agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera) (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/1787.htm)

aygün 16-11-2010 11:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sariefe (Mesaj 716140)
Sayın aygün bitkinizin yerini değiştirmiş olabilir misiniz acaba? Yılbaşı kaktüsleri yer değişimi konusunda çok hassaslar ve çiçek hatta tomurcuk dökebilmekteler :mad:

Saygılar...

Sayın sariefe, maalesef cevabım evet. Nedeni buymuş demek.

Teşekkürler...

manjong 21-11-2010 09:40

4 Eklenti(ler)
Kızım çiçek açtı...............

manjong 25-11-2010 16:09

3 Eklenti(ler)
Eklenti 181586

Eklenti 181587

Eklenti 181588

Ayşe Yıldız 25-11-2010 17:06

Çok güzel çiçeklenmiş. Benimkinde hiç bir belirti yok malesef.

Hydrosuccess 26-11-2010 18:53

4 Eklenti(ler)
Beyaz çiçekli Schlumbergera bu mevsimin ilk çiçeklerini açmaya başladı.Topraksız ortamda yaşayan bitki zayıf kök yapısı nedeniyle çok küçük bir kap ile yetinebiliyor.
Bitkinin genel görünümü, çiçek detayları, dişi ve erkek organların yakın çekim görselleri.

nesli6 26-11-2010 21:08

Çiçekler beyez beyaz çok güzel açmış, ayrıca fotolardaki ayrıntılar yine çok iyi olmuş.Böyle kaliteli resimleri görmek ne güzel.

Hydrosuccess 26-11-2010 21:14

Teşekkürler sayın nesli6, 1 ay içinde kırmızı ve somon rengi çiçekli Schlumbergeralar da açınca görsellerini paylaşacağım.Bu bitkiler geçen sene aralıklı olarak 2 kez eşzamanlı yoğun çiçeklenme yaptı.Bu sene daha erken bir çiçeklenme oldu.

missmenas 26-11-2010 23:26

Sayın Hydrosuccess, Mükemmel derecede ki güzellik emekleriniz karşılığı, helal olsun kutlarım sizi, bu başarınızı sadece hoya larda değil, bütün çiçeklerde öyle galiba. İlgimi çeken çiçeklerin yorumlarını okumak için girdiğim sayfalarda Sizi görmek ayrıca mutluluk veriyor, bu demekki aradığım çiçeği bulacağım adres belli:p
Resimleriniz herzamanki gibi görsel şölen, bunun yanısıra deneyim ve tecrübelerinizi bizlerle paylaşmanızı Taktir ediyorum.
Teşekkürler paylaşım için.

Hydrosuccess 27-11-2010 08:18

Sayın missmenas ilginiz ve destekleyici sözleriniz için çok teşekkür ederim.Topraksız yönteme uyum sağlayan bitkileri (hemen hemen tüm bitki türleri...) yetiştirip tecrübelerimi paylaşmaya ve gelişimlerini aktarmaya çalışıyorum.Paylaşımlarımda görsellik ile teknik bilginin bir denge içinde olmasına özen gösteriyorum.Schlumbergera hibridleri de bu yönteme çok iyi uyum sağlayan aslında toprak karışımlarında yaşama zorunluluğu olmayan epifit bitkiler.

acemifüsun 27-11-2010 10:02

Sn. Hydrosuccess çiçeğiniz ne kadar güzel, ellerinize sağlık:)
Benim pembe kızım da tomurcuklanmış, açınca fotoğraflarını ekleyeceğim:)

fund@ 27-11-2010 18:24

arkadaşlar sizin çiçeklerinizin bu güzelliğini görünce, benimkinin nesi var acaba diye soruyorum kendime...2 sene önce çok güzel çiçeklenmişti..yaz kış evin içinde bakıyorduk..son yıllarda çiçeklenmeyince bu yaz balkona attım onu..biraz yaprakları haşlanmış ama küçücük tomurcuklar vermeye başlamışama pek sağlıklı görünmüyor....ben de bugün içeri ışık alan bir yere koydum..2 konuda sizden öneriler bekliyorum..toprak yapısı nasıl olmalı?..hangi ortamları sever?

acemifüsun 27-11-2010 19:13

Sevgili fund@ geçirgen, sukulent toprağı:) Kışın biraz güneş görmesi gerekiyor. Toprağı iyice kuruyunca az su verin.

Sevgi Durul 27-11-2010 20:30

1 Eklenti(ler)
Sayın manjong çiçeğiniz çok güzel, açması için yaptığınız özel birşey var mı? Ellerinize sağlık.

Sayın Hydrosuccess, hoya başlıklarından sonra, burada da farkınızı gösterdiniz. Hem çiçeğiniz hem çekiminiz süper. Yılbaşı çiçeğinin beyazını daha önce görmemiştim. Emeklerinize sağlık.

Benim yılbaşı çiçeğim, bu yıl açacağını sanmıyorum, ama gelişimi güzel. Bir de boğum yerlerinden kök gibi bir şeyler çıkıyor. Havai kök sanırım.

Eklenti 182005

Hydrosuccess 27-11-2010 21:57

Sayın SDurul, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Sizin bitkiniz benim de görsellerini paylaştığım ve Yılbaşı kaktüsü olarak bilinen Schlumbergera kültivarlarından değil.Bu bitkiler kış aylarının başında ve genellikle 2 kez çiçek açar.Çiçeklenmesi kolay olduğu için daha yaygın olarak bulunmaktadır.Çiçekleri ise görselde de paylaştığım gibi sadece tek bir eksende simetriktir.(zygomorphic)
Sizin bitkiniz büyük olasılıkla Rhipsalidopsis gaertneri.Yani daha geç/kış sonu ve bir kez açan Paskalya çiçeği (Easter cactus) Çiçeklenmesi daha zor ve yıldan yıla düzensiz olan bu tür daha az tercih edilmektedir.Çiçekleri diğer kaktüs çiçekleri gibi birden fazla eksende simetriktir.(actinomorphic)
Daha düşük olasılıkla çok az bulunan ve gövde yapısı Paskalya çiçeği ile çiçek yapısı ise simetrik (actinomorphic) olmakla birlikte Yılbaşı çiçeği ile benzeşen Gerçek Yılbaşı çiçeği (Schlumbergera x buckleyi) olabilir.
Çiçeklerini görmeden (benim için) karar vermek mümkün değil.
Loblar (bu türlerde lob şeklindeki parçalı gövde yapıları phylloclade olarak adlandırılmakta) arasından çıkan yapılar hava kökleri.Yüksek nemli ortamda oluşur ve nem ortadan kalkınca kurur.İlgilenmeyi gerektiren bir şey değil.

Sevgi Durul 27-11-2010 22:01

Teşekkür ederim, (açarsa) açtığında türü hakkında bilgi almak isterim.

ilksenozturk 28-11-2010 21:20

Benim kökleri çürümüş olan yılbaşı çiçeklerimden kendiliğinden düşmüş iki dalı biraz bekletip toprağa daldırmıştım, diğerlerini de beklemeye almış, toprağa dikmemiştim.
Toprağa diktiklerim iki hafta içinde toprakla herhangi bir bağ kurmamış ve köklenmemişler, ufacık dokunuşumda elimde kaldılar ama enteresandır ki uçlarında çiçek tomurcukları başgöstermeye başlamış.
Beklettiklerimin uç yapraklarında herhangi bir değişiklik olmamış ama onların da boğum alanlarındaki hava kökleri daha gürleşmiş, olmayanlar da boğum yerinden köklenmiş gibi.
Hepsini tek bir saksıya diktim ve şimdi bekliyorum. Umarım kurtulurlar. Bu hallerine çok üzüldüm onların.
Aslında umutluyum çünkü su tutan bitkiler bunlar ve bir tanesinin bir boğumunu ne alemde diye kopardığımda dışından büzüşmüş görünse de içinde oldukça iyi miktarda hala su barındırdığını gördüm, savunma amaçlı olarak metabolizmasını yavaşlatmış olabileceğini düşündürdü bu durum bana.
Yani uzun süre savaşmaya devam ediyor, yeter ki siz vazgeçmeyin...

sevim.K 29-11-2010 10:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hydrosuccess (Mesaj 719690)
Topraksız ortamda yaşayan bitki zayıf kök yapısı nedeniyle çok küçük bir kap ile yetinebiliyor.

Sayın Hydrosuccess; "çok küçük kap ile yetinebiliyor" da küçüğün ölçüsü nedir öğrenebilir miyim?. Örnek, bu çiçeğinizin saksı çapı ne kadar, teşekkürler:)

Hydrosuccess 29-11-2010 14:11

3 Eklenti(ler)
Sayın SevimK, iç kap genelde tüm bitki türleri gözönüne alındığında mutlaka saksı kültüründen daha küçüktür ve ilgili başlıkta ayrıntıladığım gibi küçük de olmalıdır.Bu bitki özelinde iç kap (yani bitkinin içinde olduğu kap) çapı sadece 10 cm.Bu iç kapta 3 adet Schlumbergera var.Yaklaşık 1,5 yaşındaki bu bitkiler büyümeye ve çiçek açmaya devam ediyorlar.Zayıf kök yapıları nedeniyle daha uzun süre de aynı şekilde devam etmek mümkün olacak.
Bitkinin sürekli bulunduğu kuzeydoğu cepheli pencere, iç kap/gövde detayları.

selis 29-11-2010 15:02

2 Eklenti(ler)
Açıklamaları okudum da; ben de şu ana kadar çiçeğimin yılbaşı çiçeği olduğunu sanıyordum.. İlk defa açacak, göreceğiz..

manjong 29-11-2010 16:38

Sayın Sdurul,teşekkür ederim,özel bir bakım yapmadım,geçen kış diğerleri kardan dondu kurtaramadım,tek bunu kurtarabildim,bu sene çiçek açarak beni çok mutlu etti.........

Ayşe Yıldız 29-11-2010 17:30

Arkadaşlar yılbaşı çelikleri dikiminden ne kadar süre sonra çiçeklenir merak ediyorum. Ben geçen sene diktim ve bu dönem çiçeklenme olasılığı nedir bilmek istiyorum. Sizin çiçeklerinizi görünce imrenmeye başladım iyice.

ykolko 29-11-2010 17:40

Sayın Ayşe hanım yılbaşı çiçeği yerini severse bu aralar açması lazım benim balkon-bahçe sayfamda göreceğiniz gibi 1 ay önce ektiğim çelikler gonca'da sanırım önümüzdeki hafta tam açarlar,resimlerini görüntülerim.

Ayşe Yıldız 29-11-2010 19:46

Yaaa! Benimkisinde hiç bir belirti yok yerini mi sevmedi acaba ya da ben iyi bakamadım.

ykolko 29-11-2010 19:50

Bu aylarda bir kaç saat güneş görsün,mümkün olduğunca yerinden oynatmayın mutlaka açar :)

skaraca 30-11-2010 09:56

Schlumbergeram çiçeklendi. Çiçekleri ise burada. Bekliyorum.

bilge5130 30-11-2010 17:34

Benim yılbaşı çiçeğim ve paskalya çiçeğim henüz açmadı.İçerde güneş alan pencerenin önünde duruyor.Ne yapmalıyım?

ykolko 01-12-2010 13:45

Sayın Bilge5130
Merak etmeyin açacaktır mümkünse yerinden oynatmayın,birazda hava alan bir yerde olsun.
Bakın üyelerin balkon ve terasları kısmına koyduğum resimde 1,5 ay önce 1-2 lopunu daldırdığım yılbaşı açtı.
Eklenti 182594
Eklenti 182595

bilge5130 01-12-2010 14:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykolko (Mesaj 721571)
Sayın Bilge5130
Merak etmeyin açacaktır mümkünse yerinden oynatmayın,birazda hava alan bir yerde olsun.
Bakın üyelerin balkon ve terasları kısmına koyduğum resimde 1,5 ay önce 1-2 lopunu daldırdığım yılbaşı açtı.
Eklenti 182594
Eklenti 182595

Sevgili ykolko sabah güneşi alan pencere de duruyor.Sabahları da odayı mutlaka havalandırıyorum.İnşallah dediğiniz gibi olur ve açar.Sizin çiçeğinizde çok güzelmiş maşallah...

Fatoş 03-12-2010 16:15

2 Eklenti(ler)
Bu sene yılbaşı çiçek saksılarımdan biri çiçeklendi ,açık
pembe çiçek olan saksımda iki renk çiçek çıktı.
Eklenti 182926
Eklenti 182927

günebakan 03-12-2010 17:45

Ablacığım çok güzel bunlar bu güzelin çeliğinden bende de var daha bir büyüme göstermedi ama çiçeklenme olmasa bile yaprağının rengi çok güzel:)

Fatoş 03-12-2010 20:28

Sevgili arkadaşlarım teşekkür ederim, bunların saksıları çok küçük, büyük saksıya geçirirsem kök yapmak için gelişip açmayacağını düşünüyordum. GÜnebakancığım ben kopan yaprakları büyük saksıya daldırmıştım , tutmuşlardı ama dediğin gibi gelişim göstermedi, gelen bir misafirim beğenince küçük bir saksıya köklü çelikleri dikip verdim dediğine göre gelişmiş çiçeklerini vermiş, biliyorsun benimkiler hiç güneş görmeyen dışarıda pencere pervazında duruyor, seninki galiba büyük saksıda.

günebakan 03-12-2010 20:36

Evet ablacığım büyük saksıda ama küçük saksıya almak gerek galiba:)
Evet Sevim hanım bende yok yok ama bir türlü ne kökleniyorlar ne ölüyorlar ne de gelişiyorlar:)

delete61 03-12-2010 22:50

Arkadaşlar bulunduğum ilde çiçekçilerde fiyatlar pahalı Ben ilçede ikamet ediyorum, merkeze sadece hafta sonları gidebiliyorum tabi gidene kadar da gelenlerde bitmiş oluyor, 2 yıl kadar önce sayın Pembegül hanım eskişehirden bana çelik göndermişti fakat bende bulunan çelikten pembegül hanıma göndermeden saksımda bulunan ve bana hediye gelen çeliğimi havalara tam alışamadığımdan soğuklarda kaybettim, onun için sizlerden ricam lütfen banada çelik gönderin, olmaz derseniz kabulüm ücret karşılığında değişik renkte çiçek açan yılbaşı ve paskalya rica ediyorum. Yardımcı olacak arkadaşlara çok teşekkür ederim.

SerDag 11-12-2010 13:09

2 Eklenti(ler)
Kuzum renkli açtı. Turuncu ve beyaz çiçekler bir arada. Bu nasıl iş anlamadım:) Asıl kökü kırmızıydı.

SerDag 11-12-2010 17:53

3 Eklenti(ler)
Bu da diğer resimleri..

sevim.K 11-12-2010 17:57

Ne kadar güzel:) Bol bol çiçeklerini görün:)

Benim yılbaşı çiçeğim kapalı balkonda içeri almadım. Kapalı balkonda soğuğa dayanır mı? İçeriye almalımıyım

Hhatice 11-12-2010 18:03

Ben balkon kapısını açık bırakıyorum Sevim hanım .Hiç problem olmadı kaç kıştır.

aygün 11-12-2010 18:21

Benimkiler de yeni tomurcuklanmaya başladı. Yalnız yavaş mı ilerliyorlar yoksa ben mi sabredemiyorum bilemiyorum ama şu aşamada sıvı besin vermem doğru olur mu ?

sevim.K 11-12-2010 18:33

Tamam o zaman içim rahat etsin:)

korcelik 11-12-2010 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dulantes (Mesaj 76539)
:eek: bu bitki çiçek açıyor muymuş?
Annemin vardı bir zamanlar bu çiçekten ama hiç açtığını hatırlamıyorum. Daha neler öğreneceğiz bakalım:rolleyes:

merhaba dulantes benim büyüklerim diyorki bu yılbaşı bitkisini çiçek açıkken ekersen çiçeği olurmuş aksi durumda çiçek açmazmış yıllarca :o

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025