meburen ayri bakiyorum.acaba cektigim zahmete deger mi? Benim istedigim aaf ırk degil zaten farkli guzel cinsler olsun.belki bitkilerdeki gibi ıslah edilme bunlarda da olabilir diye düsündüm acikcası:))

%50

mister73 10-12-2021 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1612486)
Merhabalar..benim sorum da biraz uzmanlik biraz tecrübe isteyebilir..yine de cevabini bulabilirim ümisindeyim..Bu sene satin aldigim kuluckalik yumurtalarin cogu horoz cıktı.Tabi sıradan köy horozu olmayinca bir de guzel cinsler olunca insan kesmeye kıyamıyor.Elimde tatli bas belasi 3 horoz var.ikisi silver brakel dedikleri bildiginiz japon ninjası..elimden yem yiyor ama yakalamak ne mümkün resmen ucuyor..digeri de tepesini goremeyen balerin gibi yurüyen gugullu:)
Benim merak ettigim horozlarin cikan civcivdeki rolü..Ne kadar baskın oluyorlar? Tavuklardan gurk olursa bunlarla cogaltmayi dusunuyorum..Tek sorunum kucuk civcivleri. öldürecek gibi dövmeleri:( meburen ayri bakiyorum.Acaba cektigim zahmete deger mi? Benim istedigim aaf ırk degil zaten farkli guzel cinsler olsun.Belki bitkilerdeki gibi ıslah edilme bunlarda da olabilir diye düsündüm acikcası:))


Horoz fazlalığı biraz can sıkıcı ama yapacak bir şey yok sn. Zekoş. Genlerin baskın ve çekinik olanları var ama bildiğim kadarıyla bu kaynağın cinsiyetiyle değil de o genin kontrol ettiği karakterin özelliğiyle ilgili; yani horozun veya tavuğun baskınlığı kabaca yarı yarıya gibi...

Ayrı besliyorum dediğiniz sanırım genç civcivlerdir; zira tavuk ve horozların bir arada bulunması lazım ;)

Zekoş 10-12-2021 14:55

Sn.Mister73 ve Sn.Meyvelitepe tesrkkür ederim.O zaman şansım yarı yarıya..denemeye deger☺
Evet Sn.Mister73 civcivlerden ayrı bahcedeler..Ama ne yapip edip oradan cikmayi basariyorlar.Bende kumese hapsetmek istemedigimden bir kovalamacadir gidiyor..sevilmeseler bunlarin kahrı kesinlikle cekilmez😅

MeyveliTepe 10-12-2021 16:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1612489)
Sn.Mister73 ve Sn.Meyvelitepe tesrkkür ederim.O zaman şansım yarı yarıya..denemeye deger☺
Evet Sn.Mister73 civcivlerden ayrı bahcedeler..Ama ne yapip edip oradan cikmayi basariyorlar.Bende kumese hapsetmek istemedigimden bir kovalamacadir gidiyor..sevilmeseler bunlarin kahrı kesinlikle cekilmez😅

Burada mendel yasaları çalışır. Aynı anne ve babadan belli bir sayıda (söz gelimi 10) yumurta alıp, bunlardan çıkan civcivler arasında (aynı olmayacaklardır), seçmece yaparak birkaç nesil devam ettirmeniz gerekir. Bunun için anne ve babanın da izole olması, süreç içinde seçili çiftleri hep izole tutmanız gerekir.

Karışık kümeste çok rastgele olur.

Zekoş 10-12-2021 16:25

Sn.Meyvelitepe gercek cins yumurta satıcıları oyle yapıyormus ama onda bile risk olabilecegi aklima gelmemisti.Rastgele olmasi farketmez benim icin..Yeni edindiklerim beyaz australorp cinsi civcivler..Wiyandotte cinsi horozda var.Eminim beyazli guzel desenler çıkacak ortaya😊

Asoo 10-12-2021 17:15

Bu sene ben de kuluçka makinası aldım. Evde olmadığım bir zaman uzunca bir süre elektrik kesildi. Sadece 4 civciv çıktı. Anaç tavuklarımı da kaybettiğim için tavuk çıkmaları için gözlerinin içine bakıyordum. Dördü de tavuk oldular.

Ama daha önce dışarıdan aldığım civcivlerde %70 e yakın horoz çıkmıştı. Bir ara yanlış hatırlamıyorsam 12 tane horuzum oldu.

Biraz yedik, biraz komşulara hediye ettik, hala 5 tane horoz var. Hem tavukları yıpratıyorlar, hem de hiç durmadan kavga ediyorlar. Üretim düşünmüyorsak bir şekilde azaltmak gerekiyor.

Civcivden yetiştirmenin en sıkıntılı tarafı horoz fazlalığı. Maalesef horoz çıkımlarını engellemenin veya azaltmanın bir yolu yok.

Daha çok beyaz et tüketmek en iyi çözüm.

Zekoş 10-12-2021 17:28

Sn.Asoo bende kulicka makinesi heveslisiydim ama birkac denememden sonra tövbe ettim diyebilirim.Cok dikkat ve tecrübe istiyor.Onca canın telef olması cok üzücü:(
En güzeli gurka yatkın cinslerden edinmek horoz cikma ihtimalide kalkiyor.Senede birkez yatirilmis olsa hem devamı saglanır hem civciv özlemi giderilir.Inanirmisiniz bahar gelince aklima ilk gelen civcivler oluyor😅

Cennet46 10-12-2021 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1612494)
Bu sene ben de kuluçka makinası aldım. Evde olmadığım bir zaman uzunca bir süre elektrik kesildi. Sadece 4 civciv çıktı. Anaç tavuklarımı da kaybettiğim için tavuk çıkmaları için gözlerinin içine bakıyordum. Dördü de tavuk oldular.

Ama daha önce dışarıdan aldığım civcivlerde %70 e yakın horoz çıkmıştı. Bir ara yanlış hatırlamıyorsam 12 tane horuzum oldu.

Biraz yedik, biraz komşulara hediye ettik, hala 5 tane horoz var. Hem tavukları yıpratıyorlar, hem de hiç durmadan kavga ediyorlar. Üretim düşünmüyorsak bir şekilde azaltmak gerekiyor.

Civcivden yetiştirmenin en sıkıntılı tarafı horoz fazlalığı. Maalesef horoz çıkımlarını engellemenin veya azaltmanın bir yolu yok.

Daha çok beyaz et tüketmek en iyi çözüm.

Dışarıdan alınanların erkek çıkması normal gibi .Sanırım tavuk olacakları ayiriyorlar .Öyle bir şey izlemiştim .

Asoo 10-12-2021 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cennet46 (Mesaj 1612497)
Dışarıdan alınanların erkek çıkması normal gibi .Sanırım tavuk olacakları ayiriyorlar .Öyle bir şey izlemiştim .

Civcivken cinsiyet ayrımını büyük kuluçkahaneler yapabiliyor. Uzmanları var ama onlar da hata edebiliyor. İlk aldığım 53 yarkanın yumurtlamasını beklerken biri ötmeye başlamıştı. :D

Ben hobicilerden almıştım. Rır civcivde satıcının elindeki tüm civcivleri almıştım. Sanırım şanssızlıkla alakalı.

mister73 10-12-2021 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1612496)
Sn.Asoo bende kulicka makinesi heveslisiydim ama birkac denememden sonra tövbe ettim diyebilirim.Cok dikkat ve tecrübe istiyor.Onca canın telef olması cok üzücü:(
En güzeli gurka yatkın cinslerden edinmek horoz cikma ihtimalide kalkiyor.Senede birkez yatirilmis olsa hem devamı saglanır hem civciv özlemi giderilir.Inanirmisiniz bahar gelince aklima ilk gelen civcivler oluyor[emoji28]


Gurk yatırınca horoz çıkma ihtimali nasıl kalkıyor biraz açar mısınız sn. Zekoş; bana göre halâ %50.

mister73 10-12-2021 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asoo (Mesaj 1612499)
Civcivken cinsiyet ayrımını büyük kuluçkahaneler yapabiliyor. Uzmanları var ama onlar da hata edebiliyor. İlk aldığım 53 yarkanın yumurtlamasını beklerken biri ötmeye başlamıştı. :D

Ben hobicilerden almıştım. Rır civcivde satıcının elindeki tüm civcivleri almıştım. Sanırım şanssızlıkla alakalı.


İyi bir gözlem yeteneği gerekiyor yani sadece teorik bilgi yeterli olmuyor. Ben cinsiyet ayrımı konusunda epey bir tecrübe kazandım diyebilirim. Civciv doğduktan sonraki iki üç günden başlayıp büyüdükçe farklı yöntemler kullanılarak gayet sağlıklı tahminler yapılabiliyor ama dediğiniz gibi hiç bir zaman %100 isabet olmuyor.

Zekoş 10-12-2021 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1612509)
Gurk yatırınca horoz çıkma ihtimali nasıl kalkıyor biraz açar mısınız sn. Zekoş; bana göre halâ %50.

Sn.Mister73 düsüncelerimi tam ifade edememisim sanirim yanlis anlamissinız;)
Benim demek istedigim hint , wiyandotte gibi gurka yatkin ferik ya da tavuk almak en dogrusu.(makine ihtiyacıni ortadan kaldirmak icin)boylelikle horoz cıkma derdi de olmaz..Büyümüs halde alınca cinsiyeti de belli olur manasinda demistim😅

Asoo 10-12-2021 23:39

Köye yerleşince farkettim ki, pek çok hayvanın dişisi daha faydalı ve değerli, erkeği güzel. Ama alışılagelmiş kültürümüz kadını güzel bulurken erkeğe değer veriyor.

Alışılagelmiş değerlerin hep sorgulanmaya muhtaç olduğunu düşünürüm.

Yoksa insanoğlunda da erkeğin güzel, kadının daha faydalı ve değerli olduğunu mu nakşetmeliyiz kültürümüze?

(Gecenin bu saatinde, horoz fazlalığından nerelere geldim böyle?)

MeyveliTepe 10-12-2021 23:59

Üretilip satılan yarkalarda horozlar ayıklanmış oluyor. Az miktarda bırakıyorlar içlerinde. Bu yıl güya 15 tavuk, 1 horoz yarka aldım, horoz diye verdikleri ilk önce yumurtladı. Neticesi, horoz yok, 16 tavuk var. Sıkıntı yok, kümes sakin, yumurta verimi ortalama 15/16. Lakin gurk olduklarında vazgeçireceğiz mecburen.

Cennet46 11-12-2021 06:48

Biz horoz olunca seviniyoruz genelde gurgdan cikanlarda .Çünkü horoz kesilip rahatlıkla yenebiliyor.Tavuga gelince yumurtadan dolayı kesemiyoruz .

bardacık 11-12-2021 19:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 341531)
Acaba tavuklara uygun tünek çapı ne kadardır.

Bahçede sebzede yetiştiriyorum. Tavuklardan sebzelerimi korumam mı gerekiyor? Yeşillikleri korumaya aldım diyelim, peki tavuk domates, biber, fasulye vb. bitkilere zarar verir mi?

Tavukları sebze yetiştirdiğiniz yerden uzak tutmazsanız hiç bir sebze yetiştiremezsiniz. Fidelerin büyümesine bile izin vermeyeceklerdir.

mister73 13-01-2022 06:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1612517)
Mevsimine göre bahçeden elde edilen, meyveler, sebzeler, yenebilir yapraklar, yonca, muhtelif otlar vs.gibi taze yiyeceklerin yanısıra, kabuğu soyulmuş ve kırılmış yulaf, arpa, çavdar, kırık buğday ve mısır, gdo'suz soya kıyması toplamda %16,5 protein içerecek şekilde tartılıp karıştırılıp 3 günlük lakto fermentasyona sokuluyor. Bu yiyeceğe günlük öğün hazırlanırken ayrıca biraz tuz, kalsiyum laktat (veya kalsiyum karbonat), zerdeçal, kırmızı biber, sumak, lutein (kadife çiçeği özütü) ve biraz vitamin karışımı eklenip homojen hale getiriliyor. Tavuk başına günde 110 gr kadar bu karışımı veriyorum. Ayrıca kuru yem olarak organik sertifikalı bir yem karışımı da önlerinde oluyor. Bundan da tavuk başına 50-60 gr kadar tüketiyorlar. Ayrıca buğday ve yerli mısır kırığına, yıkanıp kurutulmuş yumurta kabuklarını ufalayarak karıştırıyorum, bu karışım da her daim önlerinde oluyor. Doymayan bundan da yiyiyor. Sıcak mevsimde ilave olarak asker sineği larvaları üretip iki günde bir verebiliyorum.

Bu beslenmede ana yiyecek, yukarıda bahsettiğim fermente tahıl karışımı ve buna eklenen doğal baharatlar oluyor.

Bu beslenme düzeninde hayvanların ihtiyaç duydukları besin fazlasıyla karşılanıyor, ilave olarak bağışıklık sistemleri, dirençleri yüksek tutuluyor, fermente yemin içerdiği ağırlıklı L.Plantarum probiyotik içerik sayesinde salmonella, e.coli vb. patojenler uzak tutulmuş oluyor.

Yumurta verimi 16 tavukta 13-18 mertebesinde (çift sarılıları iki sayıyorum).

Not: Fermente yem miktarı kullanılan tahılın kuru ağırlığı değil, fermentasyon sonunda elde edilen ıslak ağırlık. Yani günlük 110 gram fermente yemin aslında 50-60 gr kadar kuru ağırlığı var. Fermentasyon, süreçte ortaya çıkan çeşitli enzimler vasıtasıyla yemin sindirilebilirliğini arttırıp ilave vitaminlerin (özellikle B grubu vitaminler) ortaya çıkmasını sağladığı için karışımın kuru halinin besin değerini çok arttırıyor. Bu yüzden hayvanlara verilen kuru madde oranı standart olarak zikredilen kuru yem miktarlarından daha düşük ama besin değeri daha yüksek oluyor.

Üç sorum var; birincisi lakto fermantasyona bırakacağınız karışımın içinde yeşil sebze, yapraklarla beraber buğday, mısır gibi tahıllar da var anladığım kadarıyla. Bakteri ilave ederken ayrıca su veya başka bir sıvı ekliyor musunuz bu karışıma, yoksa kendi suyunu mu salıyor? İkincisi, bu işlem için nasıl bir kap kullanıyorsunuz, ağzı kapaklı beş/on litrelik plastik kavanoz tarzı bir kap uygun olur mu?

Üçüncüsü, yukarıda belirtilen karışımın içindeki tahılların haricinde organik sertifikalı kuru yem dediğiniz nedir; hazır satılan yumurta yemi, gelişim yemi gibi bir ürün mü?

Not: Aslında alıntıladığım bu lakto fermantasyon konusunu başka bir başlıkta anlatmıştınız ama buradan devam etsin diye sorumu burada sordum.

MeyveliTepe 13-01-2022 10:09

Fermente ettiğim tahıllarda yeşil yaprak yok, sadece tahıllar var. Hepsi soyulmuş ve kırılmış, tozsuz olarak arpa, çavdar, yulaf, buğday ve mısır var. Ayrıca gdo'suz soya kıyması var. Bunlara biraz da (15-20 gr) kalsiyum laktat ilave ediyorum. Tahıların her birinin miktarı 350-500 gr arasında değişiyor (toplam %16,5 protein oranını tutturacak şekilde).

Fermantasyon için iki tane 10 litrelik pet kavanoz kullanıyorum. Önce bir kavanoza bu malzemeleri koyup kuru olarak karıştırıyorum. Başlatıcı olarak iyice olgunlaşmış, üstünde kef-küf olmayan bir turşudan yarım çay bardağı kadar alıp üstüne ılık su ekleyip kavanozdak karışımın üzerine döküyorum. Toplam ılık su miktarı, toplam tahıl miktarına göre 1:1,2 (tahıl:su) olacak şekilde ayarlıyorum. Kapağını sıkıca kapatıp oda sıcaklığında bir yere koyuyorum. Burada 3 gün duruyor. Bu sürede tahıl iyice fermente oluyor, suyu da içine çekmiş oluyor. pH 4 mertebesine kadar iniyor. Dördüncü günden itibaren bu kavanozu serin bir yere çıkartıp günlük öğünler halinde kavanozdan kepçe ile başka bir kaba alıyorum. Bu malzeme 3 gün yetiyor. Bir kavanozu tavuklara vermeye başlayınca, diğer kavanozu aynı şekilde hazırlıyorum. Başladığım kavanoz bittiğinde diğeri hazır oluyor.

Fermantasyon başlatıcı olarak önceki kavanozdan biraz sıvı alınarak da kullanılabilir ama ben suyu ona göre ilave etmiş olduğum için alınabilir sıvı olmuyor pek.

Günlük öğüne, biraz vitamin, ayrıca biraz daha (birer tatlı kaşığı tepeleme) kalsiyum laktat, kırmızı biber, sumak, zerdeçal, bir tatlı kaşığı kadife çiçeği özütü (lutein), çok az da tuz, ekleyip iyice karıştırıp eklediklerimi homojen dağıtıyorum. Bu haliyle tavukların önüne koyuyorum.

Taze yaprak ve otları ayrıca veriyorum, fermantasyon ile alakası yok.

Kuru yem olarak Sadova'nın organik sertifikalı bir yemi var. Ondan veriyorum. (Ağustosta 25 kilosu 130 liraydı, şimdi 245 lira olmuş).

Bu besleme düzeni yumurta lezzetini de bambaşka bir şey yaptı. Daha önce o kadar tavuk baktım, hiç bu kadar lezzetli yumurta yememiştik. Yumurta verdiklerimiz de tekrar alabilmek için sıraya giriyorlar. Lezzet zannederim lutein'den geliyor. Yumurta sarısı rengi ideal koyu sarılıkta oluyor ama renkten de bağımsız çok lezzetli oluyor. Bunun sebebi o bir tatlı kaşığı lutein'de gizli galiba. Lutein'i, yumurta ile beraber yiyenler de alıyor. Bu malzeme çok pahalı ama yumurtayı başka bir şey yaptığı için değer bence.

mister73 13-01-2022 12:52

Tamam şimdi daha bi netleşti. Daha önce aldığım bir bakteri kültürüm vardı, yem ve sularına karıştırdığım, onu kontrol ettim içinde en az üç dört çeşit lacto bascillius varmış, sevindim. Şimdilik onunla başladım ama ev turşusu daha sürdürülebilir geldi bana da...

Sadova’nın bir yemini ben de bir süre kullandım, organik sertifikalı mıydı hatırlamıyorum, değildi sanırım ama Keskinoğlu’na fason üretim yapan kuzenim hazır yemlerden uzak durmamı tavsiye edince tamamen bıraktım. Fermente etmeksizin hazırladığım bir karışımı veriyorum; tabi mutfak ve bahçeden mevsimine göre değişen yeşillik ve kuru tahılla birlikte. Bundan sonra karışımı fermente edip vermeyi düşünüyorum. Çok teşekkürler...

MeyveliTepe 13-01-2022 15:28

Hazır satılan probiyotik şaselerine de satıcılarına da hiç güvenmiyorum, ayak üstünde 40 yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmişler. O şaselerin canlı kültür oldukları da şüpheli, fermantasyonda kullanıp canlı hallerini mikroskop altında görmedikçe inanmam. Yaptığınız sağlıklı turşu en garantilisidir.

Sadova'nın bir sürü yemi var. Sadece bir tanesi sertifikalı. Neticede bu da bir karışım. Siz de hazırlayabilirsiniz fakat iş proteinde düğümleniyor. GDO'suz soya kıyması çok pahalı oldu. Organik soya küspesi de perakende bulunmuyor. Kabuksuz ayçiçeği küspesi bulunsa o da olur ama kabuklusu var, o da tavuklara olmaz.

saleri 14-01-2022 15:44

Sn Meyvelitepe . Lutein özütünü kendiniz mi yapıyorsunuz ?

MeyveliTepe 14-01-2022 16:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1613340)
Sn Meyvelitepe . Lutein özütünü kendiniz mi yapıyorsunuz ?

Keşke yapabilsem. Tonlarca kadife çiçeği lazım :)

Muda 18-01-2022 14:59

http://www.turkomp.gov.tr/component_result-lutein-48

Sitede 100 gramda bulunan lutein oranları verilmiş.
En fazla oranlar ebegümeci, maydanoz, ıspanak, ısırgan kara lahanada bulunmakta imiş. Kendi göz sağlığımız için de değerli luteini ayrıca fazla üretip tavuklar için de yetiştirip doğrayıp verilebilir.

Lutein
Belirteç:LUTN
Birim:µg - Mikrogram
Method:
Bileşen değerleri gıdanın yenilebilir 100 g'ı içindir.
Gıda Grup Ortalama
Ebegümeci -12768 µg
Maydanoz - 11558 µg
Ispanak - 10012 µg
Isırgan - 9467 µg
Lahana, kara - 6814 µg
Rezene, kök, sap -4833 µg
Pazı - 4781 µg
Dereotu 3837 µg
Nane 3178 µg
Tere 2899 µg
Semizotu 2438 µg
Marul, kıvırcık, salata 1767 µg
Roka 1762 µg
Kuşkonmaz 1588 µg
Marul, uzun yapraklı 1148 µg
Kereviz, sap 1028 µg
Mısır, tatlı 833 µg
Bezelye 727 µg
Soğan, taze, kök, sap 701 µg
Brokoli 552 µg
Yaprak sarma, zeytinyağlı 508 µg
Kabak, yazlık, koyu yeşil 504 µg
Börülce 472 µg
Marul, baş salata, Iceberg 441 µg
Biber, süs, turşuluk 406 µg
Yumurta, tavuk, sarı 387 µg
Biber, kırmızı, California Wonder tipi 381 µg
Badem, kabuklu, tatlı, çağla 348 µg
Kivi 300 µg
Fasulye 292 µg
Pastırma çemeni, Kayseri 289 µg
Biber, sivri 277 µg
Havuç, turuncu 277 µg
Sarımsak, kök, sap 272 µg
Yaprak sarma, zeytinyağlı, Bursa270 µg
Bakla 260 µg
Kabak, yazlık, sakız, açık yeşil 235 µg
Yumurta, tavuk, tam 208 µg
Kabak, kışlık, balkabağı 197 µg
Yaprak sarma, zeytinyağlı, Tokat 196 µg
Lahana, Brüksel 192 µg
Yaprak sarma, etli, Safranbolu 172 µg
Biber, dolma 170 µg
Bamya 158

mister73 24-01-2022 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1613322)
Hazır satılan probiyotik şaselerine de satıcılarına da hiç güvenmiyorum, ayak üstünde 40 yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmişler. O şaselerin canlı kültür oldukları da şüpheli, fermantasyonda kullanıp canlı hallerini mikroskop altında görmedikçe inanmam. Yaptığınız sağlıklı turşu en garantilisidir.

Sadova'nın bir sürü yemi var. Sadece bir tanesi sertifikalı. Neticede bu da bir karışım. Siz de hazırlayabilirsiniz fakat iş proteinde düğümleniyor. GDO'suz soya kıyması çok pahalı oldu. Organik soya küspesi de perakende bulunmuyor. Kabuksuz ayçiçeği küspesi bulunsa o da olur ama kabuklusu var, o da tavuklara olmaz.

17 Ocak'ta kurduğum lakto fermantasyon kabını bugün açtım. Hazır bakteri solüsyonu kullandığımı daha önce yazmıştım, ancak başlangıçta bir yanlış anlama sonucu mutfak artığı olarak patates kabuklarını da tahıllarla beraber eklemiştim ;)

Sonuç bence olumlu, tavuklar da sevdi :p Ama yine de nasıl bir ürün elde edilmesi gerektiğini tam olarak bilmediğim için tarif edeyim, belki düzeltmem gereken yerler olabilir; görüntüsü normal tahıl bulamacı gibi; kokusu daha önce bu sitede "Enzim" başlığında öğrenip yaptığım enzimin kokusuna benzer ferah bir kokusu var, yani öyle bozulmuş-kokuşmuş bir durumda değil. Bir de kapağı ara ara açıp biriken gazı boşalttım, yoksa basınç çok artacakmış gibi geldi.

Sanırım su oranını biraz fazla tuttuğum için bende biraz su arttı, dolayısıyla yeni bidonları artan bu suyla kurdum. Eksik-fazla yaptığım bir şey varsa tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Mesela gaz çıkışı sırasında havayla teması önlemek için enzim yapımında kullandığımıza benzer bir düzenek kurmaya gerek var mı?

Sağlıcakla...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025