agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera) (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/1787.htm)

suatpelen 10-02-2012 17:13

Arkadaşlar çok üzgünüm.Kırmızı ve beyaz yılbaşı çiçeğim balkondaydı dün gece soğuktan donmuşlar.çiçekleri üstünde naylon çiçek gibi olmuşlar.tomurcuğunu döker diye içeriye almadım .saksılara çift kat poşet geçirmiştim ama genede soğuk vurmuş.

selcuk44 10-02-2012 18:31

Sayın vehibe hanım,İyi akşamlar ,

Aynen tarif ettiğiniz gibi yılbaşı çiçeği loplarını saplarını suda bir hafta bıraktım ve 3 veya 5 mm köklendiler .Bir hfta sonunda bahçe toprağı,kum,yanmış keçi gübresi karışımına diktim.Ancak bir kaç tanesi çürüdü.Diğerlerini takip ediyorum.

Siz torağa dikmeden köklenmesi için acaba suda ne kadar bekletiyorsunuz ? diğer bir değişle ben erken mi sudan çıkararak diktim bilmiyorum.

suatpelen 11-02-2012 15:48

Sağol gülsen hanım.tekrar canlanması mümkün deği su gibi olmuş.bugün tansaşa çok güzel ve her renk yılbaşı çiçeği gelmiş.epeyce büyük ve üzerleri tomurcuk dolu bir beyaz bir kırmızı aldım.onları içeriye koydum.bakalım tomurcuklarını dökeceklermi yoksa açacaklarmı zaman gösterecek.

acemifüsun 11-02-2012 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 910287)
Sayın vehibe hanım,İyi akşamlar ,

Aynen tarif ettiğiniz gibi yılbaşı çiçeği loplarını saplarını suda bir hafta bıraktım ve 3 veya 5 mm köklendiler .Bir hfta sonunda bahçe toprağı,kum,yanmış keçi gübresi karışımına diktim.Ancak bir kaç tanesi çürüdü.Diğerlerini takip ediyorum.

Siz torağa dikmeden köklenmesi için acaba suda ne kadar bekletiyorsunuz ? diğer bir değişle ben erken mi sudan çıkararak diktim bilmiyorum.

Selçuk ağabeyciğim yılbaşılar da sukulent olduğuna göre bence fazla suda çürürler. Hatta lopları kopardığınız zaman 5-6 gün kurumasını ve kabuk bağlamasını bekleyin, sonra toprağa dikin:) Bu şekilde beyaz yılbaşımından yazın isteyen 5 arkadaşlarıma köklendirip, yolladım

selcuk44 11-02-2012 17:08

Çok teşekkür ederim Sayın acemifüsun,şu anda elimde 5 ten fazla dikilecek lop lar var cinsi paskalya kaktüsü yarın onları toprakla buluşturacağım .Eğer tutarlarsa ve isteyen olursa (renkleri belli değil) paylaşabilirim.

vehibe 11-02-2012 20:08

Selçuk bey, mesajınızı görmemiştim kusura bakmayın.
Benim yılbaşıların birkaçını ektim. Gayet sağlıklılar(içeride muhafaza ediyorum) birkaçı da hala suda duruyor. Yakında ekmeği düşünüyorum havalar ısınınca suda kalırlarsa çürürler.

sinan yavuzz 12-02-2012 14:41

1 Eklenti(ler)
yaklaşık bir 2 ay önce eminönünden aldığım yılbaşı çiçeğimin bugün saksını değiştirdim mevsimi değil ama toprağı çok kötüydü dayanamadım değiştirdim bakalım ne olcak inşallah ölmez :rolleyes:
bu resim saksısı değiştirilmiş hali

selcuk44 12-02-2012 23:04

Sayın vehibe hanım,iyi akşamlar

Suda 3 veya 5 mm kadar beyaz köklenen lopları iki bölüm halinde dikmiştim ,bir kısmı çürüdü bir kısmı ise zannediyorum kök salmak için çaba sarfediyor .

Üretmeğe çalıştıklarımın cinsleri paskalya kaktüsü olduğu için mevcut saksılar içinde sadece bir tanesi acıyor diğerlerinde henüz bir gelişme yok.

Bu arada buyuk marketlere sevgililer günü için açmış paskalya kaktüsü gelecek diye bekledim ama şimdiye kadar gelmedi belki 14 marta getirecekler diye düşünüyorum.Belide nisan ve mayıs aylarına doğru getirecekler çünkü bu aylarda açıyorlar .

suatpelen 13-02-2012 06:59

Sayın selçuk,11 şubat cumartesi günü şirinyer tansaşta her renk paskalya yılbaşısı vardı.üzerleri tomurcuk dolu ben beyaz ve kırmızı renginden birer tane aldım.fiyatıda 5 tl. bitmeden tansaşa bir uğrayın derim.

merkürvenüs 13-02-2012 12:43

Merhaba,

3 saksı yılbaşı çiçeği aldım ama saksıları çok küçük kökler altından çıkmış durumda. Saksıları büyütmek istiyorum ne zaman yapabilirim?

pembegül 15-02-2012 19:09

Arkadaşlar yılbaşı çiçeği hakkında küçük bir bilgi netten buldum çelikten yetiştirme hakkında olan bölümü özellikle okumanızı tavsiye ederim. Hepinize bol çiçekli yılbaşılar dilerim inşaALLAH bol çiçek açıp sizleri keyiflendirirler ..:D

Yılbaşı Bitkisi Bakımı
Epiphytic bitkilerdendir; ana vatanında doğal ortamında orkide gibi ağaç dallarında, kökleri açıkta yaşar. Tropikal ormanların havası aşırı nemli ve ortamı havadardır, esintilidir. Bu yüzden kökleri havalı ortama uyum sağlamıştır. Yılbaşı kaktüsünü saksıda yetiştirmek için orkidelere sağladığınız şartların benzerini sağlamalısınız. Bir farkla: Yılbaşı kaktüsü, çok ince köklere sahiptir; orkideler kadar kökleri besin almada iyi donanımlı değildir onun için saksıda “besince zengin toprak” ister
Toprak İsteği: Yanmış çiftlik gübresi karışık bahçe toprağı, bir miktar killi toprak ve dişli nehir kumu karışımıdır.
Isı: Yılbaşı Çiçeki‘nden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. (12-15 c.) Oda ısısında tomurcuk sayısı çok az, çiçek ömrü ise kısa olur. (Yılbaşı Çiçekleri‘ni ışık alan, kapalı, fakat ısıtılmayan balkonda tutuyorum. Kasım – Nisan arasında sürekli ve çok bol çiçek açıyorlar. Odaya getirdiğim bitkilerin çiçekleri ise bir hafta içinde sona eriyor.)
Işık: Direkt güneş görmeyen aydınlık bir yer iyidir.
Sulama: Çiçekteyken ve yazın düzenli sulayın. Dinlenme zamanı suyu iyice azaltın.
Nem: Yapraklarına sık sık su püskürtün. Gerekirse her yıl ilkbaharda saksı değişebilirsiniz. Yapraklarından kolayca yetişir. Bir parça yaprak kesin. Birkaç gün dışarıda soldurduktan sonra dikin.
Gübrelenmesi: 12-2. aylar arasında 15 günde bir kez 1 gr. Kaktüs Gübresi 1 lt. suda eritilerek verilmelidir. Bitkiler pamuklu bitlere karşı hassastırlar. Bunun için belirti görüldüğünde insektisitlerden birisi ile ilaçlanmalıdır.
Çoğaltılması: En iyi zaman mayıs – haziran aylarıdır ki kışın bolca çiçek açabilecek kadar büyüyebilsinler.
Yılbaşı kaktüsünden iki veya üç boğumlu parçalar kullanmalısınız. Kesilen parçalar en az 4 saat en fazla 24 saat açıkta bekletilmeli. Bu süre havanın sıcaklığına göre değişir.
Sonra yukarda anlattığım sevdiği toprak karışımına dikeceksiniz. Direkt güneş almayan çok aydınlık bir yerde tutun. Bir ay içinde hem köklenme hem filizlenme gerçekleşir. Diktiğiniz zaman bir ay süresince, çok fazla pörsüme göstermedikçe normalden biraz daha az sulayın. Bu süreçte esas olan yüksek hava nemliliğidir. Köklenme tamamlanana kadar ilk 4 hafta kapalı şeffaf kaplarda veya üstünü naylonla kapatarak tutmanız daha iyi olabilir.

pembegül 15-02-2012 19:46

Annemin yılbaşı çiçeğini bu sene kök çürümesinden kaybettik :( bende küçük bir çelik almıştım büyümeye uğraşıyor..:)

demircool 16-02-2012 12:56

bende yılbaşı çiçeğimin bazı yerlerinden kırıp 5 tane toprağa diktim 2 tanede suya koydum bakalım hangisi ilk önce köklenecek?Aldığımda birsürü tomurcuğu vardı mor renkteydi eve geldiğinde ise 3-4 gün içerisinde hepsi yumuşadı döküldü.Kalanlarıda ben temizledim.Şuanda öyle duruyor.Nasıl yaprak çıkarıyor bu bitki acaba?Nasıl büyüyor?

demircool 18-02-2012 15:00

2 ay önce aldım bende bir tane çiçekliydi ama döküldü çiçekleri.Ama yaprakları çok sağlıklı bende loplarından alıp 5 tane toprağa ektim 2 tane suya koydum ama tekli kopardım bilmeden.Tutması mümkünmü sizce?

çiçeksever 24-02-2012 16:15

Benim 1,5 ay önce açan yılbaşım tomurcukta.O zaman 2 çiçek açmıştı.Şu an 5-6 tane tomurcuk var.İnşallah açar.

demircool 24-02-2012 16:39

2 gündür çiçeğimin etrafında minik siyah sinekler uçuyordu ve bugün çoğalmışlardı.Bende açıp bakıyim toprağını değiştireyim dedim ama çiçeğime nolmuş böyle bilemedim.Ne yapmam gerekiyor bilen varmı?Bıraktım öyle duruyor şimdi...:(

http://img836.imageshack.us/img836/3859/1004352k.jpg

demircool 24-02-2012 16:40

3 tane kök var.
http://img708.imageshack.us/img708/101/1004346s.jpg

Cizmeli Kedi 24-02-2012 18:18

Yanlış yönlendirmek istemem ama ilaçlar bölümünde ev yapımı arapsabunlu bir tarif vardı. Sinekler için iyi gelebilir isterseniz bir inceleyin o konuyu.

demircool 24-02-2012 18:52

Sinekler şuanda yoklar sanırım o yaralı yer için geliyorlarmış.Yaralı yeri kesip köklendireyimmi yoksa böyle dikeyimmi?

selis 24-02-2012 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi demircool (Mesaj 916150)
çiçeğime nolmuş böyle bilemedim.

Ne olmuş ki? Görünürde bir şey yok.. Bitkiniz gayet parlak ve sağlıklı..

Kökünü pek göremedim ama; kök çürümesi varsa toprağı kurumadan sulamayın ve suyu az verin..

demircool 24-02-2012 20:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 916206)
Ne olmuş ki? Görünürde bir şey yok.. Bitkiniz gayet parlak ve sağlıklı..

Kökünü pek göremedim ama; kök çürümesi varsa toprağı kurumadan sulamayın ve suyu az verin..

Tam olarak kökünde değil bitkinin başladığı yerde yara var.

suatpelen 25-02-2012 10:46

Demircool,çiçeğiniz çok sağlıklı görünüyor,köküde sağlammış,o yaralı yerini biraz temizleyip geri dikeceksiniz galiba.

GÜLSEN_ 25-02-2012 13:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi demircool (Mesaj 916150)
2 gündür çiçeğimin etrafında minik siyah sinekler uçuyordu ve bugün çoğalmışlardı.Bende açıp bakıyim toprağını değiştireyim dedim ama çiçeğime nolmuş böyle bilemedim.Ne yapmam gerekiyor bilen varmı?Bıraktım öyle duruyor şimdi...:(

http://img836.imageshack.us/img836/3859/1004352k.jpg

sevgili demircool sanırım çiçeğin içerde havasızlıktan böyle olmuş biraz dışarı çıkarıp havalandırırsanız geçer bence çok ciddi bi durum yok çiçeğinizde zaten saksıdan çıkarıp toprağını havalandırmışsınız birazda dışarda kalırsa düzelicektir emin olun

demircool 25-02-2012 19:51

Çiçeğimi o fazla bozuk olan yerden kırdım beklettim orayı ayrı dikeyim artık çünkü dün napıcama karar veremedim ve öyle karar verdim bir anda..İnşallah sıkıntı olmaz.

selcuk44 26-02-2012 20:57

Sayın Gülsen hanım ,mesajınız için çok teşekkür ederim beğendiğinize sevindim,

Bu arada elimde bulunan ve su içinde kök salmış olan paskalya kaktüsü çeliklerini de ufak saksılara diktim ve biraz suladım zira artık o kadar çoğaldılar ki her tarafpaskalya kaktüsü çiçekleri ile doldu yarın biraz büyük oval iki saksı alacağım ve beyaz ve kırmızı olanlarla arajman olacak şekilde toplıyarak hepsini iki veya üç büyük saksıda toplıyacağım ,böylece sulamave gübreleme işlevlerini daha net takip edebilirim .Köklerine hiç dokunmıyacağım için umarım bir olumsuzluk olmaz ve çiçeklerini dökmezler.

İyi akşamlar diliyorum.

pembegül 28-02-2012 16:56

1 Eklenti(ler)
Bir ay önce pazardan aldığım yılbaşı çiçeğim ne renk bilmiyorum kırmızı paskalyam var birde çingene pembesi var iki tanede minik yılbaşım var daha açmadılar renkler benim içinde sürpriz olacak..:);)

GÜLSEN_ 02-03-2012 12:16

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 917113)
Sayın Gülsen hanım ,mesajınız için çok teşekkür ederim beğendiğinize sevindim,

Bu arada elimde bulunan ve su içinde kök salmış olan paskalya kaktüsü çeliklerini de ufak saksılara diktim ve biraz suladım zira artık o kadar çoğaldılar ki her tarafpaskalya kaktüsü çiçekleri ile doldu yarın biraz büyük oval iki saksı alacağım ve beyaz ve kırmızı olanlarla arajman olacak şekilde toplıyarak hepsini iki veya üç büyük saksıda toplıyacağım ,böylece sulamave gübreleme işlevlerini daha net takip edebilirim .Köklerine hiç dokunmıyacağım için umarım bir olumsuzluk olmaz ve çiçeklerini dökmezler.

İyi akşamlar diliyorum.

iyi günler selçuk bey bana göndermiş olduğunuz paskalyalar için tekrar çok teşekkür ediyorum size ve geldiklerinde oldukça harab olmuş olan paskalyalarımı kurtarabilme çabalarım umarım işe yarar size resimlerini yükledim görün diye. yeni saksılarında yeni bir hayata başlıycaklar umarım benden hoşnut kalırlar:p

çiçeksever 02-03-2012 12:57

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar;
Paskalya başlığı açtık.Bunla ilgili yazışmaları o konudan yapalım.
Bu da benim 2 ay sonra tekrar açmaya karar veren yılbaşım

manolya 03-05-2012 11:25

Yılbaşı çiçeğimin saksısını değiştirmem gerekiyor, ilkbaharda mı değiştirilir, sonbaharda mı?

vehibe 03-05-2012 11:36

Manolya hanım, şimdi tam zamanı değiştirebilirsiniz.

elifsena 03-05-2012 14:20

2 Eklenti(ler)
bunlarda benim güzellerim.pembe gibiydi tomurcuklar ama kızmızı açtı.

Sûz-i Dilârâ 12-05-2012 13:11

2 Eklenti(ler)
Yılbaşı ve atlas çiçekleri arasında bir fark göremedim. Bilen biri bana izah edebilir mi?

Elimde iki tane çelik var, biri pembe çiçek açıyormuş, diğerini okuldan aldım yeni ektim ne cinsini ne de ne renk açtığını biliyorum. Ama dediğim gibi yılbaşı mı atlas mı olduklarını bilmiyorum.

Bu geçenlerde okuldan aldığım çelik.
Eklenti 294640

Bu geçen sene aldığım çelik.
Eklenti 294639

yesilgiresun 12-05-2012 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 964744)
Yılbaşı ve atlas çiçekleri arasında bir fark göremedim. Bilen biri bana izah edebilir mi?

Elimde iki tane çelik var, biri pembe çiçek açıyormuş, diğerini okuldan aldım yeni ektim ne cinsini ne de ne renk açtığını biliyorum. Ama dediğim gibi yılbaşı mı atlas mı olduklarını bilmiyorum.

yilbasi celigi kisa,kisa ve tren vagonu gibi ince olur.atlas celigi ise kalin,biraz daha genis ve yaprak boyuda daha uzun olur.kolay gelsin.ama resimde gördügüm kadariyla ikiside atlas celigi.

yesilgiresun 12-05-2012 13:47

birde geri sayfalara bakarsaniz ,cok resim var.karsilastirmak daha kolay olur

çiçeksever 28-05-2012 13:46

2 Eklenti(ler)
Yaklaşık 3 ay önce daha önce resmini yüklediğim dev yılbaşının sahibinden eşim bir dal isteyerek aldı.Bunu 2 parçaya bölerek birini toprağa birini suya diktim.Topraktaki tuttu.Sudaki de kök yaparak küçük bir yaprak çıkardı.1.resimde yanda gözüken yaprak.

halefirdevs 30-05-2012 19:21

arkadaşlar merhaba
ben de geçen gün çöpe atılmış bir yılbaşı çiçeği buldum güneşin altında yaprakları kahverengiye dönmüş.aldım apartmana koydum ve hergün yapraklarına su fısfıslıyorum.yeşile dönmeye başladı yaprakları ve etlendiler.toprağı biraz kötü gibi geldi bana ne yapmalıyım bu mevsimde saksı değiştirilir mi ki tam da çiçek kendine gelmişken tekrar mahvetmek istemiyorum.yardım ederseniz sevinirim

Cizmeli Kedi 04-06-2012 10:11

Canlanmaya başlamış, kurtulmuş anlaşılan. Ellerinize sağlık. Bence şimdilik toprak değişimiyle bitkiyi riske atmayın.

ayhat 04-06-2012 10:53

çöpe mi atmışlar? Ben çiçekçiden bir çiçek almıştım ama neydi şimdi hatırlamıyorum, saksısına bir dilim yılbaşı düşmüş, benim saksıda öylece yatıyor, dedimki neden yaşama şansı vermeyeyim ki, kaderinde varsa kurtulacaktır, kıyamadım eğer canlıysa çöpe atmaya, veee evet şu an iki kulağı var, ne olur bilmem ama elimden geleni yapıyorum, hani hayvan severler sokakta buldukları hayvanları büyük bir özenle tedavi ediyorlar ya, bizim ki de buna benzer mi bilmem ama, bitki sevmek her bitkiyi sevmektir, her canlı bitkiye saygı duymak en azından sevemesek bile.

halefirdevs 08-06-2012 14:04

çöpün yanına bırakıvermişler öylece.saksısını değiştirmedim özenle sabahları yapraklarına su püskürttüm ve dün sabah bi baktım ki 3 4 yerinden tomurcuk vermiş.nasıl sevindim anlatamam.çok teşekkürler arkadaşlar

halefirdevs 08-06-2012 14:12

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halefirdevs (Mesaj 981730)
çöpün yanına bırakıvermişler öylece.saksısını değiştirmedim özenle sabahları yapraklarına su püskürttüm ve dün sabah bi baktım ki 3 4 yerinden tomurcuk vermiş.nasıl sevindim anlatamam.çok teşekkürler arkadaşlar

fotoğrafını yüklemeye çalıştım ama umarım başarabilmişimdir:o

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025