agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Epiphyllum (Atlas Çiçeği) (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/3259.htm)

melek yüzlü 18-06-2014 13:20

Maşallah maşallah Allah nazarlardan korusun A-NOMAD. BU arada arkadaşlar ben de atlasımı iki haftadır dışarı çıkarmıştım. Maşallah iki haftada etkisini gösterdi. Açmadığını söylerken sanırım üç, dört tane birden açacak. Herkese bilgilerinden ötürü çok teşekkür ederim. Bu arada kaç yıldır su siteye üyeyim daha bir tane bile fotoğraf yükleyemedim. Bir türlü olmadı. Eğer yükleyebilseydim resimlerini paylaşırdım. Çok güzel bir site bir de şu resim yüklemesine bir çare bulup daha kolaylaştırsalar çok iyi olacak.

A_NOMAD 18-06-2014 13:34

'Maşallah'larınız için çok teşekkürler Sn. melek yüzlü ;) Açık hava ve hafif esintiler çok iyi geliyor, iyi etmişsiniz dışarı çıkartmakla...

Fotoğraf konusunda bu başlıktan yararlanabilirsiniz.

Eğer oradaki bilgiler probleminizi çözmeye yetmiyorsa direkt probleminizi belirtirseniz Sevgili Malina yardımcı olacaktır.

Sevgiler...

melek yüzlü 18-06-2014 13:37

Tamam A-NOMAD çok teşekkür ederim bilginize.

lusoari 20-06-2014 10:42

1 Eklenti(ler)
Tam bir sene önce arkadaşımın açmayan atlasından çelik almıştım, tomurcuk verdiğini söylediğimde çok şaşırmıştı. Bu bekleyiş benimde içimi tüketti acaba tam olarak nasıl açacak, hangi renge sahip olacak merak ediyorum.

Fatih 22-06-2014 00:55

3 Eklenti(ler)
Buda benim E. curio. Gelişimi çok güzel gidiyor. Hızlı bir tür umarım çiçek açmada da hızlı olur. Saksı değişiminden sonra daha bir hızlandı büyümesi. Yaprak genişliği 8-9 cm'e ulaşmış durumda. :)

Eklenti 503959

Eklenti 503960

Eklenti 503961

mmanager 23-06-2014 16:24

5 Eklenti(ler)
Türkiye nin en büyük atlas çiçeği.30 yaşında 2 metre boylarında gövdesi bilek kalınlığında.Atlas çiçeğiyle bir gecelik gelin çiçeği aşılanmış vaziyette beraberler.Mersin in yayla yollarına giderken Çünkü bir çok yayla var o yol güzergahında.Bizimki Yukarı Gözne Sinap yaylası oluyor.Yol kenarında tatlıcılardan birinin salonunda.Her gidişimde mutlaka bir dalı kırık kopmuş oluyor.Ölmesin diye izin alır götürürüm fakat yine de tutmaz nedense....Heralde yaşlı ağaçların çelikleri zor tutuyor diye düşünüyorum ben de...

lusoari 23-06-2014 16:43

İnsanın gözlerine inanası gelmiyor. Maşallah demekten başka bir şey aklıma gelmiyor. :)

lusoari 25-06-2014 16:51

3 Eklenti(ler)
Cinsini bilmediğim pembe atlas açtı, içim rahatladı. :D

FatihBahce 26-06-2014 10:44

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FatihBahce (Mesaj 1001881)
Bunlar da benim kızlarım. :p
Eklenti 320978

2 yıl önce aldığım atlas çeliğim ne kadar gelişti.
Geçtiğimiz aylarda 8-9 parça çelik dağıtmama rağmen son durum böyle;

Eklenti 504865

mmanager 26-06-2014 14:51

Atlasınız gayet güzel işte nesi var ki.Geçen yıl kaktüs serası olan bir çiçekçi abi atlas çiçeği o kadar çok gelişir ki artık koyacak yer bulamazsın diye tarif etmişti.Biz bu duruma gelene kadar bir kaçyıl geçecek sanırım.Ama siz heralde şikayetçi olmaya başlamışsınız yanlış anlamıyorsam.....;););)

cemo 30-06-2014 22:14

5 Eklenti(ler)
Yurtdışı siparişlerimizden Santana çiçeğini açtı.

Toz pembe rengiyle kaktüs çiçeğine benzettim. Kaç gün açık kalacak meraktayım. Darısı diğerlerinin başına, birkaç tür çiçeğini attı çünkü.:(

Benol Hazaroğlu 30-06-2014 23:38

Maşallahı var. O tek dal çiçeğe geçmiş. Hem de kocaman.

cemo 30-06-2014 23:44

Dal verenler çiçeğini attı:( Bu garip, sadece çiçeğe çalıştı anlaşılan Benol.

lusoari 01-07-2014 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 1301071)
Dal verenler çiçeğini attı:( Bu garip, sadece çiçeğe çalıştı anlaşılan Benol.

Bu nefis güzelliği bizlerle paylaştığınız için teşekkürler Cemo abla. :cool:

Jezebel 01-07-2014 10:25

Tanıdığım herkesten ve eBay'dan aldığım bir çok atlasım oldu.
Açan yok.:(
Varsa bunun bir kestirme yolu Allah rızası için söyleyin.
Lütfen:rolleyes:

mmanager 02-07-2014 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1301165)
Tanıdığım herkesten ve eBay'dan aldığım bir çok atlasım oldu.
Açan yok.:(
Varsa bunun bir kestirme yolu Allah rızası için söyleyin.
Lütfen:rolleyes:

İyi günler Sayın Jezebel.Yabancı bir metinden yaptığım çeviride 5,54,10 gübre ile açtırılabileceği yazıyordu.Yani fosfor oranı çok yüksek olacakmış.Fosfor çiçeklenmeyi tetiklermiş zaten dikilen bir çelik 3 yılda çiçek açmaya başlar yazıyor hatta bazen 4 yılda . Bir arkadaş ta ona en yakın gübre olarak 10-52-10 gübrenin piyasada olduğunu söylüyor.Soğuklama da istiyor yani kış mevsiminde 12-15 derece gibi oda sıcaklığından az serin bir ortamda bulunması gerekiyormuş.Bir de aşırı sulamadan kaçınmak gerekiyormuş tomurcuklandığı zaman.Bunları hepimiz neredeyse biliyoruz ama bu sonuncusu yani köklerinin taze oksijen alma isteği...Bunu anlatan kişi kılçık atlasına bile çiçek açtırmış olduğunu söylüyor hatta söyleyenler de var.Yani toprağı derin olmayacak üst taraftan kökleri biraz dışarda olacak böylece kökleri hava alarak çiçeklenecek dedi.Aslında biraz etraflı düşünüp bakdığımızda atlasların doğal ortamında ağaç gövde ve dallarında yaşadığını düşünürsek çürümüş yaprakların arasında geliştiğini köleri daima hava alabilecek konumdadır.Zaten havadar bir ortamı sevdiğini her zaman söyleriz.Ben de saksılarının havadarlığını artırmak için yeni değiştirdiğim saksılara yan taraflara küçük bir çok delik açıyorum bu deliklerden daha çok hava alacağını düşünmekteyim.Bende de tomurcuklanıyorlar sonra bu tomurcuklar ya dökülüyor ya daöyle kalıyor.Geçenlerde tomurcuğun biri 10 cm kadar uzadı büyüdü sonra düştü.Bazen yılbaşı çiçeği gibi yer değiştirilirse küser ve tomurcuklarını döker mi diye düşünüyorum.Aslında ben bu yıl atlas çiçeğimi görebildim sonunda o da saksıyla hazır aldığım pembe bir atlastı aynen söylendiği gibi üstten kökleri görünüyordu kestane toprağı vardı saksısında bir de perlit.Ara ara 3 defa çiçek açtı.Geçenlerde de hiç ummadığım bir tanesi night blooming cereus çiçek açtı ama hemen soldu.Öğreneceğiz işte bu gidişle...Bol çiçekli günler dilerim.....

A_NOMAD 02-07-2014 13:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 1301519)
...Bunları hepimiz neredeyse biliyoruz ama bu sonuncusu yani köklerinin taze oksijen alma isteği...Bunu anlatan kişi kılçık atlasına bile çiçek açtırmış olduğunu söylüyor hatta söyleyenler de var.Yani toprağı derin olmayacak üst taraftan kökleri biraz dışarda olacak böylece kökleri hava alarak çiçeklenecek dedi...

Zaten toprağı yeterince gözenekli tutulursa atlas türleri köklerini ince ince toprak üstüne doğru uzatıyor, yetiştirenler fark etmiştir...

Jezebel 02-07-2014 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 1301519)
İyi günler Sayın Jezebel.Yabancı bir metinden yaptığım çeviride 5,54,10 gübre ile açtırılabileceği yazıyordu.Yani fosfor oranı çok yüksek olacakmış.Fosfor çiçeklenmeyi tetiklermiş zaten dikilen bir çelik 3 yılda çiçek açmaya başlar yazıyor hatta bazen 4 yılda . Bir arkadaş ta ona en yakın gübre olarak 10-52-10 gübrenin piyasada olduğunu söylüyor.Soğuklama da istiyor yani kış mevsiminde 12-15 derece gibi oda sıcaklığından az serin bir ortamda bulunması gerekiyormuş.Bir de aşırı sulamadan kaçınmak gerekiyormuş tomurcuklandığı zaman.Bunları hepimiz neredeyse biliyoruz ama bu sonuncusu yani köklerinin taze oksijen alma isteği...Bunu anlatan kişi kılçık atlasına bile çiçek açtırmış olduğunu söylüyor hatta söyleyenler de var.Yani toprağı derin olmayacak üst taraftan kökleri biraz dışarda olacak böylece kökleri hava alarak çiçeklenecek dedi.Aslında biraz etraflı düşünüp bakdığımızda atlasların doğal ortamında ağaç gövde ve dallarında yaşadığını düşünürsek çürümüş yaprakların arasında geliştiğini köleri daima hava alabilecek konumdadır.Zaten havadar bir ortamı sevdiğini her zaman söyleriz.Ben de saksılarının havadarlığını artırmak için yeni değiştirdiğim saksılara yan taraflara küçük bir çok delik açıyorum bu deliklerden daha çok hava alacağını düşünmekteyim.Bende de tomurcuklanıyorlar sonra bu tomurcuklar ya dökülüyor ya daöyle kalıyor.Geçenlerde tomurcuğun biri 10 cm kadar uzadı büyüdü sonra düştü.Bazen yılbaşı çiçeği gibi yer değiştirilirse küser ve tomurcuklarını döker mi diye düşünüyorum.Aslında ben bu yıl atlas çiçeğimi görebildim sonunda o da saksıyla hazır aldığım pembe bir atlastı aynen söylendiği gibi üstten kökleri görünüyordu kestane toprağı vardı saksısında bir de perlit.Ara ara 3 defa çiçek açtı.Geçenlerde de hiç ummadığım bir tanesi night blooming cereus çiçek açtı ama hemen soldu.Öğreneceğiz işte bu gidişle...Bol çiçekli günler dilerim.....

Havadar olmasını sağlamak için iri partiküllü bir saksı harcı kullanmak lazım.
Toprak ince partiküllü olursa bu birbirine yapışacağını ve hava aldırmayacağı anlamına gelir.
Aklıma ilk gelen iri partiküllü toprak tabi ki orkide toprağı.
Onu dişli kum ve volkanik tüfle karıştırıp farklı bir saksı harcı hazırlamak lazım.
Bunun yanında bu oranda gübre aramak yerine doğruca fosfat versek ne olacak?
Elimde bulunan Husk chips ve orkide toprağını karıştırmak, bir parça da kum
ve volkanik tüf ekliyerek kendime has bir harç hazırlayıp, haftalık fosfat verip ne olacağını islemek istiyorum.
Sn.mmanager verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Bol çiçekli günler hepimizin olsun.

Zafer İnandıklı 02-07-2014 23:28

5 Eklenti(ler)
Saksı harcı konusunda mmanager'e aynen katılıyorum. Chips, kompost, ponza karışımına diktiğim atlaslar kısa sürede geliştiler.
Henüz çiçek görmedim fakat, gelecekten umutluyum.

Peach Magic.
Atlantis.
Anguliger.
Chi Chi Castenego.
Sound Of Music.

mmanager 03-07-2014 08:30

Ben de toprağa orkide torfu chips dediğiniz bu heralde, pomza ,kum, iri taneli cocopeat,perlit ,hydroton özellikle toprağının içine karıştırınca çok güzel oluyor.Ayrıca çürümeyi engellemek için %10 oranında mangal kömürü koymak gerekirmiş ben o anda elimde varsa karıştırıyorum,yok ise olduğunda toprağına yüzeysel bastırıyorum.Bu şekilde yaptığım karışıma diktiğim çeliklerin bazıları 25-30 cm sürgün verdiler.Çok güzel geliştiler.Bir de arkadaşlar eski saksılara leonardit veya hümik asit vermek çok güzel sonuçlar veriyor.Son olarak da atlas üreten bir arkadaş ekim kasım ayında tarım kireci verilmesi gerektiğini söylüyor.Sadece fosfatı bilemiyorum ziraat mühendisi bir arkadaşım bütün çiçeklerin mutlaka azota ihtiyacı olacağını söylüyordu buna karşın .Zaten yine yabancı bir metinde de çiçeklenme döneminde 2-10-10 gübre kullanın normal dönemde de 10-10-10 veya 15-15-15 gübre kullanın diyordu .Selamlar kolay gelsin.

Sevgi Durul 04-07-2014 17:43

2 Eklenti(ler)
Günün sürprizi. Biraz önce gördüm, gözlerime inanamadım. Güler atlasım, açmaya karar vermiş.:p

N'olur, bu sefer tomurcuk dökmesin.:)

Eklenti 506880

Eklenti 506881

Fatih 04-07-2014 18:24

2 Eklenti(ler)
Bunlarda pembe atlaslarım ve yurtdışı siparişiyle edindiklerim. Siparişle gelenlerin kok yapıları gayet guzel köklenmeyen rosequinn de köklendi sürgün bekliyorum şimdi. Bireysel siparişle de edindiklerim sürgün aşamasındalar.

Güler 04-07-2014 20:22

Yerini de oynatma suya da boğma sevgili SDurul.

çiçeksever 11-07-2014 08:37

1 Eklenti(ler)
Atlas Çiçeğim

uyap 11-07-2014 10:25

Maşallah diyeyim de nazar değmesin sayın çiçeksever. Çocukluğumda evin bütün balkonlarını dolduran bu güzel taşınmayla birlikte yok oldu gitti. Benim de amacım bu yıl içinde bir atlas çiçeği edinmek. Bayramda memlekete gidince balkonlara bakmak lazım hala yaşatan var mı diye.

A_NOMAD 12-07-2014 00:22

2 Eklenti(ler)
Epiphyllum curio'mun yaklaşık bir hafta önceki hali... Yaprak büyütecek yeri kalmadı ama o doyamadı yeni yapraklarına :D

Eklenti 508316

Güler Atlas'ım... Yaklaşık bir hafta önceki halimiz, Sevgili Güler Hanım'a el sallıyoruz :))

Eklenti 508484

A_NOMAD 12-07-2014 22:01

2 Eklenti(ler)
Hemen şu anki hallerini de ekleyeyim, bir haftalık gelişme göz doldurucu düzeyde... Bu arada henüz hiç besin takviyesi yapmadım ama artık başlayacağım, bu kadar hızlı büyümede mutlaka ihtiyaç hissederler. Kadrajlara sığmıyorlar artık :))

An itibarıyle Epiphyllum curio

Eklenti 508502

An itibarıyle Güler Atlas

Eklenti 508501

Güler 14-07-2014 20:43

2 Eklenti(ler)
Sevgili sakdag, bu sarı atlasın kapsülleri uyudu galiba. Biraz şişmanlıyorlar da bir türlü renk değişimi yapmıyorlar, bekliyorum ne zaman kızaracaklar diye.
Korkum, komşunun köpeği bu kapsülleri de beyaz atlasın çiçek tomurcuklarını yediği gibi yemesin diye.

sakdag 14-07-2014 20:53

Güler Ablacım, eski mesajlarımdan Güler Atlasımın tohum kesesinin olgunlaşma sürecine baktım da, tam 5. ayda olgunlaşıp kırmızılaşmış... Sonbahara tekabül etmiş.

Güler 14-07-2014 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1306099)
Güler Ablacım, eski mesajlarımdan Güler Atlasımın tohum kesesinin olgunlaşma sürecine baktım da, tam 5. ayda olgunlaşıp kırmızılaşmış... Sonbahara tekabül etmiş.

Oooo, o kadar uzun sürecekse ben bu saksıyı yukarılarda bir yere kaldırayım da köpek yetişemesin. ;)

sakdag 15-07-2014 19:23

Yurtdışından temin ettiğimiz atlas türlerinin gelişimleri nasıl arkadaşlar? Cemo Abla dışında çiçek görenimiz olmadı galiba.

ıldır 19-07-2014 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1306467)
Yurtdışından temin ettiğimiz atlas türlerinin gelişimleri nasıl arkadaşlar? Cemo Abla dışında çiçek görenimiz olmadı galiba.

Yapraklar iyide çiçek yok malesef...

sakdag 19-07-2014 21:37

Aynı şekilde Sayın Ildır. Bu yıl için çiçek beklentim kamadı, vakit geçti artık.

Bir yıldır baktığım toprak ortamdaki pembe atlasımı çürütmüşüm. Moralim çok bozuldu görünce.

Pembe atlas ve pembe yılan kaktüs(aporocactus) konusunda hırs yaptıkça, çiçek görmeyi bırakın bitkiyi bile yaşatamıyorum. :(

Zafer İnandıklı 19-07-2014 22:53

Sabredin arkadaşlar. Benimkiler 3 yıl'a yaklaştı, umutla bekliyorum.

ninina84 01-08-2014 08:31

3 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar,

İki farklı atlas çiçeğimde ilk resimde görünen şekilde lekeler oluştu. Lekelerin olduğu dallar diğerlerine göre çok daha yumuşak. Yassı olan dallarda aynı zamanda buruşmalar da mevcut. Başlıkta ara ara mevsimsel olarak buruşma ve yumuşama gibi durumların olduğunu gördüm. Geçen sene yazın benim bitkilerimde de yumuşama olmuştu. Fakat yumuşayan dallar hiçbir zaman eski haline dönmediği için ben de kesip suda köklendirmek zorunda kaldım. Ancak bu sefer yumuşama sadece lekeli olan dallarda olduğu için bunun başka bir sebebi olabileceğini düşündüm. Lekeli dallarda ikinci resimdeki gibi minik ısırık izleri/delikler de mevcut. Yaprağa içten zarar veren bir böcek, larva ya da mantar olabilir mi? Bitkinin üstünde hiçbir zararlıya rastlamadım. Buna rağmen bitkiyi düzenli olarak ilaçlıyorum ancak etkilenen dallarda hiçbir düzelme yok. Aynı köke bağlı üç dal tamamen sağlam ve parlakken iki dal bu şekilde lekeli ve yumuşak. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler...

Sevinç-09 02-08-2014 00:24

Merhaba arkadaşlar. Aranıza canım annemin "atlas aşkı" sayesinde katıldım. Yaklaşık 4 yıldır gördüğüm her çiçekçide, her serada atlas ve gelin damat çiçeği arıyorum, ancak her ikisini de maalesef bulamadım. "Atlas" diye yılbaşı çiçeği, "gelin damat" diye begonyalarla kandırıldım. :( Bu arayış "atlas"a sahip olamadan benim için de bir tutku haline gelmesine sebep oldu. Mesajlardan gördüğüm kadarıyla sizler bu konuda oldukça bilgi sahibisiniz. Bu sebeple bana da yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum. Kandırılmadan gerçek atlasa sahip olabileceğim adreslere ihtiyacım var. Sizlerden paylaşmak isteyen olursa, hem çiçeğin hem de kargonun bedelini ödemeye hazırım.

Güzel haberlerinizi bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler...

Sevgiler...

mmanager 04-08-2014 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevinç-09 (Mesaj 1310170)
Merhaba arkadaşlar. Aranıza canım annemin "atlas aşkı" sayesinde katıldım. Yaklaşık 4 yıldır gördüğüm her çiçekçide, her serada atlas ve gelin damat çiçeği arıyorum, ancak her ikisini de maalesef bulamadım. "Atlas" diye yılbaşı çiçeği, "gelin damat" diye begonyalarla kandırıldım. :( Bu arayış "atlas"a sahip olamadan benim için de bir tutku haline gelmesine sebep oldu. Mesajlardan gördüğüm kadarıyla sizler bu konuda oldukça bilgi sahibisiniz. Bu sebeple bana da yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum. Kandırılmadan gerçek atlasa sahip olabileceğim adreslere ihtiyacım var. Sizlerden paylaşmak isteyen olursa, hem çiçeğin hem de kargonun bedelini ödemeye hazırım.

Güzel haberlerinizi bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler...

Sevgiler...

Beyaz lekeler pek de önemli gibi görünmüyor.Zira güneş aldığı bir anda sulandıysa ya da aşırı güneşe maruz kaldıysa olabilir.Cocopeat torfuna dikin sonuç olumlu olacaktır.

ninina84 07-08-2014 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 1310580)
Beyaz lekeler pek de önemli gibi görünmüyor.Zira güneş aldığı bir anda sulandıysa ya da aşırı güneşe maruz kaldıysa olabilir.Cocopeat torfuna dikin sonuç olumlu olacaktır.

Merhaba Sn. Mmanager,
Bu yanıt benim sorum için miydi acaba? =)
Beyaz noktalar leke değil iğne batmış gibi minik delikler. Leke olarak bahsettiklerim ilk resimdeki koyu renkli olanlar. Bu lekelerin olduğu dallarda genel olarak sağlıksız bir görüntü ve yumuşama mevcut. İlk şüphelim kırmızı örümcekti ama dikketle incelememe rağmen hiç örümcek görmedim.

hira 12-08-2014 13:15

1 Eklenti(ler)
Büyük atlasımı kaybettim malesef.. Bu miniğin keyfi yerinde gibi.. Sadece torfa dikmiştim, ne zaman toprak değişimi yapmak uygun olur?

Güler 14-08-2014 19:54

2 Eklenti(ler)
sakdag, sarı çiçek açan atlasın tohum kapsüllerinden biri bordo rengini aldı, diğeri de yavaş yavaş alıyor. Ne zaman koparmam gerekiyor?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025