agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Kaktüs > Kaktüs Hastalıkları
(https)

Beğeni Düzeni200Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-08-2022, 10:50   #1
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CSA3 Mesajı Göster
Curumusse ne yapmalı peki ? Yarın yine bir saksidan çıkarıp incelemeyi düşünüyorum, yeni toprak da alacağım. Acaba dipleri nemli mi hala diye merak ediyorum toprağın, sulamadim bayadir öyle ama bir süredir hava aşırı nemliydi belki de hala toprak diplerde nemli kalmıştır. Bitki doktorluğu diye bir meslek niye yok ya, veteriner gibi bitkiler için de doktor olsa valla gotursek böyle o muydu bu muydu diye çözüm denerken bitkiler olup gidiyor valla.
Ben de kök kısmının çürüdüğünü ve çürümenin belli bir yüksekliğe kadar yayıldığını düşünüyorum resmi temel alarak...

Böyle bir durumda yapabileceğiniz şey, çürük kısımların yukarısından kestiğiniz dalları, çürük dokuyu tamamen ayıklayıp birkaç gün kuruttuktan sonra (kesik yüzeyin kuruyup kabuk bağlaması lazım; bu, topraktaki mikroorganizmaların bitkinin dokularına nüfuz edip onu çürütmesini engeller) yeniden uygun derinlikte toprağa dikip köklenmelerini sağlamaktır. Kendi adıma, o haldeki bir bitkinin bütün dallarını birer çelik olarak ayrı ayrı köklendirebilirim ve bunu çok kez de yaptım. Yani oldukça kolay bir şey... Önemli olan, sabırsız davranıp erken dikmemeniz... Birkaç gün, belki beş altı gün açıkta bırakın kurusunlar... Kurutmaya başlamadan önce kesik yüzeyleri toz tarçına batırırsanız sağlıklı bir şekilde köklenme şanslarını daha da arttırmış olursunuz... Sonra dilerseniz ayrı ayrı küçük saksılara, ya da tek bir saksıya çok sayıda olacak şekilde dikebilirsiniz...

Yalnız acele edin, o çürüme yukarı doğru yayılıyor şu anda ve gecikirseniz köklendirebilecek sağlam bir çeliğiniz kalmayabilir... Bol şans...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2023, 01:26   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-02-2023
kaktüsüm parçalandı

beyler forumdan e posta gelmedi forum açamadım kaktüsüm parçalandı dün gece balkondan düşmüş param parça ve sıvısı yok her yeri yemyeşil ve siyahlamış azıcık ve kötü kokuyor napabilirim öldü mü gömiyim mi çok endişelendiğim için hemen buraya yazdım

Agust Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2023, 02:52   #3
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Agust Mesajı Göster
beyler forumdan e posta gelmedi forum açamadım kaktüsüm parçalandı dün gece balkondan düşmüş param parça ve sıvısı yok her yeri yemyeşil ve siyahlamış azıcık ve kötü kokuyor napabilirim öldü mü gömiyim mi çok endişelendiğim için hemen buraya yazdım
Birkaç resmini gönderebilirseniz kurtarılıp kurtarılmayacağı, en azından bazı parçalarının köklendirmeye uygun olup olmadığı konusunda yorum yapmak mümkün olabilir...

Eski 25-02-2023, 10:19   #4
Yeni Üye

kurtarılamayacağını düşünüyorum

üstünden araba geçmiş herhalde oto parka düşmüştü ve birkaç parçasını bulamadım ama tavşan kulağı olduğu için 3 tane parçası vardı ikisi kurtuldu birisi paramparçaydı ve tüm sıvısı gitmişti
https://streamable.com/1nuaos

Eski 25-02-2023, 11:08   #5
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Alıntı:
üstünden araba geçmiş herhalde oto parka düşmüştü ve birkaç parçasını bulamadım ama tavşan kulağı olduğu için 3 tane parçası vardı ikisi kurtuldu birisi paramparçaydı ve tüm sıvısı gitmişti
https://streamable.com/1nuaos
Tavşan kulağı ise, tam yaprağı varsa kolayca köklendirebilirsiniz... Yalnız kesik yüzeyini birkaç gün kuruttuktan sonra toprağa dikin... Sıcak bir yerde kurusun önce...
Tam yaprak yoksa, yaprak parçası da köklenir... Yine mutlaka kesik yüzeylerin iyice kuruması lazım önce... Bunun da öncesinde ezilmiş, parçalanmış dokular varsa onları temiz bir bıçakla kesip atın, kalan sağlam parçayı yıkayarak temizleyin, birkaç gün kurumaya bırakın ve toprağa dikeceğiniz zaman yaprağın alt kısmının toprağa gelmesine dikkat edin.. yani ters dikmemelisiniz.. Çok kolay köklenen bir bitkidir.. Köklendikten sonra sağlam, sağlıklı yapraklar verecektir...

Eski 25-02-2023, 11:14   #6
Yeni Üye

yaprakları tutan kaktüs param parça olmuş diğer kaktüslere işlem yapıcağım ama yaprakları tutan kaktüse napabilirim her yeri param parçaydı ve hiç ezilmemiş doku yoktu
gömiyim mi yoksa toprağa mı koyuyum?

Eski 25-02-2023, 17:27   #7
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Alıntı:
yaprakları tutan kaktüs param parça olmuş diğer kaktüslere işlem yapıcağım ama yaprakları tutan kaktüse napabilirim her yeri param parçaydı ve hiç ezilmemiş doku yoktu
gömiyim mi yoksa toprağa mı koyuyum?
Tamamen ezilmiş, dağılmışsa zaten ölmüştür, çürür birkaç gün içinde... Ancak kökün olduğu, toprağa girdiği noktaya yakın gövdede sağlam bir kısım kaldıysa, o kısmın üzerini temizlerseniz, yani ezik dokuları ayırırsanız o kısımdan da yeni yaprak verir... Dikenlerin kümelendiği yerler aynı zamanda yeni yaprakların (ki aslında yaprak değil "dal"dır onlar) geliştiği yerlerdir... Kökle birlikte bu diken kümelerini içeren sağlam bir kısım kaldıysa, ondan da yeni bir kaktüs gelişir...

Bu arada, kaktüsünüzün tür adının "opuntia microdasys" olduğu bilgisini de paylaşayım...

Dediğim gibi, çok dayanıklı ve çabuk gelişen bir kaktüs türü bu.. Doğru bir şekilde temizleyip yeterince kuruttuktan sonra dikerseniz kolayca yeni kaktüs bitkileriniz gelişecektir.. Bol şans...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025