agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Epiphyllum (Atlas Çiçeği) (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/3259.htm)

Jezebel 13-07-2012 10:43

2 Eklenti(ler)
Atlas pencere önümden birkaç kesit.

Eklenti 317858

Eklenti 317859

Açmak gibi bir gayeleri yok;) tembel bunlar.

bozo.0606 14-07-2012 18:20

son hali..

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 978463)
atlasım coştu sürekli uzuyor durmadan. celik kısmının ucunu kesip tekrar dikmiştim. o da tuttu, sürgün vermeye başladı..:p

atlasımın son hali. balkonda daha da coştu..:D
ama verdiğim bütün besinlere rağmen açmıyor,açmıyor,açmıyor.:o

GÜLSEN_ 16-07-2012 07:44

siz bu yıl bir kışlandırma yapın bakalım açıcakmı birde onu deneyin. Kşlandırma kışın hiç su vermeden soğuk bir yerde kış uykusuna yatırıyorsunuz ama hiç su verilmiyor, bahara doğru az az su vermeye başlayınca bütün kuvvetini çiçeğe veriyor umarım bu işe yarar

bozo.0606 16-07-2012 08:18

Kışlandırma benimde çok istediğim bişey ancak ev kombili, merdiven dairesi çok çok soğuk oluyor. Nasıl yapacam bilmiyorum. Ama bir şekilde deneyeceğim..

nılgun_dogan 16-07-2012 12:29

Sayın bozo kışın çok sert geçmesine rağmen bende atlaslarımı merdiven boşluğuna cam önünde geçti ama kılçıkları çıkarmadım çok küçüklerdi kışı atlattılar ama melesef yazın ortasında kırmızı atlasım kökten gitti.

mmanager 16-07-2012 12:35

tohumdan atlas çiçeği üretimi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 947129)
Tohumdan atlaslardaki vaziyet;)
Toplu gösteri:

Eklenti 283150

Ayrı kaplara aldıklarım:

Eklenti 283151

En uzun boylusu.

Eklenti 283152

.

iyi günler ben de atlsa çiçeği tohumu aldım da bu konuda siz neler yaptınız bilgi verirmisiniz toprağı kaktüs toprağı gibi geçirgen mi olacak yoksa torflu mu olacak bilgi verebilirmisiniz. Bir de havalar çok sıcak bu günlerde acaba çimlenme ye olumsuz etkisi olur mu tohumları çimlendirmede hümik asit kullanabilir miyiz teşekkürler sağolun.....

Jezebel 16-07-2012 22:26

Adana gibi sıcak bölgelerde bu mevsimde tohumdan herhangi bir bitki yetişmez sanırım.
Toprak harcı olarak dişli kum ve tohumları kapatmak için de üzerine kristal quartz kum serptim tüzlük yardımıyla.
Şöyle söyleyeyim tohumları ve kumu bir tuzluğa koydum ve dişli kumun üzerine serptim. Böylelikle tohumlar muntazam dağılıyor.
Deneyip denememek sizin kararınız olacak.
Ben olsam şubat sonunu beklerdim. Ancak 19-20 derece sıcaklık sağlarsanız mümkün olabilir.
Deney geçen yıl ekimde başlamış

http://www.agaclar.net/forum/867536-post467.htm

mmanager 17-07-2012 07:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 998992)
Adana gibi sıcak bölgelerde bu mevsimde tohumdan herhangi bir bitki yetişmez sanırım.
Toprak harcı olarak dişli kum ve tohumları kapatmak için de üzerine kristal quartz kum serptim tüzlük yardımıyla.
Şöyle söyleyeyim tohumları ve kumu bir tuzluğa koydum ve dişli kumun üzerine serptim. Böylelikle tohumlar muntazam dağılıyor.
Deneyip denememek sizin kararınız olacak.
Ben olsam şubat sonunu beklerdim. Ancak 19-20 derece sıcaklık sağlarsanız mümkün olabilir.
Deney geçen yıl ekimde başlamış

http://www.agaclar.net/forum/867536-post467.htm

Ekim ayının sonları **** kasım ayında denesem mi acaba diyorum çünkü o zamanlarda bu sıcaklık oluyor havalar soğuyunca da içeri alırım güneşli bir yere.3 hafta ya da 1 ay gibi bir zaman yeterli mi çimlenme için sizce....

Jezebel 18-07-2012 15:52

Linkten gördünüz çimlenme zamanı 08-10-2011.
10-15 gün evvel ektiğimi farz edin.
İzmir de sıcak Adana kadar olmasa da...
Siz bence ekim sonunu düşünün;)

Jezebel 20-07-2012 13:14

1 Eklenti(ler)
Atlas kızlarım;)

Eklenti 319666

.

FatihBahce 24-07-2012 19:40

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim kızlarım. :p

Jezebel 28-07-2012 11:50

1 Eklenti(ler)
Selenicereus grandiflorus, Pinar del Rio.

Eklenti 321723

tohumdan bu güzellik olur mu, 3-4 yıl içinde öğreniriz.

nılgun_dogan 31-07-2012 19:15

Arkadaşlar Güler ablanın atlasından bendede var ama bu ara biraz buruşma oldu neden olabilir?

FatihBahce 31-07-2012 19:20

Hafif buruşma bende de oldu. Ben kedi kumu ile torf karıştırdım. Saksıyı ilerde büyür diye çok büyük seçtim. Yarı gölgeye koydum. Hata nerede olabilir acaba?

Jezebel 31-07-2012 19:23

Henüz çeliğin kendi kök sistemi yok, köklendiğini oradan anlıyacaksınız;)
bitki diri bir hal aldığında köklenmiş demektir.
Ben Epiphyllum İnca' diri bir hal alana kadar 4 ay bekledim.
Sabrın sonu selamettir;)
Saygılar.

merto 02-08-2012 13:58

Atlas

1 Eklenti(ler)
Bu da bizim Atlasımız, bu sene çok güzel çiçeklendi...

Jezebel 03-08-2012 08:26

2 Eklenti(ler)
Selenicereus grandiflorus' um uzamaya devam ediyor, çiçek yok, tomurcuk yok...

Eklenti 323137

Selenicereus grandiflorus Pinar del Rio

Eklenti 323138

.

GÜLSEN_ 11-08-2012 09:13

1 Eklenti(ler)
bunu unutmuşum:p

Gül-bahar 14-08-2012 10:28

Sn mmanager, aynı bilgileri ben de internetten okumuştum hatta (Çoğaltılması: 15 cm kadar parçalarını keserek alın. Dört beş gün gölgeli serin bir yerde açıkta bekletecek kesik yer iyice kurumasını kabuk bağlasını sağlayın, sonra dikebilirsiniz) diye devam ediyordu. Görünen o ki cicek acmış dallar ve/veya açmamakta direnip üzen dallar, başka forum üyelerinin sevinç kaynağı olabilir. :rolleyes: Sicaktir, posta süresi uzundur kurur, gibi bahaneler geçerli değildir.;) Yani satış adresleri ya da Atlas kraliçeleri, kralları haydi saksı başına :D

selis 14-08-2012 11:23

2 Eklenti(ler)
Kök çürümesi yok, sulamada da sıkıntı yok..
Bir süredir düzelir diye bekliyorum, bir deri bir kemik kaldı zavallım :p

FatihBahce 14-08-2012 11:32

1 Eklenti(ler)
Karışıma kedi kumu (diatomit) ilave etsen iyi olurdu. 3 hafta önce Güler Hanımdan aldığım Atlasta sürgün çıktı. Buruşma durdu. Sanırım kökleniyor artık.

sakdag 14-08-2012 11:34

Bitkin direkt güneş alıyor mu Selis? Aşırı sıcak ve akabinde susuzluk buna sebep olabiliyor.

Benim ki de bu yolda ilerliyordu güney balkondan , güneş almayan gölge bir yere kaydırdım. Ve saksı değişimi gerçekleştirdim. Durumu iyi düzeldi şimdilik.

drhegeli 14-08-2012 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1008863)
Kök çürümesi yok, sulamada da sıkıntı yok..
Bir süredir düzelir diye bekliyorum, bir deri bir kemik kaldı zavallım :p

Bence de sıcak etkisi bu... Pişirmişsin bitkini, "atlas kavurma" olmuş :D... Güneşte ise gölgeye, gölgede ise serine ihtiyacı var gibi görünüyor....

iris41 14-08-2012 22:53

Sevgili arkadaşlar atlasınızı sabah güneşi alacak bir konuma koyun ögle güneşi yakıyor sadece sabah güneşi alsın yeterli esintiden hoşlanıyor ve susuz bırakmayın ıslak degil aşırı sıcaklarda akşam sulayın sıcaklarla beraber su kaybı ve buruşma oluyor yani saglıgı bozuluyor

nılgun_dogan 15-08-2012 01:02

Sakaryanın havası çok nemli heralde toprak kurumakta zorluk çekiyor 1 2 çeliğimde kök çürümesi olmuş toprağına azcık iri taneli kum karıştırıp gölgeye aldım sulamayı azalttım bakalım 10 güne kadar belli olur.

Jezebel 15-08-2012 07:39

Aşırı sulama olabilir, kendimden biliyorum, yaz olduğu için sulamayı abartabiliyorum.
Sonra da "neden buruştu, susuz kalmış" deyip tekrar su...
Sonuç kök çürümesi:(
Drenajı da kötüyse...

redbullah 25-08-2012 03:44

Youtube'da dolaşırken ilginç bir filme rastladım.Kaynanadili dediğimiz kaktüse Atlas çiçeği aşılanıyordu.Çok kolay ve çabuk yapılan bir aşı.Bahçesinde Kaynanadili olan arkadaşlar denerlerse,değişik bir görünüm elde edebilirler.Saygılar,sevgiler...

Grafting Epiphyllum to Opuntia.wmv - YouTube

bozo.0606 30-08-2012 14:07

atlaslarım

3 Eklenti(ler)
yeni atlaslarım, bakalım açtılarını görebilecek miyim..

bozo.0606 30-08-2012 14:09

atlasım

2 Eklenti(ler)
daha önde paylaştığım ve dışarı çıkarmam önerilen atlasım, dışarıyı pek bi sevdi ama yine çiçek yok:o

böylede iyi..:D

bozo.0606 30-08-2012 14:12

balık kılçığı

2 Eklenti(ler)
balık kılçığım baalkonda çok güzel gelişti ancak tek sürgün ucu hastalandı, içten içe sararmalar ve sonrasında ani kurumalar oluştu, bende kesmek zorunda kaldım. şimdi tekrar başa döndük.. yeni sürgün veriyor.

bozo.0606 30-08-2012 14:20

atlasım ..

2 Eklenti(ler)
Güler Atlasım, ve en yeni sürgünleri..:D

çiçek göremedik ama ben bukadarına da razıydım zaten..

sakdag 31-08-2012 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 1013335)
balık kılçığım baalkonda çok güzel gelişti ancak tek sürgün ucu hastalandı, içten içe sararmalar ve sonrasında ani kurumalar oluştu, bende kesmek zorunda kaldım.şimdi tekrar başa döndük.. yeni sürgün veriyor.

Bu yaz; aşırı sıcaklar, tatiller ve düzensiz sulamalar nedeniyle çelik atlaslarım da sürekli problem yaşadım ben de. Susuzluktan kuruyan da oldu, fazla sulamadan çürüyen de. Onlar çürüdükçe ben tekrar ektim. Tekrar tekrar başa döndüm yani ben de. Bir ara o kadar moralim bozuldu ve üzüldüm ki, bir tane daha atlas edinmeyeceğim dedim kendime. 10-15 cm'lik çelikten atlas büyütüp açtırmak gerçekten büyük bir ustalık. Ama çok istediğim sarı atlasa kavuşmadan atlas sevdam bitmeyecek bence...;)

bozo.0606 31-08-2012 12:43

Atlaslarda başa dönmek çok sıkıcıymış, gözerine bakıyoruz açsınlar diye onlar geriye gidiyor. Balık kılçığımı fotoğrafladı ama pek anlaşılır olmadı. Yayınlayamadım, iç kısımları sararmıştı.

sakdag 31-08-2012 12:45

Ah bir de şanssızlıkları unutmuşum. ;) Bir arkadaşımın verdiği kırmızı atlas çeliklerini 3 saksıya ekmiştim, hepsi de tutmuştu sürgün uzattılar. Sonra 2 saksısını arkadaşlarıma hediye ettim. Şansa bakın ki, 10 gün sonra bende ki çürüdü, kurtaramadım. Yani bir anda kırmızı atlassız kaldım. Sonra pazarda bir yerde satıldığını görmüştüm ilkbaharda, onun peşine düştüm, satıcının elinde küçük bir çelik kalmışta, hemen onu edindim. Şimdi çok iyi kolluyorum kırmızımı... ;)

selis 31-08-2012 12:50

Bendeki iskeleti budadım ama tamamen kurudu galiba.. Kökünü elimle çektim halen toprağı bırakmıyor, ama umutsuzum..
Bir de mühendis tırtılı çıktı başıma.. Atlasları ve diğer kaktüsleri kemirmeye başladı.
Derdin biri bitip diğeri başlıyor :p

Dün, yukarıdaki videoda anlatılan aşı yöntemini uyguladım, bir de onu deneyelim :)

Güler 20-09-2012 12:32

1 Eklenti(ler)
Ahhh, ah şu istemeleri bir de ücretsiz fide dağıtım başlığında yapsanız ne iyi olacak.

Manyas'a döndüğümde bir de baktım ki atlas saksısı sürgünlerle dolu dolu olmuş. Daha evvel verdiği tohum kapsülleri halâ duruyor, patlayanı-çatlayanı yok. Ama benim atlas yine aşka gelmiş, başlamış çiçek açmaya....

incii 23-09-2012 09:48

2 Eklenti(ler)
Arkadaslar bu basligi bastan sona kadar okudum, yalniz biraz kafam karisti diye bilirim. 3 ay önce iki bitki almistim üzerlerinde Rhipsalis diye yaziyordu yaprak sekli hosuma gitigi icin almistim. Bu basliktaki gibi sanirim aldigim bitkiler Atlas cicegi. Bitkiler icin Rhipsalis diye arama yapiyordum hic sonuc bulamiyordum.
Atlas ciceklere Epiphyllum mu yoksa Rhipsalis mi deniliyor yoksa bendekiler Atlas cicegi degil mi?
Sanirim bu bitkilerinde binbirtane türü var:)

sakdag 23-09-2012 09:55

:eek:

İnci Hanım, ilk fotoğraftaki bitkiyi daha önce hiç görmedim ama çok hoşmuş gerçekten. 2. fotoğraftaki bitki Epiphyllum anguliger, yani bir atlas çeşidi. Beyaz-krem çiçek açıyor, umarım o güzel çiçeklerini görürsünüz. Ben de dahil Türkiye'de pek çok kişide var ancak henüz çiçeğini gören olmadı sanıyorum.

incii 23-09-2012 10:02

Ilk bitkinin üzerinde Rhipsalis Elliptica diye yaziyordu yalniz googlede arama yaparken Epiphyllum elliptica yazinca birkac bilgi bulabildim sanirim oda Atlas ailesinden. Benimde yaprak yapisi hosuma gittigi icin almistim. Bakalim cicek acarsa kesin Atlas:)). Anguliger de kac aydir sürgün verip duruyor Atlas oldugunu ögrenince artik bende diyer arkadaslar gibi cicek acacak diye umut ediyorum, insallah acar:)

sakdag 02-10-2012 20:31

1 Eklenti(ler)
Güler atlası bereketi, yeni yeni tomurcuklar beliriyor...;)
Eklenti 335986

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025