View Single Post
Eski 21-04-2022, 18:23   #323
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hyry Mesajı Göster
Merhabalar, acemice de olsa kaktüs ve sukulent büyütmeye çalışıyorum son bir kaç yıldır. Uzunca bir süredir buradan da faydalanıyorum. Elimden geldiğince bakımlarını öğrenmeye çalışıyorum, hatalarımı düzeltiyorum. Fotoğraflarını paylaşacağım tavşan kulağı 2 yıl önce aldığımda ancak 10 cm boyundaydı. Şimdi ise yaklaşık 40 cm. Ancak son zamanlarda bir derdi var tam olarak anlayamadığım. Aynı gövdeden büyüyen bir dal gayet sağlıklı devam ediyorken, diğer dal iyice kötüleşti. Daha önce yokken şu an ana dalda da sorun var. Lütfen bilgisi olan birileri ne yapmam gerektiği, nasıl kurtarabileceğim hakkında yardımcı olursa çok mutlu olacağım. Şimdiden çok teşekkürler...
Öncelikle bitkinin saksısının altında deliği olduğunu umuyorum ve deliksiz saksıya sukulent ekilmemesi konusunu hatırlatmak istiyorum...
Acaba bitkinin bozulmaya başlayan kısmı boğum yerinden kırılmış olabilir mi? Bence bir kontrol edin. Bende uzun yıllardır bu opuntia türünden (opuntia microdasys) var ve bir şekilde boğum yerinden zarar gördüğünde, boğumun yukarısındaki kısımlarda benzer değişiklikler oluyor...
Eğer boğum yerinden kırıldıysa o kısmı direkt makul bir derinlikte toprağa dikerek köklendirebilirsiniz...
Bu tür çabuk köklendiğinden, bence her halükârda o kısmı ayırıp başka bir saksıya dikin...
Ayrıca, resimden görebildiğim kadarıyla kaktüsünüzün ilk köklendirilen yaprakları (aslında "dal"dır bunlar) ufakmış, sonradan daha iyi güneş ve besin ortamı bulunca iri yapraklar vermiş ve bunları taşıması da giderek daha zorlaşacak...
Ben olsam en iri yapraklardan ayırıp onları ana taşıyıcı gövde yapmak üzere köklendiririm... Aslında bunu yapıyorum da... Yıllar önce ana gövde yapmak üzere en iri yaprakları seçip köklendirmiştim, şimdi bitki kocaman oldu, hâlâ dik ve sağlıklı büyüyor...
Bitkinizde bir hastalık olduğunu sanmıyorum, ama belki daha bilgili bir arkadaşımız bir hastalık/parazit de tespit eder..
Bol şans diliyorum...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön