agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Fıstık Çamı (Pinus pinea) (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/320.htm)

gökhan-59 08-05-2008 13:22

Merhaba..
Öğrendiğim kadarıyla beyaz renkteki fidemin sorunu besin eksikliğiymiş.
ayrıca elimdeki tohumların boşlarını ayıklamak için suya koymuştum. Bunları güneşte kurutmak pek iyi bir fikir değilmiş, çoğu çatladı. Acaba bunları bu vaziyette saklasam bozulurlarmı??

Oğuz Karsan 09-05-2008 20:21

çam Tohumu Postayla Gönderilmez
 
"ağaçsever.Gözlerim yollarda bekliyorum daha gelmedi çam fideleri"

Merhaba,

Sayın ağaçsever2, gönderdiğiniz mesajı aldım. Ama sizin bilmediğiniz bir şey var. O da Fıstık Çamı tohumlarının posta veya başka bir yolla gönderilemeyeceği.

Sıcaktan etkilenirler ve bozulabilirler. Ama dikilmiş fide isterseniz onu da verebilirim. Ama o da yeni olduğundan kırılabilir. Gelip almanız lazım.

Ben size adresi vereyim. Altunizade de bulunan Capitol'un arka sokağından alın.

Selamlar

mrucaksavar 08-06-2008 17:36

Yeni cimlenen cam tohumunu korumak amaciyla yapilmasi gereken onlem paketini yazabilir misiniz. Basligin butun yazilarini okudum ancak net cevap alamadim,
mantardan dolayi kayiplarin oldugunu biliyorum ancak mantar ilacinin evde kullanilmasinin bir zarari var midir, hangi ilaci tavsiye edersiniz, mantar harici ne gibi zararlilardan korumak gerekir ?

cengizhanyolcu 27-06-2008 13:46

selam
 
bende bu işe çok meraklıyım.Balkonumda 100 adet çam yetiştirmeye çalışıyorum.Öncelikle bir çok çeşitten tohum temin ettim.100 Adet plastik bardak alıp bunları diktim.En rahat fıstık çamı ve karaçam çıktı.Diğerlerinden çıkan olmadı.Bu 100 adet çamdan 35 inin çimlendirdim.Ama yaşayacaklarmı bilmiyorum.Sizden ricam bu çamları kuvvetlendirmek için ne yapabilirim?

tamersoysal 01-07-2008 14:53

öğrendiğim kadarıyla şubat ayında dikilen tohumlar çok iyi oranda ve sağlıklı çimleniyor. çimlenmeden sonra fazla su sevmiyor. damla damla sadace.
resimler için:

http://www.flickr.com/photos/28140505@N07/?saved=1

tamersoysal 01-07-2008 15:04

geçen yaza tatile çıkarken 2 hafta boyunca susuzluktan ölmesinler diye leğenin içindeki suya bıraktım pet şişeden yaptığım saksılardaki çimlenmiş olan fıstıklarımı, ama maalesef büyük hata yapmışım. fazla sudan hastalanıp çoğunu kaybettim. sanırım fazla sıcak ve su ile birlikte bir tür mantar hastalığı oluşuyor.

tamersoysal 01-07-2008 15:06

bunları da bahçeye veya başka uygun biryere dikmenin en uygun zamanının şubat sonu veya mart başı olduğu söyleniyor

tamersoysal 04-07-2008 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melnils (Mesaj 209305)
Bunlarda geçtiğimiz agustostaki halleri :D

süperler, çok şirinler...

sevgiler saygılar

tamersoysal 04-07-2008 15:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ogzhn (Mesaj 221442)
Yokmu?Fıstık çamı isteyen?


süper teklif. teşekkürler, tohum olarak alabilirim, ben bakırköy'de bir okulda ingilizce öğretmenliği yapıyorum ve tohum bulmakta çok zorlanıyorum.
şimdiden teşekkürler. Bir kaç gündür siteye üyeyim ve bayılıyorum...
Sanırım dünyadaki en anlamlı ve faydalı site budur.

Sevgiler, saygılar,

Tamer Soysal

saltiokka 10-08-2008 12:09

saltiokka
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceratonia (Mesaj 27579)
mantar hastalıklarında önlem aşırı sulama ve sıcaklık ikisi bir araya gelivermesin dikkat edin olursada ilacı kullanın birşey olmaz(mantar ilacı

merhaba mantar ilacı olarak neyi kullanıyosrun ismini yazarmısın

saltiokka 10-08-2008 12:13

merhaba ben çimlendirme yapıyorum ama sonra kuruyor bana yardımcı olursanız sevinirim.mantar için kullanılan ilacın adı ne

munzurlum 14-08-2008 14:20

balkonumda saksılarda çimlendirdiğim 10 a yakın fıstık çamım var.sulamada nelere dikkat etmeliyim.kaç günde bir sulasam yeterlidir.

munzurlum 14-08-2008 14:45

teşekkürler bu bilgi için balıkçı olamasam da bilmek güzel :)

Oğuz Karsan 27-08-2008 15:58

Çam Tohumu toplamak için en uygun günlerdeyiz.
 
Merhaba,

Çam Tohumu toplamak için en uygun günlerdeyiz.

Ben az önce iki avuç kadar topladım. Çamlıcanın, Bostancı ve Adalara bakan yamacında ki ağaçlardan iki avuç kadar toplayıp buzdolabına koydum.

Topladığım Fıstıkçamı (PinusPinea) tohumlarını Şubat ayının ortalarında muhtelif yerlere ekeceğim.

Saygılar.

fiona 27-08-2008 18:28

Mantar ilacı olarak Captan kullanabilirsiniz.Çelikler için de kullanımı uygun.Çimlendikten sonra yarı gölge bir yere almak ,aşırıya kaçmadan (yosunlanma vs sebep olmadan ) sulamasına dikkat etmek gerek.

darkfriairs 27-08-2008 22:03

@Oğuz Karsan, İşe giderken baktığım fıstık çamı kozalakları daha yeşil, henüz kahverengi olmamış,
ayrıca belediyeye şikayet edebilirler daha olmamış kozalakları topluyorlar diye :)

Mehmet Can 27-08-2008 22:10

Sn darkfriairs fıstık çamlarında genellikle 3 yıllık kozalak aynı anda üzerinde olur.sizin gördüğünüz kozalaklar kasım ayından önce toplanması uygun değil.Bu mevsimde toplanması gereken kozalaklar açılmış olan (içindeki tohumları düşme noktasında olan)kozaklardır

darkfriairs 28-08-2008 15:44

@enigma_6643 teşekkür ederim. Benim baktıklarım yeni kozalak veren ağaçlar idi, bu sebepten şaşırdım, sağol.

Oğuz Karsan 05-09-2008 19:54

Kozalak toplamanıza gerek yok.
 
Merhaba.

Sn. darkfriairs,

Her fıstık Çamı'nın altına bu mevsimde tohum düşer. Bazıları bir cm den biraz uzunca etrafı koruyucu olduğunu sandığım siyah bir toz ile kaplıdır. Kozalak toplamanıza gerek yok. Zaten yeşil renkli, zamanı gelmemiş kozalağı açamazsınız. Özel fırınlarda açılabilir. Ağacın altına düşenler size yetecektir.

enigma_6643 doğru söylemiş. Ayrıca Kozak Bölgesinden olduğu için bu konuda en doğru ve fazla bilgiyi kendisinden öğrenebileceğimize eminim.

Saygılar

Mehmet Can 06-09-2008 00:12

Ben fıstık çamı konusunda bildiğim kadarıyla herkeze yardımcı olmaya hazırım.

saltiokka 13-09-2008 14:33

yardımcı olduğun için teşekkürler fiona

quasar 20-09-2008 12:24

Fıstık çamının özellikleri nelerdir ?

Fıstık çamı; Akdeniz ikliminde yetişen, kazık kök sistemine sahip ve bol oksijen üretebilen en önemli çam çeşitleri arasındadır.. Dağılımları; ege bölgesi kıyı kesimler ağırlıklı olmakla beraber, Akdeniz iklimi sınırları çerçevesinde sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürebilirler.. Çok su istememesi ve bol oksijen üretebilmesi bakımından, günümüzün en önemli çevre tehtidi olan küresel ısınmaya karşı en iyi önlemlerden biri olarak fıstık çamı dikimi gösterilebilir.. Ortalama olarak 100-200 yıl ömürleri olan bu ağaçların en büyük dezavantajı ise yavaş büyümeleridir..
Fıstık çamı nasıl üretilir ?

Fıstık çamını üretebilmemiz için öncelikle bilmemiz gerekenler; bu ağacın suyu çok sevmemesi ve kazık köke sahip olmasıdır. Üretim işlemlerini şu şekilde maddeleyebiliriz:

1- Fıstık çamı, çam fıstığından filizleneceği için; ağustos-eylül aylarında fıstık çamlarının olgunlaşmış (ağaçtan yere düşmüş) fıstıklarına ihtiyacımız vardır.. Bu yüzden ideal olarak eylül ayı başlarında fıstık çamı ağaçlarının altlarından istenilen sayıda çam fıstığı toplanmalıdır..

2- Dikeceğimiz fıstıkların kolay filizlenebilmeleri için, dikmeden önce ya dış kabuğunu zımpara kağıdı ile inceltmemiz **** 3-5 saat suda bekletmemiz yeterli olacaktır..

3- Tohumların filizlenme yüzdesini arttırabilmek için, seçeceğimiz toprak ya yumuşak (verimli bir toprak) olmalı **** ilk dikim için seçeceğimiz kap **** poşeti 2’şer gün arayla yan yüzeylerinden parmaklarımızla sıkarak toprağın sertleşmesini önlemeliyiz..

4- Tohumlar, toprağın 0.5 cm altına yatay olarak yerleştirilmelidir..

5- Azar azar fakat sık su verilmeli ve tohum filizleninceye kadar toprağın devamlı nemli kalması gerektiği unutulmamalıdır.. Çok su verilmesiyle, daha filiz toprağın yüzeyine bile çıkmadan köklerinin çürüyebileceği göz önüne alınarak, su verimi çok titizlikle yapılmalıdır.. (Fısfıs ile toprağı nemli tutmanız tercihimizdir)

6- Hazırlanılan kap **** siyah fidan poşetleri güneş görmeyen, aydınlık bir ortamda muhafaza edilmelidir..

7- Tohumlar filizlendikten ve kullandığımız kabın yüksekliğinin yarısı kadar uzunluğa sahip olduktan sonra, fazla geciktirmeden daha büyük saksı **** bahçe toprağına dikilmelidir.. Ufak kaplarda uzun süre kalan fıstık çamının fide **** filizleri köklerinin kabın altına ulaşmasından bir süre sonra büyümeleri durur ve daha geniş bir toprağa alınmadıkları taktirde canlılıklarını yitirirler..

8- Büyümeye başlayan filizler çok su istememekle birlikte güneş gören yerlerde tutulmaları hızlı gelişimleri için önemlidir..

9- Filizleri yağmur görmeyen yerde muhafaza edecekseniz haftada yarım bardak su yeterli gelecektir..

10- Yağmur suyu en doğal su kaynağımız olduğundan, filizlere yağmur suyu vermek hatta yağmur gören yerlerde muhafaza etmek, gelişmekte oldukları sonbahar aylarında maximum miktarda gelişmeleri açısından çok önemlidir.. Devamlı yağmur gören yerlerde tutulmaları dahilinde yaz aylarına kadar harici olarak su verilmemesi gerekir..

(Yayına hazırlayan: Hakan Öztürk / Kureselfelaket.com editörü)

Alıntıdır...
Daha başka bilgiler de var elimde fırsat buldukça paylaşırım. İyi günler...

quasar 23-09-2008 17:11

Merak ettiğim bir birşey var. Malum yağmurlar başladı. Fıstık çamları da kalan tohumlarını yağmurla döktüler. Bu tohumları toplayacağım ancak yağmur yedikleri için tereddüte düştüm. Bunları Şubat gibi ekeceğim. Yağmur yedikleri için içine su alıp zarar görmüşler midir? Toplasam torbada çimlenmeye kalkarlar mı ya da su yedikleri için içi çürür mü? Şubatta bunları eksem başarılı olur mu?
Toplayacağım tohumlar yaklaşık 10 gündür aralıklı yağmur yediler ve neredeyse 1 haftadır nemli toprak üzerindeler.
Teşekkürler.

Mehmet Can 23-09-2008 22:10

Evet quasar tohumlar zarar görmüşlerdir. Çok soğuk biyerde yaşamıyorsanız şimdi çimlendirin.

quasar 24-09-2008 11:47

Teşekkürler enigma_6643. Ancak hemen ekebilecek durumum yok. En erken Kasım ayı başında bunu yapabilirim. Yapamazsam şubata kalacak mecburen. O tarihte de ölü tohumlar sanırım kendini belli eder. Geçen seneden kalanlardan bazılarının kabuğu hafif çatlak (çimlenmeye çalışmış başaramamış sanırım) bazılarının da ağırlıkları diğerlerine göre daha azdı (İçi çürümüş herhalde). Sanırım şubatta ölü tohumları bu farklarıyla tespit edebileceğim. Başka yolu var mı? Tedbir olarak da bir torbaya 3 tohum ekmeyi düşündüm. Hayırlısı bakalım ne olacak.
Bir de elimdeki tohumları balkonda kuru bir yerde tutsam yeterli mi yoksa illaki soğutucuya mı koymalıyım.
Elinde bolca sağlam tohumu olup bana gönderebilecek olan var mı?

atc_66 25-10-2008 14:36

selamlar ben bu tohumu kendim çatlatarak
dikersem yine de çıkar mı

member şip 25-10-2008 22:13

Tamamen kabugunu kır sivri uçları aşagı gelecek şekilde üst ucu toprakla aynı hizada ek tamamına yakını çıkar,çıktıktan sonra fazla sulama kökten çürür.

mrucaksavar 26-10-2008 22:54

fazla sulalamak ne demektir
yani yeni cikan tohumlari ne siklikta ve ne kadar sulamak gerekir
haftada bir az midir mesela ?

Penelophe 27-10-2008 01:08

Nemi muhafaza edecek kadar sulayın, ne tohumu çürütecek kadar fazla ne de tohumu kurutacak kadar az.

Mehmet Can 27-10-2008 05:37

Doğal olarak doğada çimlenen fıstık çamı tohumları kuraklıktan etkilenmediğini gözlemledim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025