agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Epiphyllum (Atlas Çiçeği) (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/3259.htm)

sumeyra47 22-08-2015 11:58

2 Eklenti(ler)
Ben evde yokken 1 ay boyunca sulamayı unutukları yavru atlaslarım. Öndekiler iyice kurumuş aşırı sıcak ve güneşe dayamamış. Aynı yerde oldukları halde arkadakiler iyi durumda.

Eklenti 572091
Aralarında kılçık atlasa benzeyen tür ve Güler ablanın gönderdiği sarı atlas çeliğide var. Birde çelik olarak satın aldığım beyaz atlasta var. Hepsi köklenmişti sürgün vermişlerdi. :(
Eklenti 572092
Sağlam olanlar kırmızı ile somon renkli atlaslar. :(

masal_naz 23-08-2015 12:39

benım atlasım halamdan aldım dikeli 1 ay oldu sankı buruşmaya başladı :( hiç değişiklik yok suda bekletmeden diktim golgede duruyor

hasibe yılmaz 27-08-2015 11:23

çok güzel maşallah,güle güle büyütün Güler Hn...

masal_naz 29-08-2015 10:07

1 Eklenti(ler)
Atlasim tutmadi mi sizce?burustu yapraklar bir tanesini cikarip baktim kok yapmis ama yumusadilar

masal_naz 29-08-2015 11:14

bir itirafta bulunayım dikerken biraz derine dikmiştim dik durabilsin diye. akşam gidip biraz yukarı mı ceksem sizce?

masal_naz 29-08-2015 11:24

ve son olarak bir sorum olucak tum sayfaları okudum şimdi çeliği üçe bölmek demişsiniz ben anlayamadım dikey mi yatay mı bana anlatabilirmisiniz benim buruşan atlasıma artık bir şey yapılabilirmi yoksa yeniden mi çelik edineyim? bu atlas pembeymiş halamdan almıştım telefon edip tekrar istiycem. buruşanlar dursun mu?

A_NOMAD 29-08-2015 17:07

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_naz (Mesaj 1404841)
Atlasim tutmadi mi sizce?burustu yapraklar bir tanesini cikarip baktim kok yapmis ama yumusadilar

Atlas çeliğinizin sorunu onu fazla sulamış olmanız...

Açık havaya çıkarıp toprağının bir miktar kurumasını (saksıdaki toprağın 1/3 kadarı kurusun, bunu kontrol ederek anlayabilirsiniz) bekleyin ve sonrasında sadece çeliğinizin kökleri ıslanacak kadar, çok az miktarda su ile sulamaya devam edin, sulama aralarında toprağınızın söylediğim şekilde kuruması gerekecek.

(O henüz sadece bir çelik, yetişkin bitkiyi sular gibi sulayınca dayanamaz ve çürür)

Kurtarabileceğinizi düşünüyorum...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_naz (Mesaj 1404847)
...çeliği üçe bölmek demişsiniz ben anlayamadım dikey mi yatay mı bana anlatabilirmisiniz?...

*Çeliğin bölünmesi ile ilgili sorunuza cevap:

Elimizde aşağıdaki gibi bir atlas çeliğimiz var diyelim, bu çeliği olduğu gibi yani tek bir çelik olarak köklendirebiliriz.
Eklenti 573144

Ya da işaretlediğim şekilde 2'ye bölerek 2 çelik elde edebiliriz...
Eklenti 573145

Çeliğimizin boyu uygunsa, yine işaretlediğim şekilde 3'e bölerek 3 çelik elde etmemiz de mümkündür :)
Eklenti 573146

Jakin 29-08-2015 17:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_naz (Mesaj 1404847)
ve son olarak bir sorum olucak tum sayfaları okudum şimdi çeliği üçe bölmek demişsiniz ben anlayamadım dikey mi yatay mı bana anlatabilirmisiniz benim buruşan atlasıma artık bir şey yapılabilirmi yoksa yeniden mi çelik edineyim? bu atlas pembeymiş halamdan almıştım telefon edip tekrar istiycem. buruşanlar dursun mu?

Sn. masal_naz atlas çok kolay üreyen bir bitki, ne yapsanız çoğalıyor.
Çeliği üçe bölmek 24 cm. uzunluğunda bir çeliği 8'er cm. lik 3 parçaya bölmek gibi.

Böyle küçücük bir çelik dikseniz kolayca ürer, korkmayın.
Buruşmalar yer yer oluyor. Buruşanlar dursun.

Çok fazla şekil değiştirebilen dallar çıkarabiliyor.
Atlas çok ilginç bir bitki.

Üçgen prizma kesitli bir dal bir boğum yaparak veya boğum yapmaksızın, dairesel kesitli ince bir dala dönüştükten sonra bu kez de iki boyutlu yassı bir şekle bürünebiliyor.

Buruşmalar da genellikle bu yassılaşmış kesitli dallarda oluyor (fazla su depolayamadıkları için sanırım).

Parmak izi gibi her dalı farklı özellikte eşsiz bir bitki. Her gün benimkileri seyrediyorum, bugün ne yapmışlar bakalım diye. Uygun zamanda fotoğraf eklerim.

masal_naz 29-08-2015 19:39

sayın a_nomad ve jakin cevaplarınız için teşekkür ederim.
Doğru söylüyorsunuz yaprak buruştukça suladım. Sulamayı Dediğiniz gibi azaltıp çeliklere dokunmayacağım. Balkonda duruyor zaten aydınlık yerde.
Bir sorum daha vardı ben çelikleri oldukça derine ektim çıkarıp yukarı mı eksem?

A_NOMAD 29-08-2015 19:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_naz (Mesaj 1404919)
...Bir sorum daha vardı ben çelikleri oldukça derine ektim çıkarıp yukarı mı eksem?

10 cm.'den daha derindeyse biraz yukarı alabilirsiniz ama o kadar derinde değilse bence hiç dokunmayın.

masal_naz 29-08-2015 19:51

Bir tanesi daha sert sanırım bir tanesi kurtulmayacak. Gecen hafta merak edep o çok yumuşayanı söküp bakmıştım ufak bir Kök yapmıştı, tekrar ekerken diğerinin yanında taş gibi bir Şey elime geldi. 10 cm yoktur o zaman rahatsız etmeyeyim

A_NOMAD 29-08-2015 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_naz (Mesaj 1404921)
Bir tanesi daha sert sanırım bir tanesi kurtulmayacak...

Yüklemiş olduğunuz fotoğraftaki her iki çelik de kurtulabilecek gibi görünüyor :)

Eğer çok fazla yumuşama ya da çürüme oluşmuşsa da bozulan kısmı sağlam dokuya kadar kesin, birkaç gün açık havada bekletip (kesilen yer kuruyana kadar) tekrar dikin, çok su vermediğiniz takdirde köklenecektir.

masal_naz 29-08-2015 19:59

Çok Sağolun sizi de yordum o kadar da kötü değil durumu bekleyip Görelim. Halamdan şimdiden yeni Çelik istedim hepsi birden tutarsa ne mutlu bana��

salih66 30-08-2015 08:26

2 Eklenti(ler)
Güler hanımdan gelen Atlas çeliklerim uçlarından yavru oluşturmaya başladı.

Jezebel 30-08-2015 10:31

Dün tüm atlaslarımdan çelik aldım ve tek saksı içinde diatomite dikmeyi planlıyorum.
Olur ya başlarına bir şey gelirse elimde yedek bulunsun.

Benol Hazaroğlu 30-08-2015 14:35

Tek saksıda sulamayı üstten mi yapıyorsun?

Jezebel 30-08-2015 15:03

Sulama alttan daha geniş bir kaba oturtarak, ara ara eksilen suyu tamamlayarak oluyor.

salih66 30-08-2015 15:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1405049)
Sulama alttan daha geniş bir kaba oturtarak, ara ara eksilen suyu tamamlayarak oluyor.

Ben normal çiçekleri sular gibi suluyordum,diger kaktüslerdemi aynı yöntemle sulanması gerekiyor?

A_NOMAD 30-08-2015 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salih66 (Mesaj 1405051)
Ben normal çiçekleri sular gibi suluyordum...

Üstten sulamanız ve saksı tabağına inen suyu boşaltmanız toprağa dikili olanlar için doğru uygulama, aynen devam edin.
Arkadaşların konuştuğu yöntem diatomite dikili olanlar için geçerli...

masal_naz 04-09-2015 00:18

1 Eklenti(ler)
Son durum budur. Dediğiniz gibi sulamayı kestim, sisleme yapıyorum toprak çok kurursa az su veriyorum

masal_naz 04-09-2015 00:19

Neden telefondan yan oluyor düz gözükürken :(

A_NOMAD 04-09-2015 01:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_naz (Mesaj 1405928)
Son durum budur...

Çok iyi görünüyorlar, tebrikler ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_naz (Mesaj 1405929)
Neden telefondan yan oluyor düz gözükürken :(

Buradan yardım alabilirsiniz sanıyorum:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...vuzu/24582.htm

masal_naz 04-09-2015 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1405933)
Çok iyi görünüyorlar, tebrikler ;)

Buradan yardım alabilirsiniz sanıyorum:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...vuzu/24582.htm

Sizlerin sayesinde kurtuldu atlaslarım yoksa suyla boğucaktım onları :rolleyes:

mmanager 05-09-2015 15:33

Doğum kontrol hapları için bu söylediğinizi afrika menekşeleri için duymuştum fakat çiçeği yorduğunu ve daha sonra da öldüğünü söylediler.

A_NOMAD 05-09-2015 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 1406180)
Doğum kontrol hapları için bu söylediğinizi afrika menekşeleri için duymuştum fakat çiçeği yorduğunu ve daha sonra da öldüğünü söylediler.

Kim söylemiş, ne söylemiş, nerede söylemiş, ne zaman söylemiş? :)

mmanager 05-09-2015 15:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_naz (Mesaj 1404841)

İyi günler deneyimlerim ve yabancı kaynaklardan yaptığım çeviriler sonucu yazıyorum.Atlas çiçeğinin yaz mevsiminde gösterdiği özelliklerden biri de incelmesi ve hatta buruşmasıdır.Eylül ayından sonra da tekrar eski etli haline dönecektir.Buruştu diye fazla su verip çürütmeyin çiçeğinizi...Ayrıca çürümenin sebeplerinden biri de toprağa derin dikimdir.Bunun için 3-4 cm yi geçmeyin .Tabi o zaman da devrilecektir. En fazla ikiye bölün atlaslarda en ideal çelik boyunun 12-15 cm olduğu bilinmektedir.Çok küçük parçaların hem gelişimi daha yavaş oluyor hem de verdiği sürgünler daha cansız ve küçük oluyor,hatta daha çabuk ölüyorlar.Bir de bu mevsimde odanın içinde değil de güneş almayan havadar bir balkona taşımanızda fayda vardır diye düşünüyorum.Kolay gelsin....

ninina84 08-09-2015 14:39

3 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar,
Atlasıma bu zararı veren bir çeşit virüs olabilir mi? Önce kabartılar ardından siyah lekeler oluşuyor. Balkonda kırmızı örümcek mevcut. Ancak bu kırmızı örümcek zararına benzemiyor gibi. Diğer atlaslarımda şimdilik herhangi bir sorun görünmüyor.
Teşekkürler

A_NOMAD 08-09-2015 19:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ninina84 (Mesaj 1406647)
Merhaba Arkadaşlar,
Atlasıma bu zararı veren bir çeşit virüs olabilir mi?...

Mantari bir hastalık olan ''black spot disease (kara leke hastalığı)'' gibi görünüyor (bu hastalığa ait görsellerle sizin fotoğraflarınızı karşılaştırınca çok benzettim, şükür ki bizzat tanık olmuşluğum yok), fungusit kullanılması öneriliyormuş, isterseniz bu isimle bir araştırın...

masal_naz 17-09-2015 10:26

1 Eklenti(ler)
atlasım tam sürgün vermişti ki kırılmış, kırılan parçayı da ektim ama çok minik tutarmı bilmem :(

Jakin 17-09-2015 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_naz (Mesaj 1410579)
atlasım tam sürgün vermişti ki kırılmış, kırılan parçayı da ektim ama çok minik tutarmı bilmem :(

Büyük ihtimalle tutar. İnşallah diyelim..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025