agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Kanatlılar
(https)




Beğeni Düzeni72Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-11-2021, 10:10   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi haru Mesajı Göster
Sn. MeyveliTepe, besleme şeklinizle ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilir miyim acaba? Hangi aralıklarla ve ne tür besinlerle besliyorsunuz?
Mevsimine göre bahçeden elde edilen, meyveler, sebzeler, yenebilir yapraklar, yonca, muhtelif otlar vs.gibi taze yiyeceklerin yanısıra, kabuğu soyulmuş ve kırılmış yulaf, arpa, çavdar, kırık buğday ve mısır, gdo'suz soya kıyması toplamda %16,5 protein içerecek şekilde tartılıp karıştırılıp 3 günlük lakto fermentasyona sokuluyor. Bu yiyeceğe günlük öğün hazırlanırken ayrıca biraz tuz, kalsiyum laktat (veya kalsiyum karbonat), zerdeçal, kırmızı biber, sumak, lutein (kadife çiçeği özütü) ve biraz vitamin karışımı eklenip homojen hale getiriliyor. Tavuk başına günde 110 gr kadar bu karışımı veriyorum. Ayrıca kuru yem olarak organik sertifikalı bir yem karışımı da önlerinde oluyor. Bundan da tavuk başına 50-60 gr kadar tüketiyorlar. Ayrıca buğday ve yerli mısır kırığına, yıkanıp kurutulmuş yumurta kabuklarını ufalayarak karıştırıyorum, bu karışım da her daim önlerinde oluyor. Doymayan bundan da yiyiyor. Sıcak mevsimde ilave olarak asker sineği larvaları üretip iki günde bir verebiliyorum.

Bu beslenmede ana yiyecek, yukarıda bahsettiğim fermente tahıl karışımı ve buna eklenen doğal baharatlar oluyor.

Bu beslenme düzeninde hayvanların ihtiyaç duydukları besin fazlasıyla karşılanıyor, ilave olarak bağışıklık sistemleri, dirençleri yüksek tutuluyor, fermente yemin içerdiği ağırlıklı L.Plantarum probiyotik içerik sayesinde salmonella, e.coli vb. patojenler uzak tutulmuş oluyor.

Yumurta verimi 16 tavukta 13-18 mertebesinde (çift sarılıları iki sayıyorum).

Not: Fermente yem miktarı kullanılan tahılın kuru ağırlığı değil, fermentasyon sonunda elde edilen ıslak ağırlık. Yani günlük 110 gram fermente yemin aslında 50-60 gr kadar kuru ağırlığı var. Fermentasyon, süreçte ortaya çıkan çeşitli enzimler vasıtasıyla yemin sindirilebilirliğini arttırıp ilave vitaminlerin (özellikle B grubu vitaminler) ortaya çıkmasını sağladığı için karışımın kuru halinin besin değerini çok arttırıyor. Bu yüzden hayvanlara verilen kuru madde oranı standart olarak zikredilen kuru yem miktarlarından daha düşük ama besin değeri daha yüksek oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2021, 14:32   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-09-2011
Şehir: ısparta
Mesajlar: 31
sevgili meyveli tepe çift sarılı yumurta tavuğun stresinden mi oluyor yoksa sizin besleme şeklinizden mi? Ben bir yerde çift sarılı yumurtlayan tavukların yumurtaya başladıklarında stres kaynaklı çift sarılı yumurtladıklarını okumuştum cevabınız için şimdiden teşekkürler

MeyveliTepe beğendi.
chimaera32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2021, 22:45   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chimaera32 Mesajı Göster
sevgili meyveli tepe çift sarılı yumurta tavuğun stresinden mi oluyor yoksa sizin besleme şeklinizden mi? Ben bir yerde çift sarılı yumurtlayan tavukların yumurtaya başladıklarında stres kaynaklı çift sarılı yumurtladıklarını okumuştum cevabınız için şimdiden teşekkürler
Tavuklar yumurtaya başladıklarından itibaren 1 aysonra çift sarılı yumurta görülmeye başlıyor. Böyle 2-3 ay kadar tek tük görülüyor. Sonra kesiliyor. Sebebini bilmiyorum doğrusu. Bunlardan önceki famlilyalarda da öyle olmuştu.

İyi beslendiği için çift sarılı yumurta olmaz yani, çünkü her durumda iyi besleniyorlar

chimaera32 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2022, 20:02   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-02-2022
Şehir: Sakarya- İstanbul
Mesajlar: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Mevsimine göre bahçeden elde edilen, meyveler, sebzeler, yenebilir yapraklar, yonca, muhtelif otlar vs.gibi taze yiyeceklerin yanısıra, kabuğu soyulmuş ve kırılmış yulaf, arpa, çavdar, kırık buğday ve mısır, gdo'suz soya kıyması toplamda %16,5 protein içerecek şekilde tartılıp karıştırılıp 3 günlük lakto fermentasyona sokuluyor. Bu yiyeceğe günlük öğün hazırlanırken ayrıca biraz tuz, kalsiyum laktat (veya kalsiyum karbonat), zerdeçal, kırmızı biber, sumak, lutein (kadife çiçeği özütü) ve biraz vitamin karışımı eklenip homojen hale getiriliyor. Tavuk başına günde 110 gr kadar bu karışımı veriyorum. Ayrıca kuru yem olarak organik sertifikalı bir yem karışımı da önlerinde oluyor. Bundan da tavuk başına 50-60 gr kadar tüketiyorlar. Ayrıca buğday ve yerli mısır kırığına, yıkanıp kurutulmuş yumurta kabuklarını ufalayarak karıştırıyorum, bu karışım da her daim önlerinde oluyor. Doymayan bundan da yiyiyor. Sıcak mevsimde ilave olarak asker sineği larvaları üretip iki günde bir verebiliyorum.

Bu beslenmede ana yiyecek, yukarıda bahsettiğim fermente tahıl karışımı ve buna eklenen doğal baharatlar oluyor.

Bu beslenme düzeninde hayvanların ihtiyaç duydukları besin fazlasıyla karşılanıyor, ilave olarak bağışıklık sistemleri, dirençleri yüksek tutuluyor, fermente yemin içerdiği ağırlıklı L.Plantarum probiyotik içerik sayesinde salmonella, e.coli vb. patojenler uzak tutulmuş oluyor.

Yumurta verimi 16 tavukta 13-18 mertebesinde (çift sarılıları iki sayıyorum).

Not: Fermente yem miktarı kullanılan tahılın kuru ağırlığı değil, fermentasyon sonunda elde edilen ıslak ağırlık. Yani günlük 110 gram fermente yemin aslında 50-60 gr kadar kuru ağırlığı var. Fermentasyon, süreçte ortaya çıkan çeşitli enzimler vasıtasıyla yemin sindirilebilirliğini arttırıp ilave vitaminlerin (özellikle B grubu vitaminler) ortaya çıkmasını sağladığı için karışımın kuru halinin besin değerini çok arttırıyor. Bu yüzden hayvanlara verilen kuru madde oranı standart olarak zikredilen kuru yem miktarlarından daha düşük ama besin değeri daha yüksek oluyor.
Sayın Meyvelitepe,
Bu fermantasyona tabi tuttuğunuz kuru tahıl karışımının toplam protein oranını nasıl hesaplıyorsunuz? Fermantasyonda turşu suyu yerine pirinç suyundan elde edilen lacto serum kullanabilir miyiz?

Müslüm.Aşcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2022, 21:18   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müslüm.Aşcı Mesajı Göster
Sayın Meyvelitepe,
Bu fermantasyona tabi tuttuğunuz kuru tahıl karışımının toplam protein oranını nasıl hesaplıyorsunuz? Fermantasyonda turşu suyu yerine pirinç suyundan elde edilen lacto serum kullanabilir miyiz?
Her tahılın protein oranları belli. İnternetten sorgulayarak bulabilirsiniz, %8 ile %14 arasında değişiyor. Tavukların günlük yem miktarları ortalama 110 gr olarak kabul edilir ve yumurtacı tavuklarda bunun 18,7 gramının (%17) protein olması gerektiği belirtilir. Buna göre kullandığınız tahıl (veya başka) besinlerin kuru protein oranları ve miktarlarının yola çıkarak toplam besinin %17'sinin protein olmasını sağlarsınız. Verilen proteinin de yeknasak olmayıp çeşitlendirilmesi, az da olsa, zaman zaman da olsa hayvansal protein takviyesi yapılması da önerilir.

Tahıl fermantasyonunda aktif olan bakteri genellikle lactobacillus plantarum oluyor. Kendi hazırlayacağınız serumda L.plantarum oranı yüksek olmayacaktır. Fakat olgunlaşmış turşuda L.plantarum hakim bakteridir. Bu yüzden ilk kez tahıl fermantasyonu yapıldığında turşu suyu kullanılması daha garantili. İkinci ve devamındaki fermantasyonlarda ise bir önceki fermantasyondan aşılama yapılması çok iyi sonuç veriyor. Zira yem için yapılan fermantasyonda, fermantasyon süresi uzun değil. Tahıl fermantasyonunda uzmanlaşmış bakterinin devam ettirilmesiyle, ılık ortamda iki gün yeterli geliyor. İkinci gün fermente yemin pH derecesi 4-4,5 civarına geliyor.

chelik26 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2022, 23:30   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-02-2022
Şehir: Sakarya- İstanbul
Mesajlar: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Her tahılın protein oranları belli. İnternetten sorgulayarak bulabilirsiniz, %8 ile %14 arasında değişiyor. Tavukların günlük yem miktarları ortalama 110 gr olarak kabul edilir ve yumurtacı tavuklarda bunun 18,7 gramının (%17) protein olması gerektiği belirtilir. Buna göre kullandığınız tahıl (veya başka) besinlerin kuru protein oranları ve miktarlarının yola çıkarak toplam besinin %17'sinin protein olmasını sağlarsınız. Verilen proteinin de yeknasak olmayıp çeşitlendirilmesi, az da olsa, zaman zaman da olsa hayvansal protein takviyesi yapılması da önerilir.

Tahıl fermantasyonunda aktif olan bakteri genellikle lactobacillus plantarum oluyor. Kendi hazırlayacağınız serumda L.plantarum oranı yüksek olmayacaktır. Fakat olgunlaşmış turşuda L.plantarum hakim bakteridir. Bu yüzden ilk kez tahıl fermantasyonu yapıldığında turşu suyu kullanılması daha garantili. İkinci ve devamındaki fermantasyonlarda ise bir önceki fermantasyondan aşılama yapılması çok iyi sonuç veriyor. Zira yem için yapılan fermantasyonda, fermantasyon süresi uzun değil. Tahıl fermantasyonunda uzmanlaşmış bakterinin devam ettirilmesiyle, ılık ortamda iki gün yeterli geliyor. İkinci gün fermente yemin pH derecesi 4-4,5 civarına geliyor.
Çok teşekkürler.
Hayvansal protein olarak arada bir balık veriyorum ama düzenli değil. Bu yıl yapamadığım siyah asker sineği larva üretimini inşallah önümüzdeki yaz başarabilirsem o konuyu da çözmüş olacağım. Ayrıca Sadova'nın iki ürününü (12 aya kadar olan ve 12 aydan büyük olan yumurtacılar için) kullanıyorum. Gerçi siz bir yerlerde sadece 1 ürünün sertifikalı olduğunu belirtmiştiniz ama ben firmanın sitesinde o bilgiye ulaşamadım.

Müslüm.Aşcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2023, 18:55   #7
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 495
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
fermantasyonlarda ise bir önceki fermantasyondan aşılama yapılması çok iyi sonuç veriyor. Zira yem için yapılan fermantasyonda, fermantasyon süresi uzun değil. Tahıl fermantasyonunda uzmanlaşmış bakterinin devam ettirilmesiyle, ılık ortamda iki gün yeterli geliyor. İkinci gün fermente yemin pH derecesi 4-4,5 civarına geliyor.
Sn meyveli tepe, ilkinde turşu suyu ile yaptık sonrakilerde, yaptığımızdan aşılarken su mu ilave edeceğiz, aynı oranı nasıl yakalıyacağız? Birde ne kadar tahıla ne kadar turşu suyu katıyoruz, bir oran var mı? Teşekkürler

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2023, 19:01   #8
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 Mesajı Göster
Sn meyveli tepe, ilkinde turşu suyu ile yaptık sonrakilerde, yaptığımızdan aşılarken su mu ilave edeceğiz, aynı oranı nasıl yakalıyacağız? Birde ne kadar tahıla ne kadar turşu suyu katıyoruz, bir oran var mı? Teşekkürler
Evet, su ilave edeceksiniz. İlk başta turşu suyunu da az bir şey koyup su ilave ederseniz olur, zira maksat bakteri aşılaması.

10 litrelik kavanozun 2/3 kadarına tahıl karışımı doldurup, üzerine aşılanmış ılık suyu koymaya başlıyorum. Tahıl seviyesinin 1-2 parmak üzerine kadar su koyup ağzını sıkıca kapıyorum. Yazın 1 gün, kışın 2 günde kullanlılar hale geliyor. Kışın evde nisbeten ılık bir yere koyuyorum. 2 günlük fermantasyonda 24 saat sonunda kapağı biraz gevşetip havasını boşalttıktan sonra yine kapıyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2023, 19:28   #9
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 495
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Evet, su ilave edeceksiniz. İlk başta turşu suyunu da az bir şey koyup su ilave ederseniz olur, zira maksat bakteri aşılaması.

10 litrelik kavanozun 2/3 kadarına tahıl karışımı doldurup, üzerine aşılanmış ılık suyu koymaya başlıyorum. Tahıl seviyesinin 1-2 parmak üzerine kadar su koyup ağzını sıkıca kapıyorum. Yazın 1 gün, kışın 2 günde kullanlılar hale geliyor. Kışın evde nisbeten ılık bir yere koyuyorum. 2 günlük fermantasyonda 24 saat sonunda kapağı biraz gevşetip havasını boşalttıktan sonra yine kapıyorum.
Çok teşekkür ederim çok açıklayıcı oldu. Yoksa ben tüm tahılı turşu suyuyla yapacaktım.

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025