agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Fıstık Çamı (Pinus pinea) (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/320.htm)

Iron Khan 26-05-2020 12:20

Aynen. Kokay yetisir.

ali ekber 22-01-2021 19:48

5 Eklenti(ler)
Ankara'da oturduğum sitenin bahçesinde, saksı içerisinde 50-60 adet fıstık çamı tohumu ekmiştim. 4 adet fıstık çamı 2 yıllık oldular. Bu ikinci kışları, kışın pet şişe içerisinde kar ve buzlanmadan koruyarak geçen sene yaza ulaşmasını sağlamıştım. Bu sene yeniden pet şişe ile koruma altına aldım. Kışın kar ve buzlanmadan korunduğunda hayatta kalabiliyorlar. Fotoğraflarını yüklüyorum.

ali ekber 23-01-2021 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ulutaş (Mesaj 1602408)
Eğer bu adaptasyon başarılı olup da meyve alabilirseniz, karasal iklim özelliği kazanmış olan ağaç tohumlarını gelecekte iç kesimlerde ticari anlamda yaygınlaştırabilmek kolay olacaktır. Orta Anadolu da, Defne, Zeytin, Şam fıstığı, Yeni dünya, Limon ağacı; açık alanda örtüsüz olarak kışı geçiriyor, bu bitkiler iklim uyarlamalarında başarılı örneklerden

Valla sisteminiz pratik ve iyi düşünülmüş görünüyor, mantıklı ve bunu bi ara ben de düşünmüştüm, ben onluk büyük pet şişenin dar uç kısmını kesip, alt kısmına iğne ile bi kaç delik açıp ters kapatmayı düşünmüştüm, ancak siz hayata geçirmişsiniz, bravo

Bazen yetişkin ağaçları da başka beldelerden farklı iklimlere nakil edebiliyorlar

Sıcak iklim bitkilerinde, yetişkin ağaç yerine; tohum yahut mini fidan seçimi daha yaygınmış, bu tür bitki adaptasyonu çalışmalarında, soğuk iklime uyarlanması ve start verilmesi için daha doğru bir metot olduğunu duymuştum, ne kadar doğru bilinmez
https://www.youtube.com/watch?v=hxrmNaZFk3w

Sayın Ulutaş, benimkisi amatörce yapılan yetiştirme denemeleri. Benim meyve elde etmek, çam fıstığı elde etmek gibi bir niyetim yok, hobi amaçlı yapıyorum. Çeşitli bitkilerin tohumlarından fide elde etmeye çalışıyorum. Şimdiye kadar genellikle ibreli türlerin tohumları üzerinde çalıştım. Tohumundan yeşertipte, yıllanmış fideleri elde etmeyi başarıyorum. Toros sediri, himalaya sediri, mavi atlas sediri, porsuk(taxus baccata), ispanyol göknarı, boz ardıç, dik ardıç, ithal sky rocket ardıcı, arizona servi, fıstık çamı(Pinus pinea) denemelerim oldu. Oturduğum sitenin bahçesinde elime geçen ağaçların tohumlarını değerlendirmeye çalışıyorum. Bulunduğum semtteki parklarda yetişkin ağaçların tohumlarından elime geçenler hakkında araştırma yapıyorum ve uygun ortamlar oluşturmaya çalışarak ekiyorum. Fazla yerim olmadığı için 1-2 yıllık olan fideleri repikaj(yer değiştirme) yaparak farklı yerlere fideleri dikiyorum. Şimdilik Ankara'da site içerisinde açık alanda yetiştiriyorum ve köyümde sahip olduğum bahçede değerlendiriyorum.

166.0163 31-03-2021 11:38

Ağacın yetişmesinden ziyade, verim nasıl, meyve oranı lezzeti iriliği niteliği?

Bazalt 31-03-2021 12:46

Enteresan, Ankara çok soğuk sanırdım demek ki yetişiyormuş :)

HAWAii MiAMi 02-04-2021 12:25

Eski kışlar yok, eğer don olsun sağlam bi, adaptasyon falan dinlemez, bölgedeki yabancı bitkileri bir günde öldürebilir, isterse yetişkin ağaç olsun, fark etmiyor. Dünyada örnekleri var, ancak iklime uygun bitkiler hasarı az atlatıyorlar.

DENEME YANlLMA 25-02-2022 23:24

Bende geçen yıl fidan temin ettim fıstık çamı örtüsüz olarak kışı atlatıyor , Rekor gelişim toprak tozu kullandım , şu anda gayet iyi bakalım ne zaman meyve verecek:

selahattindisli 26-02-2022 08:27

Fıstık çamı bakımı ve budaması için insanların birlikte olduğu gruplar varmış
 
Bilgi alabilirsem çok sevinirim. Fıstık çamı konusunda bazı uğraşlar yapmayı düşünüyorum. Ne kadar bilgi alabilirsem o kadar iyi olur. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Selamlar Saygılar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025