Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müslüm.Aşcı
Sayın Meyvelitepe,
Bu fermantasyona tabi tuttuğunuz kuru tahıl karışımının toplam protein oranını nasıl hesaplıyorsunuz? Fermantasyonda turşu suyu yerine pirinç suyundan elde edilen lacto serum kullanabilir miyiz?
|
Her tahılın protein oranları belli. İnternetten sorgulayarak bulabilirsiniz, %8 ile %14 arasında değişiyor. Tavukların günlük yem miktarları ortalama 110 gr olarak kabul edilir ve yumurtacı tavuklarda bunun 18,7 gramının (%17) protein olması gerektiği belirtilir. Buna göre kullandığınız tahıl (veya başka) besinlerin kuru protein oranları ve miktarlarının yola çıkarak toplam besinin %17'sinin protein olmasını sağlarsınız. Verilen proteinin de yeknasak olmayıp çeşitlendirilmesi, az da olsa, zaman zaman da olsa hayvansal protein takviyesi yapılması da önerilir.
Tahıl fermantasyonunda aktif olan bakteri genellikle lactobacillus plantarum oluyor. Kendi hazırlayacağınız serumda L.plantarum oranı yüksek olmayacaktır. Fakat olgunlaşmış turşuda L.plantarum hakim bakteridir. Bu yüzden ilk kez tahıl fermantasyonu yapıldığında turşu suyu kullanılması daha garantili. İkinci ve devamındaki fermantasyonlarda ise bir önceki fermantasyondan aşılama yapılması çok iyi sonuç veriyor. Zira yem için yapılan fermantasyonda, fermantasyon süresi uzun değil. Tahıl fermantasyonunda uzmanlaşmış bakterinin devam ettirilmesiyle, ılık ortamda iki gün yeterli geliyor. İkinci gün fermente yemin pH derecesi 4-4,5 civarına geliyor.