agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Kanatlılar
(https)

Beğeni Düzeni66Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-08-2014, 11:46   #1
Ağaç Dostu

garlangufa's Avatar

Giriş Tarihi: 04-01-2011
Galeri: 6
Nasıl Bir Kümes ?

Merhaba Dostlar,
30 yıl Elektronik mühendisliğinden sonra tilki kürkcü dükkanına döndü. Yani bende memleketim Trabzona geldim ve http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/28035.htm ilk icraatım bu oldu. Sonra baktım arazi var, durum uygun. Arazinin 4 dönümlük kısmında (şu anda fındıklık) 1000 tavuk kapasiteli bir salma tavuk çiftliği yapayım dedim.

Mevcut kümeste 40 tavuk var, altı demir ızgara ve ızgaranın yerden yüksekliği 1,5 metre, dolayısı ile tavuk dışkıları ızgaradan aşağıya düşüyor, yattıkları yeri fazla kirletmiyor. Kışın alttan soğuk alabilir fakat bu tavuklara yıllardır birşey olmamış soğuktan. Hatta neredeyse 5 yılllık tavuk var, yumurtlamadığı halde annem o tavuğa dokundurtmuyor bizi.

Gelelim konuya. 4 dönüm arazide salma tavuk (özgür tavuk) yapacağım fakat kümesleri nasıl olmalı ? yapılacak bina tuğla mı yoksa çelik konstrüksiyon üzerine betopan gibi bir malzeme mi ?, taban beton mu, toprak mı ? ki bu durumda 2 günde bir mutlaka temizlenmeli, buda işcilik maliyetini arttırır. Yükseltilmiş ızgara taban düşünürsek 1000 tavuk için nasıl olmalı ?, folluklar aynı binada mı olmalı ?. Arazinin 150 metre yanı orman ve çakallar var, tilki var, doğan,şahin var (hatta 2 gün önce 8 haftalık feriklerden birini götürmüş doğan).

Önerileriniz, tavsiyeleriniz benim için çok önemli olacaktır. Bu konuda fazla bilgili, olaya bilimsel yaklaşan birini bulmak, helede Trabzonda oldukca zor.

Not : Arazi Trabzon havalanına 6 km ve kışın en soğuk -4 dereceyi gördü, kırk yılda bir oda 1-2 kez. Buyıl seçim gecesi (30 mart) -2 dereceyi gördü 1 gece ve fındık rekoltesinde %80 kayıp var.
Değerli katkılarınız, tecrübelerinizz ve bilgilerinizle bu işe girişeceğim.

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2014, 21:42   #2
Ağaç Dostu

garlangufa's Avatar

Benim burada yeni konu açarak yazdığım, sorduğum hobi amaçlı kümeslerden daha çok profesyonel, gezen, salma tavuk kümesi ile ilgili bir konu idi. Konunun neden buraya atıldığına şaşırmadım desem yalan olur. Hiçbie uyarı yapmadan kim konuyu buraya taşıdı ?

Eski 09-08-2014, 22:03   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi garlangufa Mesajı Göster
Merhaba Dostlar,
... Arazinin 4 dönümlük kısmında (şu anda fındıklık) 1000 tavuk kapasiteli bir salma tavuk çiftliği yapayım dedim.

...

Gelelim konuya. 4 dönüm arazide salma tavuk (özgür tavuk) yapacağım fakat kümesleri nasıl olmalı ? yapılacak bina tuğla mı yoksa çelik konstrüksiyon üzerine betopan gibi bir malzeme mi ?, taban beton mu, toprak mı ? ki bu durumda 2 günde bir mutlaka temizlenmeli, buda işcilik maliyetini arttırır. Yükseltilmiş ızgara taban düşünürsek 1000 tavuk için nasıl olmalı ?, folluklar aynı binada mı olmalı ?. Arazinin 150 metre yanı orman ve çakallar var, tilki var, doğan,şahin var (hatta 2 gün önce 8 haftalık feriklerden birini götürmüş doğan).

Önerileriniz, tavsiyeleriniz benim için çok önemli olacaktır. Bu konuda fazla bilgili, olaya bilimsel yaklaşan birini bulmak, helede Trabzonda oldukca zor.

...
1000 tavuk için 400 m2 kapalı alan yeterli olacaktır.Sera tipi bir kümes yapabilirsiniz.Direk seviyesini örgü telle kapatırsınız,yazın havadar olur.Kışında muşamba ile kapatırsınız sıcak olur.

Tabanını; beton masraflı olur derseniz yer sergisiyle örtebilirsiniz.Zaten tabanı 3-4 cm kaba talaş veya balya sapıyla döşeyeceksiniz.

Yumurtalıkları kapalı alan içine yapmalısınız.Yemlik ve suluklarda kapalı alan içinde olacak.Gezinti alanlarının etrafını örgü telle kapatacaksınız fakat zararlılara karşı teli toprağa ya betonla sabitleyeceksiniz ya da toprağın 30-40 cm kadar derininden çekeceksiniz.

1000 tavuk yapacaksanız hepsi aynı cins olmasa iyi olur.3-4 farklı ırk çalışabilirsiniz.

Manifesto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2014, 02:40   #4
Ağaç Dostu

garlangufa's Avatar

Sayın Manifesto cevap için teşekkürler. Tavukların hepsi aynı cins değil çoğunluk koyu lacivert Astralop, lohmanbrown, rhode island red, atak-s, sussex ve leghorn cinsi tavuk var. Horozlar sıkıntı yaratıyor, yaşı 2 gün büyük olan bile hiç boya posa bakmadan küçüğü dövmeye kalkıyor. Açık alan olduğu için zamanla cinsler karışacak ama dert edinmiyorum köy tavuğu dediğin böyle olmalı diye düşünüyorum, bilmediğim sakıncaları olabilir, göreceğim. Kümes tabanını talaş ile veya saman ile örtsem bile 2-3 günde bir mutlaka temizlenmeli buda extradan işgücü demek. Yükseltilmiş kafes teli ile taban yapsam acaba kışın sorun olurmu ?. gübre aşağıya düşer, ayda 1 toplansa olur. Karadenizde yağmur bol olduğu için kümesin üstünü **** en az 1000 tavuğun barınacağı bir yeri kapatmam gerekecek. Keratalar ıslanınca çabuk hasta oluyorlar.

Eski 10-08-2014, 09:17   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi garlangufa Mesajı Göster
... Kümes tabanını talaş ile veya saman ile örtsem bile 2-3 günde bir mutlaka temizlenmeli buda extradan işgücü demek. ...
Biz 3-4 ayda bir temizliyoruz sıkıntı yok.Yalnız her temizlikten sonra tabana talaş veya sap sermeden önce 400 m2 alana 4 torba kireci sulandırıp serpiyoruz ondan sonra talaşla kapatıyoruz.Pis koku ve hastalık etmenlerine karşı kireçlemenin faydası var.

Manifesto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2014, 10:05   #6
Ağaç Dostu

garlangufa's Avatar

Teşekkürler sayın Manifesto,
Talaşı kalın döküyorsunuz sanırım, ben 4-5 cm kalınlığında döktüm 5 günde leş gibi oldu. Demekki daha kalın sermeli. Kireç önerinizi de mutlaka dikkate alacağım.
Bu arada forumda kümes yapımı ile bilgili sizden başka birisi yok gibi herhalde ki, konuya başka bir cevap gelmemiş.

ankstel beğendi.
Eski 07-09-2014, 17:47   #7
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-04-2008
Yetmez.Bahce 2 ye bölünmeli.Kapalı kümese yeter.Tavukların sitresden yumurta kestüiüne şahıt oldum

stars Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2015, 11:06   #8
Ağaç Dostu

kırkdilim's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2007
Benim kümesim.
Name:  393.jpg
Views: 64133
Size:  52.7 KB
[ATTACH][/ATTACH]

Eklenen Resimler

kırkdilim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2015, 22:47   #9
Yeni Üye

gevv's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2014
Merhaba,

nihayet bende kümes yaptım biraz aceleye geldi ama idare eder ileride otomatik kapı açma sistemide yapacağım umarım kısa zamanda biter

http://320volt.com/kumes-yapimi/

Milla ve A_NOMAD beğendi.
gevv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
evcil dostlar, kulübe, kümes, yuva

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025