agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/)
-   -   Fotoğraflarla Kaktüs Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-hastaliklari/27022.htm)

selenn 15-04-2012 01:46

Fotoğraflarla Kaktüs Hastalıkları
 
3 Eklenti(ler)
Isınan havalarla birlikte olası hastalıklar ve zararlılara karşı önlem almak için elimdeki kitapları incelerken hepimizin faydalanacağını umduğum bazı bilgileri buraya taşımak istedim.

HASTALIKLAR ve ZARARLILAR:

Kaktüs ve Sukulent yetiştirirken birçoğumuzun amacı bitkinin mümkün olan en verimli, sağlıklı görünüme ve dayanıklılığa ulaşmasını sağlamaktır. Uygun olan tüm koşulları sağlamamıza rağmen hastalıklar ve zararlılar kimi zaman bitkiyi kaybetmemize sebep olur. Bunun önüne geçmek için düzenli bitki kontrolü yapmak ve herhangi bir hastalığa ya da zararlıya karşı erken müdahale etmek önemlidir.

HASTALILAR:

Mantar hastalığına ya da bakteri enfeksiyonlarına sebep olan her bir farklı etmen bitkide farklı görünümler ve neticelerle kendini belli eder. Aşağıda ifade edilen durumlar bunlara örnektir.



MANTAR HASTALIKLARI: Bitki gövdesinde çeşitli form ve büyüklükte kahverengi lekeler görülür. Sebepleri besin takviyesindeki bozukluk, aşırı nemli ortam ya da bitkinin aşırı güneşe maruz kalmasıdır.

Eklenti 283104


KÖK ve GÖVDE SOLGUNLUKLARI: Bitkinin genel sağlıklı görünümünde bozulma ile kendini gösterir. Toprak üstü bitki kısmında yumuşama, kahverengileşme oluşur. Bitki ilerleyen safhalarda kök kısmından kolaylıkla koparak, kaybedilir.
Sebep olan mantar etmeni Fusarium'dur.


ÇÜRÜME: Bitkinin kök üstü kısmında dokusal bir kahverengileşme başlar. Bitkinin iç yapısında peltemsi sulu bir doku oluşur ve ilerleyen dönemlerinde bitkideki yumuşama yayılıp, çürüme ile bitki kaybedilir. Çürümeye sebep olan mantar hastalığının etmenleri Pythium, Rhizoctonia'dır.

Eklenti 283102

SÜRGÜN ÇÜRÜMESİ, YENİ SÜRGÜNLERİN KOLAYLIKLA KOPMASI: Sukulentlerde çoğunlukla sözkonusu hastalığa sebep olan mantar etmeni Helminthosporium'dur. Bitkinin yeni sürgünleri kolaylıkla koparak ölür. Bitkinin kök boğazında yumuşama ve çürüme oluşur.

KURŞUNİ KÜF: Yaprak ve sürgünlerde koyu lekeler halinde görülmeye başlar. Sürgün kayıpları yaşanır. Gri küf benzeri oluşum ilerleyerek tüm bitkiyi kaplar. Bitkinin kaybına sebep olan mantar etmeni Botrytis'dir.

Eklenti 283103

SİYAH LEKE HASTALIĞI: Stapelialarda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Serin mevsimlerde sıklıkla kendini gösterir. Yeni sürügünlerde siyah lekelenmeler ile kendini belli eder. Lekeler belirgin ve yoğun bir hal aldıktan sonra bitkiyi kurtarma imkanı azalmaktadır. Bu durumda bitkinin hastalık ilerlememiş kısımlarından alınan çeliklerin köklendirmesi ile bitkinin tamamen kaybının önüne geçilmiş olur.

selenn 15-04-2012 01:50

1 Eklenti(ler)
ZARARLILAR:

KIRMIZI ÖRÜMCEK: Tüm kaktüs yetiştiricilerinin korkulu rüyası sayılan bir davetsiz misafirdir. Çok ufak olduklarından bitkiye verdikleri zarar sonucunda genellikle varlığından haberdar olunur. Bitki öz suyunu emerek gövdede bereler meydana getirirler. İlk önce gri bir yüzey olarak belli izler farkedilir, ardından bu yüzey kahverengileşir. Sözkonusu belirtiler gözlemlendikten sonra acil önlem alınmalıdır. Bitki diğerlerinden ayrılmalı, eğer kimyasal ilaçlarla müdahale edilecekse üretici talimatlarına uygun ilaçlama yapılmalıdır. Bunun yanısıra doğal yöntemlerle de ilaçlama yapılabilir.

Eklenti 283107

selenn 15-04-2012 01:52

2 Eklenti(ler)
Eklenti 283108

Eklenti 283109

Bitkide meydana gelen örümcek belirtileri...

selenn 15-04-2012 02:24

3 Eklenti(ler)
YAPRAK BİTLERİ ve KABUKLU BİTLER:

Bitkinin genellikle taze, yumuşak yaprak, filiz ve çiçek tomurcuklarında yoğunlaşıp bitki özsuyunu emerek tahribat oluştururlar. Yapışkan bir film tabakası dikkat çeker. Yaprak bitlerinin verdiği zararı genellikle mantar hastalıkları takip eder.

Eklenti 283115

Eklenti 283116

Eklenti 283117

selenn 15-04-2012 02:38

3 Eklenti(ler)
UNLU BİTLER:

Yaprak bitleri gibi bitki özsuyunu emerek bitkiye zarar veren hareketli, kümeleşerek bitkinin zayıf, yumuşak hatta ulaşılması zor alanlarına yerleşen zararlılardır.
Gövde ile yaprakların birleştiği noktalarda yoğunlukla konumlanırlar ve etraflarını saran unsu, beyaz dokuyla dikkat çekerler. Unlu bitlerle mücadelede ilk önce bir fırça ya da pamuk sarılmış bir çubukla bitleri bitkiden uzaklaştırılması ardından ilaçlama yapılması gerekir. Kimyasal ilaçlamada üretici firmasının doz ve uygulama sıklığı dikkate alınmalıdır.

Eklenti 283118

Eklenti 283119

Eklenti 283120

selenn 15-04-2012 02:46

2 Eklenti(ler)
KÖK UNLU BİTLERİ:

Genellikle saksı değişimi yaparken toprak içinde kalan kök kısımlarındaki beyaz, unsu yapı ile dikkat çekerler. Köklerin etrafı beyaz bir örtü ile kaplanır. Kök unlu bitleri diğer unlu bitlere nazaran daha küçüktür ama aynı forma sahiptirler.

Mücadelesinde kökler tamamen topraktan arındırılmalı, su ile kök yıkanmalı, kurutulup ilaçlama tercih edilmelidir. Ardından yeni bir toprak karışı kullanılmalıdır.

Eklenti 283121

Eklenti 283122

selenn 15-04-2012 03:00

1 Eklenti(ler)
BAKIM ve İHTİYAÇ EKSİKLİKLERİNDEN KAYNAKLANAN ZARARLAR:

AŞIRI SULAMA:

Kaktüs ve sukulentler bilindiği gibi kök, yaprak veya gövdelerinde su barındıran, susuzluğa dayanıklı bitkilerdir. Sulama konusunda tereddütlerin önüne geçmek için oluşan genel bir kanı vardır ki; o da emin olmadığınızda bitkiyi sulamayındır. Bundaki kasıt toprağın tamamen kurumasını beklemektir.

Aşırı sulamayla ifade edilmek istenen kaktüs veya sukulentin ihtiyaç duyduğu sudan fazlasını vermektir. İyi direnajlı toprak kullanılması bitkinin sürekli nemli kalmaması adına önemli bir husutur. Bitkinin su ihtiyacı mevsime, ortamına, bitki büyüklüğüne, saksı ebadına göre değişir. Aşırı su verilmesi durumunda bitki çürür ve ölür. Bunun önüne geçmek için toprak sulanmadan evvel kontrol edilmeli, yüzeyinin kuruluğundan çok alt kısımların kuru olduğundan emin olunmalıdır.

Aşağıda ihtiyacından fazlasıyla sulanmış bitkiye ait fotoğrafta gövde deformasyonu dikkat çekmektir.

Eklenti 283123

selenn 15-04-2012 03:07

1 Eklenti(ler)
YETERSİZ SULAMA:

Her ne kadar kaktüs ve sukulentler susuzluğa dayanıklı olsalar da yetersiz sulama durumunda bitki evvela kendi bünyesindeki su rezervinden su ihtiyacını karşılar, ardından susuzluğu tolere edemeyecek hale gelir ve kurur.

Susuzluk neticesinde kuruyan Opuntia:

Eklenti 283124

selenn 15-04-2012 03:10

1 Eklenti(ler)
GÜNEŞ YANIKLARI:

Aşırı güneş alan bitki gövdesinde deformasyonlar görülür. Özellikle direkt güneş ışığında sulanan bitkinin gövdesinde kalan su damlaları mercek etkisi yapar ve gövdede yanıklar oluşur.


Eklenti 283125

selenn 15-04-2012 03:12

1 Eklenti(ler)
DON:

Kışa dayanıklı türler haricinde hiçbir sukulent ve kaktüs dayanabileceğinin dışında soğuk havaya maruz kalmamalıdır. Aksi halde bitki donarak ölür.

Eklenti 283126

selenn 15-04-2012 03:16

1 Eklenti(ler)
YETERSİZ IŞIK:

Kaktüs ve sukulentler aydınlık, güneşli ortamları seven bitkilerdir. İhtiyacını karşılamayan ortamlarda, ışık yetersizliğinde bitki form kaybeder. Küre formlu gövdeler uzamaya, rozet formlularda yaprak sıklığı açılmaya, sütun formlularda ise incelme ve uzamaya doğru bir gövde bozukluğu oluşur. Bitki gün ışığına doğru uzamaya başlar. Bitki rengi canlılığını kaybeder ve soluklaşır. Çiçeklenme gerçekleşmez.

Opuntia'daki form bozukluğu:

Eklenti 283127

selenn 15-04-2012 03:24

Yararlandığım kaynaklar:

Kitaplar:
Wolfgang Kawollek - Sukulenten für Zimmer und Fensterbank
William Davidson, Ray Bilton, Clive Innes - Exotic Houseplants
Rudolf Subik, Libor Kunde - The Complete Encyclopedia of Cacti

Internet Siteleri:

On-line Guide to the positive identification of Members of the Cactus Family
Cactus Info :: Growing Cacti & Succulents with Pleasure
Misouri Botanical Garden

mrmusti 17-04-2012 16:30

Çok teşekkürler Sayın Selen Hanım. Böyle bir bilgiyi derleyip bizim için hazırladığınız için. İnşaallah bütün arkadaşlar bu bilgileri kayıt edip bitkilerini takip imkanına kavuşurlar.
Tekrar teşekkürler.

MKurtoglu 17-04-2012 18:10

Çok teşekkürler Selenn hanım. Yaşadığım bazı sorunları fotografları ile görmek, aydınlatıcı oldu. Kaktüslerde mantar hastalığı için mücadele konusunda daha detaylı bilgiye gereksinimim var. Bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.

gülenmelek 17-04-2012 20:54

Gerçekten faydalı bir konu olmuş, emeğiniz için teşekkürler ;)
Benim "kök unlu bitleri"nden haberim bile yoktu, şimdi oldu ama.

kaktüs_35 18-04-2012 00:42

Elinize emeyinize sağlık selenn hanım umarım tüm kaktüs severler sorunsuz bir yaz geçirir.

selenn 18-04-2012 00:51

Rica ederim, umarım sözkonusu hastalıkları yaşamayız ama oluyor işte.

selenn 18-04-2012 01:05

Sayın MKurtoglu, mantar hastalığı olan bir bitkiniz varsa aslında burada paylaşırsanız daha iyi olur. Böylece diğer arkdaşlar da benzer sıkıntılarda neyle mücadele edilmesi gerektiğini bilebilir.

Mantar hastalığında hastalıklı bitkiyi diğerlerinden ayırmak gerektiğini, hastalıklı kısımı mümkün oldukça keserek diğer sağlıklı kısma yayılmamasını sağlamak gerektiğini biliyorum. Nemli ortamda yayılması hızlanıyor, bu nedenle toprağı fazla nemli olmamalı. Tabi bunun yanısıra bitkiyi temin edeceğiniz bir fungusit ile ilaçlamak en garantili yöntem. Ortamı havalandırmayı ihmal etmeyin.

denizhoca 18-04-2012 23:16

http://f1204.hizliresim.com/w/m/4m4y2.jpg

merhabalar
fotoğrafını yüklediğim kaktüsüm kışı balkonda geçirdi, üzerine kar yağdığı bile oldu, havalar ısınmaya başladığında rengi tamamen kahverengiydi, zamanla yeşiller ve yeni yavrular görünmeye başladı, yalnız şimdi bir sorunumuz var üzerindeki yavrular çok kolaylıkla hatta kendi kendine kopup düşmeye başladılar.
bana bu konuda önerisi olan varmıdır acaba?
şimdiden teşekkür ederim
iyi akşamlar

selenn 19-04-2012 12:14

Sayın denizhoca, bence aşırı soğuğa maruz kalmasından kaynaklanıyor bitkinin dayanıksız hali. Bu türü kışın balkonda muhafaza etseniz bile üzerini mümkün olduğunca kalın bir naylonla kapatmanız daha faydalı olur. Güneşli ve sıcak günlerde naylonu açıp havalandırırsanız daha iyi olur. Kaktüslerin kışa dayanıklı olanları haricindeki türleri dona karşı toleranslı değiller. Yine de şansınız varmış ki bitki çürümemiş, havaların ısınmasıyla yeşermeye başlamış. Bir süre hiç sulamayın hatta bence toprağından tamamen çıkarın eğer kökler çok ıslanmışsa ve bitki köküne doğru bir yumuşama varsa bırakın birkaç gün topraksız halde kalsın, aşırı nemden kurtulsun kökler. Ardından temiz bir toprakla tekrar bitkiyi saksılayın. Bir süre sulamayın. Ardından azar azar sulamaya başlarsınız. Birkaç sulama periyodundan sonra da kaktüs vitamini verirseniz yeni sürgünleri tutacak enerjiye kavuşur bitkiniz.

denizhoca 19-04-2012 20:44

sayın selenn cevabınız için çok teşekkür ederim dediklerinizi hemen uygulayacağım
inşallah kurtarabilirim,
bir soru daha kaktüs besini olarak önereceğiniz bir marka var mı yoksa herhangi birini alsam işe yarar mı?

denizhoca 19-04-2012 22:00

http://g1204.hizliresim.com/w/m/4nbsu.jpg

ancak bu kadar topraktan arındırabildim zira köklerine zarar vermek istemedim
köklerde çürüme belirtisi gözlemedim

yorumlarınızı bekliyorum

selenn 23-04-2012 10:53

Sayın denizhoca, mesajınızı biraz geç farkettim, gecikmeli olarak cevaplıyorum. Kaktüsler aslında çok da sık besinle desteklenmeye ihtiyaç duymuyorlar ama bitkinin baharla birlikte uyanışından itibaren yani (Mart- Eylül sonu)dinlenme dönemine kadar çok sık olmamakla beraber besin takviyesi yapmakta fayda var. Ben Türkiye'deyken Compo'nun kaktüs besinini kullanıyordum ama herhangi bir markanınki de olabilir.

Bitkinizin kök kısmına yakın gövdesinde pek fazla yumuşama yok sanırım. Kök kısmında kalan toprağı tamamen kurumuştur herhalde. Eğer kuruduysa tekrar saksılayın ama hemen su vermeyin. Bir hafta kadar susuz yeni saksısında beklesin ardından azar azar sularsınız.

Umarım güzel çiçekleriyle sizi mutlu eder. Selam ve sevgiler.

denizhoca 23-04-2012 20:10

teşekkür ederim selen hanım,
sizinde fark ettiğiniz gibi çürüme vs yok tüm topraklar kurudu ve bugün tekrar saksılarına aldım, birden fazla minik saksıya diktim şimdilik belki daha sonra tekrar aynı saksıya alırım, şimdilik mutlu görünüyorlar ve hiç yavru kaybı yaşamadık, besin olarak ta forumdan okuyup oranlara baktıktan sonra praktikerden kaktüs için olanlardan aldım, umarım iyi gelir :) şimdiye kadar iç güdülerimle baktığım dikenli konteslerim bundan sonra daha iyi olurlar inşallah
tekrar teşekkür ediyorum
sevgiler

denizhoca 28-04-2012 23:28

http://i1175.photobucket.com/albums/...95_600x337.jpg

Selen hanımın yardımları sayesinde kurtardığım kaktüsümün son hali. Tekrar teşekkürler..

nur@sel 14-05-2012 14:31

http://www.agaclar.net/forum/965629-post18.htm

Bu mesajımdaki kaktüsümdeki (en alttaki resim) de acaba güneş yanığı mı yoksa başka bir hastalık mıdır bakmanız mümkün mü acaba?

zenfree 14-05-2012 14:40

Sayın nur@sel, aşadaki mesajlar yardımcı olabilir. Başlıklarda benzer sorunlar daha önce konuşuldu. Göz atarsanız gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.:)
http://www.agaclar.net/forum/781337-post44.htm
http://www.agaclar.net/forum/781656-post45.htm

başkabahar 24-05-2012 10:51

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Fotoğraftaki sukulentimin (Aeonium Decorum) yaprakların altında siyahlaşma var ve sonra bu yapraklar kuruyup dökülüyor. Aynı bitkiden bir arkadaşıma da almıştım onun bitkisinde bu durum daha yoğun yaşanıyormuş ve üst yapraklara doğru ilerliyormuş. Bu bir mantar hastalığı veya başka bir hastalık mıdır? Ne yapmak gerekir? Yardımcı olursanız sevinirim.

Eklenti 299837

fdogru 11-06-2012 21:28

peki güneş yanığı nedenşiyle sararan kaktüs eski formuna döner mi? :confused::(:(

soyhan 17-07-2012 16:14

Benim kaktüsümde güneş yanığı oluştu ve bende kuruyan yeri kestim ve attım.Doğrumu yaptım ? :/


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025